Fjols til fjells

Flott utsikt mot Souda Bay og Aptera

I går hadde vi en fantastisk plan. Det var biltur med lunsj i Drakonia på en autentisk gresk restaurant, Ntounias Tavern. Her lages maten  i gryter, kokt nesten ute i gaten. Men så stod vi her da, på en tirsdag, og fikk beskjed av to ungdommer at restauranten var stengt på tirsdager. Da er det lov, etter noen mils kjøring, og er fremme ved målet oppe i fjellene…..og føle seg litt fjols.

Lite kokkelering her…..neste gang og ikke på tirsdag.

Vi la i vei fra Civitel Akali Hotel i halv tolv tiden i Chania. Min tremenning og hennes barnebarn bor der, og skulle være med oss på turen. Vi hadde mye vi ønsket å vise dem. Kjerringene i baksetet og ungdommen foran. Før vi dro inn i Theriso Ravinen ble det bunkret vann og røyk i Perivolia for noen timers tur 😉

Her bunkres drikke og røyk.

Vi hadde planer om mange stopp for å ta bilder. Men det ble en stopp lenge før vi var på tanken av et stopp. Plutselig stod det en gravemaskin midt i veien…..med en haug av svære steiner, men de ble pent dandert slik at vi kom forbi.

Her ble det bråstopp.
Theriso Ravinenen, som er den eneste ravine som kan kjøres, er….
….. en fantastisk opplevelse for dem med dårlig ganglag….
….her er mange steder å stoppe…
….og nyte den fantastiske og overveldende naturen.
Elven var tørr…..
….og disse hadde slått seg til der.

Etter noen stopp kom vi frem til Theriso hvor det ble kaffe og kaker, en søt frokost, som ble fortært på kafe på torvet. Her var det også en bod der det var mulig å få kjøpt noe sikringskost, egenprodusert raki som bestod smakstesten før den ble proviantert.

John Erik nyter freddo espresso i Theriso.
Boligene klorer seg fast i fjellskrentene.
Panagiotis bød på smaksprøver, og solgte villig vekk både raki og honning 🙂

Derifra ble kursen lagt mot Drakonia og tidligere nevnte taverna. Første utfordringen er å bomme et ganske kraftig tre midt i veien. Ellers så er denne veien både bratt og svingete, typisk kretisk og ganske laber standard. Vel fremme fant vi jo fort ut at vi måtte innta lunsj ett annet sted en vår plan. 

Men nå er det slik da at denne lille landsbyen har også ett annet veldig bra spisested….. med kanskje noe av den beste utsikten du kan få, Tzaneris & Archontissa – Cretan Traditional Taverna. Her er det god hjemmelaget mat, også brød, i vedfyrt steinovn. Vi delte flere retter og ble veldig godt ivaretatt av hyggelig betjening.

Her er det viktig å ikke kjøre midt i veien.
 Vakker og storslått fra restauranten.
Blomster og utsikt.
Geitegryte….fantastisk god.
Picasso´n venter tålmodig i solen.
To staute karer vi møtte på veien.

Vi satte så nesen i retning av Kalives. Veien videre gikk på enda mer svingete og bratte veier…. og ikke minst smalere. Det føles til stadighet som å kjøre på kanten av stupet….. og sikring…finnes ikke. Her bør det ikke kjøres i mørke.

 På veien passerte vi steder som Keramia, Kampoi, Samonas før vi kom ned til Stilos.  Fra her er det nesten rake veien til Kalives. Passerer bare Armenoi før vi er ved kysten i Kalives.

Et lite jordbruksområde midt i fjellene.
Fascinerende og ikke minst veien ned.
Rakitime på en fjelltopp 😉
Kampoi, en stengt taverna, og som alltid kirke og fjellene selvfølgelig.
I Kampoi fikk vi tilbud om en fottur til over 2000 meters høyde…fristet ikke.
Flott utsikt mange steder.

Nå begynte for alvor kaffetørsten å melde seg. Vi tenkte først å ta kaffen i Kalives, men slet med å greie å kombinere kaffebar og parkering. Så plutselig var vi ute av Kalives. Men da hadde vi allerede en ny tanke i hodet….vi er jo litt kjente også.

 Tok veien langs kysten forbi Kastro Itzentin, et steingammel fort, og kom opp på National Road rett før Kalami Parking. Her er det fantastisk utsikt mot Souda Bay og alt som ligger på den andre side.

Ikke akkurat noe autostrada på deler av turen vår….
Utsikt mot Kalives.
Det er blomsterbed i veikanten.

Den siste etappen gikk gjennom Souda, selvfølgelig med en liten feilkjøring, og videre til Chania by. Litt for mye pålagte kjøreretninger og midtrabatter til at John Eriks raskeste vei, altså rett frem, ikke går overens.

Utsikten fra tavernaen med ferja på vei til fastlandet.
Ser ut som et “bønnetre”, noen som vet hva det er?

Katter, kaffe, burger og øl ;-)

Kaffe på Ippocampos Beach Bar.

I dag har vi sammen med litt familie som er på besøk, vært en tur på Blue Sea Apartments i Platanias. Vi har bodd her flere ganger og kjenner flere  som jobber her. Så her ble det lunsj, hangover burger. Den kan anbefales… også uten at du skulle lide av hangover.

Blue Sea Apartments Platanias
Hangover burger
Fikk også med oss litt mystikk. Show for barna hver mandag kl 14.

I Kissamou gaten rett ved der vi bor ligger kaffebarene tett. Vi må teste dem alle og hittil har det bare vært positivt. God kaffe, hyggelige steder og trivelig personale. Så er det heldigvis slik at kaffebarene ligger på begge sider av gaten…. så da velger vi skyggesiden.

Kaffe i skyggen.

Linda har vært litt guide i Chania for vårt besøk og da blir det alltids noen bilder.

Kjent trapp for mange.
En god øl ved bymuren.
Blomster i gamlebyen.
En vakker dør.

Og her er en til av dronningas nye kolleksjon.

Tøff og stilig.

Igjen måtte vi trå til med kattehjelp i Platanias. En katt med en brukket framlabb trengte bur…det fikset vi i går. I dag ringte igjen telefonen….katten skulle til Silke i Chania. Da var det jo bare å legge i vei i dag tidlig….men det var jo like greit siden de boret med slagdrill på badet.

Dette er Jaffa med brukket ben på vei til Silke

Silke driver nesten et “dyresykehus” i Chania. Her blir ikke bare katter gitt omsorg, men også hunder og fugler. Dette er frivillig arbeid som er avhengig av donasjoner. Det koster med dyrefor og medisinering til alle disse dyr. Det er ikke nok med bare omsorg.

Silke med Alfred, også fra Platanias.
Noen av pasientene…det er mange flere.
Disse får boltre seg ute i gården hos Silke

Vi opplever til stadighet at turister som bryr seg her og mater katter. Det er veldig bra at folk bryr seg og tar ansvar. Men det er ett stort men, de fleste skal jo hjem etter en uke eller to. Siste dagen av ferien legges deres historier ut på FB med bekymring om hvordan det skal gå med disse stakkars hjelpesløse skapninger når de drar. Vær så snill å engasjer dere med en gang….be om hjelp, tilby dere å følge til dyrlege, doner penger eller annet nødvendig utstyr….. slik at hjelpeapparatet her nede slipper å kaste fra seg alt, og redde denne katten eller hva det er.

Er det noen som vil adoptere meg?

Ofte så trenger de kattene som kommer under beskyttelse av Silke eller andre oppfølging, medisiner, spesialfor, vaksiner, sterilisering osv osv. Dette koster mye penger og mye tid…..gjennom mange måneder.

 

På søndag måtte vi igjen trå til med noe kattehjelp til Platanias. En skadet katt som trengte bur og medisin. Vi ordnet dette og ble en stund der ute. Da vi dro tilbake gjennom alle landsbyene og begynte å nærme oss byen, ble det bom stop. Etter langt om lenge kom vi frem til problemet…. det stod to biler midt i veien som hadde stiftet ett veldig nært bekjentskap. I følge avisa så var det visst tre biler og to personer til sykehus.

Her ser vi trafikkorken.
Ganske kraftig smell i en gate det normalt går ganske tregt. Det lå bildeler over alt.

En kjapp oppdatering på noen av John Eriks selvpåførte lidelser. Alt ser ut til å bli i orden om ikke så lenge. Sliter jo mest egentlig med benet. Men han er faktisk litt stolt av den skaden siden han er i veldig godt selskap, Karsten Warholm og halve Liverpool FC lider av det samme….hamstring i lårmusklene. Er ganske vondt og det tar litt tid før det blir bra igjen.

Hamstring kollega
Også en del hamstringkollegaer.

Mange har sikkert hørt om den lilla maneten, eller Pelagia noctiluca som den heter, som “invaderer” strendene i Hellas. Den er også her på Kreta, ikke i store mengder men den er her. De som har stiftet bekjentskap med den norske brennmaneten vet jo hvor jævlig det er…men du dør ikke. Slik er det med denne også. Som med alt annet så kan du få sterkere reaksjoner hvis du skulle ha en allergi ….eller noe som trigger. Det behandles med gel og salve.

Lilla maneter

Hetebølgen er her

Druene gror til, bare å glede seg til de er modne, og ikke minst, som ferdig vin.

Nå er tiden da vi treffer mange hyggelige mennesker. Folk som vi treffer gjennom bloggen, og venner og familie, som gjerne legger en ferietur til Kreta. Vi kan jo ikke leve som turister hele sommeren, har jo tross alt noen gjøremål man slipper på ferie. Blir både klesvask og husvask. Vi lager jo også en del mat hjemme… selv om det kanskje ikke ser slik ut.

Vi har jo fått i oss noe mat på restaurant også….
… var hos Angelos Restaurant og spiste veldig god mat….
….og ikke minst, denne fantastiske vinen.

Vi må jo også ut og handle det vi trenger til det daglige, selv om det er en plage når temperaturen kryper opp mot 40 grader. Mye blir utsatt til det er tvingende nødvendig. Slikt som handling av klær for eksempel…..nei, tar det i morgen. Det kan fort gå en stund, ingen av oss er heller særlig glad i slike sysler. Men nå har nå Linda endelig gjort en real dugnad. Hun har vandret hvileløst rundt i Chania på jakt etter klær hun liker….og fangsten ble ganske god. Linda fornøyd og John Erik slipper mye mas.  Happy wife, happy life.

Dronningens nye klær.

Og noen bilder fra Linda sin hvileløse vandring i Chania etter klær:

Denne kule prinsen å og våket over byen 😉
Fjellene ligger mektige bak byen
Utsyn mot sjøen
Disse idyllene i gamlebyen
Koselig å vandre litt hvileløst rundt i trange smug
Blomstrer så fint
En av de mange vakre gamle dørene
Mye fargerike klær å få tak i….

Ellers så er det noen gamle kjenninger som i disse tider begynner å høre fra seg igjen. Sikadene har startet parrings ritualene sine etter en stund nede i bakken. Det er et utall typer av sikader men de vi som oftest stifter bekjentskap med er sangsikader. Det er kun hannen som lager lyd og ett gresk ordtak sier: «Lykkelige er sikadene, for deres kvinner er stumme».

Sangsikade
Her har den gått ut av sitt gode skinn.
Slik var veggen vår når vi bodde midt i sikadeland. Masse tomme etuier.

Hetebølgen som er her nå kan på ingen måte sammenlignes med den vi opplevde forrige år….heldigvis. Ser ut på værmeldingene at temperaturen vil synke noe fra søndagen. Med nattetemperaturer på 25 grader på det laveste blir det fort litt strevsomt å sove. Men vær litt forsiktig med aircondition, settes den for lavt kommer forkjølelsen kjapt. Hetebølgen nå er uvanlig tidlig, så det kommer nok flere i løpet av sommeren.

Det var også ganske herlig å få vasket bilen her om dagen. Etter en uke i ro under ett tre i full blomstring så den ikke ut. Svart bil er jo heller ikke veldig praktisk når det støver slik som det gjør her.

Ren og pen.
Før vask.
Etter vask.
Her blir Picasso´n ren. 8 euro for utvendig håndvask. 1 euro dyrere enn sist men det er verdt det.

Et annet viktig gjøremål denne uken var å få ordnet bilforsikring. Hadde bare fire måneders forsikring fra vi kjøpte bilen. Har en venn her som driver med forsikring og lite viste vi at han faktisk hadde denne bilforetningen som kunde. Det fungerer slik her at forsikringsagenten kommer til deg…praktisk. Så vi avtalte å treffes på Therino Restaurant. Avtalen ble inngått for ett år og papirene ble levert samme sted dagen etter. 221 euro med advokat og veihjelp er vel ikke så feil.

Forsikringsmøte.
Man forstår i alle fall tallene.
Enklere på andre siden.

Lunsj i Marathi

Utsyn mot turens mål…..

Men først må vi fortelle om da John Erik på mandag skulle til sykehuset for kontroll av armen. Dro av sted i taxi og var plutselig tilbake igjen….. Linda hadde planlagt en større rengjøring av kåken da gubben skulle ut av huset på egenhånd. Men hadde knapt rukket en kjapp racerrunde med støvsugeren, da mannen plutselig satte sine ben innenfor dørstokken igjen!

Røntgenmaskinen var til service i 3 – 4 dager. Litt merkelig….. men hva kan man gjøre…. Armen gror jo garantert i sammen igjen uansett….Og så får vi dobbeltsjekke på telefon først…at maskinen er back in business igjen før et nytt besøk bestemmes! hahahah..

Knipset et lite bilde utenfor sykehuset

I går etter at huseier hadde vært her og sjekket en mulig vannlekkasje på badet vårt (hjelp!!) la vi i vei mot Marathi. Det er en fantastisk fin plass med lune strender og flere spisesteder. Veien vi kjører hjemmefra oss er gjennom Chania by,så opp mot flyplassen, rett frem i rundkjøringen og ned til havet igjen.

Mange av dere som følger siden vår på facebook (med samme navn Kretahalvorsen) “var med oss” da vi hadde en direktesending på starten av kjøreturen vår i byen! Veldig hyggelig forresten at så mange følger oss på facebook 🙂 PS! Vi har plass til mange fler…. 😉

Må jo bare stoppe bilen og ut for å ra bilder når slike syn åpenbarer seg….
Dette er knipset gjennom frontruta…er ikke alle plasser det egner seg å stoppe….litt trafikksikkerhet må oppvises 😉
Siste bakkene ned mot dagens lunsjmål

Vi har vært der tidligere og har et favorittsted med navn “Rokos Taverna”. God gresk mat, på gresk vis, og vin i små kjøkkenglass. Her sitter vi i skyggen av et valnøttre og ser ut over vannet…..mens vi spiser de herligste retter.

Dette er ikke det verste stedet man kan tilbringe, når man mesker seg med mat og drikke….
Linda mener at disse kjøttbollene er verdt å reise for…aleine….(potetene er også helt nydelige) Vi kunne sikkert kjørt timesvis bare for å få i oss en av disse velsmakende små runde lekkerbiskene 😉
Vi delte et par andre retter også…..men som dere ser var vi så sultne at vi glemte å knipse bildet før morroa nesten var over!!
Ble servert en godbit etter lunsjen også 😉

Vi bestemte oss for å ta en annen rute hjemover.  Så sammen med google maps la vi i vei. Som vanlig ble det noen feilkjøringer. Misset der vi skulle ta av ….men det er jo flere alternativer litt lenger opp i lia. Svingte av i Sternes, en liten plass med smale og kronglete gater. Vi fikk sett mye av områdene bakenfor flyplassen…. siden vår ferd gikk på kryss og tvers….. fram til vi fant en rute som gikk i riktig retning.

På vei inn  i Sternes. Denne gata var en autostrada i forhold til det vi møtte et kvartal lenger frem…hihi!!
Slike idyller møter man på når en er ute av kurs 🙂
Hva vil vi se rundt neste sving? Gøy på ukjente trakter 🙂
Artige tretopper er det mye av her på Kreta.
Et par karer som fikk panikk da vi kom i Picassoen 🙂 De var overhodet ikke interessert i noe småprat med oss!!
Nok et nydelig syn som bare måtte foreviges…
Denne skallen var hengt opp på dette gjerdet som sto rundt en kirke….vet ikke hva det skal bety????!!! Pøbler? Til skrekk og advarsel?? Tilfeldighet? Det eneste vi er rimelig sikre på er at det ikke har kommet dit av seg selv!!

Så bar det rundt flyplassen, med noen stopp for å ta foto. Aldri vært der tidligere og det er rett under innflygingen, men dessverre for oss, ingen fly. Etter Mouzouras er det to valg, vi tok til høyre og opp i fjellet. Utforsking av nye områder er noe vi liker. Veien opp har en fantastisk utsikt, men uheldigvis litt dis i dag. 

Hadde det vært klarvær ville fotoet godt vist dereTheodhoroi øya. Med bare øyet så så vi den greit…
Flystripa sett fra høyden da vi kjørte oppover
Picassoen god og skitten….men fremdeles med luft i alle fire dekkene…hahhaha!
Denne toppen har vi aldri sett på så nært hold. Mest for oss vært et syn ved landing og letting fra flyplassen…..

Kom til en liten plass ved navn Chordaki. Her fant vi oss en kafenion hvor det ble to freddo espresso og en sprudlevann ( les mineralvann), og det til den nette sum av 3,60 euro. Etter å ha hengt litt på kafenion ble det samme vei nedover mot flyplassen igjen.

Med John Erik sitt vonde bein parkerer vi nesten oppi bordet vi henger ved…..sånn kan livet være gitt 😉 
På vei inn i landsbyen Chordaki
Litt ymse bostandard her på øya….

Deretter dro vi igjennom bondelandet og kom til Chorafakia og Kalathas. Langs sjøen her er det noen utrolig fine badeplasser, men når sant skal sies, det er det flere som vet…. Veldig mye folk på strendene her, med dertil heftig parkering langs veien. 

Utsikt mot Kalathas
En veldig fin strand. Ligger en taverna der nede som vi tenker å besøke i løpet av sommeren. 
Det begynner å lakke mot kveld og vi nærmer oss byen snart. Kan skimte fyret og den velkjente Theodhoroi øya
Svingete veier rundt Kalathas ……og alle tohjulinger er ikke racersykler….så vi måtte ligge en stund bak denne her….
Er mange nydelig farger på buskene for tiden 🙂
Venter på grønt lys…igjen…….

Stray cats

Ikke de hvite fjell lenger.

Halvorsens dyretransport  har hatt stor aktivitet de siste dagene. Stadig noen katter i Platanias som skal på legebesøk. Vi hadde avtalt å kjøre Truman og Bob til vaksine på torsdag. To stray cats som nå bor permanent i Platanias. Truman var nysgjerrig og grei å ha med ….mens Bob skrek og jamret hele tiden.

Truman og Bob på legebesøk.
Truman er relax
Mens Bob er noe mer skeptisk.
Vaksine og ny runde venter om 14 dager.

Men vi hadde akkurat kommet oss hjem etter avlevering så kom det ny forespørsel. Kan dere kjøre en ny katt til dyrlegen i morgen og levere den hos Silke til forpleining? Selvfølgelig kan vi det 🙂

 Siden det var lørdag og veterinæren stenger kl 14 måtte vi for oss, alt for tidlig i vei. Dette var en litt skrøpelig forlatt kattunge som noen hadde sett ved ett hotell og nå fått satt i ett bur over natten hos Nicola.

En møkkete Picasso utenfor blokka klar til kattetransport.
Lå helt elt stille i bilen…..under hele bilturen.
En mager liten sak.
En real  øye og nesevask.

Denne katten ble levert samme sted som Ronja nå bor, den lille skapningen vi reddet fra utsiden av bygningen der vi bor. Det var veldig kjekt å møte henne igjen, og se at hun vokser til. 

Lille Ronja vokser og vokser …..og så søt.
Og fått en rimelig stor mave…thi-hi

Siden denne blogg heter Stray Cats synes John Erik at det er rett og rimelig at vi tar med bandet fra 80 tallet med samme navn. Legger med en link fra live konsert i Montreux så det er mulig med litt real musikk ved poolen.

Stray Cats – Live At Montreux 1981 – Bing video

Kult band fra 80 tallet.

Siden vi kun hadde fått i oss litt kaffe før vi kjørte til veterinæren dro vi rett til Angelos restaurant for lunsj. Stedet er bra tilpasset for John Erik, da det er minimalt med trapper der. Ganglaget er jo enda ikke helt der det bør være 😉 I tillegg skulle vi innom Lidl og bunkre litt,  og det ligger jo rett ved siden av Angelos.

 John Erik slo til med en knall god sjømat risotto, perfekt å spise med en hånd.
Linda gikk for helsekost,…. Cæsarsalat
John Erik oppfører seg som en gresk mann, sitter tålmodig i bilen og venter mens Linda er inne og handler….hahaha. Vanligvis er det han som er sjefsshopperen,…

Ellers så har vi brukt mye av de siste dagene sammen med venner som hadde hjemreise på lørdag. På torsdag møttes vi alle seks til en mezemiddag hos Nikos på Pirgos. Fantastisk god mat, og rikelig, med mye godt i glasset også. Og ikke minst, Nikos som passet på at John Erik kom trygt opp trappene til do.

Her passerer vi Kalamaki med bilen.
Øya i ettermiddagssol. Tatt fra Waves restaurant
Ut mot havet.

Vennene våre hadde veldig ulikt avreisetidspunkt på lørdag. Så da ble det fredag kveld en middag til med dem som skulle ha sen avgang dagen etter. Den ble fortært på The Waves, restauranten på deres hotell. Også et handicapvennlig sted med god mat.

John Erik kommer seg frem, men det tar litt tid…..og tid har vi jo rikelig med 😉
Solnedgangen er som alltid vakker. Blir aldri lei av å knipse den….

Avslutter med noen bilder fra Platanias som mange vil dra kjensel på. Fra kjøreruta med Truman og Bob.

Porto Platanias
Her er vi nesten ved bensinstasjonen i Agia Marina.
Ut i Kissamou Chanion. Ved denne utkjørselen gjelder det å ha øynene med seg på denne tiden av året. Mye trafikk og mange fotgjengere.
Mot Vegera Restaurant. Gatene er ikke bredere enn de må være!!!
Løkselgeren passerer Utopia i Platanias. Han høres på lang avstand der han roper ut sine tilbud.

En skrue for mye ;-)

På vei ned til Akti Kanari og hjemover.

Selv om John Erik sliter med å gå på ett normalt sett, så kommer vi oss rundt litt. På denne tiden blir det fort ett og annet bekjentskap fra nord som dukker opp. Så også denne uken. Nå er det gamle bekjente fra Porsgrunns området, der vi er vokst opp, på ferie her. Vi møttes til lunsj på Erontas Meze Bar. Delte noen deilige retter, hadde en flott prat og vips, flere timer var borte.

Erontas er nesten som ett gartneri.

Linda blir litt rastløs og må på noen byvandringer. Det er ikke like morsomt alene, men vi har jo en del bekjente som gjerne tar en prat og ett glass. Da får Linda også leke litt paparazzi slik at vi får nye ferske bilder 🙂

Sykkelen til Linda blir ikke ensom her.
På vei inn i gamlebyen.
Ser deg snart sykkelen.
Ett eller annet smug.

Og som alltid en stopp hos Mila på Avalon. Turen hjem går som oftest via Akti Kanari til Nea Chora. Her kjenner vi jo mange…. så det tar litt tid å komme igjennom 😉

Grei kvelds temperatur på Avalon.
Den Venetianske havnen og glass bunn båtene.
Byvandring i gamlebyen.
Lydprøve inne i ett smug før kvelden underholdning ett eller annet sted.
Freddo cappuccino på Häagen-Dazs i solnedgangen.

Vi har i en tid hatt problem med høyre bakhjul på Picasso´n. Lufttrykket har sakte minket. Men i de siste dagene har hjulet blitt flatt fra dag til dag. Trodde det var ventilen men sjekket den og ingen luftbobler var å se.

Så var vi her igjen.

 Det er litt kjedelig når du er handikapet og ikke vil greie å skifte hjulet. Da er det greit at bakdelen på bilen bare er en blikkboks og veier ingen ting. Lurte oss til bensinstasjon rett ved oss og fikk fylt luft.

Bilen er så lett bak at det bare ser ut som et lavprofil dekk.
Her er synderen.

Så bar det til verkstedet, trodde dekket måtte av. Opp med bilen på jekk og sjekk av hjulet. Der var de jammen en skrue som stod rett inn i dekket. Våre nye dekk. Da var frem med tang, ut med skruen og reperasjonssettet for dekk kom frem.10 – 15 minutter og vi har forhåpentligvis lufta der den skal være i fremtiden.

På plass på Neraida.

Nå var jo klokka blitt ett godt stykke over tolv så vi trengte noe mat i kroppen, dagens første. Hvor skulle vi dra? Slik som situasjon er så bør noen kriterier oppfylles…. Slik som parkering nære spisestedet….. og forholdsvis flatt siden John Erik fremdeles ikke har spesielt godt gangelag.

 Valget ble Neraida i Agia Marina. Så tidlig er det ofte stille når restauranten ikke ligger ved stranden. Vi spiste god mat og hadde en kjempefin prat med vår venn Erion. Vi ble sittende en god stund, i skyggen men en sval vind rund oss.               Neraida Restaurant | Facebook

Enhåndsmat
Linda med stedets cesarsalat.
Full fart på druene.

Men det blir jo fremdeles laget mat hjemme selv om kokken John Erik går med armen i gips og er totalt ubrukelig på kjøkkenet. Alt han klarer er å koke kaffe på morgenen før Linda har kommet seg ut av bingen.
 

Linda griller kylling.
Det blir noe take away også.
Dette begrenser John Erik seg til…..før kokka har stått opp 🙂
Blir litt skjermtid.

På farta igjen!

Kveldsstemning i Nea Chora.

Nå er vi ferdig med pinsehelgen her Kreta. I Den gresk-ortodokse kirken faller påske og pinse på andre tidspunkt enn det vi er vant med i nord. Det har bjellet til alle døgnets tider rundt oss. Så sammen med hundegneldring og katteskrik så blir det av og til ganske livlig her.

Havna i Nea Chora i går kveld.
Resultatet av det som var på ovnen i forrige blogg.
Sånn har nå dagene gått.

Etter en ukes tid hjemme med omsorg for kroppen til John Erik var det tid for å få ut alle stingene i hodet. Dette ble kombinert med Linda´s blodprøve hver 14. dag med tur til dr. Vittorakis i Platanias.

Doktoren i Platanias åpen 2. pinsedag.
Kaffe på Utopia når stingene var borte. Plaster på spray i panna.

Å få ut stingene var for John Erik deilig etter å følt seg som ett av Frankenstein´s monstre i en ukes tid. Telte hvert eneste ett som ble fjernet, det var 18.

Frankenstein monster, følte meg litt slik
Under kyndig behandling.

John Erik sliter en del med høyere benet etter en hofteoperasjon for ca åtte år siden. Slet forresten ganske kraftig også før operasjonen! Han må trene for å få styrke i benet, men dessverre har det blitt litt for lite av det i det siste. Benet har tydeligvis bare en viss mengde energi, og hvis det blir for mye dansing slutter benet å fungere og svikter under ham. Når dette skjer på feil sted kan resultatet bli litt katastrofalt. Til vanlig så ser han ut som en full sjømann der han går….hahaha…. siden han sliter noe med balansen etter operasjonen.

John Erik trener på velodromen.
Det blomstrer som bare det.
Vakker

Det var rent herlig å komme oss litt rundt etter mange dager stort sett hjemme. Linda har hatt noen småturer, men John Erik har ikke vært utenfor døren. Beinet begynner å bedre seg, men skal vel ikke si at han er veldig mobil til fots. Men vi har hatt vårt første måltid ute på lenge og det ble Amazing Pizza.

Restauranten ligge i Daratso.
Etter vår smak og det vi har spist av pizza, er den beste her.
Tomat og løksalat.
Etter en god stund under dette treet så ikke bilen særlig pen ut. 

Håndball interessert? Vi oppdaget noe interessant på den danske FB siden, Kreta – nyttige oplysninger til danskere. I perioden 21. -26. juni arrangeres VM i beach håndball på Kreta, nærmere bestemt Karteros Beach ved Heraklion. Norge og Danmark er med.

Kvinner: 2022 Women’s Beach Handball World Championships – Wikipedia

Menn: 2022 Men’s Beach Handball World Championships – Wikipedia

Norges lag som tapte finalen mot Hellas i 2018.

Alt går ikke som tenkt

Ettermiddag i Nea Hora
Nå er snøen nesten borte i fjellene

Denne uken hadde vi planlagt en tur til Rethymno med overnatting. Men etter en turen til Paleokhora i 32 grader fant vi ut at air condition ikke fungerte. Så når vi igjen skulle på langtur måtte Picasso´n til doktoren. Til vanlig lokalkjøring brukes ikke air condition, bare åpne vinduer.

Picasso´n trenger hjelp.
Den god hjelperen full av freon.

Det ble en tur på verkstedet som ligger langt ute i bondeland, og noe vrient å finne frem. Har testa diverse veier i området… men finner alltid frem. Anlegget manglet freon og etter en times tid var alt fikset. 

Verkstedet ute et sted i ødemarken.
Fra gamlebyen.
To som passer døra.

Alt i orden for en tur, men slik skulle det ikke gå. En kveld på vei hjem etter mørkets frembrudd gikk John Erik på en kjempesmell. Vi har en snarvei ved leiligheten gjennom en liten skog, og der er det mørkt når du går med gatelysene i ryggen, noe vi gjorde.

Dette bildet er tatt samtidig med bilde under kl 2215 i Chania mens jeg så sjakk.
Og dette er Magnus Carlsen utenfor lokalt der det ble spilt sjakk kl 2115 i Norge som jo er 2215 her. Noe forskjell på lysforholdene ute.

Her slenger også folk fra seg kvist og kvast, skikkelige snublefeller. Vi ha jo hatt noe uhell her tidligere…. men ikke slike dimensjoner som denne gang. 

Dette er djevelens sti i mørke. Ser harmløs ut men har tatt oss ned flere ganger.
Vakkert i nabolaget.

Og det helt idiotiske er at vi sparer ca 50 meter og lite tid. Men det er nå ofte slik at den korteste veien gjelder. Det ble altså beinkrok og på tryne i bakken blant stein og kvist. Resultatet ble en brukket arm som måtte opereres på plass og noen kutt som ble brodert i hop samt diverse skrammer og  lyskestrekk. Så istedenfor hotell i Rethymno…. ble det overnatting på sykehus i Chania. 

Ett par dager her.
Hjemme igjen og  PC er god å ha.
Krykkestativ. 😉

Kom hjem etter ett par netter, men slet med å gå på grunn av beinet. Og en ting som ikke er enkelt, er å bruke krykker med en brukket arm. John Erik kommer seg rundt men holder seg innendørs og er pasient. Linda ble vartet opp i vinter da hun var syk… men nå er det payback time 😉

Linda kokkelerer…..
…og jammen tar hun oppvasken også.
Linda må ha noen husmorpauser og det blir på Avalon
Pausevin

Mens Linda handler, vasker, lager mat og alt annet får John Erik med seg det som er av sport på nettet. Følger spesielt opp sykkel og sjakk, men glir over i trav og Oslo Grand Prix i helgen.

Promenaden Nea Chora i går.
Nea Chora
Talos Square

Musikk i ferien

Fra i fjor

Vi ha tidligere skrevet om muligheten for aktiv ferie på Kreta med både sykkel og ski. Nå slår vi ett slag for de musikkinteresserte. Det er mange arrangementer med all slags musikk, men vi prioriterer rocken.

Her er vi knipset i 2019 🙂

Chania rockfestival har vi mange morsomme minner fra de 3 siste årene, og vi er superklare i år også!

Stemningsfull logo på murveggen i fjor!
Øl smaker helt greit i plastbeger når man er på festival 🙂

Er du i Chania området månedsskiftet juli/august kan du få med deg Chania Rock Festival. Festivalen har i år 20 års jubileum. På grunn av pandemien har det de to siste år kun vært sittende publikum. I år er dette over. Det vil foregå på samme sted som de to siste år, Theatro Anatolikis Tafrou. For mer informasjon har festivalen en FB side og eget nettsted   Chania Rock Festival – chaniarockfestival.gr

Og skulle du være på Kreta ferie først i september har du også en mulighet til å riste på rockefoten. Da arrangeres Rethymno Rocks!, som navnet sier, i Rethymno. Datoene er 2. og 3. september. Festivalen er på Fortezza Castle Hill, utenfor gamlebyen. Vi har aldri vært på denne men vil nok prøve i år. Mer info her   Rethymno Rocks! Friluftsfestival #2 – NIGHTFALL + SEPTICFLESH +TBA – MetalRadio.gr    

Og for dem som har noe senere ferie. 24. september spiller Madrugada en stadionkonsert i Aten på Panathenaic Stadion. Det er jo kun en kort flytur fra Kreta, og ikke koster det all verden heller. Legger med noen lenker med mer info:

Madrugada klar for stadionkonsert i Athen neste år – oppfyller bandets gamle drøm | Kulturplot

Musikkavisen Puls: Madrugada – for 45.000 i Athen

Madrugada – Official Website

Turister i Platanias

The moon over Platanias

Vi har hatt en god gammeldags for oss, turistdag i Platanias. Det startet med taxi ut fra byen på kveldstid for middag hos Tani på Sta Karvouna. Stek House med fantastisk mat. John Erik dro til, som vanlig, med spare ribs. Rikelig porsjon og velsmakende. Linda derimot valgte den litt sunnere varianten, grillet laks som også er helt nydelig. Vi startet jo sent så lysene var slukket da vi dro. Det passet jo bra siden vi dro rett bort i lysløypa. 

Unødvendig gransking av meny.
Tani og John Erik
Grillet laks
Spare ribs
Lite left over, mest bein.

Vår favoritt i gamlebyen, Avalon, har åpnet i Platanias også nå ….og vil servere god rock. Da vi kom dit var de siste forberedelsen akkurat ferdig. Tappeanlegget var justert av fagfolk fra Heraklion og serverte topp øl.

Husk på at det er tapper.
Gaten fra Avalon.

Lefteris som driver Avalon Rock Bar driver også stedet under, Coconut Republic Bar. Her har et litt hippere musikk og god mulighet for å svinge dansefoten til det dagens DJ finner på. Vi fikk frisket opp våre litt rustne dansemoves.

Fint lokale og du kan få fart på dansefoten.
Grei bar også.

Som i tidligere tider avsluttet kvelden på Social Cocktail Bar. De har de mest behagelige sitteplassene, og plassering rett i gaten tilfredsstiller alle nysgjerrighets genene våre. Og veien til taxi tilbake til byen er kort.

Her er hele lysløypa vår samlet, Avalon øverst, Coconut i midten og Social nederst. 

Men kvelden var ikke over enda. Rett nær oss ligger det en taverna som server til langt på natt. Kokido, et lite lokalt sted, med god mat og grillen på fortauet. Etter litt nattmat var det på tide å tusle de siste par hundre meterne hjem.

Stakkars de som skulle rydde bordet etter oss…hahaha 😉
Grillen rett ved fortauet.

Ellers så har Linda hatt behov for å handle klær i Chania. Ikke helt John Eriks greie å tusle rundt i klesbutikker. Så han parkeres sentralt, i skyggen med en freddo espresso. Blir som oftest valgt The Red Bicycle, gode stoler og hyggelig betjening. 

Og her er den røde sykkelen.
Henger noen fler røde sykler på utsiden.
En rød akrobat som turner på utsiden.

Veien hjem går som regel via bryggen og rundt muren. Da dukker det opp et fantastisk sted, rett der som sightsing bussene starter, med det noe vriene navnet M Zampetakis-N Katsanevakis O.E…. Herlig å sitte, flott utsikt og masse travle turister på vei til og fra gamlebyen.

John Erik slapper av og nyter utsikten foran kaffesjappa.
Utsikten
Utsikten og syklene våre.

Vi har mange kjente på den ruten og siste stopp ble hos Roxani og Tilli på 50/50 Mezedopolio. Her fikk vi servert Roxanis nydelige blåskjell. De har mer enn mat, leier også ut biler. Så hvis du er i området, trenger bil, så får du både mat og bil her.

Roxanis blåskjell
Tilli og John Erik
Restauranten er også oppe på gaten.
Levende musikk flere kvelder i uken.
Romantisk middag nytes nede ved vannet på kveldstid med live musikk.

Nå om dagen er det stadig å se cruise skip i Chania. Koselig at livet virker mer normalt igjen.

Denne lå her på fredag.
Denne lå her på lørdag.