Bilkjøp på Kreta

Picasso´n, pen og ren.

Vi sitter nå her i Norge og lengter tilbake til vårt herlige Kreta. Ikke så mye vi kan melde der i fra, men vi har sluppet unna mye sand fra Sahara, og noe kraftig uvær. Nå er det vel slik at sanden slipper vi nok ikke helt unna, sanden ligger nok og venter til vi er tilbake.

Kan være et bilde av bil og vei
Sånn ser det sikkert ut hos oss også.  Foto Anna Jones

Men vi handlet jo bil for litt tilbake og kan jo fortelle historien. Kikket litt rundt på forskjellige forhandlere etter ny bruktbil. Holdt på i noen uker og hadde limit på handelen ut februar, for da var det fornying av en årlig bilskatt. Hadde ikke særlig lyst til å bruke mer penger på “ferrarin”.

Ferrarin…. som er en gammel Fiat Bravo Abarth, begynte å få litt for mange utfordringer, særlig på elektrisk utstyr. Men den gikk som ett skudd og hadde et støynivå som en hver kretisk ungdom misunte. Vi kom aldri uanmeldt, vi ble hørt i god tid selv med pen kjøring.

Ingen beskrivelse er tilgjengelig.
Denne har fraktet oss mye rundt på Kreta.
Ingen beskrivelse er tilgjengelig.
Bra dimensjon på eksosen.
Ingen beskrivelse er tilgjengelig.
Stilig med Abarth emblem.

Å handle bil på Kreta var en ny opplevelse. Hadde brukt en del tid på Car.gr – Brukte biler som er den greske finn.no siden. Fant fort ut at prisen på biler lå forholdsvis høyt hos bilforhandlere. De gode kjøpene kunne gjøres privat, men da må alt ordnes på egenhånd, en utfordring vi valgte å avstå i fra. 

Forsøkte ett par mindre forhandlere av bruktbiler men gav opp disse. Den første hadde priser på bilene til oss som var betydelig høyere enn det de var lagt ut på nett med, så han ble bare glemt. Den andre klarte ikke å selge til en nordmann, han beklaget det, men kunne dessverre ikke hjelpe meg. Endte opp hos MAVRIDAKIS Cars i Chrissi Akti. Ligger i krysset der man svinger ned til Golden Beach.

Ingen beskrivelse er tilgjengelig.
Våre kretiske venner nikket anerkjennende når de hørte vi hadde handlet hos Mavridakis.

Dette er en seriøs butikk med hyggelige og hjelpsomme ansatte. Selv om Vaggelis og John Erik hadde noen språklige utfordringer så løste alt seg ganske greit, og hadde ny bil noen dager før fristen for betalingen av bilskatten… som visstnok øker noe kraftig ved sen betaling. Det man trenger for å få kjøpt bil er kun pass og taxnummer. Alle som leier på leiekontrakt eller eier hus har dette. De spør også om Norge er med i EU. Da må det svares ja….. og ikke nevne EØS for da skjønner de ingen ting.

Kan vara en bild av 4 personer och utomhus
Elafonissi  Foto Anna Jones
Kan vara en bild av kust, natur, hav och strand
Elafonissi Beach  Foto Anna Jones
Kan vara en bild av utomhus
900 år gammelt oliventre.  Foto Anna Jones

I butikken spurte de om hvor mye vi ville betale for bil og 5000 Euro var det vi hadde tenkt. Det ble ikke sett på ulike biler, selger plukket ut den han ville selge oss. Det ble en Skoda Fabia først. Den hadde også LPG drivstoff uten at dette ble tenkt noe mer over der og da. Er jo billigere å kjøre på også. Men så slo det plutselig inn i hodet, bagasjerommet er jo halvfylt allerede av en gasstank og er lite forenlig med kofferter. Tilbake i butikken og en annen bil. Denne gang en Ford Modeno. Den ble også forkastet etter litt fundering. Alt for stor for gatene og parkering der vi bor og så hadde den skinntrekk på setene noe vi ikke ønsket i varmen.

Ingen beskrivelse er tilgjengelig.
Bakerst her inne stod Picasso´n.
Ingen beskrivelse er tilgjengelig.
Hadde også et bilda av Skoda´n.

Alle disse bilene stod i kjelleren på butikken og nesten bakerst stod det en Citroen C3 Picasso. Kjekk og praktisk bil, har hatt en slik i Norge i mange år tidligere. Selv om vi allerede hadde blitt enige var det ikke noe problem å bytte til denne heller. Noe dyrere.. men egentlig slik bil vi ønsket. Det var ønskelig med kontant betaling, så det ble noen runder i bankomat… og tok litt tid siden det jo er begrensninger på uttak.

Kan vara en bild av natur, himmel och berg
De hvite fjellene sett fra veien til Balos.  Foto Anna Jones
Kan vara en bild av kust, hav och natur
Balos  Foto Anna Jones
Kan vara en bild av kust och natur
Balos  Foto Anna Jones
Kan være et bilde av 1 person
Fotografen vår ,Anna, hos hennes nabo Neraida Restaurant.

Butikken ordnet alt, og Vaggelis som solgte bilen, kjørte meg til KEP kontoret, Her måtte passet vises og diverse stempling ble utført. Dette gikk veldig greit, helt sikkert fordi jeg kom sammen med en bekjent av kontoret. Etter ett par dager var bilen klar for henting, faktisk en dag tidligere enn det som ble sagt. 

Ingen beskrivelse er tilgjengelig.
Alt som trengs, pass og taxnummer.
Ingen beskrivelse er tilgjengelig.
KEP kontoret i Galatas. Her har vi passert mange ganger uten å vite hva det har vært for sted.

Savner Kreta

Savner synet av disse vakre hvite fjell.

Nå har vi vært i Norge en drøy ukes tid. Det har vært kaldt på Kreta i vinter så vi har egentlig bare fortsatt i samme tralt. Men det er en stor forskjell, her har vi vår egen ovn og fyrer med ved. Herlig, det kan bare snø og regne, vi bryr oss ikke.

Ingen beskrivelse er tilgjengelig.
Denne kompisen har vært sårt savnet på Kreta i vinter.
Ingen beskrivelse er tilgjengelig.
Det ble hvitt på bakken… men var heldigvis borte dagen etter.

Vi hadde for en god stund siden bestilt tur med første direkte flyet som gikk til Gardermoen. Vi hadde behov av å møte både lege og tannlege. Linda har slitt veldig gjennom hele vinteren, og hatt det veldig vondt… og John Erik hadde ei tann som trengte en real overhaling.

Ingen beskrivelse er tilgjengelig.
Det er ikke bare oss som måtte til helsesjekk. Vår venn Anna, som passer Picasson, har vært en tur hos veterinæren med sin katt. Den var ikke syk men kom ut igjen med to testikler i minus;-)  Bilde Anna Jones.
Kan være et bilde av blomst og natur
Det blomstrer for fullt på Kreta nå. Bilde Anna Jones.
Kan være et bilde av utendørs
Anna og Picasson på tur. Bilde Anna Jones.

Linda fikk virkelig ekspress behandling. Det gikk kun to dager fra besøk hos fastlegen, deretter øyeblikkelig time på sykehuset og fram til diagnose var satt… og behandling startet. Ikke overraskende ble diagnosen psoriasis artritt. Ikke noe hyggelig, men nå går det den rette veien.

Ingen beskrivelse er tilgjengelig.
Betanien Hospital i Skien.
Ingen beskrivelse er tilgjengelig.
Ikke mye folk en sent på fredagen.

John Erik har fått ei ny krone. Temmelig kostbart……men veldig bra å få gjort …..og bli kvitt det krateret som det var blitt til. Den var heldigvis rotfylt fra før så den har ikke vært til noe plage. Tannlege Annette Bøvre ordnet krateret på ett blunk.

Ingen beskrivelse er tilgjengelig.
Denne flotte konstruksjon har tatt plass over krateret i munn.
Ingen beskrivelse er tilgjengelig.
I stolen hos den snilleste tannlegen i byen. Og alt utstyret er nytt og topp moderne.

Det har vært kjekt å treffe på kjentfolk som vi ikke har sett på lenge. Og ikke minst nabokatten som kom første kvelden og agerte som om vi ikke hadde vært borte i det hele tatt.

Ingen beskrivelse er tilgjengelig.
Nabokatten var på besøk før vi hadde fått handlet kattemat. Så det ble  litt nødproviant,… noe gammelt hundemat vi hadde stående. Virket som hun var glad for å se oss.

Det var vår plan å være tilbake til påsken på Kreta. Nå har vi utsatt turen litt for at Linda skal få tatt noen kontroller før vi drar. Men vi lengter tilbake nå som finværet kommer og temperaturen stiger.

Ingen beskrivelse er tilgjengelig.
Vår lokale fiskebutikk i Sandefjord som vi benytter flittig.
Ingen beskrivelse er tilgjengelig.
Og vi behøver ikke å reise til Kreta for kalamari.

I går gjorde vi ett gledelig overraskelses besøk hos vår venn, Baci fra Chania, som nå bor i Porsgrunn. Han fylte 50 år, og ble veldig glad, når vi plutselig stod i hans restaurant “Creperi To Be”. Sikkert noen som kjenner ham igjen fra Therino i Platanias eller kanskje fra Agia Marina hvor han drev Allegro for noen tilbake.

Ingen beskrivelse er tilgjengelig.
Oss sammen med Baci og hans datter Emma på utsiden av restauranten han driver.
Ingen beskrivelse er tilgjengelig.
Denne skapningen dukket opp til påske i år også.

 

Nå tar vi noen uker i Norge

Kommer for å hente oss.

Tirsdagen kom med flott sol og temperaturen steg sakte men sikkert. Vi hadde dessverre ikke tid til å nyte dette…dette var dagen for å reise en tur til Norge. Det meste var klart fra dagen i forveien, så vi kom oss tidlig av gårde. Vi skulle til Agia Marina først for å plukke opp vår svenske venn, Anna, som skal passe på Picasso´n mens vi er borte.

Ingen beskrivelse er tilgjengelig.
Anna klar for å passe Picasso´n
Ingen beskrivelse er tilgjengelig.
Hadde jo så god tid til flyet så vi viste Anna “rakiveien” hun hadde hørt så mye om. Der fikk vi oss en liten pause.
Ingen beskrivelse er tilgjengelig.
Slik skal Picasso´n sove de neste ukene.

På flyplassen var det ganske stille og ikke så mye folk. Vi dro med den første Norwegian flyet som gikk direkte til Oslo. Det var tydeligvis flere som hadde ventet på at denne ruten skulle starte opp, overraskende mange på flyet.

Ingen beskrivelse er tilgjengelig.
Reiseklare
Ingen beskrivelse er tilgjengelig.
Ett siste glimt av Chania før nesa settes nordover.
Ingen beskrivelse er tilgjengelig.
God plass i terminalen.

Turen oppover gikk ganske greit og vi begynte å nærme oss Oslo. Men så kom det over høyttalerne at vi måtte lande i København på grunn av sykdom. Så da gikk det en drøy time før vi kom videre. Vel fremme i Oslo ble vi møtt av ca. minus fem grader. Selv om vi har hatt en kald vinter på Kreta var dette kaldt. Litt kjapp og enkel mat så kom vi oss på toget til Sandefjord.

Ingen beskrivelse er tilgjengelig.
Romslig på flyet.

I Sandefjord er det ikke snø, men det er litt kaldt. Heldigvis hadde vår gode nabo overrasket oss med å fyre i ovnen, så huset var deilig og varmt. Mens vi satt der og tok inn over oss at vi var i Norge så vi ett kjent fjes i vinduet. Der stod naboens katt og ville inn. Hun oppførte seg akkurat som om vi ikke hadde vært borte i det hele tatt.

Ingen beskrivelse er tilgjengelig.
Fyr i ovnen og naboen slanger seg på gulvet.

Vår første dag startet med minus fire grader men sol. Vi hadde bestilt time hos både lege og tannlege. Bilen vår var stein død… så det ble taxi. Men vi kom oss rundt til alle. Vi hadde fått handlet inn litt mat, men liten lyst til å lage mat, så vi dro til byen for å spise.

Ingen beskrivelse er tilgjengelig.
Godt på minus siden på morgenen.
Ingen beskrivelse er tilgjengelig.
Vaktmesteren i kjelleren hadde ikke klart av vinteren. Lå sammenkrøllet og stein død midt på gulvet.

Vi er så heldig å ha en gresk restaurant i Sandefjord, så valget var enkelt. Dimitris som driver Zorba er fra Rethymno. Han er en god venn og hver gang vi kommer fra Kreta har vi med aviser og blader.

Ingen beskrivelse er tilgjengelig.
Stor stas med aviser og blader på morsmålet.
Ingen beskrivelse er tilgjengelig.
Litt Kreta midt i Sandefjord.
Ingen beskrivelse er tilgjengelig.
Meze hos Zorba Restaurant
Ingen beskrivelse er tilgjengelig.
Meze hos Zorba Restaurant
Ingen beskrivelse er tilgjengelig.
Meze hos Zorba Restaurant

Men etter ett besøk hos Biltema er vi igjen mobile på egenhånd. Verden blir litt enklere da.

Ingen beskrivelse er tilgjengelig.
Vår aldrende Opel, Astrid, som vi kaller den, klar igjen for nye turer.
Ingen beskrivelse er tilgjengelig.
Med strøm fra Biltema var livsgnisten kjapt tilbake.

Og etter to dager har vi allerede greid å fortære noe av det som savnes mest på Kreta, norske kokte reker og krabbe.

Ingen beskrivelse er tilgjengelig.
 Håndplukket krabbeskjell, nydelig men grisedyrt.
Ingen beskrivelse er tilgjengelig.
Rekesalat eller salat med reker. Ferske norske reker, en smak man ikke glemmer.