Solfylt dag i Chania :-)

I går, lørdag, våknet vi til en aldeles herlig dag. Vindstille og sol 🙂 Godt etter en uke med skikkelig drittvær!

Etter en god brunsj, klesvask og diverse husarbeid bestemte vi oss for å ta en tur inn til byen. På vei inn til Chania stoppet vi for en kaffekopp på “Move On” i Doratso. Der ligger det også et bra apotek med god fuktighetskrem til Linda sin “leopardhud”. Den siste ukens vær har ikke vært det beste for psoriasisen….

Vi parkerte bilen på parkeringen nedenfor San Salvatore Bastion (bymuren), og tuslet oss sakte rundt havna. Som balsam for sjelen etter mange dager hjemme. 

Vi stoppet opp og så på alle de som var ute fra seilkubben og øvde i de små jollene sine. Kikket litt på de trofaste sliterne som prøver fiskelykken.

Det var en del andre som hadde som hadde samme dagsplan som oss. Så vi var ikke aleine der vi ruslet rundt. De fleste var lokale, men noen turister er fremdeles tilstede i bybildet. Tysktalende de fleste vi møtte på vår vei.

Vi er jo veldig glad i å henge på Avalon, så naturlig nok var det der vi satte oss ned for å kikke på livet. Bestandig hyggelig der, fikk slått av en prat med hun som var på jobb denne dagen, og fikk oss litt leskende i strupen. Gode gamle slagere av Rolling Stones i bakgrunnen og deilige stoler….kan ikke be om mer! 

På vei tilbake til bilen ruslet vi litt i bakgatene, og ble en ekstrastopp, da vi møtte en gammel bekjent. Har ikke møtt han på over et år, så da er det hyggelig å oppdatere hverandre på de siste hendelser i hverandres liv!

Resten av gårsdagen var vi hjemme sammen med lille Rita, spiste restene av kyllinggryta vår og så på “Skal vi danse” på nett, før vi tok en tidlig kveld.

I dag har vi vært en liten tur ute og hilst på folka på Therino, der ryddes og vaskes det, klargjøres for vinteren. I Platanias er nå det aller aller meste stengt…..

Her på Kreta er det veldig lite smitte, men tallene for landet generelt, er høye. I går var det godt over 900 nye smittede siste 24 timer. Det er ikke hyggelig informasjon. Ryktene om lockdown svirrer rundt….Pr i dag er det lokale lockdowns og portforbud der smitten øker mest. 

I dag kunne vi lese i avisen at “worst case” scenarioer viser at hvis denne økningen forsetter vil det være 4000 nye smittede pr dag ved utgangen av året…..MEN, det var også gode nyheter som gikk på at det kunne være under 300 pr dag, hvis alle følger smitteregler og at tiltakene som settes inn fungerer 🙂

Her vi sitter på “relativt trygge” Kreta, føles det nesten litt uvirkelig å lese slike nyheter. Vi krysser både fingre og tær på at alle skjønner alvoret, og følger de påbud og restriksjoner som er lagt….selv om vi også kunne lese at det hadde blitt gitt mange bøter for brudd på portforbud og brudd på åpningstider ved barere etc i de “oransje og røde områdene” på fastlandet.

 

Midt i stormen

Her er det virkelig vær om dagen…. Mandag kveld slo værgudene til, med brask og bram! Plutselig var det som om om alle himmelens sluser ble åpnet på likt….Regn, vind, lyn, torden, brak og hagl store som valnøtter fosset over oss! Rene Ragnarok !

potteplanta er beskjært av været!!!

Rita var så redd da haglværet slo til….ikke rart da lyden var helt vanvittig!! Da var det godt å sitte på pappas fang 🙂

Fra mandag til i dag har uværet vært tilstede i større og mindre grad frem til skrivende stund. Vi har selv vært blant de heldige som inntil nå ikke har hatt et strømbrudd. 

Været her hos oss har roet seg betydelig i dag. Så vi håper at det nå er i ferd med å forlate oss. Linda er ikke spesielt glad i lyn og torden, så søvnen har det vært så som så med i det siste. John Erik og Rita derimot har få problemer med “Tor med hammeren” 😉

Det er mange olivenbønder nå som har fått et slag for baugen…dette uværet med de enorme nedbørsmengdene og ikke minst haglskurene….har gått hardt utøver trærne. Så ufattelig trist nå rett før innhøstingen. Mange nå som har mistet det meste av avlingen sin dette året ;-(

Vi har også lest i avisene og sett bilder av store oversvømmelser rundt om på øya. Noen har hatt store mengder vann i husene sine, butikker har fått vann inn og veier har stått under vann og leire. Noen steder har de store haglmengdene også medført at brøytebiler måtte rydde opp.

Sist vi blogget hadde Rita akkurat operert ut den ødelagte øyet sitt. Vi har derfor de siste 2 ukene stort sett vært hjemme. Derav også lite å blogge om. Hun har tilfrisknet dag for dag. Fått sin daglige dose medisin (som hun ikke har likt så godt…thi-hi). Skjermen rundt hodet har vært plagsom da hun ikke har fått klødd og vasket seg ordentlig, stanget litt borti diverse stolbein, og vanskelig å gjøre alt hun vil 😉

Men i går fikk vi reist på vår avtalte time med dyrlegen…..for å fjerne sting og skjerm! Vi var spente på om vi fikk reist. Hun er ikke så glad i kjøreturer….og med dette regnet…og torden og brak!! Og ikke minst bilen vår….. 

Ja, ting skjer når vi minst trenger det….det er som livets iboende faenskap…thi-hi… Midt i dette uværet har bilen begynt å krangle med å starte!!! Er det mulig???!!!???? Nå som man blir grisevåt av å bevege seg et par meter!!!

Men, som den lille lykkebringeren hun er….så var været på vår side…for en stakket stund i den tiden….og bilen startet…. Det gjorde den ikke så lett…da vi hadde handlet på Zynka litt senere på dagen!!! Heldigvis hadde John Erik tatt høyde for dette og parkert et sted vi kunne få litt utforbakke!

Rita har det siste døgnet vært som en turborakett….det kan vi forstå 😉 Men, med lange innlagte pauser med vask….det kan vi også skjønne…må være deilig med en skikkelig vask etter fjorten dager!!

Selv om vi for det meste har vært hjemme de siste ukene har vi fått til noen svippturer ut. Hatt oss noen runder med bilen oppi åsene omkring oss. 

Slutten av siste uke og i helgen som var har vi også fått oss noen deilige middager. De fleste i Platanias /Agia Marina området hadde sine siste åpne dager i helgen. Noen holder fremdeles åpne for de veldig få turistene som er å se. Og så er det noen som planla å holde åpent i hvert fall denne uken, som av åpenbare årsaker (dette uværet), kastet inn håndkledet…. vi kan vel si nå: “Winter is comming!!”

Værprognosene for helgen er mye mer optimistiske, og da skal vi ta oss noen turer ut av heimen. Det skal bli godt!! Kanskje vi kan få oss et bad eller ti i sjøen også 😉 ? 

Nå skal vi avrunde denne bloggen. Her er planen videre for dagen og kvelden å bare kose oss (som vi bruker å gjøre).John Erik er i gang med ei deilig kyllinggryte til kveldens middag. Det skal inntas til finalen til “Sommerhytta” på tv2. Vi har fulgt med på hver eneste episode. Det er deilig med nett-tv altså 😉

Denne middagen er fra Angelos 

Ha en flott torsdag alle og enhver!!

Trubadurer på bar forrige fredag!!

 

 

Liten kort oppdatering fra oss og vårt!

Lett å finne en plass på stranden

Da er det nok en gang snart helg 🙂 Denne uken har vært full av kontraster. Både i hverdagslivet vårt og værmessig. Den siste tiden har det vært innmari varmt og blikk stille på vannet, men i går slo det om….vind, lite temperaturfall og noen skyer på himmelen.

Skyer i dag

Tirsdag feiret vi 13.års bryllupsdag. På dagtid var vi bare hjemme sammen med lille Rita, før vi på kvelden spiste en bedre middag med bobler i glasset!!!!

Noen år siden vi sa ja tl hverandre i Tsjekkia
Deilig middag på Sta Karvouna 

Onsdag kjørte vi Rita til dyrlegen for den planlagte operasjonen. Den gikk greit, så nå er det bare å krysse fingrene for at alt leger seg bra……og at det ikke oppstår noen komplikasjoner. Hun er ikke så glad for skjermen rundt hodet, naturlignok!! Allikevel syns vi hun er flink og tapper!

Trygt på fanget
Heldigvis får hun slappet av….

Siden vi har en liten pasient i hus er vi mest hjemme sammen med henne nå. Vi koser oss som best vi kan med å lage god mat, serier på nett og mye kos med Rita.

Nærbutikken vår i Galatas

For hver dag som går blir det færre og færre turister her…flere og flere stenger ned stedene sine…ja det går mot vinter!! Selv håper vi på at vi har mange flotte dager i vente med både bading og strandkos……før vi finner frem vintertøyet!!

Tom strand i Agia Marina
Blikk stile vann i Platanias

Lenge siden sist…..

 

Fra en badetur i Agia Apostoli

Det er første søndag i oktober…godt og varmt er det fremdeles 🙂 Vi skulle skrevet en blogg for lenge siden. Mange grunner til denne somlingen……men, den største årsaken er at vi også har mistet “Flekken” i en påkjørsel. Trist, men dessverre en veldig vanlig dødsårsak er på øya……………………

Egentlig var vi ganske bestemt på at vi ikke skulle ha katt å en stund nå………….helt til vi smeltet for lille Rita! Rita har gått rundt Faros hotell i Kato Stalos. Hun har blitt matet og fått litt omsorg av de som jobber der. Allikevel er veien der hver dag en trussel, ingen hadde sjangs til å ta henne med hjem og til slutt har hun et skadet øye.

Rita vår 🙂
Rita

Vi hentet henne på onsdag og hun falt fort til ro og følte seg som hjemme. Og det er enda godt…………………..for hun skal bli innekatt en lang periode..

Ser ut som hun liker innelivet…….

Torsdag formiddag tok vi henne med til dyrlegen…øyet er det intet håp for, så det skal opereres ut førstkommende onsdag.

Vi har også hjulpet til med litt skyss av katter til dyrlegen for sterilsering i regi av Noah`s little ark

Siden sist vi blogget har vi hatt vekslende vær. Vi slapp heldigvis unna det verste uværet som dro over Hellas. Akkurat nå er det godt og varmt, men vi har periodevis hatt litt lavere temperaturer. Så det er tydelig at høsten er på vei!!

Av og til dukker skyene opp på himmelen

I dag fikk vi vite at de strenge retningslinjene rundt pandemien blir opprettholdt i alle fall til 12.oktober. Vi har blitt vant til de, men skulle ønske at vi slapp å gå med munnbind ute på gatene. De som driver barer og restauranter skulle nok ønske seg at de slapp å stenge til midnatt nå på slutten av sesongen. Det tapes en stor del penger pga dette……..

Fra tur til Marathi beach
Så idyllisk på Roka taverna Marathi

Selv er vi mye hjemme pga av alle restriksjoner, og det har vi til felles med mange lokale. Det er lettere å bli hjemme når vi må traske gatelangs med munnbind, det er begrensinger på hvor mange som kan sitte rundt samme bord ute og alt stenger klokka 24.00 ……blir liten tid å kose seg ute på kvelden når man har vært på stranden etc…må dusje og ordne seg….og da blir jo klokken godt på kvelden før man er klar for middag….da blir det enkleste ofte å ta den hjemme!

Her på stranden i Loutraki fikk vi faktisk litt regn……..

 

Flotte stranden Loutraki

De siste dagene har vi sett at det er betydelig mindre turister her….stille i gatene, på strendene og på utestedene. Det er så lite flytrafikk å se at vi  legger godt merke tl de få som er i luften…..det blir litt sånn: “ -Se!!! Det er et fly i luften!!! ”

Sjø i Platanias

Dette er siste måneden vi bor i dette huset. Vi flytter til en leilighet i Agia Marina begynnelsen av november. Dette huset er aldeles for stort for oss… Så det er spennende tider for i så måte også. Så snart må vi begynne å tenke på pakking og utvask. 

Fikk oss en ny venn i Marathi …….thi–hi

Nå skal vi snart slutte av dagens blogg Vi har litt på tapetet i dag. Her skal det bades og så skal vi også lage oss en herlig kålrulett-middag i dag!! Av alle ting!! 

Bilder fra nydelig mat ute :

Biff hos Angelo
Mussels på Therino
Fisk hos Angelo
Pizza på Colombo kitchen bar
Danske Olla med sin bursdagskake, kvelden ble feiret hos Angelo 🙂

Visste dere det antas at kålruletter kommer fra Tyrkia hvor det var vanlig a pakke kjøtt inn i vinblader og steke? Det skal først ha vært svenske Kong Karl den tolvte som tok med seg oppskriften til Sverige, derifra videre til Norge… Vinblader ble byttet ut med kål pga råvaretilgangen…. Så vi kan jo leke med tanken at det er det norske svaret på dolmades 😉 

John Erik og Angelo morer seg ;–)

Vi ønsker dere alle en fin søndag videre!