Vakum

Parken i Sandefjord … ikke mye snø om dagen.

Vi sitter nå her i Sandefjord, i et forholdsvis fint vær, men for oss … alt for kaldt…..!!!…. og er kommet inn i et “reisevakum” som vi føler det. Nå under en uke til vi setter oss på fly nedover mot Kreta, med en kort stopp i Polen. Ja, faktisk så valser vi rundt i Warsawa sine gater om en uke 🙂

Også et sentralt sted i Sandefjord … vinmonopolet.
Linda i fullt driv på ergometersykkelen….. mens John Erik har full kontroll på TV’n.

Det er skralt med direkteflygninger fra Norge på denne tiden av året, så da er det kjekt å legge inn en aldri så liten pitstop på veien. Vi gjorde det på veien oppover, og gjør det nedover også. Valget denne gang ble, som nevnt Warszawa, en by vi trives veldig godt i. Storbyferier er noe vi elsker, og ser mange ulike byer å tilbringe noen dager i på våre reiser på tur ned og opp fra vår favorittøy.

En av Linda’s favoritter til lunsj, yoghurt og frukt …
… og en annen, friske grønnsaker og frukt.

Warszawa er en by vi har besøkt flere ganger, blant annet feiret nyttår der to ganger. Vi har noen ideer om hva vi vil gjøre mens vi er i der denne gangen, men det vil vi komme med etter at vi har hatt våre opplevelser. Ofte handler vi veldig spontant, så det er bedre å ikke fortelle hva vil skal….. men fortelle hva vi har gjort … og kanskje noen tips til andre som liker litt opplevelser….. slik som oss.

Nabo’n regjerer i stuen vår …
… og ligger ofte til lading.

Nå lengter vi virkelig tilbake til Kreta med sol og bedre temperaturer … og ikke minst … ut på tur med Picasso’n. Ny reisemål, litt lengre av sted dette året. Det er mye som står på listen vår, uten at vi vil røpe noe nå 🙂 Det er bare å glede seg til mange bilder og historier fra våre mer eller mindre spontane kjøreturer….. Vi vil pakke med oss litt bagasje, og overnatte, der vi tilfeldigvis finner noe interessant.

Her vært noen ganger her og bunkret for at vi skal holde varmen.
Vedlagert vårt … vært her for siste gang denne vinteren.

Nå om dagen er det ikke så mye spennende på tapetet, for det meste driver vi intenst med å fyre……. for å holde varmen, og selvfølgelig lage oss litt god mat. Våre på forhånd planlagte aktiviteter før vi dro er nå gjennomført til Sandefjord, mye mer vi kunne gjort, men det får vente til en annen årstid uten snø og is. Vi er ganske enige om en ting, vinter i Norge er ikke til å holde ut…..!!!!

Vi elsker også mat fra andre land enn Hellas. Her har vi slått til med en favoritt fra Spania, Gambas al Ajillo. Har riktignok byttet ut brødet ed salat … godt og sunt.
Full fart i panna med chili og hvitløk.
Rockekokken i full vigør … han koser seg.

Fiskesuppe à la Kretahalvorsen

Fiskesuppen som vi har produsert de siste gangene.

Vi la ut en liten film på Kretahalvorsen’s Facebook side, fra kjøkkenet vårt her i Sandefjord, hvor Halvorsen himself  konstruerte litt fiskesuppe. Mange har likt dette og synes den ser god ut … hvilket den også er……. såfremt du liker fiskesuppe da! Noen har også spurt etter oppskriften … noe som egentlig ikke eksisterer…!!!…. den varierer også fra gang til gang, ettersom hva som er tilgjengelig i kjøleskapet når prosessen står på.

Halvorsen er ute på matøkt i Nea Hora …
… ble ikke mye å kokkelere på…..!!!!!!

Det er jo moro også å få skryt av en kokkekollega fra tiden offshore, som sier at alt blir gjort riktig 🙂 Det må sies at kokken og Halvorsen var ikke kollegaer i messa….. siden Halvorsen var mest engasjert i driftsoppgaver. Nå er de begge glade pensjonister.

Her hos Brødrene Berggren i Sandefjord er det mye godt å finne.

Skal man lage en god suppe er gode råvarer tingen, og siden vi er så heldige å ha en flott fiskebutikk rett nede i gaten, står det jo ikke på å få de rette produktene … men de koster litt. Det handles som oftest inn tre slag med fisk…..kokte reker, en rød fisk, en hvit fisk som er litt hard i fiskekjøttet og sei. Av en eller annen grunn er det alltid sei … kanskje fordi den er billigst og at den smaker veldig godt. De siste gangene har det vært ørret og brosme som har vært i bruk … men alt av fisk er brukbart.

Fiskefileter av alle slag …
… og mye mer.

Det viktigste med rekene er ikke selve rekekroppene, men å få kokt en god kraft på rekeskall og rekehoder. Dette er selve basen som skaper en real fiskesuppe. Kjøper en syv, åtte hekto med reker for å få passelig nok rekeemballasje å koke kraft på … en del av rekene blir jo også fortært under skrelle prosessen.

Ferske kokte reker klare til pilling.

Starter kraftkokingen med grovt hakket løk…. som blankes litt i ordentlig smør før hvitløk, stangselleri, gulrot og sellerirot puttes oppi sammen med noen laurbærblader og stjerneanis. Etterpå er det rekeavfallets sin tur som knuses i kjelen, med ei sleiv, før vannet tilsettes. Skinn fra fisken, og den feteste delen av ørreten, går også med i kraftkokingen. Nok vann til at alt dekkes og la dette koke i omtrent tre kvarter, før kraften siles fra, og settes til side. Denne prosessen kan gjøres i god tid, gjerne dagen i forveien, for selve suppen er ganske kjapp og lage.

Rekeskallet ferdig moset og klar for litt vann og koking.

Før vi starter på selve kokingen av suppen, så er det lurt å ha kuttet opp alle grønnsakene som skal brukes! Det er jo her det går mest tid, og man kan fort å havne litt bakpå hvis man starter med det som skal først i kjelen, og har en plan om å ta det underveis….

Har bestandig mye grønnsaker i hus …
… og det skal helst være økologisk.

Av grønnsaker kan stort sett alt brukes, men det er en type vi elsker å ha i suppen vår, og det er fennikel … en herlig smakfull liten sak. Standard grønnsaker er jo løk, hvitløk og gulrot. Andre herlige grønnsaker vi ofte bruker er purre, stangselleri, sellerirot, pepperrot eller hva du måtte ønske.

Disse her skal det kokes grønnsakskraft på.

Begynn med løken og mykne den i kjelen med smør. Deretter oppi med stangselleri, purre og hvitløk som surres sammen med løken en liten stund. Så hiver du i resten av grønnsakene som også surrer med en stund…. før kraften pøses oppi. Blir det litt tørt under sauteringen er det bare å peise oppi noe god olivenolje. Siden dette skal spises med skje er det greit å kutte grønnsakene i små biter og da kokes det også veldig fort!

Det bugner av grønnsaker på Kreta … og lite er pakket i plast.
En kompis Chania hadde vært og fisket og kom innom med fangsten til oss. Ikke de største men ble en fantastisk kraft til fiskesuppe…..som ble fortært en kjølig vinterdag i Nea Hora.

Er det for lite væske med kraften, så juster med litt vann til passe nivå, og la alt koke ferdig. Etter at grønnsakene har fått nok kok tilsetter vi kokosmelk og koker opp, samtidig som vi justerer med litt salt, av god kvalitet, for å få den riktige smaken. Selv om det er salt i kraften fra rekene må det ofte mer til. Til sist er det bare og tilsette fisk….. og reker…… og la dette trekke litt til fisken blir ferdig, og rekene varme.

Fiskesuppen fra Nea Hora på restauranten KAIKI … veldig god.

Må nevnes at vi titt og ofte også bruker blåskjell……  da går også kraften fra den kokingen rett opp i suppen … før vi piller skjellene og bruker “agnet” i suppen.

Vi spiser mye “agn” på Kreta og lærer oss hvilke steder som er gode på dette.

Selv om vi bruker kokosmelk….. er det helt greit med fløte … og hvis noen lurer, det blir ikke kokossmak på suppen vår. Det er også lett å lage en god fiskekraft, og den kan kokes på all slags fisk, på samme måten som vår rekekraft.

Avslutter også med ett bilde med en dose fiskesuppe fra sist lørdag da vi kokkelerte litt i Porsgrunn.

Snart på vingene igjen!

Det var et veldig fint lys på morgenen da vi kjørte mot Skien.

Det har gått noen dager siden sist vi skrev blogg, høres nesten utrolig ut, men vi har jo ikke hatt tid. Stort sett så er vi hjemme og gjør så og si ingen ting annet enn å lage mat og se på TV. Slik også i begynnelsen på denne uken, men mot helgen dro det seg litt til for oss. Men en ting vi har fått gjort oss ferdig med er å få spikret vår ferd ned igjen til Chania. Avreise fra torsdag 2. februar og først til Warszawa i Polen… ett par dager…. før vi ender opp i Chania via Athen lørdag den 4. februar. Vi ser frem ti å komme tilbake, særlig nå når vi sitter her i nesten 10 minusgrader og fyrer alt vi er kar om!!

Naboen hadde ligget inne hele natten……. og var veldig misfornøyd med at det hadde snødd i løpet av natten når hun måtte ut på do.
Hun trives veldig inne hos oss og vil igjen snart savne oss når ingen vil lukke opp døren slik at hun kan komme inn i varmen. Heldigvis har hun et fint hjem med verdens beste eiere 🙂

Vi har jo visst lenge at en tur til Skien, og Betanien Hospital, har stått på planen vår lenge, men vi ville jo bruke den anledningen til å treffe noen venner. Før vi kom så langt så ble det et kaffetreff i Sandefjord, med gode venner, som besøkte oss i sommer i Chania. Det var veldig hyggelig, og vi håper på ett nytt besøk denne sommeren.

Hadde litt rømme igjen etter jul og John Erik kokte rømmegrøt ……til frokost!!!
… som ble fortært sammen med litt spekeskinke.
Havna i Sandefjord med fergeforbindelse til Strømstad i Sverige.
De som følger med på MesternesMester ser mange bilder fra gatene bak her, riktignok uten snø, men med mye vakre blomster.

Dagen etter var John Erik ute for å handle ingredienser til fiskesuppe. Den skulle serveres hos vår gode venninne, som vi skulle overnatte hos i Porsgrunn, etter Linda sitt besøk på Betanien Hospital i Skien … må jo benytte anledningen til å avlegge et besøk hos kjente når vi er på tur. Men før vi kom så langt fikk vi et kompis fra Porsgrunn på besøk, som senere på kvelden skulle til Torp og hente noe folk fra et fly. Vi benyttet anledningen til å spise middag sammen, og Halvorsen serverte stekt brosme som falt i smak. Hyggelig å få et uventet besøk av en god venn!

En av John Erik’s favorittbutikker her i Sandefjord, fiskebutikken til Brødrene Berggren AS.
Ikke den billigste plassen å handle … men mye godsaker.
Stekt sei på ertestuing med gulrot og blomkål. Tilbehøret til seien var restene fra kokt skrei dagen før.

Turen ti Skien startet ufyselig tidlig for oss, time på sykehuset halv ti og omtrent en times tid å komme frem. Vi var der i god tid og Linda’s sjekk gikk uten merknader, og alle hennes dystre spådommer gikk rett i vasken … humøret steg og bekymringene slapp. Nå bar det til Porsgrunn og kaffe hos Lise før vi måtte en tur ut i kulden i byen. Vi måtte bare besøke Baci som driver “Creperi To Be” i storgaten. Det er sikkert noen som kjenner ham fra Kreta hvor han har vært å treffe på flere restauranter.

Baci og Linda

Etter besøket hos Baci var det bare å få handlet litt, og kommet oss inn i varmen igjen, og få kokt ferdig fiskesuppe til lunsj. Lunsjen ble helt fortreffelig, og vi koset ut over ettermiddagen og ventet på besøk av vår kompis, som hadde besøkt oss dagen kvelden før. Med litt mer mat utpå kvelden, og godt i glassene, ble dette en virkelig topp kveld med mange gode historier … og det gikk et stykke ut i nattens timer før alle hadde funnet ut at det var nødvendig med litt ladetid. Det ble ettermiddag før vi satte oss i bilen igjen og satte nesen mot Sandefjord og til en ganske kald leilighet.

Det var fint langs veien og ganske lite trafikk.
Litt vakker og trolsk kveldsstemning hjemme hos oss.

 

Lengter mot Kreta……

Det har faktisk også vært tider med blå himmel over Sandefjord i de siste dagene.

Nå har vi kommet oss igjennom to av tre planlagte gjøremål i januar, og som var de viktigste årsakene til at vi dro til Norge før jul …  Vi var begge hos tannlegen på torsdag. Nå gjenstår kun Linda’s undersøkelse på sykehuset i slutten av den kommende uken. Det er stort sett slike aktiviteter som bringer oss ut av huset for tiden…….. utenom kjappe handleturer da!! Mat må vi jo ha 😉

John Erik sitter klar for tannlegen. I motsetning til Linda så har ikke han et lite snev av tannlegeskrekk engang….!!!
Tannlegen hjalp også til med å ta et bilde av den flinke pasienten 😉 NULL HULL !!
Torvet i Sandefjord………  her er det hålke føre.

Dagene går med til fyring og matlaging….. avbrutt av noen doser trim……!!!!…..og så tv-titting da!!!!! Vi ser ut på været, som opptrer i alle varianter, og drømmer oss tilbake til Kreta og litt solskinn……..og gater frie fra snø og is. Vi har allerede begynt å se på hvilke muligheter vi har for turen tilbake til Kreta … og hvordan vi vil reise……

På denne tiden av året er vi tvunget til å fly via Athen … og da åpner det seg mange muligheter. Vår flyplass, Torp, har mange ruter til byer som igjen har ruter til Athen. Så vi ser på disse forbindelsene og velger oss fort et par dagers opphold i en eller annen by, vi elsker jo byferier.

Været er skiftende og i går kveld snødde det kjempestore snøfiller.
Men John Erik klager ikke, sport på TV nesten hele tiden.
Det går mye i grønnsaker her i huset, og denne samlingen er på vei til å bli en grønnsakssuppe … som ble veldig god.
Dette er Linda sin daglige brunsj … her går det i grønt i lange baner.
En kopp te å våkne til for Linda, serveres på senga hver morgen.

Kort innpå!!

Snøstormen har stått på

Hei igjen, det har gått noen dager siden sist vi var innom…. med litt oppdatering på vår hverdag. Det skjer jo egentlig ikke så mye her i heimen, vi er jo nesten ikke utenfor døren! Nå har jo heller ikke været her fristet oss utendørs…. til annet enn korte handleturer. Været har vært ganske innholdsrikt de siste dager, fra minus 10 ca og opp til en 6 – 7 varmegrader, med til tider, ganske heftig regnvær … den snøen som er kommet har fått skikkelig bein å gå på i mildværet….. noe vi synes er helt greit 😉

Mildvær og regn har smeltet mye snø og is …
… og slik var det et par dager tidligere.
Litt snømåking har vi også fått til.

Vi har for tiden begynt ett “nytt” liv, ingen røyk og dram til nå etter nyttår, og slik vil det vel stort sett forbli i januar … vi tar en måned av gangen. I tillegg prøver vi å få trimmet hver dag, men kun innendørs, da vi er lite lystene til å råke på noen issvuller…. og hva dette kan medføre av uønskede hendelser. Vi har en ergometersykkel som vi begge benytter, samt god danseplass som Linda benytter seg av……. til “walk at home” fra You Tube.

Trening er kjedelig … TV’n er til god hjelp.
Veien til nabokatten går her … tok ett par dager etter snøværet før vi fikk besøk igjen.
Linda har jobbet seg igjennom hele 2022 for å lage kavalkaden vår.

Vårt sunnere liv i januar har også medført en endring i maten vår … både for helsens skyld og nedgang i vekt. Nå går det i supper laget med grønnsaker og mye sjømat … og det smaker helt fortreffelig.

Halvorsen’s fiskesuppe.
Brosme og ovnsbakte grønnsaker.
Siste rest av julematen var gravlaks som John Erik har hatt til en fantastisk lunsj.

Selv om vi er mye i vår egen tosomhet er det ei som besøker oss jevnlig, både sent og tidlig, og regjerer akkurat som det passer henne. Vår søte nabokatt trives helt fortreffelig inne hos oss … bare vi ikke sykler på ergometersykkel, det liker hun ikke!!!! Hun prater mye med oss og koser gjerne … bare det foregår på hennes premisser.

Yndlingsplassen til nabo’n.
Ikke helt i tråd med gjellende regler for adferd her i huset…..hahaha
Nå er det på tide å leke litt….
… men er ellers ganske flink til å ta livet med ro.
Vekking av Linda når John Erik satt på den ekle sykkelen nede i stua.

 

 

Hva skjedde egentlig…???? ( del 3)

Tredje og siste del av kavalkaden…..årets siste måneder….da året går fra sommer til vinter. Ja vi levde livet da også vi….så her kan du henge med på noe av det vi opplevde….God fornøyelse 🙂

September: 

På samme vis, som august, begynte september med musikk, ROCK. Denne gangen reiste vi spontant til Rethymno. Vi hadde besøk av ei venninne noen dager. På festivalens siste dag dro “Halvorsen himself “, og to festivalklare damer, i hui og hast fra Chania på formiddagen….i raskt driv mot Rethymno og rockefestival 🙂 Her skulle det rockes!!

Partybrillene er på !!!

For de av dere som skulle være rock interesserte, så er allerede datoene for neste års festival klare…. Så google det opp!! Omgivelsene er magiske oppe ved fortet 🙂

Du kan finne informasjon om festivalen på facebook….de har en egen gruppe for Rethymno Rocks Festival 🙂 Det har forøvrig Chania Rock Festival også……

Nydelige omgivelser……..
Klar for å rocke også i 2023…!!!!!

Vi hadde herlige, hektiske og morsomme timer i Rethymno. Det ble i tillegg til høy rockemusikk, god mat, stive drinker og mange gøye minner å ta med seg videre. Neste år blir vi garantert å finne på samme festival….men da vil få med oss HELE festivalen….så vi må nok planlegge litt bedre…thi-hi…!!!

Linda hviler seg litt på verandaen før avreise. Grei utsikt fra rommet i Rethymno 🙂
Fikk knipset et blide fra verandaen før vi stupte i seng seint på natta også……

Når vi er inne på festivaler må vi fortelle om vår aller første Sardinfestival i Nea Chora, her rett på utsiden av dørstokken vår! Festivalen var ikke arrangert på de 2 siste årene på grunn av pandemien. Men, nå var det full fart, masse glade folk og ikke minst en eim av sardiner over hele promenaden…hi-hi…. Linda spiser overhodet ikke sardiner, men hadde en knall kveld likevel….. 😉

Det ble grillet sardiner overalt 🙂
Var folkedans flere steder på strandpromenaden. Flinke barn, ungdom og voksne danset det liv og remmer holdt 😉 🙂
…..og alle hadde flotte drakter…..

Sent på kvelden dukket det en trio opp. De spilte fantastiske rytmer og sang som guder….så det ble virkelig fart i allsang og ringdans utover i de sene timer! Helt herlig og en kveld etter vår smak!! Vi regner med at dette også blir arrangert i 2023….så er du i nærheten burde du være med på denne folkefesten, som det faktisk var!!

Husker du; Ronja?? Den lille kattungen, vi reddet fra utsiden av blokka vår…… Midt i september fikk vi verdens fineste oppdatering fra henne! Hun var kommet trygt fram til sin adoptivfamilie i Tyskland 🙂 Vi kunne ikke bli mer glad på hennes vegne, og ønsker henne et godt liv sammen med sin nye familie 🙂

Deilig å være i en trygg god menneskeseng 🙂

Ingen måned uten roadtrips 😉 Vi var mye ute på landeveien også i september. Høyt, lavt, på store veier, kjerreveier…..ja, det å farte rundt i bil….. byr på mange flotte opplevelser. Det er absolutt ¨anbefale å leie seg en bil hvis du er på ferie her.

Øya er sååååå mye mer enn sol og strand. Det tok dessverre mange år før vi forsto det……. Nå er bilen den beste investeringen vi har gjort her på øya…..Har så mange flotte dager sammen med “Picasso`n”.

Så deilig å være i høyden og skue havet langt der nede.
Her er i vi i åsene bak Malaxa. Så deilig å cruise rundt der..
Blir noen timer med “bremsetrening” for Linda i løpet av en måned…hahahah…
Her er et bilde fra en dagstur vi var på. I baksetet hadde vi 3 blogglesere med oss 😉 Det ble en fantastisk dag oppe i høyden.
Her er vi heldigvis aleine bilen…..google har tøyset med oss igjen….. 😉

Også får man jo sett så mye rundt omkring. Øya er full av historie…..så det er som en oppdagelsesferd å kjøre rundt. På bildet under er vi ved fortet ved Aptera.

Fint å rusle på historisk grunn.

Ellers som dere sikkert har forstått, så elsker vi å være i byen “vår”, Chania. Det er en så levende by, som byr på så mange fine stunder. “Alle” som er i Chania besøker den venetianske havnen, og der er det vakkert og flott…..Men, Chania har mange andre områder med mye å by på…..så i 2023 vil vi bli litt flinkere til å vise dere det…..

Men, skulle du være her i havnen….pass på å få med deg solnedgangen….og ta gjerne en liten meze og et glass…og NYYYYT….slik som vi gjorde en deilig septemberkveld 🙂

Kan ikke ha det bedre…..

Oktober:

Det aller viktigste med oktober for oss, som par, er 6.oktober……. vår bryllupsdag!! Dagen ble også i år behørig feiret, som alle år, siden den store dagen gikk av stabelen i 2007 🙂 Det ble både cava, tsjekkisk øl (vi giftet oss i Tsjekkia), nydelig middag og mimring 😉

Torsdagene, er som tidligere nevnt, markedsdag i bydelen vår. Nå i oktober bugnet det over av de nydeligste grønnsaker og frukter. Vi elsker blant annet druer……… De smaker på en helt annen måte her, enn de du finner i dagligvaren i Norge.

En av gangene vi var på marked i oktober, ble det kilovis av druer med oss hjem…..torgmannen forsto nok at vi elsket druer…..så han slang på så mye ekstra……. at vi nesten mistet pusten!! Vi klarte ikke spise opp, så John Erik måtte koke syltetøy til slutt…hahaha

Bugnende bord med druer 🙂
Fangst fra markedet. Her i huset er det bare Linda som spiser epler i sin naturlige form. Derfor ble det kokt en solid dose med eplesyltetøy i oktober. Er ikke få kilo i den posen….

Nå er det begynnelsen på slutten av sesongen. Det er de mest ivrige som er på ferie her nå. Strendene begynner å tømmes, og det er tynnes ut i gatene. På de av hotellene og restaurantene, som fremdeles er åpne, går ting i et litt lavere tempo. De fleste vi snakker med stunder nå mot sesongslutt. Det har vært et hardt år i år. Det vil si at det har vært mye turister og besøkende, som er SUPERT :-). Problemet er at det stort sett, overalt, har vært underbemannet. Dette betyr at det har vært lange, lange dager for de ansatte. Og veldig mange savner å bruke mer tid med familie og venner…..Forståelig nok……

Solsengene begynner å plukkes inn.

Men, vi har et vennepar som fremdeles holdt ut her på øya. Ble mange supre opplevelser med dem ut oktober.  Vi var ute på roadtrip, var hjemme hos oss og spiste litt norsk mat, koste oss på restaurant og ja, rett ut hygget oss. Flott sesongslutt for oss alle 🙂

Gutta boys i front på nye eventyr!
Blir mye venting når fotografen skal ut av bilen å knipse…..

Så og si er tavernabesøk alltid et must når vi er ute å ruller på veien. På bildet under er kanskje årets vakreste kulisse rundt en lunsj. En liten intim taverna på vei ned til Meskla fra Zourva.

Nydelig, naturlig høstparasoll 🙂

Livets første besøk på munkekloster, Gouverneto, gikk også av stabelen. Vi kom dit en litt ruskete dag, så besøket ble noe kort. Møtte en 2-3 trivelige munker. Et par jobbet med litt parkarbeid (var en nydelig park på vei mot bygningene), og den siste vi traff, han jobbet i den hyggelige souvenirbutikken, Det var fotoforbud der, og det overholdt vi! Derfor ingen bilder.

Liten kirke vi passerte på vei opp til klosteret.
Man kan fra dagens kloster gå helt ned til sjøen. Omtrent midtveis møter du et gammelt forlatt kloster. Det sies å være vakkert og imponerende. På grunn av ruskeværet lot vi vær å gå ned. Det er på timeplanen for 2023.

Jammen klarte vi også kunststykke, å være tilstede, i den venetianske havnen, da havet bestemte seg for å måle krefter med promenaden…. for første gang denne høsten/vinteren!! Vi hadde et par kamerater på besøk denne kvelden. Vi satt hjemme hos oss da vi bestemte oss for å ta en tur ut! På tross av at vi hadde snakket lenge og vel om den kraftige vinden, la vi turen til havnen!!! Er det mulig????? Vi burde visst bedre. Men, det gikk bra. Vi fikk både mat og drikke. John Erik hadde dog våte bukser helt opp til lårene…thi-hi..!!

Bølgene slo sinte over havnen. Helt umulig å holde seg tørr!!

November:

Ja, så var vi inne i årets nest siste måned. Og vi tok farvel med de siste venner, som hadde gjort seg ferdig med årets Kretaferier. I løpet av november bestilte også vi flybilletter nordover. Så da var det bestemt, det skulle bli jul i kalde Norge.

Været var ganske vekslende, men vi hadde som vanlig mange flotte dager. Uansett brukte vi stråleovnen for første gang sånn midt i november……

Godt med litt ekstra varme på føttene. Ser på bildet at Linda har begynt å bruke pledd i sofaen…..ligger i et raus der…hihi

Noe spennende vi opplevde på en av våre utallige kjøreturer i løpet av måneden, var et besøk på Postminoan Cemetery at Armenon/Armeni, en gravplass fra sen Minoisk tid. Stedet er lett å finne. Det ligger bare en liten svipptur utenfor Rethymno. Vi var der helt alene, og det opplevdes skikkelig magisk, blant alle eiketrærne og de gamle gravene.

John Erik er forsiktig på vei ned i et av gravkamrene. Så vidt vi husker var det i alle fall to kammer man kunne komme inn i……
Vi kan absolutt si at dette er at sted du burde besøke…….

Turistsesongen var over for i år, og godt var kanskje det!?! Olivensesongen sto nå virkelig for døren, og i det arbeidet behøves alle de arbeidskrefter som kunne oppdrives…Noen vi snakket med klagde på at det var vanskelig å få tak i folk denne sesongen. Mange som før hadde plukket var nå andre steder. Derimot skrøt alle av at det var en flott sesong i år, med rikelig med oliven 🙂

Netta ligger klare ved veien.
Olivenpresseriene var i full sving!

“5 om dagen!”, er lyder et slagord, de fleste av oss har hørt om….. Huseier stoppet oss en dag, og sa til oss at vi måtte plukke klementiner fra trærne i bakgården. Vi har ikke rørt de trærne der….har tenkt at eier selv var enerådende der! Det er han som gjør alt forfallende arbeid der som luking, vanning etc.

Halleluja!!! For noen klementiner 🙂 John Erik var nede og plukket hver dag som fulgte. Har aldri spist mer smakfulle klementiner noen gang….. verken her eller i andre land. Det ble mange flere enn fem om dagen, for å si det sånn!!! Og det har ikke vært fristende å kjøpe på butikken i ettertid…….(tror vi ville blitt veldig skuffet da……)

Disse godsakene gled ned på høykant i dag etter dag etter dag etter dag etter………
Det har begynt å bli høst i åsene rundt i distriktet. Og vi kjente litt temperatur forskjell fra sjøsiden og opp noen hundre meter.
John Erik på vei i på en av de mange tavernaene vi besøkte på litt “bortgjemte” plasser. Her er vi på inn på “Lemon Tree Tavern”. Der var en taverna med aldeles nydelig mat og drikke….I MENGDER….hahahaha….. Fantastisk vertskap, mange rariteter inne og ute……..og en flott utsikt 🙂

På tross av alle de årene vi har besøkt Kreta, har vi aldri vært på Falassarna!!!!! Tiden strakk liksom ikke til…. 😉 Har alltid hørt at standen er fantastisk, og mange vi kjenner reiser dit jevnlig. Nå var ikke målet vårt denne gangen å bade og sole oss…..Nei, det var å ta en kikk på den eldgamle greske boplassen der. MEN, den var jo så klart stengt da vi ankom!!!! Vi får ta det igjen……

Utrolig utsikt på vei ned til Falassarna.

Når man kjører rundt på øya treffer man på så mange kriker og kirkegårder. Det går ikke an å stoppe ved alle…. (ikke de fleste engang!!)….da får man ikke kjørt mange meter av gangen…….hihi….. Noen ganger må man likevel stoppe opp….. slik ved den flotte kirkegården ved gamleveien til Meskla.

Her var det så stille og fredfullt. Godt å vandre rundt her. Flotte ivaretatte gravplasser og DEN utsikten…..

Noe av det aller fineste med Kreta, og Chania, er at det er deilig turvær de fleste av årets dager…..også i november er det fint å bruke føttene og syklene. Ble noen runder i løpet av måneden.

Sykler rundt i byens smug
Deilig å tusle på stranda…….

At vi begynner å nærme oss vinter er av og til lett å glemme i Chania. Og årets november opplevde vi som ganske varm og god….spesielt på dagtid. Så da får man litt “sjokk” når man rusler intetanende inn på et kjøpesenter for å handle litt nødvendigheter:

Det nærmer seg jul!!!! Julepynt og stæsj så langt øye kan se……

Det endte faktisk med at vi ikke handlet noen ting der inne…..Kanskje vi ble grepet av “julepanikken”….hahaha…i alle fall glemte vi hva vi var kommet for i all “julegleden” i november!!!

Da er vi langt flinkere til å rulle rundt på syklene og nyte livet i byen…….

Selv om kvelden har begynt å bli merkbart kaldere, så hadde vi mange flotte stunder i byen utover de sene timer. Her ved havnen, med syklene våre tålmodig ventende på oss 😉
Vi fikk også med oss en real bursdagsfeiring. Lefteris, i midten av bildet, er en fantastisk musiker (og også vår forsikringsagent!), som denne kvelden hadde bydd inn famile og venner til sin bursdag. Kvelden var fantastisk med sang, dans og nydelig mat….

Ja, nå nærmer vi oss desember og finalen på året. Vi begynner å bli klare for det og……men først må John Erik lete opp noen fine fotomotiv 😉

John Erik leter etter en bedre vinkel ved en gammel mølle…

Desember:

Måneden for advent og jul. Spesielt Linda er veldig glad i adventstiden. Og i år ble det ikke ikke noe fart på den. Da vi skulle dra oppover mot nord midt i perioden, ble det verken baking, pynting eller vanlige adventsysler og kos.

Tiden før vi reiste oppover ble preget av rydding og vasking hjemme i leiligheten. Greit at ting er i orden når det skal stå tomt en tid.

Kjøkkenet fikk seg en grundig omgang. Komfyr og kjøleskap ble også dratt frem. Blir tross alt lagd en del mat, så noe “svinn” ble funnet rundt forbi 😉

Likevel ble det tid til noen kjøreturer. Her er vi på vei mot Kissamos. Og som dere ser (eller kan skimte) ligger fremdeles skipet, som gikk på grunn på begynnelsen av året, fremdeles her…..

Mye artig julepynt i Kissamos.

Linda har gått og klagd over håret i flere måneder, og fikk til slutt rotet seg til frisøren. Greit å få gjort dette på Kreta. Det er langt billigere enn i Norge. Dessuten er de veldig flinke her. Vi ble begge fornøyd etter dette høyst nødvendige besøket 😉

Det rare med å være hos frisøren er: Man ser så teit og rar ut underveis…hahaha….!!

Noen turer ut på byen for å hygge oss fikk vi også til før avreise mot nord. Det ble noen bra runder på bar et par ganger, og også noen fantastiske måltider på taverna/restaurant.

Varmer oss på herlige Irish Coffee på kvelden 🙂

Så kom avreisedagen…..vi reiste fra Chania i flott vær, med litt tunge hjerter riktignok. Vi visste jo at vi skulle oppover til kalde nord…….så veldig blandede følelser ved avgang…..

Vi er klare for take off fra flyplassen i Chania, og var da på vei mot Athen, og deretter København….

Flyreisen til Danmark gikk strålende og vi fikk noen herlige om litt kalde dager i København med masse nydelig julemat og dertil drikke…..

John Erik er mett og lykkelig etter en deilig smørrebrød lunsj 🙂
Linda er ikke fornøyd med ankomst i Sandefjord, minusgrader og surt….

Jula forløp stille og rolig…preget av at Linda var syk med feber, muskelverk og hoste. Men vi hygget oss, sånn som bare vi kan…thi-hi…..

John Erik kom med to blomsterbuketter til Linda på dagen hennes, som ble feiret i tomsomhet med nydelig mat og bobler….

Ja, så var vi ved veis ende av 2022 og denne kavalkaden…..håper du hatt det litt gøy sammen med oss 🙂 Hvis du ikke er lei, og vil se mer av hva vi har holdt på med, så kan du lese alle bloggene vi har skrevet, ved å trykke på arkivet. Der ligger innleggene sortert etter måned og år.

Vi har hatt et godt år sum sumarum…..og gleder oss til å se hva 2023 har å by på…….Vi “gønner” i gang et nytt år……og blogges snart!!!!

Hva skjedde egentlig…???? (del2)

Da er vi kommet til andre del av kavalkaden vår. Den vil ta fra seg mai og ut august. Dette er virkelig da det er turistsesong på Kreta. Men hva bedrev vi tro?

Mai:

WE ARE BACK 🙂

Tidlig i mai landet vi til strålende sol på Chania flyplass. Vi kunne ikke vært lykkeligere. Da vi var i Norge hadde vi en god venn, som var på vinteropphold i Chania, han var regelmessig innom leiligheten, og passet på planter og post for oss. Og plantene så ut til å ha det godt med hans stell, post og regninger var ivaretatt 🙂 Så stor takk til han 🙂

Her sitter” BlomsterFinn”, sammen med ferieavløseren vår 😉 Gutta med grønne fingre det….!!!

I begynnelsen av mai var det fremdeles litt kjølig på kveldene, men det hindret oss ikke i å være ute og kose oss på kveldstid. Vi hadde mange hyggelige kveldsstunder denne tiden.

Godt å ha på jakke på kveldstid……

Snøen lå fremdeles på toppene. Bildet er tatt fra terrassen vår. Deilig utsikt å ha fra leiligheten. Ikke alle forunt i en blokk i byen det….

Selv om vi bare hadde vært vekk i noen få uker…..så skulle det vise seg at det hadde skjedd enkelte endringer da vi var borte fra byen. Torsdagsmarkedet i Nea Chora var flyttet…..Så da vi tok med trillebagen vår, for å fylle på grønt og frukt i heimen. Vi vandret med freidig mot til gaten Akti Kanari, og ble ganske lange i trynet da det var fullstendig blottet for folk og varer……!!!!!! Ja, da ruslet vi slukøret hjem….med like slunken trillebag,,,, og undret oss på hva i all verden????? Skulle vise seg at markedet var flyttet til gatene rundt parken…..som egentlig er nærmere oss….haha!!

Trodde vi gikk til marked……..

Den første tiden etter vi kom ned var vi yre av glede over å være tilbake….så at vi misset den første uka sitt marked gjorde vel for så vidt ingenting!!! Det ble mye farting ute på livet…..og det er jo mye god mat på restaurant også 😉

Linda tar en obligatorisk selfie i havnen.
Vi møtte på Ardit. Han jobbet forrige sesong hos i Angelo`s i Agi Apostoli. Nå var han å finne på fiskerestaurant i Chania. Han er alltid like strålende blid og vennligheten selv.
Hva gir dere oss??? Utrolig romantisk…ikke sant????

Det tok ikke mange dagene før vi var på plass for en bedre middag på Colombo kitchen bar og restaurant, i gamlebyen, for en bedre middag. Det sørger bestandig Miltos og hans stab for de beste matopplevelser, dertil drikke og unik atmosfære 🙂

Linda studerer menyen på Colombo nøye! Det er vanskelig å velge mellom godsakene…….
I Kato Stalos begynner det meste å åpne. Her er solsengene ved Faros utplassert på stranden.

Linda hadde som tidligere skrevet, startet opp på medisin. På grunn av dette skulle det følges opp med blodprøver hver 14.dag. Det ble da opprettet samarbeid med en lege i Platanias rundt dette. Så annenhver uke gikk turen ut dit for prøvetaking. Under ser dere en litt betenkt dame. Ikke veeeeeldig glad i å bli stukket i……

Gruer seg….men var “snill jente” og strakk ut armen 😉

Andreas, broren til Leonard (han som driver Therino i Platanias), åpnet i mai sin egen strandrestaurant, med det klingende navnet “Sunrise”. Det ble et lite ritual at vi spiste lunsj her etter prøvetaking på legekontoret. Linda fikk også en belønning, i form av en liten knert med raki….for vel blåst nål i armen 😉 !!!!! Unger altså….thi-hi….!!!!

For livets glade gutter går solen aldri ned……. 😉
Vår favoritt bar i Platanias, UTOPIA åpnet for sesongen i mai. Her er allerede Anna i full gang!
Therino var også i full fart i mai….Nydelige solnedganger der

For første gang feiret vi også 17.mai skikkelig her nede. Det ble både lunsj og middag med norske ferierende venner i Agia Marina. Det vil si….først etter at John Erik var på bilverkstedet og fikk skiftet samtlige dekk på “Picasso`n”. Da blir man jo ganske greit minnet på at nasjonaldagen vår er en helt vanlig virkedag på Kreta.

HIPP – HIPP – HURRA!!!!! Linda er kanonklar for feiring 🙂
Det ble mange skåler denne dagen…..!!!!!!

Årets første tur til Paleochora ble tatt slutten av mai. Sammen med et nytt hyggelig bekjentskap (som ikke hadde vært der før) dro vi avsted. Det er en sjarmerende liten by. Håper vi i 2023 får tatt oss et par netter der……

Utsikt over byen fra høyden.
Greie omgivelser å spise lunsj i dette. Verdt turen over fjellet det…..
Måtte ta et bilde av de grønne åsene på tilbaketur fra Paleochora

Helt på tampen av mai hørte vi en liten kattunge som gråt så veldig på utsiden av blokka vår. Det tok flere dager før vi så henne. Hun valset alene rundt og gråt så sårt. Fulgte etter alle de andre villkattene her….men de jagde henne vekk fra både mat og selskap…..

John Erik var nede hos den lille skrotten og ga henne noen fleskebiter (det var det enste vi hadde i hus) og litt vann. Han satt og passet på at hun fikk være i fred, slik at hun fikk spist litt…..

Vi ble veldig fortvilte på hennes vegne….så skranten, alene og fortvilet. Det var helt klart at hun ville dø veldig raskt hvis ikke hun fikk hjelp. Og da måtte vi ta affære…..vi kontaktet nettverket vårt, blant de gode kattehjelperne her, som fikk ordnet time hos veterinær.

Var ikke store skrotten……
Veterinæren undersøkte henne….hun var full av lus, hadde alvorlig diare og fortalte oss at hun var ufattelig skrøpelig og svak. Mest sannsynlig ville hun dødd innen kort tid….hvis vi ikke skaffet hjelp…..
Er ikke så fornøyd med å bli plassert i bur…….

Vi har ikke lov å ta inn dyr i leiligheten vår. Men, vi smuglet henne inn…… og passet på henne resten av kvelden og gjennom natten. Vi ga henne navnet, Ronja 🙂 Heldigvis hadde Silke, som er kattenes Mor Theresa, her på Kreta ordnet slik at vi kunne levere henne der neste dag.

Vi var takknemlige og glade på Ronja sine vegne. Bedre tilsyn, hjelp og oppfølging skal du lete lenge etter….. Silke sitt arbeid er frivillighet, slik at alle utgifter var våre fra mat, medisiner, vaksiner etc. etc.

Vi kjørte henne dagen etter til sitt forhåpentligvis midlertidige hjem (alle krefter skulle settes inn på å finne er adoptivhjem). Så da var det bare å si på gjensyn. Vi var mange ganger på besøk i tiden som fulgte.

Ronja koser seg i håndkle etter lusekuren…….og ble liggende slik stort sett hele kvelden. Endelig trygg…..

Juni:

Chania våkner mer og mer til liv. Det nyter vi. Begge er utrolig glad i liv og røre. Liker å rulle rundt på syklene våre, kikke på folkelivet, ta oss et glass, et måltid og høre litt livemusikk. Og dette utnytter vi til fulle……

Men det er også deilig å ta seg en tur i folketomme gater. Er man tidlig nok ute, så har man mange smug for seg selv. Det er litt magisk når det ellers er et virvar av mennesker.

Ikke en sjel å se…..

Levende musikk på ettermiddag og kveld er stor stas, syns vi 🙂 Noen restauranter, slik som her på 50/50, har regelmessig musikk hele sesongen. Ekstra artig er det når det oppstår spontan dans. Er ikke så sjelden vi hiver oss med……GØY!!

Vi nyter mange timer i den gamle havnen med bare å se på mennesker tusle forbi…..
Vi er så heldige å bare noen meter ned til den vakre strandpromenaden i Nea Chora……. Det føles som et privilegium å bare kunne tusle ned til dette magiske stedet.
Syklet forbi fiskehavnen i Nea Chora en dag, stoppet og knipset et bilde inn mot promenaden…..Fint, ikke sant 😉
Vi tok oss en pust i bakken sammen med Tili. Før han satte i gang med kveldens middagsservering en tidlig kveld i Nea Chora. Han jobber på 50/50

Men, tidlig i juni klarte også snublefot, John Erik, å skade seg stygt i nattens mørke. Vi har en snarvei hjem, hvor INGEN går på nattestid …….unntatt en nordmann som vil fort hjem…!!!…. Det ble både ambulanse og sykehusopphold.

Ja, sånn kan det gå….ble et par netter i denne senga….

Nå har det seg sånn at John Erik er en hardhaus, så han kom seg ganske raskt. Tok ikke mange ukene før han stavret rundt med armen i gips, ei krykke, og såret i panna (som var behørig sydd sammen) grodde fint.

Fått opp tempo og teknikk her. Stabber seg lykkelig av sted…..Lurer jammen på om det ventet god mat, godt i glasset og hyggelig selskap i andre enden….hihi.. 😉
Varmt med gips i juni. Da er det godt med en Ouzo med is på Therino i Platanias.

Linda, som hadde vært pasient i vintermånedene, fikk nå prøve seg som hjelpepleier, kokk, servitør og renholder…..En slags “payback-time”, kalte John Erik det!!

Fant ingen fotovennlige matbilder fra dette…..så dere får heller et bilde av disse nydelige blåskjellene fra Therino……som vi delte sammen med den forfriskende ouzoen dere så akkurat 😉

Så i slutten av måneden var vi på farta igjen, på eventyr med “Picasso`n”. Det passet godt da John Erik sin tremenning ferierte her nede, sammen med barnebarnet sitt, og vi fikk vist noen av de flotte rutene vi av og til kjører!

Ut på eventyr igjen…..

Et sted vi ofte tar en stopp, enten for deilig mat, eller bare en forfriskende drikke, er denne oasen 🙂 Drakiana Taverna, som stedet heter, ligger rett på oppsiden av Platanias. En fantastisk plass uansett, men ekstra deilig når det er skikkelig varmt……så det ble en naturlig stopp da vi var på kjøretur med familien til John Erik.

En helt egen ro ved siden av elven.
En nydelig dal i fjellet bak Theriso kjørte vi også igjennom …….
Arbeid ved vei…….ikke noe uvanlig syn. Det er så bra de fikser opp, slik at vi og “Picasso`n” kan nyte roadtrip-livet
Her har vi en stopp hvor vi beundrer utsikten, ser Souda bukten der nede….
Et lite stopp i Therisoravinen. Vi hadde vår andre tur i år opp der i slutten av måneden. Det skulle bli mange fler i løpet av 2022…………

Jaja, så ble juni en litt lei måned for oss, og da spesielt for snublefot John Erik…!!! Likevel husker vi nå tilbake til en fin måned…og ukrutt forgår ikke så lett…!! Tross alt fikk vi utallige hyggelig stunder, og minnerike opplevelser……på godt og vondt…. Vi var mer enn klare for en ny måned…… Første halvåret av 2022….gikk ikke helt knirkefritt for seg!!

Juli:

Hei og hopp…..nå er juli her. Dagene er flotte, byen og strendene er fulle av folk. Varmen har slått til for fullt. Vi koser oss både dag, kveld og noen ganger til seint på natt. Det er et yrende folkeliv i byen vår. Ser ut som om “alle” har reist til Kreta i år. Herlig å se etter de to foregående sommerene, som var preget av pandemi!

Blide folk 🙂

Ja, det er jo lite som går helt knirkefritt for oss…hahaha…. Heller ikke juli ble en måned uten litt ekstra “artigheter”. Da vi kom tilbake fra Norge i mai, så reagerte vi på litt rar lukt i boden vår. Den ligger vegg i vegg med badet.

Linda hadde også lagt merke til litt vannsøl rundt vaskemaskinen på badet. Trodde først at det var litt for tøft trykk på vaskemaskinen når den dro ut vann, slik at det piplet litt over, der slangen går i veggen. Så tørket stadig opp. Vaskemaskinen går så og si daglig hos oss.

Men da lukten ble til mugg, også i veggen i gangen utenfor bod og vaskerom….ja, da var veien kort opp til huseier. Lang historie blir kort….. Det ble funnett en sprekk på vannrøret inne i en vegg, lekkasje i en kobling!

Da ble det full renovering, og vi var uten bad/toalett………

Å leve uten et så viktig rom….ja, det ville ikke vi 😉 Så da ble det en spontan ferietur på oss….. Virket ikke så fristende å være hjemme under slike forhold!

Så da satte vi i gang og pakket en liten koffert…..bestemte oss for at det var tid for en liten roadtrip….Og kjørte av gårde på lykke og fromme 🙂 Første stopp ble 2 dager i Georgioupoli.

John Erik og “Picasso`n” er trygt parkert 🙂 Dette var et koselig og lite familiedrevet hotell, som vi gjerne vender tilbake til…..

Vi storkoste oss disse 2 dagene i denne trivelige lille byen. Det blir nok i fremtiden noen småturer hit. Er jo ikke så lang kjøretur fra Chania, hadde noen rimelige romalternativer, bra utvalg av restauranter og barer…..samt lett tilgjengelig og flott strand 🙂

Nydelig fontene på torget.
Det blomstret så fint på hvert et gatehjørne
John Erik tar livet med klinkende ro….det er han god på!!
Dette ble vår absolutte favoritt restaurant. Koselig omgivelser, god mat og fantastisk serviceminded servitører 🙂
Linda rakk litt shopping i alle de hyggelige butikkene. Greit at pengene er litt i omløp…tji-hi 😉
Det ble litt drinker på oss…. Splendid var god på dette…..skikkelig muntert ble det utover kveldene!!!!!

Etter to flotte døgn, ble vi rastløse, og pakket oss inn i bilen igjen. Faktisk så raskt at vi måtte ha oss en brunch i nærheten. Vi hadde aldri vært oppe ved Lake Kournas før, og det er ikke lange smellen å kjøre, når vi merket at sulten meldte seg umiddelbart etter oppstart 😉 Litt flaks hadde vi også….det var søndag…..og vi ankom i det kjøttet fra grillen var klart….. Dere har sikkert sett at det grilles alskens herligheter, i store griller, på utsiden av “alle” tavernaer på søndager. Populært å kose seg med familie og venner på søndager her på Kreta.

Klar for mat!!!!!
Full aktivitet ute på innsjøen…..
Vi måtte knipse et bilde av innsjøen da vi startet kjøringen oppover etter nydelig mat og drikke.

Vi hadde ikke så mye mål og mening med veien videre. Men vi ville til fjells. Og hadde derfor sett oss ut å kjøre mot Askifou platået. Huseieren vår er fra landsbyen Argiroupoli, så vi tenkte at det hadde vært gøy å se hvor det var, og dro i vei. Vi konfererte med google for å finne noen artige småveier oppover, og la opp ruta……men i tradisjonen tro…..google, kjære google….du virker ikke helt edru!!!! Som dere ser av bildet under….vi måtte snu…..og legge opp en bedre rute…..hahahah

Her innså vi at slaget var tapt…..vi kunne ikke tvinge Picasso” igjennom her!!!

Tilbake, på mer folkelig vei, støtte vi på restaurantene med vannfall og små bekker. Nydelig sted. Det ble en liten kaffekopp på oss her, før vi startet oppkjøringen til fjells……i ettertid angret Linda litt på at hun ikke hadde tatt noen styrkedråper i stedet…. 😉

Frodig og fint
Argiroupolis ligger så fint i fjellsiden
Det har blitt jobbet mye med veiene i 2022. Stadig møtt på veiarbeid….og også på denne turen.

Veien opp, og over fjellet, var av ymse standard……noen strekninger satte Linda nesten hjertet i halsen…..Slik som under her….

Men, alltid når det har gått oppover blir vi belønnet med nydelige utsyn…..Da blir det stopp med fotografering…….og gjerne en tissepause 😉

Vakkert!!!!!!

Vi kom helskinnet over fjellet og Askifou. I Askifou ble det kun en liten rast på taverna, med litt kaldt i glasset og et par mezeretter. Dagen var ennå ung, derfor tok vi en kjapp avgjørelse på at vi ville overnatte sjønært…….. Endestopp for dagen ble derfor Kalives. Der fikk vi leid oss et rom for natten ved et strandhotell.

Godt å se sjøen igjen 🙂

Etter en god natt søvn dro vi friske og uthvilte ut på landeveien igjen. Siste dagen på miniferien vår ble tilbrakt i bilen på vei hjemover. Opp og ned fjellsider og gjennom og forbi tettsteder og landsbyer. Vi kjører veldig sjelden strake veien….liker å snirkle oss rundt på de utallige småveiene.

Nydelig blomstring overalt.
Ble en fantastisk lunsj med enda flottere utsikt. Livet smiler 🙂

Vi måtte vende tilbake, før badet var helt ferdig, fordi Linda skulle opp til Norge. Hun hadde time for kontroll på sykehuset pga psoriasis artritten. Denne turen var selvfølgelig under SAS streiken. Hun fikk seg da en god runde oppover….Chania-Athen-Amsterdam-London-Oslo!!!!

Linda er klar for en flytur nordover.

Tre dager etter var hun tilbake på plass i Chania. Kontrollen på sykehuset gikk strålende. Responderer bra på medisin, og alle prøver bekrefter at alt går den rette veien. Godt å vite, og nå er det ikke ny kontroll før 2023………. Og like glade er vi for at badet vårt er oppe og går igjen! Tette rør i veggen, nye fliser og dusjkabinett 🙂

Nytt bad – Livet smiler!
Tydelig at det er mange i området rundt oss nå om dagen. Og….at alle ikke bruker dobøtten til papir 😉 Ja, ja…..det er jo høysesong!

Vi har hygget oss masse i hele juli. Møtt mange gamle gode venner og kjente. Kost oss alt vi kan. Noen nye bekjentskaper har det også blitt.

August:

August start med et smell….et godt smell…. 🙂 Chania rockfestival !!!! Og for en kveld….koste oss masse . Dette er 4. året vi var tilstede….og blir nok ikke den siste 😉 Hvis vi skal være ærlige…..så ligger nok denne musikken mest John Erik`s hjerte nær, men Linda finner alltid en og annen perle av en artist/band…..og lar seg imponere og overraske!

På bildet under er en av de som imponerte Linda skikkelig…nemlig Blaze Bayley…… En gammel rocker, som vi var så heldige å møte i gamlebyen etter festivalslutt 🙂 Linda bråstoppet sykkelen og fikk slått av en god prat.

John Erik sin bursdag ble også feiret i Platanias i år. Ble en heidundrende runde med middag…før vi raste rundt glade og fornøyde i lysløypa rundt torget …….ble en meget sen kveld 😉 Men, gøy hadde vi det. Til oss å være ble det tatt usedvanlig lite bilder….og de fleste ble litt uklare……rart det der i grunn …..hahaha…. men, Linda fikk knipset et okay bilde av jubilanten i alle fall 😉

Bursdagsgutten

Øya sin (for oss) mest utfordrende veistrekning kjørte vi i August. Linda var så skrekkslagen….og dertil euforisk da hun overlevde…haha!!!…..at hun senere har følt at høydeskrekk og annet er i ferd med å avta……*KREMT*….skal sies at bremsefoten hennes fremdeles fungerer 😉

De to bildene under er ikke fra de mest utfordrende partiene….da var Linda overhodet ikke i stand til å bruke kamera…….da var det svetting, bremsing og en blanding av latter og gråt….!!!

Denne skrekkopplevelsen kom på hjemtur etter en fantastisk kveld med mat og musikk. Vi ble invitert til kulturtreff og minikonsert i regi av SpitiCare. Og for en kveld det ble….virkelig minneverdig 🙂 Så glade for å være tilstede, og deltar mer enn gjerne en annen gang 🙂 Dama bak dette, er en usedvanlig hyggelig norsk dame. Og for en fantastisk eiendom/hus hun og hennes mann har bygd opp! Hvis du skulle være så heldig å bli invitert på et arrangement her…..ikke nøl……DELTA :-)…..og du behøver ikke kjøre den skrekkveien vi gjorde 😉

Vi overnattet på stedet….og denne hyggelige velkomsten var skrevet til oss på bordet som sto på utsiden av døren 🙂

Disse tre karene kunne sine instrumenter…..Vi storkoste oss…og det virket det som om alle de andre tilhørere også gjorde….

24.august kom “høstens” første regnskyll i Chania. Vi våknet til kliss våte verandamøbler på morgenen. Det varte ikke så lenge, og tørket raskt opp….men, var en påminnelse om at høsten snart er på vei…..

At høsten nå nærmer seg, viser seg stadig, når vi er på kjøretur til fjells. Oftere og oftere møter vi på mørke skyer, og noen regnskyll. Uansett, det blir vakkert og dramatisk rundt oss…så vi nyter det på sett og vis!

På kjøretur i Omalostraktene traff vi avgjort det mest majestetiske dyret i løpet av året…..Denne kraftkaren lot seg ikke vippe av pinnen av oss som bare måtte knipse han!

“Tullinger!!!”, tenkte han sikkert når vi bremset ……..og Linda nærmet seg for et blinkskudd…..

Apropos dyreopplevelser……..Vi var på et lite krigsmuseum i Keramia. Det ble vi også servert et fantastisk grillmåltid. Da vi ventet på maten kom denne saken og tagg mat fra oss…Han elsket brødskiver han! Aldri før har vi håndmatet en sau ved bordet…..Man alt er det en første gang for……

Tror han spiste 3/4 av et helt brød før han var fornøyd…….

Vi har i løpet av måneden kjørt en del turer. Som regel er vi hjemme før solen går ned. Denne nydelige solnedgangen opplevde vi ved restauranten “The wave on the rock”. Der var vi i sammen med ei god venninne…..til sein lunsj……og den ble veeeeldig lang….da maten var super….og damene…som ikke kjører bilen…..ja, de syns husets raki var nydelig…..og eieren syns det var såååå koselig at damene satte pris på dråpene…..og gladelig sørget for…. nok påfyll…!!!! Var glade damer i bilen på hjemtur 😉

Da er august ved veis ende……september skal komme med nye opplevelser, minner og artigheter! Så hvis du fremdeles henger på….kommer snart tredje, og siste del, av vår kavalkade. Den vil ta for seg årets siste 4 måneder……så inntil da…. “Stay tuned”…..vi er plutselig tilbake med del 3 😉

Idyll langs landeveien 🙂

På tur i snøværet.

Snøkaos, la bilen stå … det var meldingen for denne dagen … samme dagen som John Erik hadde timeavtale på sykehuset i Tønsberg. Da var det ikke annet å gjøre en å gå til sengs og håpe på det beste i løpet av natten. Denne timeavtalen hadde allerede blitt flyttet ett par ganger, så interessen for å få denne undersøkelsen unna var stor, uansett vær. Vi var oppe tidlig, siden vi måtte legge inn litt ekstra tid på grunn av kjøreforholdene, men kunne konstatere at det ikke var kommet uoverkommelig mengder med snø i løpet av natten. Vi kom oss av sted i snøføyka begge to, det er viktig at Linda er med og får høre selv hva legen sier … hvis ikke får John Erik ett tredje grads forhør med spørsmål om ting som legen har snakket om … og ikke snakket om!

Vi tok noen mindre veier at og frem til Tønsberg istedenfor E-18 som gjerne kunne vært brøytet litt bedre, men kom frem uten noen form for problemer. Vårt største problem var faktisk å finne en plass i parkeringshuset, men det løste seg….. og vi kom oss gjennom snøføyka, og inn på sykehuset, og med litt hjelp av frivillige sykehusguider, var vi på plass.

Etter litt venting kom vi inn til en hyggelig lege og var klare for å få dom over John Erik sin brokk ved navlen. Etter litt utspørring og en hardhendt undersøkelse av brokken var dommen klar, ikke behov for operasjon. Med andre ord, John Erik vill fortsette å gå rundt med en ekstra kul på maven, som ikke gjør vondt, men heller ikke er pen å se på! Det mest positive er at nå er det ingen hinder fra John Erik`s side for å dra ned igjen til Kreta, Nå er det Linda sin undersøkelse litt senere i måneden det står på … og i mellomtiden skal vi kose oss litt hos tannlegen……hahaha

Hjemturen gikk like smertefritt som turen bort, på ganske snøfylt vei, i lavt tempo. Siden vi allerede var ute i griseværet la vi inn litt handling, og det skal sies at denne dagen var perfekt til slik aktivitet … veldig lett å få parkert, og nesten ikke folk i butikkene. Denne dagen gikk jo ganske bra helt til vi skulle inn på parkeringsplassen hjemme … her var det ennå ikke brøytet. Kom nesten frem til garasjen, før det ble stopp…. litt snømåking måtte til, før Astri fikk parkert i garasjen. Da Astri var i hus og John Erik skulle vase gjennom snøen, til vår leilighet, dukket det opp en stakker som ikke hadde dagen sin denne dagen!!! Han kjørte en mindre flyttebil og skulle til en av leilighetene i borettslaget vårt.

PS!! Vi jobber videre med årskavalkaden … kommer før du aner …. 😉

Hva skjedde egentlig … ???? (del1)

Nå sitter vi her da inne i det nye året. Tusen takk for alle nyttårsønsker…..og også bursdagshilsner til Linda 🙂 Alle er lest og satt stor pris på!

Nytt år med mange ubrukte dager ligger foran oss….det blir spennende å se hva det året vil bringe….. Året har for så vidt begynt bra, Linda er bedre…mindre feber og mer energi…..men vi lengter utrolig nedover til Kreta. Vi merker virkelig at vi ikke er lagd for snø, minusgrader, underkjølt regn og glatte veier!!!

Derfor for å gjøre ventetiden litt kortere, bestemte vi oss for å lage en årskavalkade, med minner fra fjoråret 2022…..Da vi satte oss ned for å lage en slik kavalkade….fant vi fort ut at det ville bli en vanvittig langt innlegg…..og dere hadde blitt slitne i tommelen av å skrolle dere gjennom 😉

Det visste seg vanskelig å velge minner og opplevelser…..og ikke minst bilder…….vi har noen tusen foto fra året som har gått…… Derfor blir det en føljetong fra oss…hahaha……håper du henger på……

…..Så her kommer litt fra årets første 4 måneder!

Januar:

2022 startet med en nydelig vær. Det skulle vise seg at det ikke la lista for resten av vinteren. Denne vinteren ble nemlig den kaldeste på 40 år!! Det var jo særs upassende med de høye strømprisene vi hadde!! Huseieren styrer sentralvarmen, og den ble bare skrudd på et par tre timer på kvelden…..så vi brukte mye elektrisk oppvarming!

Nydelig sol og blå himmel på årets første dag 🙂
Mye snø på fjellene var det også. Herlig skue fra vinduene våre
Vi var på middag hos venner 1.nyttårsdag, og den tradisjonelle kaka med mynten ble selvfølgelig servert underveis 🙂

Så skulle årets første måned ta en litt dramatisk vending da Linda våknet syk en morgen. Smerter og ubevegelig……i hele kroppen……

Linda sitt tilholdssted resten av januar……

John Erik derimot var stadig ute av huset i diverse ærender….eller bare ute å ruslet i et vinterstille Chania. Selv om det er en levende by, er Chania i januar, i stor kontrast til det yrende folkehavet, som er i sesong…

Her er det knipset et bilde over byen fra bymuren.
Rolige folketomme gater i gamlebyen, Ikke noe trengsel her 😉
Havnen i Nea Chora ligger så og si folketom en herlig januardag.
Blikkstille vann i Platanias.
Vi opplever noen stemningsfulle solnedganger fra balkongen vår…..

Februar:

Januar var over og vi gikk inn i februar. Været var vekslende, men generelt kaldt og vind, selv om det var sol. Formen til Linda var stabilt dårlig, så alt av daglige rutiner falt fremdeles på John Erik. Livet gikk i sin nye vante rutine….som stort sett handlet om hjemmeliv. John Erik tok sine faste turer ut til Platanias for å mate katter som vanlig, og ellers ble det mye serier på nett, pluss diverse vintersport på skjermen.

Knipset et vilt hav en dag på vei til Platanias.

Etter som ukene gikk begynte Linda å bekymre seg over all stillesittingen…. og den vannrette posisjonen i sofaen……og da John Erik så at Lidl hadde fått inn treningsapparater…..ja, da gikk turen dit…… De var enkle å montere……og fungerte helt fint.

Linda fikk stavret seg opp på ergometer sykkelen daglig, slik at blodomløpet fikk litt fart på seg. Ved hjelp av smertestillende og veldig forsiktig mosjon…….så ble det flere og flere turer opp av sofaen……

Her er apparatene ferdig montert….. for så å flyttes på “hobbyrommet”….klare for bruk!

De dagene formen til Linda var passe ok, satte vi oss i bilen for kjøreturer. Veldig nær Chania er Therisoravinen. Der fikk vi vår første kjøretur, av mange, dette året. Det er en tur som virkelig er å anbefale…..

Magisk på vei inn i ravinen
Ferrarien har en hvil, og vi strekker litt på beina.
På vei ned mot Chania, med hvite fjell i bakgrunnen….og vi er ute og knipser med kamera 😉
Utsyn mot Chania……det er så overveldende vakkert!!

Når vi ser tilbake på februar, og vinteren 2022, så er det denne oppredde sofaen under her, vi raskt tenker på. Linda hadde utallige timer der. Takk og lov for nettserier, og at vi trives godt sammen….i tosomhet……..

Da var det ganske greit for John Erik å ta seg noen lufteturer ut. Markedet på torsdager er bare noen kvartaler unna leiligheten vår. Så det ble hyppige turer dit. Da ble det opplevelser kombinert med handling av frukt og grønt……….

……..og grønnsaker ble daglig brukt…….. John Erik disket opp med de beste supper og gryter gjennom hele vinteren. Og i relativt kalde februar….ja, da er supper noe av det deiligste å putte i magen!

Februar var også da vi gikk til innkjøp av ny bil. Veiavgiften i Hellas skal egentlig betales innen 31.desember….men var utsatt til utgangen av februar (det har også skjedd nå i 2023).

Alle som har opplevd “Ferrari” er nok enig om at det var på høy tid å pensjonere denne gamle stakkaren. Det var snart mer handikapp hos den, en funkjsonfriske deler!!! Så da startet John Erik jakten på ny bil….og i tide før forfallet av veiavgift…. Etter noen runder hos bilforhandlere endte vi opp med vår kjære “Picasso” på bildet under 🙂

John Erik med sin nye følgesvenn.
2022 sin best plasserte kirkegård fant vi i februar, Ligger i Ravdoucha

Tidligere denne vinteren var det et skip som fikk motorstopp og grunnstøtte….for så å knekke på grunna utenfor Kissamos. Vi ble litt nysgjerrige….slik vi mennesker ofte blir 😉 Derfor ble månedens siste kjøretur lagt til Kissamos for å se dette med egne øyne….og ikke bare på bilder i avisen!

På vei ned mot Kissamos…kan skimte skipet der nede.
Her har vi kommet oss ned til sjøkanten og fått zoomet inn på vraket.

Mars:

Da har vi kommet oss til mars. Vi er strålende fornøyd med den nye bilen vår. Det er jo ikke noen hemmelighet at “Ferrari” var altfor lav for oss å komme inn og ut av…hahaha…og da med endel ekstra skavanker på den gamle traveren…..føltes det godt å ha en bil der ting fungerer som forventet 😉 ….og at ikke det er en turnøvelse å gå inn og ut av bilen 😉

Må være forsiktig hvor man parkerer utenfor bygget vårt når det er regn…..heldigvis sto picasso!n trygt og nogenlunde tørrskodd

Linda har fremdeles mye smerter og er lite bevegelig……men, elsker å ta seg turer i nærområdet i passasjersete. Fin måte å få et avbrekk fra husets fire vegger. Og også er det ganske kjølig i leiligheten, så godt å sitte i en god og varm bil, mens man passerer flott natur og får sett litt menneskeliv også. Passer godt at John Erik liker å cruise rundt. Vi har også mye morro mens vi farter rundt i bilen. Og med ny bil er jo turene blitt mye mer behagelig!

Det selges drager på “Clean monday”. Vi nøyde oss med å bivåne drageflyvningen, så ingen kroner å tjene på oss dette året.

Mars ble også måneden hvor vi for første gang besøkte Rethymno. Planen var å besøke “filobakeren”, og se på den gamle bakeren håndtere disse tynne flakene……men, som vanlig vi var altfor seint i gang…..og han hadde allerde tatt seg en hvil etter økta! Ellers var det lite vi fikk sett av byen. Linda var ikke noe særlig mobil. Så det ble å tusle litt i noen stille gater i gamlebyen, før vi satte oss bak rattet igjen, og kjørte en omvei tilbake til Chania!

På vei til Rethymno stoppet vi den ved denne eldgamle broen i Vrysses. John Erik hadde kommet over noe informasjon om denne på nett, og hadde veldig lyst til å beskue den. Seinere i 2022 har vi ofte tatt en liten beinstrekk her.
Nydelig solskinnsdag i havnen i Rethymno med skinnende hvite fjell i bakrunnen.

På grunn av helsa til Linda ble det lite sosialt for oss også i mars. Vi hadde et par middagsgjester en kveld helsa hennes holdt sånn passe…..men utover det ble det mye tosomhet. Lykken var stor da Linda merket at kroppen spilte litt på lag da Florence (som jobber på Therino) skulle feire sin bursdag på et vinterstengt Therino. Hyggelig å kunne komme og være med gjøre litt stas på han 🙂 Ble vel ikke det lengste vi har vært i en bursdag, men vi fikk oss god grillmat og koselig samvær på en fin vårdag 🙂

Linda måtte forevige at hun var ute blant folk……og da bare mannfolk gitt 😉 thi-hi!!!!

Veiene på Kreta er av veldig varierende karakter. Helt fra flotte nylig asfalterte strekninger til kjerreveier……..bildet under viser en omkjøringsvei vi måtte ta under en av turene våre……… Kan jo lure på hvordan den stengte veien var!!

Her har vi også tullet oss litt bort…..men, vi kom oss igjennom….
En deilig dag i Kalives
Her har vi kjørt opp i fjellsiden mot Malaxa. Her er det en stroslått utsikt over Chania. Slike vårdager kan vi like…..
Det er sur vind, men strålende sol. Linda har vett til å kle godt på seg…hahaha…pannebånd er viktig når det blåser rundt ørene….
Fantastisk syn ut over havet. Vi er her på veien mellom Kolymvari og Afrata

Da Linda sin form ikke ble noe bedre utover måneden, bestemte vi oss for å ta oss en tur til Norge, og ta en grundig legesjekk. Det var også på høy tid å ta en liten “statussjekk” på leiligheten vår i Sandefjord. Vi fikk booket oss billetter på det første direkteflyet med Norwegian, og retur 2 uker senere, slik at vi kunne få feiret påsken med venner i Chania.

Her vi klare for å sjekke inn på flyet til Norge

April:

April ble på ingen måte slik vi hadde sett for oss. Vi hadde jo, som fortalt måttet hive oss på det første direktefly til Oslo, slik at Linda kunne få kommet seg til lege, og finne ut av hva som kunne gjøres med skrotten. Planen var retur til Chania rett før påske…….det gikk ikke slik……  Vi glipp av den greske påsken. Den feiringen hadde vi sett sånn frem til. Skikkelig påskefeiring i Hellas har vi aldri opplevd……. I 2020 var det fullstendig lockdown, med portforbud…..og 2021 var det fremdeles strenge restriksjoner på å samles, samt portforbud fra klokken 22.00 om kvelden.

Likevel ble dette en god måned for oss. Linda ble i hast sendt til sykehuset 1.april, da blodprøvesvarene fra legen viste at snarlig hjelp var påkrevd. Det ble grundige undersøkelser og oppstart av medisin. Dette betydde da også at vi måtte utsette reisen tilbake til Kreta til mai. Så hele april ble vi i Sandefjord, samtidig som Linda bare ble bedre og bedre 🙂

Her sitter vi og venter på å komme inn til legen på Betanien sykehus
John Erik serverte nydelige frokoster til “pasienten” hver morgen sammen med medisin. Ble litt serier før kroppen til Linda kom i gang, og fikk stablet seg ned i første etasje og stuen.
Vedovnen vår var i flittig bruk!!!
Ble “velsignet” med litt snø også…hahaha….Slapp heldigvis å måke da 😉
Første vårtegn ble plukket inn 😉

Linda sin form steg i takt med at våren ble mer og mer tydelig. Dette medførte at John Erik kjapt ble satt i litt arbeid…. sånn er det når sjefen er ute av sykesengen igjen ;-)!!!!!!

På slutten av måneden var formen til Linda mye bedre, og vi fikk oss en liten “Harrytur” med Sandefjord-Strømstad båten….i et strålende vær!

Ble et herlig gjenyn med Baci, som denne vinteren hadde åpnet Creperi i Porsgrunn. Baci traff vi første gang på Kreta (sikkert endel av dere lesere som drar kjensel på han), da han drev restaurant i Agia Marina. Han har også jobbet på Therino

Ja, da har vi kommet oss igjennom de første 4 månedene. Mai står for tur, og da setter vi oss på flyet til Kreta igjen………

Fortsettelse følger…….