“Ren mandag”

Saharasanden ligger tett i lufta

Det kommer et innlegg om karnevalshelgen vår i Rethymno…..men, vi tar det siste først 🙂 Clean monday, ren mandag eller som det heter på gresk: Kathara Deftera. Denne dagen er overgangen fra karnevalstiden, og inngangen til fasten, som varer til første påskedag.

Dagen startet for vår del i Rethymno. Der vi våknet etter mange timers søvn…… til sol og en heftig vind. Da vi hadde fått shinet opp fasaden spiste vi en utmerket frokost, før vi sjekket ut og ruslet bortover til bilen, med solen stekende i ryggen 🙂

Mye veiarbeid i nabolaget vårt for tiden.

Ute var det ikke mange mennesker å se, foruten alle de som drev å ryddet opp etter helgens festligheter, og de hadde nok av jobb….!!!!

Kjøreturen tilbake til Chania gikk unna på ca en time, ikke mange bilene ute på veien. Vi passerer noen strender underveis, og det var smått begynt å komme folk der, klare for å fly drager…..som også er en tradisjon på ren mandag.

Denne søte gjengen møtte vi på promenaden. Håper de fikk fart på dragene sine!!

Da vi kom hjem var det for første gang i år deilig å sitte ute på balkongen. Nå om dagen har vi varme sørlige vinder, som lager god temperatur for oss. Det eneste som er litt dumt er all sanden fra sahara som følger med.

John Erik hadde 2023 sin debut på shortsbruk 🙂

Så der ble vi sittende en god stund….helt til magene våre igjen krevde litt mat. Planen vår var å gå ned på strandpromenaden her i Nea Chora. Det var vi ikke aleine om!!! Det myldret med mennesker, så det var faktisk vanskelig å få oss et bord.

Mange som var ute og koste seg 🙂

Heldigvis har vi flere gode venner som driver restaurant i området, så etter litt venting i “baren”, ble det klargjort et bord til oss.

2 gode venner 🙂

De fleste restauranter har spesialmeny på “ren mandag”, med masse god sjømat på menyen. Det er strenge regler på hva man kan og ikke kan spise under fastetiden…… selv om vi tror at det ikke blir fulgt så nøye av alle….. Likevel fortalte en av naboene våre, som er slakter, at det var mindre kunder i denne perioden… Så en del følger sikkert spisereglene. Lista over tillatt og ulovlig mat finner du sikkert ved et googlesøk 😉

Dagens meny på “vår restaurant”
Vi fikk servert Lagana, et tradisjonelt brød som bakes til denne dagen.
Det kom ramlende mye godt på bordet vårt i løpet av måltidet.
Blekksprut som John Erik elsker. Linda derimot er litt mer forsiktig….thi-hi…
Blåskjell digger vi begge to 🙂
Den søtnosen her delte måltidet med oss 🙂
Var mange store og små som prøvde seg meg drager i løpet av dagen.

Vi var slitne etter karnevalshelgen. Derfor ble vi ikke sittende lenge etter at vi var mette og vel så det…!!!….og tuslet oss hjemover. Klokka var vel rundt 19.30 på kvelden, og restaurantene var begynt å tømmes for folk, og for mat….. Vi stoppet for et glass hos stamrestauranten vår på hjørnet, og der satt eierne selv og spiste opp siste rest…

Drageflyvningen over for denne gang…..

Alt i alt hadde vi en fin dag, og gikk tidlig til sengs glade, mette og fornøyde 🙂 Innlegg om karnevalfesten kommer om ikke så lenge, så følg med oss….. 😉

Alle veier fører hjem ;-)

Her er vi ikke langt fra skiføre 😉

Det begynner snart å bli en vane…..at ting ikke går som planlagt…..dog også i går!! Vi våknet til strålende sol, nesten vindstille og herlige 19 varmegrader 🙂 Etter litt kaffe og deling av blogginnlegg var vi klare for en tur med Picasso`n. Planen var å kjøre til Aptera for en bedre lunsj i solen. Men, det er sjelden at ting går som planlagt!!

Vi durte av gårde syngende på “On the road again” , og dro opp på motorveien retning Aptera. Ganene våre gledet seg til herlige smaker, og Aptera er bare en svipp unna, så vi var sikre på at vi snart skulle meske oss med nydelig mat.

Koselig hver gang vi møter relativ ny asfalt !1

Tok av fra motorveien og svingte oppover åsen. Fremme….ved tavernaen vi hadde sett oss ut…..MEN, HVA SER VI DER????!!! Den er stengt frem til kvelden…..Er det mulig???

I Aptera omegn

Ja, ja da er det jo bare å omstille hodet og finne på noe annet gøy da! Og hva kunne passe bedre enn en tur til Theriso. Der har vi vært mange ganger….for kaffe….men, sett at det serveres de lekreste godbiter 🙂

Koselig gammel ruin i Aptera

Som sagt, så gjort. Først ville John Erik finne en litt annen rute ut av Aptera. Det så ut på kartet som det lett skulle la seg gjøre!! Men, tydeligvis samarbeider ikke de lokale bøndene med googlemaps!! Det skulle vise seg at en av bøndene der hadde sett seg lei på gjennomkjøring, eller eventuelt gjort et forsøk på å holde buskapen trygt utenfor “hovedveien”, og satt opp en nettnigsperre der “krøtterstien” møtte hovedveien….Bare å snu da!!

Bare å ta det pent og ligge tålmodig bak fotgjengeren…

Et av de vakreste områdene, i Linda sine øyne, er åsene mellom Aptera og Malaxa. Derfor valgte vi denne veien på vår ferd mot Theriso. Vi kjørte tidvis slalom blant sauer og geiter. De aller fleste er flinke til å vike, men en og annen villstyring finnes….så man må ta det veldig med ro…da det aldri vites hva som dukker opp rundt neste sving!

Disse to skapningene sto pent i veikanten og fulgte oss med blikket til vi var vel passert….

På vår ferd opplevde vi noe vi aldri har vært utsatt for før. En rasende gås!!! Plutselig ser vi tre gjess midt i veien…..Linda gjorde seg klar for å knipse et blinkskudd, MEN det ble aldri noe av. Den ene gåsa kom stormende mot bilen….rasende, med lang krum hals og en stemme som virkelig fortalte hva den mente om oss….som intetanende kom forbi. Stakkars Picasso ble angrepet opp til flere ganger, og fikk seg noen nye skraper i lakken!!!

Dette er Linda sitt tre….og må knipses HVER gang vi passerer her….
Fantastisk utsikt mot havet retning Platanias…
Brå sving inn til Malaxa

Da vi kom svingende ned i ravinen mot Theriso, så vi at temperaturen falt dramatisk, og de deilige solstrålene forsvant fullstendig. Til tross for dette svingte vi oppover, med tanke på at det var på tide med lunsj.

Her er vi på vei mot ravinen. Litt rusk i veien over der.

Men vel fremme ombestemte vi oss. Det var lavt skydekke og 13 grader. Det fristet virkelig ikke å stoppe for mat. Av erfaring vet vi at de ikke har varmet så godt opp inne heller….. så tidlig på dagen. Derfor tok vi en kjapp avgjørelse på å snu og komme oss mot solen igjen!

På vei inn i Theriso.
Kan dere se “mannen” som vinker til oss????

Det ble en runde rundt i åsene, litt på “måfå”. Vi elsker jo å betrakte landskapet i sakte fart……og nå er det jo så lite trafikk at vi har veiene nesten for oss selv 🙂

Spennende hver gang man må over en topp…alltid mye flott å se 🙂

Vi endte opp i Platanias, men kjørte rask til Daratso for en stopp på “Move on”. Et sted vi ofte drikker kaffe. Herlig plassert ved lyskrysset, slik at vi kan følge med på folk og fe 😉 Sånn er det å være nysgjerrig 😉

Må bare vise dere dette….Her har vi passert noen ganger. Vi er i åsene bak Chania. Minst 50 prosent av turene våre forbi her så har vi sett fette kirkegjerdet brukt som tørkestativ…hahaha… En slik praksis hadde nok ikke passert i en norsk bygd….eller?

Over kaffekoppen fant vi ut at lunsjen kunne vi nå like godt innta hjemme….hahaha…. Så da lukset vi oss litt og svingte innom Lidl, der kjøpte med oss rundstykker og godt pålegg…. Selv om det ikke ble de fristelsene vi hadde sett for oss som dagens lunsj, så smakte det godt…

En demning med inkontinens….thi-hi 😉

Nå er vi klare for å hive den lille trillekofferten vår i bilen, innta karnevalshumøret og kjøre av sted til Rethymno. Satser på en heidundrende helg der……. blant tusenvis av andre i samme ærend 😉 Så da “snakkes” vi etter helgen dere!

Sjelden sett så mye vann i “elva” som går ned til Platanias…
Turens kjørerute

PS! Det kan vel hende at vi gir dere noen glimt på facebooksiden vår med det klingende navnet Kretahalvorsen…..så følg med 😉

Da er det fredag da :-)

Det er så deilig når vi endelig kan ha balkongdørene åpne på dagtid 🙂

Onsdag morgen våknet vi utrolig tidlig….er kanskje ikke så rart da vi var i seng før klokken 23 på tirsdag kveld…. Ganske uvanlig til oss å være!! Uansett så passet det ganske bra da huseier var på døra rett over åtte om morgenen!

John Erik har fått seg årets første freddo! Det kommer til å bli maaaange……

Det er etter vår opptelling 11 leiligheter i blokka vi bor i. Og på onsdag morgen skulle huseier rense alle varmtvannsrør, samt merke hvilke rør som går til de ulike leilighetene. Så da “løp” han inn og ut her og sjekket trykk osv…..

Så nå er det godt trykk og flott varme i på vannet….såpass varmt at han forsikret seg om at vi skulle være forsiktige og ikke brenne oss når vi bruker vannet! Omsorg på høyt nivå!

Skiftende skydekke om dagen.

John Erik var allerede på alerten da han hadde en avtale på Jysk rett etter åpningstid. Tirsdag var vi innom og handlet seng der. Linda forelsket seg i en seng som sto utstilt….. og det viste seg at den var den siste de hadde….og vi fikk en super pris for både sengeramme, bunn og madrass.

Fordi den måtte demonteres litt før vi kunne få den inn i bilen ble det da avtalt henting på onsdag morgen, slik at guttene der kunne få skrudd den i mindre biter…

Etter to turer til Jysk var alle deler i hus, og John Erik kunne igjen få brukt monteringsevnene sine 🙂 Resultatet ble tipp topp…og gjesterommet har nå en komfortabel seng som står og venter på overnattingsgjester!

Fiks ferdig gjesteseng!! Kofferten på bildet tilhører ei som vi vet skal ligge her…mange ganger 😉

Linda utnyttet dagen til å bake rundstykker. Lysten på hjemmelagede rundstykker, godt pålegg og bløtkokte egg hadde bygget seg opp over flere dager. Vi ble ikke skuffet da vi midt på dagen hadde en utmerket lunsj.

John Erik har også sørget for bilvask denne uken. 13 euro for håndvask av bilen både utvendig og innvendig. DET kan vi ikke klage på 😉
Litt kos for John Erik når stasjonen vasker bilen 😉
Gullende ren bil på parkeringen…enn så lenge 😉

Rundstykkene ble også dagens middag da vi hadde planer for kvelden, Vi skulle møte et vennepar på Avalon (rockepuben i havna) for en øl eller to. Så tidlig på kvelden la vi i vei på syklene, parkerte de trygt på bymuren…og heldigvis låste vi de godt sammen….og i en benk…..

Syklene ventet tålmodig på oss. De hadde også fått selskap av en moped underveis!

Kvelden ble såpass gøy at syklene måtte overnatte der til torsdag formiddag 😉 Det ble både rockepub og karaokebar i lag med gode venner….Og litt nattmat på hjemvei 😉

At det er karnevalstid er merkbart på byen for tiden. Dracula hadde en fantastisk stemme!
Nattmaten ble som vanlig inntatt på Kokido. Der er det fyr i grillen til de tidlige morgentimer….og bestandig mye lystige mennesker på plass! Maten er suveren…og til en billig penge!

Nea Chora, området her vi bor, har en flott strandpromenade med mange gode restauranter. I vinter har de aller fleste holdt mer eller mindre lukket. Vår absolutte favoritt har vært helt stengt i vinter. Det unner vi de veldig, da de jobber hardt gjennom hele sesongen….og trenger tid til familieliv og avkobling.

Endelig åpne igjen!

Til vår store glede fikk vi beskjed tidligere i uka at de skulle åpne igjen i går, på torsdag……og da var vi ikke vonde og be! Vi ble sesongens første gjester. I litt for frisk temperatur satt vi ute på promenaden og nøyt hver vår pastarett….og skålte for sesongstart 2023 🙂

Linda sin favorittpasta…..smakte nydelig som alltid!!!

Etter onsdagens eskapader besluttet vi å kalle det for en dag og ta en rolig hjemmekveld. Kan ikke være helt hver dag 😉 Litt stivfrosne var vi også….haha….Det var vel optimistisk å ta lunsjen ute…..når solen ikke står på og det er et drag i lufta…ja, da merker vi at det tross alt bare er februar!

Den lokale slakteren vår. Hyggelig service og hyggelige priser. John Erik hadde sørget for en handel her. Slik at torsdagskvelden sin middag var i boks 🙂

Nå er det fredag og snart helg. Vi skal jo på karneval i helgen, og gleder oss enormt. Men, vi tenker oss ut på et lite eventyr i dag også…. Og hvem vet…????…kanskje vi legger igjen et lite spor fra det her på bloggen senere i dag 😉

Det er mye gravearbeid i nabolaget vårt for tiden. Godt det ennå er en stund til turistene inntar gatene for fullt….

Uansett, nyt fredagen!! Så blogges vi snart 🙂

Det stunder mot vår…..

Snødekkede fjelltopper bak Chania by

Ja, dagene går sin gang her i Chania. I skrivende stund er det knallsol og relativt vindstille 🙂 Deilig….. Det har vært ganske kjølig etter at vi kom tilbake. Spesielt på kveldstid er det kaldt innomhus……men, det er jo bare februar….så ikke annet å vente!

Linda håper på at lue og skjerf snart kan pakkes vekk for sesongen…..

Leiligheten vår har to soverom. Og helt fra vi flyttet inn har vi ønsket oss en seng på det såkalte “gjesterommet”. Det vil si….noe gjesterom har det aldri vært. Vi har fylt opp rommet med et ekstra kjøleskap, en garasjehylle med verktøy, treningsmaskiner og alt annet vi ikke helt har visst hvor vi skal gjøre av!!

Huseieren vår lager stadig granola selv….og kommer innom oss med en dose! Smaker nydelig på yoghurten om morgenen 🙂

Til slutt så blir jo et sånt rom bare kaos….Men, nå har vi tatt grep. Kjøleskapet og treningsmaskinene må stå der. Det har vi ikke noe annet sted å putte inn. Men, “garasjehylla” er byttet ut til et skikkelig gardobeskap, samt at vi har gått til innkjøp av en seng. Så nå er håpet at dette vil gjøre rommet sånn nogenlunde beboelig for de vi kjenner som ligger over en natt eller to….. 🙂

John Erik koser seg med byggesett
Stua er full av papp….igjen!
Det skrues……

Som sagt har ikke været vært det aller beste etter vi kom ned. Derfor har det blitt mye tid innomhus her i heimen. Deilig å bare tøfle rundt i pysj og innesko, og sitte sånn halveis tullet inn i pledd. Heldigvis er det mye bra på netttv, så vi må innrømme at det periodevis blir mye skjermtid på oss! Men, sånn er det vel for de fleste på denne tiden av året?

Blir noen runder med strikkepinnene også!

Noen turer ut i verden har vi likevel fått til. Av og til må man jo ut for å lufte seg litt. Karnevalet som ble arrangert i Souda på søndag hoppet vi elegant bukk over. Vi har aldri vært tilstede på karneval her på Kreta, så i år klinker vi til……. og tar “jomfruopplevelsen”  i Rethymno førstkommende søndag.

Deilig solstund i Nea Chora
Tok oss en liten tur til Kalives en dag. Minnet om vår….
Ble en kaffe på torget i Kalives
Fikk handlet litt til kjøleskapet hjemme også.

Slik vi har forstått det så er det gigastort, og vi er forberedt på et skikkelig kaos av mennesker og lyd!! Vi har booket to netter på hotell, og regner med at vi ikke blir aleine i byen denne helgen 😉 Gleder oss gjør vi i alle fall…..

Vi har fått luftet syklene våre litt…..

Noe av det fineste med vinteren her er å våkne om morgen, kikke ut vinduene og se de store flotte fjelltoppene, i strålende solskinn og dekket av snø. Det er så vakkert at det nærmest blir magisk 🙂 Spesielt magisk når temperaturen er så fin at det går an å sitte på balkongen og nyte dagens første kaffekopp samtidig….. Da føler vi oss så heldige….

Dette synet blir man aldri lei av. Helt fantastisk å ha dette skue fra vinduene….

På tur igjen

Da hadde endelig tiden kommet for oss til igjen å legge ut på en liten tur. Som så ofte tidligere er det helt uten mål og mening … vi bare kjører … og det hender vi må snu også … så også denne gang. Men aller først kjørte vi mot Platanias, ville en tur nedom restaurant Therino og kikke, kanskje traff vi på noen kjente også? Her var det folketomt, men det ble jobbet mot en ny sesong, kunne vi se 😉 Vi måtte jo ned til stranden og ta bilde av alle bølgene….. som det var i blåsten denne dagen.

Kato Stalos ved Marias … og rødt lys som vi hadde mange av denne dagen.
Vindfullt på stranden i Platanias.

Etter en kort stopp på Therino la vi av sted videre mot Kolymvari, for å se om det var noe liv å spore der ute. Her var det meste stengt, og lite folk å se. Ei runde ned til havnen, før vi kjørte tilbake og siktet oss litt innover i landet i retning Spilia, og så på noen småveier over til Vouves. Fulgte det som så ut som hovedveien rundt i åsen her og passerte et sted med et gammelt oliventre, Ancient Olive Tree, før vi plutselig var tilbake på gamle national road i Tavronitis.

Litt øde i Kolymvari.
Skimter de hvite fjellene fra mange steder underveis
Av og til må man ut av bilen – snu seg -så får man litt andre perspektiver fra løypa underveis…
Skyene hang lavt denne dagen.

På vei ned mot Tavronitis.

Vi gadd ikke mange meterne på denne veien, før vi igjen svingte inn mot åsene igjen. Vi passerte Sirili og fulgte veien videre inn i landet,  langs elven, som nå har en del vann. På denne tiden av året er det fantastisk grønt over alt, og mye blomstring, og vi passerte flere mandeltre som blomstrer på denne tiden av året.

Mandeltre ( tror vi ) i full blomst.

Vi hadde sett for oss at vi på denne veien greit skulle komme gjennom og fortsette vår ferd videre. Men her tok vi grundig feil, midt i en sving var det full stopp, en gravmaskin sperret veien … de holdt på å utbedre og sikre veien. Det var ikke mulig å passere … og vi gadd ikke vente … men google fortalte at det faktisk skulle være mulig å komme forbi nede ved elven. Vi rygget tilbake og prøvde denne veien, men endte opp i en merket tursti, som ikke så veldig fristende ut å teste videre!! Men det var vakkert der nede, og vi oppdaget en gammel mølle. Stedet vi nå undersøkte litt nøyere heter Papadianá og skal visst være en over 1000 år gammel landsby.

Her er det veiarbeid på gang … lite visste vi at det skulle bli full stopp noen svinger senere.
Fint nede i dalen da vi forsøkte å passere sperringen på veien.
Vi prøvde ikke å komme over her.
Den gamle mølla … litt sliten.
Veien til venstre for møllen tok vi ikke sjansen på … var merket som tursti og veldig mosegrodd.
Ble denne veien tilbake …

Så var det bare å snu da……. og kjøre nedover dalen igjen, og lete frem en nye vei over noen åser. På denne tiden er det minimalt med trafikk, og de du møter er stort sett noen som er rundt i olivenlundene og jobber … og de forventer heller ikke noe trafikk……. så ofte er veibanen fylt med avkapp fra oliventre……

Kom oss over noen åser som var spekket med oliventrær …
… som lå i terrasser i bratte skråningene.
Men ikke noe å si på utsikten.

Nå bar det i retning Gerani, det begynte å li ut på dagen, og på tide å komme oss hjemover. Litt før vi kom til Loutraki ble vi stoppet av en gammel kreter, som ville ha haik til Gerani. Vi tok ham med…… og da vi var nede i Gerani og svingte mot byen…… ja, da ville han videre til Platanias. Greit for oss som skulle samme veien … men han var noe vrien å kommunisere med … språkbarrierer kan du si….hahaha….

Linda er litt skeptisk til slike veier … tror de vil rase ut når som helst …
… liker heller ikke når det ser ut som veien går rett ut i luften. Da er det “livlig” i bilen…hahahah…

Etter at vi hadde sluppet av gjesten vår var det på tide med en kopp kaffe. Det ble en stopp på Loca i Daratsos, før vi stoppet og handlet på AB. Deretter kom vi oss i hus og fyrte på varmeovnen for fullt. Ble en fin dag…..og så godt å være ute å rulle litt igjen!!

Valentinefeiring!

Picasso’n ble fikset ute i veien.

Tidlig på dagen var John Erik ute en tur med Picasso’n og fikk leget dekket og byttet tilbake til riktig hjul. Mandag ettermiddag var vi innom et verksted rett nede i gaten og spurte om det kunne hjelpe til med å løsne hjulboltene på det flate bakdekket vårt. De satt jo som fa… sjøl…!!!! En av karene der dro frem litt realt verktøy, og slang seg på sykkelen, ble med de 200 meterne…… og fikk løs boltene … folk er jo veldig hjelpsomme her 🙂 Supert, så John Erik fikk skiftet over til reservedekket…… før regnet igjen tok over kvelden.

Så tirsdags morgen gjensto det jo bare å komme seg på et dekkverksted. Der gikk det også kjapt for seg….. og rett som det var, hadde Picasso’n fått reparert dekket og hjulet tilbake på plass. Nå er vi igjen klare for å se oss litt om i verden, og treffe venner rundt forbi. Vi blir litt for stasjonære når det er såpass kaldt, og ingen bil å kjøre med……..

Operasjon i full gang.
Han her var effektiv og fikk tettet dekket fra innsiden … nå håper vi det holder tett.

Med bilen riktig skodd igjen tok John Erik seg en tur til Lidl for innkjøp av litt nødvendigheter. Deilig å kunne storhandle litt, og fylle på lagerene av såper, tørrvarer, dopapir og kattemat. Alt får vi tak i her i nærområdet, med er litt billigere, og betydelig enklere å “hele” tiden ha i hus. Dessuten har Lidl vår favoritt ouzo, i stor flaske, og et greit vinutvalg…… Og det ble med en flaske rosevin i handelen, det var jo tross alt Valentinesdag, og Linda elsker sånne dråper i flaske 😉

Valentine ja…..vi er jo rimelig flinke til å hygge oss sammen, uansett hva dagen blir kalt…. Men, vi synes likevel at slike dager er koselige. Det er noe med det å utnytte dager som legger ekstra opp til å feire livet, og hverandre, gjøre litt ekstra….

Veldig ofte har Valentine blitt markert hos oss hjemme, med Halvorsen selv foran komfyren, men i år hadde vi tenkt oss ut for en bedre middag….

… det ble det ikke noe av. To stykker som nyser, og med neser som renner….. er det bare å holde seg hjemme, og ikke være til sjenanse for andre, på en sådan kveld…hihi!!!!

Selv om dagen ikke var så verst med klarvær var det en lei og kald vind som sikkert ikke hadde gjort oss noe bedre hvis vi hadde valgt å rusle ut.

Tidlig på kvelden måtte vi bare innse at å gå ut av hjemmets lune rede….ja, det ville vært ren idioti!!! Her satt vi, i felleskap, med snytepapir og varmeovnen på full pinne……Håpet hadde jo vært der, at vi skulle friskne såpass til at vi kunne ta på oss finstasen og tusle oss ut….

Husker dere den roseflaska??? Ja, flaks at den var kjøpt inn! Planen var som skrevet endret, og vi skulle bli hjemme….men kose oss, ja DET skulle vi 🙂 Her skulle vi nyte vinen, livet og hverandre…… og spratt opp flaska…….og det dere ser på bildet er vel omtrent det vi drakk av den!! HAHAHA…… tror dere ikke den var skjemt da????!!!???? Er det mulig……????

Ja, ja…. ingen grunn til å deppe….En herlig middag skulle vi få til. I kjøleskapet å det en flott kyllingfilet, samt nok av ingredienser til å sette i sammen er helt festmåltid…. Kvelden var på ingen måte avblåst. Kanskje dette kunne bli en av de virkelig minneverdige kveldene…ever!?!

Men, nå er det gjerne slik med forkjølelse……at man stadig blir mer og mer sliten utover dagen og kvelden..

Det ble en “blings”, en kyllingsandwich, som smakte godt. Vi gjorde vårt beste, i den formen vi var…… Stekte en skive, i deilig smør, med nystekt kyllingbryst på, litt grønnsaker og hvitløksyoghurt.  Men, som dere ser av bildet, så var vi såpass klare for å “ta natta”….at vi ikke en gang så at “blinkskuddet” var ute av fokus….. hi hi 😉

Jaja, vi prøver igjen…….til neste år!!……..

Når John Erik skulle ut for å fikse bilen ble han møtt av pusemor. Hun ble med opp i heisen for å hente mat.

Vinter fremdeles

De vakre hvite fjellene i flott solskinn på søndagen.

Da har vi kommet oss igjennom den første hele uken her på Kreta etter at vi kom tilbake. En uke som først bestod av kraftig mye regn og lave temperaturer. Regnet er stort sett over nå og gradene stiger litt, solen er også fremme og varmer oss på dagen en gang i blant. Nå ser det ut som været sakte men sikkert vil bli bedre og bedre…… og det samme gjelder for oss begge, vi dro på oss litt forkjølelse på veien ned og har hatt noen dager med hoste og snørr … men vi er nok over det verste nå.

Kjekt å være tilbake, fiskehavna i Nea Chora.
Ikke mye strandliv i disse dager.
Gråvær og lite fristende med en dukkert.

Vi sliter litt med å komme oss rundt med Picasso’n siden det ene bakhjulet er fullstendig flatt. Har jo forsøkt å skifte hjulet, men klin umulig å få løsnet boltene. Må gjøre en innsats denne uken…… så vi kan komme oss i gang igjen og rulle litt rundt.

Ikke nor særlig å kjøre med.
Tungt skydekke over de hvite fjellene i dag … og snøen har kommet seg langt ned i fjellsiden.

“Våre” katter i bakgården har det dessverre ikke gått så bra med, det er bare to igjen … pusemor og hannkatten. Dette skjedde faktisk i de dagene rett før vi dro til Norge. John Erik fant den grå katten liggende død i bakgården noen dager før vi dro, og den hvite forsvant uten at vi så noe mer til henne. Vi håpet hun skulle komme igjen men det har ikke skjedd. Vi mistenker at de har fått i seg noe som har forgiftet dem. Vi fant nemlig også hankatten i veldig dårlig form, tok den med opp i leiligheten, fikk varmet den opp og gitt den litt omsorg. Dette skjedde siste natten før vi skulle dra, og vi var spente på om det var liv i den da vi kom tilbake … noe det heldigvis var.

Sultne kropper i bakgården.
Som vanlig, hjertelig mottakelse når maten er på vei.
Og ikke minst … litt kos.

Det har tydeligvis hendt ett eller annet her med kattene for det er generelt færre katter nå enn da vi dro. Av de tre som holdt til rett utenfor er det også bare en igjen … men den er hjertelig tilstede. Det er nesten umulig å komme frem uten å tråkke på den.

Han her er stort sett i veien … snublefelle nummer en.

 

40 timer i Warszawa

Skøytebanen på torvet i gamlebyen.

På vår ferd til Kreta hadde vi en pitstop i Warszawa, en by vi har besøkt flere ganger, og vi trives veldig godt der. Derfor kommer det et lite innlegg fra besøket vårt på vei nedover……Nå ser det ut som uværet, med det flotte navnet Barbara, har rast fra seg….og da er vi snart klare igjen til å gå ut dørene her i Nea Chora…..som igjen betyr at dere vil få være med oss rundt i hverdagen….og turer….og opplevelser her…..

Denne gangen hadde vi ikke været helt med oss, og kom oss ikke rundt ,slik vi hadde håpet på. Sjeldent at vi har oppholdt oss så mye på hotellrommet som denne gangen, men vi fikk jo ladet batteriene skikkelig før siste etappe.

Her bodde vi i to netter. Greit hotell men litt tungvint fordi det var noe feil med det elektriske låsesystemet på dørene til rommene, slik at resepsjonisten måtte låse alle inn … og da kunne det bli litt venting med bare en på jobb om kvelden/natten.
Hotellet hadde tidligere vært boligen til en polsk forfatter og resepsjon hadde vært hans skrivestue. Dette bildet av en av hans bøker hang i resepsjon, tror lalka betyr dukken. I følge google er den oversatt til 27 språk………og også fremført som teaterforestillinger.

Heldigvis la vi i vei mot gamlebyen første kvelden, for å besøke gamle tomter … denne kvelden var kald, men tørr. Vi kjenner til flere av restaurantene der og hadde ikke noe direkte formening om hvilken vi skulle velge. Men uansett ville vi til selve torvet og sjekke om det var skøytebane der i år også … der var det og stor aktivitet. Vi så på litt, skøyting er ikke aktivitet for oss gamlinger, og tok en kjapp avgjørelse på hvilken restaurant vi skulle velge.

Tror utrykket “julen varer helt til påske” må komme fra Polen …….siden det nå langt ute i februar….. fremdeles var fullt julepyntet …
… overalt var det mye lys og tydeligvis ingen bekymring for høye strømpriser!!!!
På vei inn til torvet i gamlebyen.

Vi valgte å gå til  Restauracja Kamienne Schodki s.c., den restauranten vi hadde vært flest ganger på, fordi vi for noen år siden bodde i samme bygget, og spiste frokost der daglig. Hyggelig å være tilbake og treffe på samme servitør. Det var tynt med folk, sikkert fordi vi som vanlig var sent ute i forhold til stenging på stedet … men vi fikk mat, og i rikelige mengder!!!

Vår servitør Pieter og John Erik.
Forretten vår som Linda fikk litt problemer med. Potetpannekaker med kaviar var ikke noe for henne.
Vi bestilte to hovedretter som vi i gresk ånd hadde tenkt å dele. Delingen hadde kokken gjort for oss, helt greit. Begge deler her var godt, men knoken her var helt suveren, og må bestandig spises når vi er der. Kanskje ikke den mest fotovennlige tallerken, men smakte gjorde det!
Til dessert fikk litt av alt, alt smakte, og med kaffe og en polsk brandy, var dette helt fortreffelig.

Rundt torvet der er det stort sett restauranter, men få puber, men det er en…….og der er vi godt kjent…… vi har noen kvelder der 😉 Vi trasket de få meterne bort dit, og selv om det var noen år siden sist, var det ikke merkbar forskjell å komme tilbake. Det ble en sen og artig kveld, sammen med masse hyggelige mennesker, før vi fikk kapret oss en taxi tilbake til hotellet vårt.

I denne baren har vi hengt noen ganger.
Det var karaoke når vi var der. Vi sang ikke,  men fikk oss en svingom ute på kvelden.

Neste dag hadde vi tenkt å bruke på litt på å vandre litt rundt i byen … noe vi fort slo fra oss, da det snødde store filler ute, og fortauene var bare fulle av slaps. Men vi måtte jo ha noe mat…… så en liten tur ut måtte vi jo, uansett vær. Dagen før vi stakk inn på en kneipe, Ceprownia, for polsk øl, med en Zubrowka vodka inntil…….og selvfølgelig måtte vi ha en Zureksuppe som brunsj. Vi gikk forbi denne nå og valgte heller en irsk pub, vi trengte en liten pause fra vandringen i snøslapset på vår vei til middag.

Polsk øl er bestandig godt, så også disse, som vi nok ikke hadde testet tidligere, og som vi nøt til zureksuppen.
Var en tur innom en irsk bar for en aldri så liten lesking av strupene på vei til middag i snøslapset. De ble forundret over at vi valgte å betale når vi gjorde……det var bare en time til livemusikken deres skulle starte!!!

Siden vi dagen før hadde spist polsk mat, var vi nå innstilt på noe annet. Dagen før hadde vi passert en asiatisk restaurant og satte kursen ditover. Det var ikke langt, men tilstrekkelig langt nok til å bli våt på beina!!!!! Vel fremme på NEM Asian Fusion Restaurant, som den heter, fikk vi oss litt herlig og godt krydret mat.

Hit, men ikke lenger, for middag. Begynte å bli litt vått på føttene og vi skulle jo tilbake også. Ikke noe å si på julestemningen på utsiden her!!
Denne forretten passet Linda glimrende … og er vel en gjenganger…….. når vi er på asiatiske restauranter.
Gode hovedretter og den ene var det skikkelig krutt i.

Etter middag ble det strake veien tilbake til hotellet, i snøslapset, mens vi kjente fuktigheten trekke igjennom skoene våre. Vi var en smule bekymret for om skoene ville være tørre innen neste dag!!!  Denne dagen ble det som sagt mange timer på hotellet, med dårlig nett, så blogging var uaktuelt. Heldigvis hadde vi bunkret litt småsnacks på Torp før vi dro, så det gikk greit å kule helt ned på rommet det meste av døgnet … fordelen ble jo også, at vi neste morgen, var veldig tidlig klare for å reise til flyplassen!

En kuriositet vi møtte på på fortauet. En liten bod som solgte kunst sokker. Her med motiver fra vår Munch.
Motivene var mange…….også fra andre kunstnere…..
Vi passerte taxfree butikken uten å gjøre noen handel……. men måtte ta et bilde av denne vakre doningen som stod der.

 

Barbara på slep

Vi tar av fra Athen på siste etappe til Kreta i vakkert solskinn. Litt snø på fjelltoppene i bakgrunn … men dagen etter var nok det meste hvitt.

Da er vi tilbake i leiligheten vår på Kreta i et ganske dårlig vær. “Barbara”, som denne stormen kalles, har egentlig forfulgt oss fra lørdagen i Warszawa. Alt så veldig fint ut da vi dro fra Sandefjord, knall sol og ett par minusgrader. Hadde avreise fra Torp litt ute på dagen, og ble skysset dit av kompis i god tid, så vi rakk ett glass vin ute i solen. Ble fort litt kaldt og vi trakk inn i varmen, for en matbit og noe godt i glasset, før vi satte nesen mot Warszawa.

Fyr i ovnen på morgenen og kofferten til Halvorsen venter på den siste input.
Hvert vårt glass vin ute i solen på Torp.
Her kommer “bussen” som skal bringe oss til Warszawa.
En liten “starter” før frokosten vår, burgers, på Torp.

Det var allerede begynte å mørkne da vi ankom Chopin flyplassen. Der fant vi kjapt en taxi, som tok oss inn til hotellet vi skulle bo på i sentrum. Heldigvis tok vi en tur til gamlebyen samme kveld, selv om det var litt kjølig…… så var det tørt og snøfritt.

Standard når vi kommer til Polen, zurek suppe og zubrowka bison vodka.
Linda var så heldig å treffe julenissen som tydeligvis jobbet overtid.
Fremdeles jul på gamleby torvet i Warszawa.

Dagen etter hadde vi jo litt planlagt med å tusle rundt i byen og kose oss. Slik ble det ikke, våknet til at det snødde ute….. og fortauene var fulle av slaps! Det var lite fristende å valse rundt i dette været, så denne dagen gikk stort sett med til soving på rommet…..!!!!!!…… før vi på kveldstid lurte oss ut for litt mat. Det var glatt og ufyselig å vandre rundt, våte på bena ble vi også, så ble bare en kort runde, før vi valset tilbake til hotellet. Vi hadde tenkt å blogge fra hotellet … men internettet deres var for tregt … så det ble med tanken……

Bildet ut fra rommet vårt på hotellet …
… og dette er samme bilde kun et par timer senere.
Det ble fort litt julestemning i gaten … men ikke spesielt stemningsfullt å tråkke rundt i sørpa på fortauet.
Middag på Restauracja Kamienne Schodki s.c..

Så tidlig lørdag morgen var vi VELDIG klare å for å komme oss i retning Kreta……og ganske opplagte etter alle de timene vi hadde tilbrakt i horisontalen på hotellet. Det var jo heller ingen grunn til å oppholde seg lenger en nødvendig, i en by, som overhodet ikke fristet å gå en meter i på grunn av føreforholdene.

Vinter på Chopin flyplass når vi dro.
Frokost på Chopin flyplass før avreise til Athen.

Heldigvis hadde vi underveis oppgradert våre billetter på Aegean, så veien var kort til loungen for frokost. Det var herlig å komme inn på flyet og vite at neste stopp var i Hellas. På denne tiden av året må vi innom Athen, før vi kan komme over til Kreta, men det er bare å ta det som en tur……..og slappe av. Det er relativt lett med loungetilgang og gode plasser på flyet, som businessbilletter mulighet for. Men det var likevel litt foruroligende, da kaptein på flyet, fortalte om temperaturen i Athen … da var det greit å ha med litt vinterklær fra Norge!!

Lunsjen på flyturen til Athen. Vi oppgraderte til business, ca 120 euro for mat og drikke på flyet samt tilgang til loungene før vi dro fra Warszawa, og i Athen, hvor vi hadde litt ventetid.

Etter ett par timer i Athen, også i loungen, var vi i gang med siste etappen til Chania. Det var her vi virkelig begynte å stifte bekjentskap med “Barbara” og hennes vrede. Vi rakk heldigvis å komme oss i hus, og en liten tur ned og hilse på våre venner på Avalon, før det barket løs for fullt. Til tider øste regnet ned i store mengder, og vi ble opplyst med heftige lyn, samtidig som det buldret noe voldsomt.

Tilbake i Chania og vår første ouzo siden vi reiste til Norge.
John Erik fikk besøk av denne pusen som veldig ville ha litt kos.

Heldigvis får vi tak i alt vi trenger kun i få minutters gange fra her vi bor … noe som viser seg veldig praktisk, siden Picasso’n står med et flatt bakhjul……. John Erik er ikke fristet til å gjøre noe med det før været smiler litt til oss igjen. Vi har fått det vi trenger av matvarer i hus for noen dager … og grytene er i kok … så nå er det bare å vente på at været snur….. og vi igjen kan subbe litt rundt på øya igjen 🙂

Det nærmer seg

Her en dag hadde vi fantastisk solskinn … men jammen snødde det også.

Nå sitter vi her i vår varme stue og ser på at det brenner lystig i ovnen. Vi skriver den siste bloggen her fra Norge…..for denne gang, samtidig som vi ser at det tikker nærmere og nærmere mot vår avreise. Det skal bli godt å komme tilbake til Kreta og treffe våre venner igjen … og ikke minst … plutselig være ferdig med norsk vinter!!

En dag vi var i byen ble det kaffe ute … ikke akkurat som på Kreta. Linda sitter og myser i solen … og solbrillene ligger hjemme, noe som hun påstår er en garanti for solskinn!
Oppdaget en butikk på Hvaltorvet som vi ikke hadde sett tidligere. Kjekk butikk hvor vi fant en del ting vi ikke visste vi trengte.
Siste runde på ergometersykkelen før vi igjen får asfalt under hjulene.

Men, før vi igjen setter våre føtter på Kreta…… skal vi hygge oss ett par dager i Warszawa. Det er noe vi ser veldig frem til. Warszawa var faktisk det siste stedet vi var innom før vi dro til Kreta med alt pikk og pakk, og startet eventyret der … Kjekt med et lite “come back” 😉

En kveld var vi så heldige å få besøk av Pettersen, et veldig hyggelig besøk …
… og jammen stakk ikke hans gode kamerat Jim innom litt senere.

De siste dager har vi brukt på å få tømt det meste i kjøleskapet, og ellers litt klargjøring av kåken, slik at den er grei å komme tilbake til om noen måneder … vi reiser jo kun med håndbagasje, så pakking går rimelig kjapt.

Her har rockekokken tryllet frem en lekker middag ut av kjøleskapets slunkne vareutvalg, stekt fisk og ovnsbakte rotgrønnsaker.
Dette var koffertene vi hadde med oss på første langtidsoppholdet på Kreta for temmelig nøyaktig tre år siden … mye drass.
Vi kommer til å savne vår kjære nabo … tror hun vil savne oss også.