Wave On The Rock

Litt av en utsikt med Chania i det fjerne.

Vi hadde bestemt oss for noen dager siden at vi skulle ut på biltur på mandagen. Hvor vi skulle ble vi vel ikke helt enige om, men det ville bli i Chania området. Mens vi satt her i leiligheten, med vaskemaskin i full vigør, og lurte på hvor drar vi…. så tikket det inn en melding på telefonen. “Vil dere spise middag med meg i kveld?”

På veien utover passerer vi flere kjente steder for mange, her kjører vi inn i Tavronitis … 
…. og nå nærmer vi oss Kolymvari.

Uten å svare på det kontret vi isteden, og spurte, “vil du være med på tur?”. Det ble et ja uten betenkningstid. Side vår gode venninne for tiden oppholder seg i Kolymvari, ble det en tur i den retningen.

På veien opp fra Kolymvari er det mange fine stoppesteder med en blå benk.  Foto: Siv Karin Bore
Og vi passerte et tre der noen tydeligvis hadde gått skoa av seg.  Foto: Siv Karin Bore

Det er kjedelig å kjøre National Road…. så vi dro igjennom Agia Marina og Platanias på vår vi utover, selv om det tar litt lengre tid. John Erik hadde en taverna i tankene, som også ble vårt mål. “Wave On The Rock”.

Kveldssol på stranden ved Wave On The Rock
Stjernefotografen i akslon.
Passerte denne krabaten midt i lunsjen hans.

Men først kjørte vi forbi Gonia klosteret og over fjellet, passerte noen landsbyer vi hadde kjørt igjennom før, men nytt for vår følgesvenn. Stoppet ved kirken som ligger der utforbakken begynner … her er det en fantastisk utsikt.

Vakker dør på kirken i Ravdoucha, på toppen før vi kjørte ned mot havet.
Fra kirken mot kirkegården …. 
… og de som ligger her har litt av en utsikt.
Det blir noen stopp for å ta bilder.
Og slike bilder er vanskelige uten en ekstra fotograf.  Foto: Siv Karin Bore

Veien ned er vel ikke en strekning som akkurat faller i Lindas´s smak… men med den flotte utsikten hele veien ned ble all høydeskrekk glemt. Etter å ha fotografert oss ned, og fulgt den svingete veien langs vannet, kom vi frem til en idyllisk taverna.

Litt bratt her også, Balos ligger bak odden oppe til venstre i bildet.
Mot Kissamos, kan se at skipet som grunnstøtte på stranden der i vinter fremdeles ligger der.. Restauranten ligger nede ved klippen som stikker ut.
Veien ned, og også opp igjen, har en del tøffe partier for dem med høydeskrekk.

Nå var sulten påtrengende for oss alle,  så tiden var inne for en sein lunsj. Et herlig måltid ble servert, og vi ble sittende å prate i mange timer. Ved solnedgang fant vi ut at det var på tide å sette nesen hjemover, lite hyggelig å kjøre disse veiene i mørket. Kjørte nå mot National Road, men valgte gamleveien, og var innom Kolymvari før vi dro mot Chania.

Det handler om å parkere nærmest mulig restauranten! 😉
Hele stedet er omgitt av bratte klipper.
Det første som kom på bordet, kålsalat, tsatsiki og fava.
Og etter litt, herlig grillet fisk, dorado og red snapper.
En mett og fornøyd gjeng som holdt ut lenge på restaurantens pinnestoler.
Kom i litt trafikk på hjemveien.
Vår kjørerute.

Ei rolig helg før en ny spennende uke tar fart!

Klargjøres til en liten norsk festmiddag.

Heisann. Vi har hatt en ganske rolig hjemmehelg med besøk av en ny venn fra Norge. Det er jo litt artig å finne ut av vi har norsk nabo, med egen leilighet, bare et par hundre meter fra oss. Og når hun er ei superkoselig dame også da 😉

En vakker bukket blomster kom svevende med vår middagsgjest.

Linda disket opp med god norsk middag. Vi hadde hjemmelaget surkål i fryseren, og det er jo perfekt til svinekjøtt. Så en liten tur til slakteren i Galatas for koteletter og raki. Så Linda kokkelerte stort sett hele lørdagen, produserte noe enormt med oppvask, men resultatet ble veldig bra. Det ble spist, litt godt drikke og som seg hør og bør her på Kreta, kake med is og raki til. Viktig å avslutte med stil.

Linda koker kraft til sausen, her gjøres ingen enkle løsninger.
Ett herlig måltid med god norsk brun saus.
Desserten ble reddet av huseier som kom med fersk kake på morgenkvisten Ble helt perfekt med en god is og raki.

Siden søndagen var Linda´s medisindag ble denne dagen ganske rolig i heimen, slapp jo også å lage middag, siden vi hadde rester fra dagen før. Men det ble disket opp med en real frokost, Linda igjen er en racer på eggerøre. John Erik måtte en kjapp tur til “naboen” og handle litt pålegg.

Herlig frokost i heimen mens Linda får meg seg “Skal vi danse”.

John Erik måtte rykke ut til en katt i nød på lørdagen, mens Linda hang over grytene. Noen hadde tatt tak i en liten stakkar i Platanias …med brukket ben. Den ble kjørt til veterinær for litt førstehjelp og behandling.

Stakkers lille meg, likte ikke å kjøre bil.
Siden katten ble hentet i en liten pappeske måtte det til noe provisorisk sikring for å slippe å ha en løs katt i bilen på National Road.

Helgen har vært solfylt og varm etter regnværet, vi har stort sett holdt oss på våre “store” balkonger og tatt livet med ro. Det er sikkert mange som merket seg alle jagerflyene på søndagen, lavt over Chania by med grønn og hvit røyk etter seg. Det var en liten oppvisning fra det Saudi Arabiske flyvåpenet. Hellas og Saudi Arabia har ett samarbeid og det vår grunnen til denne lille, men høylytte og fargerike oppvisningen.

To går greit, blir vi flere blir det som å kjøre buss.
Linda´s favorittplass, elsker å sitte her og grille på kvelden.

Vi ønsker dere alle en strålende mandag og en flott ny uke! Selv ser vi fram til en herlig uke, med nye eventyr 😉 ……som starter bare vasken er ferdig… og henger på snora….

Det kjører til stadighet biler rundt og skriker ut ett eller annet i en megafon. Skjønner ikke akkurat hva de sier, men en liten titt på bilen gir klart inntrykk av hva det gjelder. Noen selger løk, eller appelsiner, kanskje vannmelon men det syns på bilen hva som gjelder. Denne her er en skrotnisse, som samler inn det man ønsker å kvitte seg med.

“Høstens” første regn :-)

Ikke bare blå himmel, og verre ble det.

Hei igjen folkens. Noen dager siden sist, vi lever jo livet med alle de sysler som alle dere har der hjemme, kan jo nevne klesvask, støvtørking som det er mye av her. Selv om de kanskje ikke ser sånn ut, så lager vi en del mat hjemme, og da må det jo handles. Vi har jo egentlig alt rundt oss, men er blitt kjent med noen mindre lokale butikker som vi elsker.

Blir bra rotete av og til…..
Utsikten mens du sliter deg igjennom oppvasken fra gårskveldens  glade middag.
Når regneværet tro til for fullt, ble det dypdykk i fryseren. Der var reker og pølser, så middagen ble stekte pølser med egg / rekesalat. Enkelt men veldig godt.
Linda har grillet kylling og laget ovnsstekte grønnsaker, herlig.

Etter måneder med sol fikk vi det første reale regnværet. Et par timer med regn i ulik styrke og innlagt med noen tordenskrall. Det første regnet er herlig, det blir vasket ned og verden blir “frisk”, og Picasson´n ble faktisk ganske ren også. Her sett i avisene at andre deler av øya har fått betydelig mer nedbør enn oss, og som har skapt en del problemer. Regnværet på bildet under er ganske lokalt, det regnet i Chania, men ikke i Agia Marina og Platanias.

Det pøser ned og ingen vil sitte her med det førse.
Denne parkeringsplassen under trærne er lite populær når himmelens sluser er åpne.

Vi har ikke bare vært hjemme og tørket støv. John Erik har tilbrakt noen timer på verkstedet med Picasson´n, den sliter litt med “orken”, men verkstedet finner vel ut av det til slutt. Og ikke nok med det, sykkelen til John Erik måtte hasteinnleggelse med konstant flatt bakdekk. Hadde fått en sprekk i felgen og måtte ha en ny. Ordnet på en time hos et supert verksted rett i nabolaget.

Muligens beste sykkelverkstedet i byen.

Sant skal sies, vi har spist noen middager ute også i det siste, når lysten til å lage mat, og kanskje nivået i kjøleskapet er litt labert, da er det lett å gå til noen venner og spise.

Og våre venner er Me Nou & Krasi her men en blanding av forretter …
… og går vi motsatt vei havner vi på Kokido. Smakfullt og rimelig.

 Men vi har venner her som for tiden bor i Kolymvari. Da fikk vi igjen gleden av å besøke en restaurant som var ny for oss. Vi spiste på Palio Arhontiko, på strandpromenaden i Kolymvari. Fantastisk plass og veldig god mat.

Flott plass med med veldig respektabel mat.
Kjøttboller med ouzosaus, en forrett som bør deles hvis du skal spise mer.
Dette er nok en av de beste blåskjellene vi har fått.
Gresk carbonara, kan bare anbefales.
Når mørket kom sigende ble det en romantisk stemning.
En liten nightcap i baren på hotellet hos ei venninne. Utsikten er mot Chania uten at vi kan påstå hva som er hva.

Fantastiske kvelder!

Hyggelig velkomst ønske på utebordet ved studioet vårt 🙂 En herlig gest

Vi var altså invitert til et kulturarrangement hos SpitiCare i Archontiki, og tok det hele som en tur … to dagers tur, som vi allerede har blogget om. Etter å ha rotet rundt i landsbyen, kom vi omsider frem til en nydelig plass, med den utroligste utsikt.

Stilig veggpryd .. 
… og ett visdomsord.

Vi ble losjert inn på et studio på stedet, flott lite rom. Det er jo ikke så mange kvadrat som skal til for en overnatting…..særlig når det er så lekkert 🙂

Ikke noe å si på utsikten fra soveplassen våres.
Og inne ved sengen hadde de bevart det gamle feste til eselet.
Og skulle vi få trang til å bake…. så hadde vi også en gammel bakerovn.

Det dukket opp flere, mange nasjonaliteter og alle nye for oss. Musikerne skulle begynne å spille klokken seks, men de hadde litt biltrøbbel og rotet, akkurat som oss, med å finne frem. Så litt senere enn planlagt, uten at det betydde noe, dro musikken i gang … en herlig jazz seanse.

Et vakkert konsertområde med musikere og  et lydhørt publikum.
Og nå noen bilder med den fantastiske utsikten … her rett mot den gamle landsby.
Dette er mot Rethymno og havet.
Fjellene her ligger på baksiden av Kournas Lake.
John Erik slapper av i skyggen med en “pinne” og nyter av utsikten.

Da musikerne takket for seg var tid for litt småmat som var kommet frem. Vi ble sittende, med litt mat og vin, og prate til langt ut på kvelden … eller natten kanskje.

Litt fra den idyllen vi opplevde der …
… med vakre blomster og gjennomtenkt utsmykning.
Når mørket begynte å krype innpå oss endret alt seg, som ellers på Kreta, med fantastiske farger i horisonten og med litt lyssetting ble stemningen passelig romantisk.

Dagen derpå, etter litt prat med vertskapet, la vi i vei på vår ferd videre. Den samme kveld skulle to av musikerne ha en konsert i Chania … da var jo valget for oss enkelt … vi måtte jo bare dra ned og høre dem igjen.

Musikerne i full vigør … kan høres på Kretahalvorsen´s FB sider.
Gode kjennetegn for hvor konserten pågikk … denne sykkelen …
… og denne barbilen.
Vi trodde jo vi skulle få oss litt mat under konserten, men der var det bare bar. Så når hele seansen var over dro vi til Kokido …. her serveres det morgenkvisten.
Og for å komme til Kokido…. var det våre trofaste følgesvenner som brakte oss dit.

Høy puls!

Slik utsikt blir det mye av når man raser rundt i fjellene på Kreta.

Som vi skrev i forrige blogg, vi har vært på tur. Vi var invitert til et kulturarrangement hos SpitiCare i Archontiki og la opp en kjørerute i forhold til dette. Vi overnattet der og dro videre dagen etter. Det kommer en egen blogg på Kretahalvorsen fra dette arrangementet.

HAGE KONSERT – GARDEN CONCERTS

Veldig glad for å invitere til

Kulturmøte SpitiCare Kreta

Happy to finaly arrange a culturemeeting

SpitiCare Crete

Sunday, 21.August at 18.00

Concert with music trio consisting of:

-Matthieu Durmarque, France,

Saxophones

-Stefan Olofsson, Sweden,

Keyboard

-Yiannis Peterakis, Greece,

Drums

Vi har tidligere kjørt store deler av denne løypa men valgte en annen vei midtveis. Det ble en ganske spektakulær reise, Linda kom ikke ned i puls før vi var i Vryses. Linda fikk tatt mange fine bilder men torde ikke gå ut på kanten og se ned.

Vår kjørerute.

Litt ute på søndagen lastet vi opp Picasso´n og satte kursen mot Korissia Restaurant ved Kournas Lake. Her har vi spist før og vet det serveres god mat fra grill.

Fava og Korissia salat kom først …
… og etter litt kom det fra grillen.
Flott landskap å kjøre på tur.
Litt vegetasjon er det langs veien hele tiden.
Og dette vakre motivet måtte vi bare ha med.

Etter lunsjen la vi i vei mot bestemmelsesstedet … gode og mette. Ikke så lange kjøreturen, under 30 minutter, og var fort fremme  Archontiki. Vi hadde  fått en veibeskrivelse men stedet står jo på google maps … og vi kjørte etter den. De vi skulle besøke hadde innstendig fortalt at dere skal ikke inn i den gamle landsbyen. Hvor tror dere vi havnet … google viser nemlig feil lokasjon, som er midt i den gamle, trange by. Sta som vi er … forsøkte å finne frem. Etter en runde, gjennom de trangeste gater vi har kjørt i, var vi tilbake der vi startet på disse smale gatene. Det var så smalt, at vi flere steder, måtte slå inn speilene på Picasso´n for å komme igjennom. Hadde ikke lyst på en runde til, så etter litt telefonering fant vi ut hvor vi skulle … og vi var jo ganske nær.

Her starter kjøringen i gater som ble konstruert lenge før bilens tid. De ble mye trangere enn denne, men da mistet fotografen pusten og evnen til å ta noen bilder.
Her kommer vi ut på enden av bergnabben som Archontiki er bygget på. Vi var litt i tvil om vi skulle greie å komme tilbake til bilvei.
Men ble belønnet med denne flotte utsikten ned mot havet.
Og denne herskaplige gjengen møtte vi på vår vei.

Dagen etter kulturarrangementet la vi av sted mot fjellene. Har jo kjørt over her før, men så da at det var en annen mulighet på andre siden av dalen … denne ville vi prøve. Så det ble ett annet veivalg i Argiroupoli. Kjørte igjennom en ganske trang og frodig dal før vi kom ut på et vakkert sletteområde og en fin liten landsby med navnet Asi Gonia. Det var når vi hadde passert her…. og skulle opp fjellet det hele spisset seg til. Tror nesten det er den verste veistrekningen vi noen gang har kjørt. Veldig bratt, utrolige svinger og ikke minst ganske ruskete veibane … og når det i tillegg er mye stein som har kommet fra oven og kleftiko som svinser rundt … dette er ikke en vei vi vil anbefale.

Flott liten busk som vi passerte på vei til Asi Gonia.
Henne møtte vi på torget i Asi Gonia.
Utsikt så det holder når vi kommer i høyden.
Heftig vei på kanten av stupet ….
… og sikring er fraværende ….
…. men vakkert er det.
Veien var ikke av beste kvalitet ….
…. og mye stein fra oven. 
I fjellet på andre siden går veien vi kjørte opp sist gang….og det vil heretter bli vår foretrukne vei!
Stykket fra St.Nicholas og opp er utfordrende. Kjørte gjennom Myriokefala(står på gresk på kartet) sist gang.
Tøffe klipper langs veien.

Men vi kom oss sikkert opp og kjørte over fjellet i retning Askifou. Oppe på fjellet er det flere små bebyggelser … ser lite folk, men virker som de er rimelig glad i kaffe …  kafeoniaene ligger tett. Det er vakkert der oppe…. men snart går veien nedover igjen, noe som temmelig sikkert var med på å holde Linda sin puls på topp.

Storslått oppe på fjellet.
Og vakker utsikt.
Og ikke minst grønt.
Mørke skyer i sikte, og noen få drypp på oss også.
Disse to karene hadde siesta mist i veien.

Vi hadde enda ikke spist noe så vi siktet oss mot Vryses for litt lunsj. Ved restaurantene rundt elven er det en kamp å finne parkering, så vi drar litt lengre bort. Her er det en enkel sjappe, med god parkering, og helt grei mat. Så etter å ha fått i oss noe god næring her, på 2 Brothers, kom vi oss ut på National Road og kjørte hjem.

John Erik får dagen første kaffe, altfor langt ute på dagen og abstinenser var å spore, men Linda måtte roe nervene litt etter dagen strabaser. 
Dagens lunsj.
Souda Bay på hjemveien.

Hyggelige kvelder!

Vakre farger på kvelden.

I dag skal vi igjen ut på tur, noe som vi vil fortelle om senere, men en og annen snapp og innsjekking underveis vil nok dukke opp. Følg Kretahalvorsen på FB og snapchat.

En liten regulering av væskebalansen under handleturen.

Gårsdagen ble stort sett tilbrakt hjemme, kun en liten handletur til Synka for at Linda skulle få det som trengtes til kveldens pizza. Linda tar medisiner engang i uken og den dagen er helt fri for alkohol … da er det ikke enkelt å spise ute her da alle forventer vin til maten og raki etterpå….hahaha!! Da ble det heller John Erik som la i vei med trillebagen …. en tre minutters tur på hele 280 meter.

Linda koker pizzasaus ….
….. og baker ut bunnen.
Hele herligheten i ovnen.

Pizzaen ble fortært mens vi fikk med oss første episode av “Truls à la Hellstrøms Bistro”.

Her er det endelig blitt stor enighet …..
…. men det måtte litt parterapi til i starten.

På fredag dro vi til Platanias for å treffe gode venner. Vi dro ut i god tid, hadde bord kl åtte, men benyttet muligheten til å treffe Nicola på Utopia. Bord var bestilt for ett par dager siden på Plátanos. Så vidt vi husker, tror vi at vi helller ikke her har inntatt et måltid før. Vi elsker å besøke nye steder sammen med noen som er “stammiser”, da kommer du inn i varmen direkten 😉

Utopia Bar …
… rett i krysset.

Så også denne gang, mye god mat og drikke, og en fantastisk god stemning fra sekund en. Vi satt også slik som vi liker, nære gaten, så vi kan følge litt med på hva som skjer … og her sitter du så og si på torvet i Platanias.

Platanos
En lystig gjeng.
Denne lammeskanken var knallgod.
Dette er farlig godt etter middag.

Og etter en tur innom Coconut Republic Bar, for litt påfyll, og så til vår faste drink på Social Cocktail bar Platanias, som vi alltid gjør før vi tar taxi. Der vi traff en av Platanos ansatte, og fikk da en hyggelig prat før vi kjørte mot Chania sammen med en finsk venn.

Her har vi kontroll på drosjene.

Sommerkvelder :-)

Chania by night

Hei igjen folkens….. vi har ikke glemt å blogge, men tiden er hektisk med mange venner og kjente, som er her på ferie, og selvfølgelig må treffes. Vi får igjen oppleve hyggelige nye steder, og det er jo gøy. Som oss har jo de fleste “sine” steder … og der er men blitt kjent med eiere og ansatte … er jo blitt venner, og da må man jo besøke dem. 

Kun ett par kvartaler og vi er her, Imperial Shisha Lounge Bar.
Linda nyter en cosmopolitan, er visst en av de bedre hun har fått.
En av Linda´s hjemmesysseler, serier på nettbrett.

For ett par dager siden hadde vi igjen gleden av å oppdage …. for oss … en ny strandrestaurant i Platanias sammen med venner … ja, igjen fra Bergen. Vi treffer jo alle på restaurant, denne gang Nemo Restaurant. Et hyggelig plass liggende rett ved beachen. I gode venners lag ble vi sittende i mange timer.

Øya blir ofte med på våre bilder.
Stranden er innbydende og enkelt å holde væskebalansen.

I den greske ferietiden, som er nå, bruker vi bilen lite på kveldstid, siden gateparkeringen er fylt til randen…. hvis man kommer litt sent tilbake til vårt område. Da blir det som oftest å bruke syklene. Da ender vi til stadighet på Avalon, men vi har også en annen musikkbar vi liker. ?????? mini bar eller vår skrift Vazaki, som ligger midt i trappa fra Old Chania Market.

Rustikk bar, artig sted med mye bra musikk.
Koser oss med gin.
John Erik i trappa og markedshallen i bakgrunn. Blir litt hardt å sitte for lenge her.
Utsikten, burgersjappe og bakeri som naboer.
Og det er alltid damebesøk på do.
Vi traff to fantastiske jenter fra Nederland, 19 år gamle, på Avalon som elsket musikken og var fast bestemt på at de skulle starte bar, et eller annet sted, med rockemusikk ala Avalon.

I blant søker vi oss til steder som har litt “annerledes” mat, vi kan bli litt lei av de typiske greske smakene.  Vi syklet til Fu asian bistro som ligger helt bort mot muren ved Koum Kapi. Det smakte med litt kinamat i varmen.

Venter på mat…..sulten….
Kung pao chicken og szechuan biff, herlig…
Fu asian bistro, verdt et besøk.

Mariadagen

Mariadagen med fint vær.

Har sakset dette fra avisen Nea Kriti. Stykket er oversatt i Chrome noe som til stadighet gir en og annen utfordring og leses med åpent sinn og hjerte for egne tolkninger. Men med godvilje forstår man innholdet?

 

August: Alt er klart for den store feiringen som er sommerens “påske”

august er dedikert til Jomfru Marias antagelse – Det er ikke i de fleste tilfeller en sørgedag for en elsket kvinne som “dro”, men en feiring av glede og glede for morens mingling med sin elskede sønn, naturens blomstrende, flom av følelser.

Forutsetningen om Jomfru Maria (15. august) er en av de største feiringen av kristendommen, og i Hellas feires den fra den ene enden av Hellas til den andre med spesiell prakt og ærbødighet, og hedrer dermed den helligste personen i ortodoksi, Jomfru Maria.

Jomfru Maria hevder de fleste kallenavnene som kommer fra hagiografien til hennes ikon (f.eks. Vrefokratousa, Glykofilousa), fra teologisk kvalitet (f.eks. Eleousa, Kyra, Megalochari), fra hennes ikons tidsalder (f.eks. Mavriotissa, Gerontissa), måten å finne hennes ikon (f.eks. Theoskepasti, Spilaiotissa, Plataniotissa, Portaitissa, Myrtidiotissa, Faneromeni), opprinnelsesstedet til ikonet (f.eks. Vatopedini, Politissa). Til slutt er det kallenavn som er gitt avhengig av sesongen og verkene som sammenfaller med festen (f.eks. Flevariani, Mesosporitissa, Akathi – fra den akathistiske salmen). 

En dag dedikert til Jomfru Marias
antagelse Denne dagen er dedikert til Jomfru Marias antagelse er ikke i de fleste tilfeller en sorgens dag for en elsket kvinne som “dro”, men en feiring av glede og glede for morens mingling med sin elskede sønn, blomstringen av naturen, flom av følelser, retur av mennesker til deres fødested.

“Epitaph” og “Roser”

Når ortodokse kristne snakker om “Epitaph” og “Eulogies”, går vårt sinn vanligvis til langfredag, hvor mengden av troende kommer for å tilbe i den blomsterpyntede baldakinen Kristi avbildet kropp.

Et integrert element i den femtende august mange steder i Hellas er feiringen av den såkalte “Tjenesten of the Epitaph” av Jomfru Maria. Det er den ortodokse verdens ærbødighet som pryder en epitaph med blomster på dagen for den femtende august, og der inne deponerer et ikon av Jomfruens antagelse, og synger også ros til henne med en forelskelse og hengivenhet som minner om de sørgelige timene på langfredag. Slik gjør de vanligvis i mange ortodokse klostre, siden den spesielle ærbødigheten til de ortodokse munkene mot den altseende personen til Aeiparthenos er velkjent, som de også har dedikert hele Fjellet Athos som utelukkende Hennes egen frukthage.

I den ortodokse kirken inkluderer feiringen av Jomfru Marias antagelse først Jomfru Maria Jomfru Marias død og begravelse og for det andre hennes oppstandelse og metastase til himmelen.

Det er ingen informasjon fra Det nye testamente om Jomfru Marias antagelse. Vi lærer om det fra fortellingene til viktige kirkelige menn, som St. John theologen, Dionysios areopagittene, Jerusalems modestos, Andreas av Kreta, Germanos of Constantinople, Ioannis Damaskinos, etc., så vel som fra de relevante tropene i kirkelig salmeologi.

I disse tekstene er Kirkens “gamle og sanne” tradisjon for denne Guds mor bevart.

 

Så ifølge kirkens tradisjon ble Jesu Kristi mor, Maria (Jomfru Maria) informert om sin forestående død av en engel tre dager før det skjedde og begynte å forberede seg ordentlig.

Hun ber på Olives-fjellet og gir sine eiendeler til to nærliggende enker. For på hennes dormitions dag var ikke alle apostlene i Jerusalem, da de forkynte “på jorden overalt”, tok en sky tak i dem og førte dem til henne. Den eneste fraværende er apostelen Thomas.

Jomfru Marias antagelse fant sted i Johannes evangelistens hus, hvor gudmannens mor bodde. Etter å ha lukket øynene for henne, bar apostlene hennes dødsleie til Getsemane, hvor de begravde henne. Under overføringen av hennes relikvie forsøkte fanatiske jøder å velte dødsleiet, men ble blindet. Bare en av dem klarte å berøre den, men en usynlig kappe kuttet av hendene.

Den eneste fraværende fra begravelsen hennes var, som nevnt ovenfor, apostelen Thomas. Da hun etter tre dager gikk i graven, fant hun bare begravelsene. Jomfru Maria hadde tydeligvis gjenoppstått. På graven hennes ble bygget en praktfull kirke, tilskrevet St. Helena.

Etter ødeleggelsen bygde den bysantinske keiseren Marcian (450-457) med sin andre kone Pulcheria et nytt tempel, som eksisterer den dag i dag.

The Assumption of the Virgin Mary ble opprinnelig feiret 13.

I Hellas feires Jomfru Marias antagelse med spesiell prakt, og kalles også “Påsken om sommeren”. På mange øyer i Egeerhavet (Tinos, Paros, Patmos) dekorerer og streifer de rundt en epitaph til ære for Jomfru Maria. I byer og landsbyer over hele landet, i kirker dedikert til Jomfru Marias antagelse, arrangeres tradisjonelle festivaler, som ender i en generalisert fest. The Assumption of the Virgin Mary er ikke en sørgelig begivenhet for folket, fordi Jomfru Maria ble “konvertert til livet”. Tross alt feires den femtende august av Panagiotis, Maria og Despina.

Ekstra bibelske kilder til festen
Gitt at det ikke er noen vitnesbyrd knyttet til hendelsene i antagelsen om Jomfru Maria, finnes dets celestiale innhold i ekstra bibelske vitnesbyrd. Dermed har vi en okkult tekst med tittelen De transitu beatae Mariae virginis (På metastaseringen til den avdøde Jomfru Maria) datert til 400-tallet og er en latinsk oversettelse av en eldre tapt gresk original. Rundt 500-tallet har vi en latinsk oversettelse av et annet okkult verk med tittelen Joannis liber de Dormitione Mariae (John’s Bible on the Dormition of Mary) og en syrisk oversettelse ble publisert. Den latinske oversettelsen av Transitus er en fri gjengivelse av den syriske Joanis-liberen.

For andre forskere er Transitus ikke noe mer enn en inkludering av alle de okkulte fortellingene om Dormition. Den opprinnelige originalen var også gresk, datert til slutten av 300-tallet til begynnelsen av 400-tallet f.Kr. og ble oversatt til koptisk, latinsk og arabisk og er kanskje et sammendrag av mer gamle kilder fra 100-tallet f.Kr. I alle fall er de okkulte fortellingene knyttet til festinnholdet i festen og ikke med hvordan festen dukket opp. 

Tradisjonen om gravstedet til Theotokos Jomfru Marias grav, på østsiden av kirken i Cedars-dalen – ved foten av Olives-fjellet i Jerusalem

Den eldste referansen til gravstedet til Jomfru Maria kommer fra 400-tallet og er forbundet med Jerusalem. Reiseskildringer fra 500-tallet (Theodosius i 530, Anthony Plakentias i 570) identifiserer hennes grav i Getsemane.

På 600-tallet er det samme stedet identifisert av Sophronios av Jerusalem, og i Breviarius de Hierosolyma Ephesus regnes et alternativt gravsted for Jomfru Maria grunnlagt av den okkulte tradisjonen som ønsker Johannes evangelisten da han kom til Efesus for å bringe med seg Jomfru Maria, men også fra convocation av det tredje økumeniske råd i kirken St. Mary i denne byen. Dette synet er hovedsakelig uttrykt av den katolske kirken.

Den festlige utviklingen mot 15
august På veien fra Jerusalem til Betlehem er det et sted som heter Kathisma der jomfru Maria i henhold til den okkulte tradisjonen kort tid før graviditeten ba Joseph om å hvile. Der ble det bygget et tempel i årene juvenal av Jerusalem (417-458). Liturgiske forskere spekulerer i at datoen for festen for minnet om Jomfru Maria som ble feiret var det 13.

Fra midten av 400-tallet bygde keiser Marcian et tempel til ære for Jomfru Maria i Getsemane og tre år etter hans død, i 460, vises jomfru Marias antagelse for første gang i denne kirken, og fortrenger den eldste av setet. Til støtte for denne informasjonen er også den fra den georgiske kanonen, en tekst som skildrer Jerusalem-kulten mellom 450-750 e.Kr., som informerer oss om at 15.

I retning av å etablere festen for sovesalen, flyttet formuleringen av den ortodokse mariologiske doktrinen ved Det tredje økumeniske råd. Til slutt, ifølge vitnesbyrdet til Nikephoros Callixtus, keiser Mauritius på slutten av 500-tallet bestemt av dekret feiringen av festen 15. Det handlet ikke om å sette opp en ny ferie, men om den offisielle adopsjonen av Jerusalem-datoen.

Denne datoen ble imidlertid ikke pålagt hele den kristne verden. den syriske kirken plassert på desember 26 festen av dormition på samme dag av Nativity of the Lord, utsatt med en dag slik at de to festene ikke ville falle sammen. Fra Syria går festen til Roma. Pave Theodore I (647-649) er den første som forsøker å introdusere festen til Roma, men uten å lykkes. Den syriske pave Sergius I (687-701) brakte feiringen av dormition til Roma.

Pave Hadrian innviet festdagen i kirken St. Mary den store i Roma. I Egypt dukket festen opp på 400-tallet på grunn av Jerusalems innflytelse. Datoen for feiringen av festen ble satt til den 21. august ble metastaseringen feiret. Det er verdt å merke seg at den armenske apostoliske kirken feirer antagelsen på søndag, som er nærmere i kalender når det gjelder den 15.

Faste
Ifølge den ortodokse tradisjonen er det vanlig å faste for denne spesielle ferien, som ble etablert på 600-tallet. Den ble opprinnelig delt inn i to perioder, den før frelserens forklarelse og den før jomfru Marias antagelse. På 1000-tallet ble de forenet i en faste som inkluderer 14 dager og begynner 1. I løpet av denne faste er oljen fastet unntatt lørdag og søndag, mens på festen for Frelserens forklarelse blir fisken katalysert. Under festen for Jomfru Marias antagelse oppløses alt, med mindre festen faller på en onsdag eller fredag, i så fall er bare fisken katalysert.

Hjemmehelg

Fra taket vårt, bak åsen her ligger Aptera.

Hei folkens. Hvis dere synes det er en stund siden vi har lagt ut blogg, så stemmer ikke det. Vi har lagt ut to blogger, men bare på Kretahalvorsen og Kretahalvorsens Venner. Dere må velge å følge oss på disse FB sidene … da vil dere kunne følge med på alle våre krumspring;-)

Omalos i det fjerne.
Fjellene i Stalos i kveldsola og nabolaget fra taket i kveldssola. 

Til mandag, altså 15. august, skjer det noe stort her i landet. Da feires Maria dagen. Det skal være den dagen Jomfru Maria dro til himmelen. Uten å utdype noe mer så forenkler vi det med å legge ved litt Wikipedia. Som turist så er dette kanskje ikke så interessant, men dette er en offentlig fridag, og mye vil være stengt. 

Jomfru Marias opptagelse i himmelen – Wikiwand

og for den mer nysgjerrige og på utenlandsk:   Assumption of Mary – Wikipedia

Jomfru Maria

Det er kanskje ikke så mange som har fått med seg, at det her i Hellas, for tiden er en riktig stor politisk sak, som fort kan bli regjeringens sorti. Dette er en skandale som blir kaldt Greklands Watergate.  Det dreier seg om telefonavlytting av andre parti utført av styrelsesmakten. Statsministeren lar hoder rulle mens han forsøker å redde sitt eget skinn. Kan lese mer om dette hos Grekland All Exclusive.                                     Skandalen som kan fälla Greklands regering – Grekland All Exclusive

Noen av våre blomster har flyttet inn igjen og trives best der.

For dem som er i Chania området i slutten av august får muligheten til å være med på “White Night”. Handelsforeningen arrangerer dette for første gang i år, tirsdag 30. august. Alle butikker skal være åpne til klokken 23, det vil være musikk, dans og teater i ulike deler av byen. Det vil sikkert dukke opp en mer detaljert oversikt når det hele nærmer seg.

Helt gresk for de fleste.

Og litt fra heimen, Linda har dratt på seg en real sommerhoste. Har hanglet litt noen dager, og kanskje ble bursdagsfeiringen her om dagen litt tøff??!!?? Vi har vel kanskje ikke treningen lenger til å vandre ute halve natten. Men det ser ut som formen er på vei tilbake nå … eller høres ut som det går den rette vei. Gjør dagen så rolig som mulig hjemme, bare med de sysler som må gjøres i heimen. John Erik har benyttet tiden til å koke syltetøy på epler. Perfekt til yoghurt og ost. 

Er litt jobb før kokingen er i gang.
Kokes med kanelstang.

Bursdag i Platanias

Lenge siden vi har sett sett så mye skyer.

Gårsdagen startet med en del skyer på himmelen, noe vi syntes var helt greit … temperaturen var jo fremdeles høy. Denne dagen var også bursdagen til John Erik. Vi hadde ikke lagt opp til all verdens feiring men hadde bestemt oss for en tur til Platanias.

Klar for feiring.
Har stadig noen av disse innom verandaen. Men nå går det heldigvis på slutten med sikade konserten.

Vi hadde en rolig start på dagen med lunsj på verandaen, koste oss med noen ousoer, før vi tok taxi ut til Utopia for å hilse på Nicola. Her ble det både freddo og gin mens vi bygget opp litt hunger. Planen var å rusle fra Utopia og til torget i Platanias, med noen “pit stop” på veien, og ender du opp der er taxi lett tilgjengelig.

Linda disket opp med “snitter” til frokost.
Maske i taxi, følger reglene.

Målet for inntak av bursdagsmiddag var restauranten “Redwood”, et sted vi ikke hadde vært tidligere. Vi hadde fått tips av noen venner at der var det litt annerledes meny, noe vi var lysten på å teste. Her skulle det være fajitas og forrett vi ønsket å prøve. Stedet var veldig koselig og betjeningen var hyggelige og oppmerksomme. Den vanlige rakien etter maten var vi ikke så hissig på, og endte opp med en veldig god creme brulee på huset. 

Friterte reker med kokos, mozzarella sticks og ferske løkringer med dilldipp. Kan anbefales.
Biff og kylling fajitas men manglet litt sting. Så neste gang med jalapenos.
Tilbehøret til fajitasen.
Creme brulee, nydelig.

Etter middag ruslet vi videre i retning torget og tok en kjapp tur innom “Ruinen” for å hilse på Steven Kvinlaug, som spiller fast her om sommeren. Det ble en gin på John Erik og en strawberry daiquiri på Linda, mens vi hørte litt på Steven, og fikk også svinget oss litt på dansegulvet.

Steven in action.

På vær ferd videre stakk vi en tur innom Tani på Sta Karvouna, lenge siden vi hadde vært der, og ville hilse på siden vi vandret gatelangs. Vi hadde så vidt fått satt oss ned før vi fikk besøk ved bordet av en venn som var ferdig på jobb. Dette ble jo hyggelig, og restauranten var vel ferdig ryddet innen vi dro videre mot torget.

Bursdagsbarnet liker seg på Sta Karvouna … her er det greit å følge med på det som skjer.
Utsikten mot torget.

Kursen ble satt mot Coconut Republic Bar, hvor vi også er blant gode venner. Vi tuslet dit alle tre, feiret John Eriks bursdag, og vår venns bryllupsdag, som han dessverre feiret uten partner…. siden hun var i Norge.

Fin plass for litt morro.
Har så det holder.

Og som vi alltid har som vane, en siste liten en på Social Cocktail, mens vi sitter og har kontroll på taxiene, og lar oss underholde av livet på torget. Vi entret en taxi rett for klokken fire på natten, og fikk nok en av de raskeste turene fra Platanias til Chania vi har vært med på.

Full kontroll på taxi situasjonen.
Det ble en liten justering på væskebalansen før vi la oss.