Da har vi kommet oss igjennom vår første feiring av gresk ortodoks påske. Vi har allerede skrevet om de kirkelige aktivitetene på langfredag og påskeaften, som gikk av stabelen på kveldstid, her i bloggen. Nå har vi skaffet oss litt erfaring med hvordan og når ting skjer og ikke minst, hvor vi vil være.
Både fredag og lørdag startet vi dagen litt for tidlig. Skulle treffe venner til litt sen lunsj og som da varer til langt over midnatt for å få med begivenhetene som skjer ved kirken. Det ble slik at på søndagen, etter at vi hadde testet grillet lam, var vi helt slutt, og orket ikke å dra ned i havna og se på livet.
Det er en ting å merke seg hvis man er her i den greske påsken, veldig mange stenger ned for å feire. Spesielt lørdag og søndag kan det være lurt å ha litt mat i bakhånd hjemme. Påsken er like stor for grekerne som julefeiringen er for oss…….de gir gaver (spesielt til barna) og samler familie og venner, og griller, gjerne hele lam. Folket er nok sultene på noe kjøtt etter fasten, selv om det er nok mange som “jukser” underveis i fasteperioden.
Etter en hviledag på søndagen dro vi ut for å se på livet dagen etter. Mandagen, som var andre påskedag her og fridag, ble ivrig benyttet av de lokale som var ute i finværet for nyte litt påskemat. Det ble en tur til Me Nou & Krasi for oss, og en test av spesialitetene som serveres i påsken, vel bare for John Erik……. siden Linda er noe skeptisk til nye og uprøvde retter!!
Vi måtte etter middagen ta en svingom inn til byen og se på folkelivet. Alle de stedene som hadde vært stengt var nå åpne igjen, og det yret med folk. Det ble igjen en lang dag for oss…….og vi kom oss hjem uten de helt store katastrofene, men trengte igjen en hviledag dagen derpå.
Neste års feiring påskeaften vil vi nok følge fra en annen kirke enn domkirken i Chania. Vi må til et sted hvor Judas brennes på bål…… og det er litt smell og skyting. Vi savnet også fyrverkeriet som vi trodde skulle skje.
Herlig å lese om opplevelser fra påsken på Kreta. Lærte mye.
Hyggelig at du leser bloggen vår 🙂