Langhelg i Heraklion

Fjellene var hvite i Heraklion også … disse ser ikke vi fra vår leilighet i Chania.

Nå har vi hatt våre første dager i Heraklion, en spennende by som vi sikkert vil besøke ved en senere anledning, og nasjonaldagsfeiring var grunnen til denne turen….. noe vi selvfølgelig også kunne opplevd hjemme i Chania. Siden vi aldri hadde vært i denne byen, og kom med bil, var vi litt usikre på parkeringsmulighetene, og kikket etter hotell med parkering.

Et av mange vakre hus i Heraklion ….
… og det blomstret over alt.
Byen er også full av fantastiske veggmalerier.

Det ble søkt litt rundt på nett og vi fant et hotell, Castello City Hotel, med gratis parkering, skapelig pris og ikke minst … en restaurant på taket med fantastisk utsikt. Riktignok omtrent en kvarters spasertur inn til gamlebyen. Vi så for oss fine ettermiddager på taket med utsikt alle veier, noe godt i glasset og skrive litt blogg. Slik ble det ikke, alt som vi leste om på nettet stemte ikke, bortsett fra parkeringen. Det som var selve årsaken til valget av dette av dette hotellet, takrestauranten, var kun åpen ett par timer til frokostservering … som John Erik testet en gang og var fornøyd med det. Rommet vi fikk var betydelig mindre enn det vi hadde booket på nett, og balkongen var uten møbler.

Utsikten fra takterrassen er det ingen ting å si på … men det hjelper lite at hoteller skryter av dette…. når det ikke er åpent.
Denne veien ruslet vi inn til sentrum.

Det de skrøt av på nett som baderomsartikler og hårføner var også kritikkverdig … det manglet mye, og hårføneren var kaputt. Renholdet der kan vi  heller ikke skryte av, mistenker at de tok håndklær opp fra gulvet og brettet dem…!!!:::. så det skulle se ut som de var byttet. Balkongen var også et kapittel for seg selv, det var nesten som å bo i en jungel, bladene fra palmene på utsiden hang inn over rekkverket med fri adgang for alle slags kryp … og det var vel heller ikke kostet der ute på  flere uker.

Deluxe room med byutsikt!!!!

Alt i alt, ett mislykket hotellopphold, men det ble til gjengjeld mange flere timer i byen. Vi klagde på flere av de tingene som er nevnt over, også flere ganger, men ingen respons å spore … og vi fikk heller ikke byttet rom. Det som står på nett, og alt det flotte vi ble fortalt da vi sjekket inn, som åpningstider i takrestauranten og romservice for eksempel, var kun eventyr. Så hvis noen tenker på å bruke dette hotellet, skygg unna, eventyr er for barn og ikke voksne som betaler for sine opplevelser. Castello City Hotel er ikke et sted du vil trives på. De lokale vi snakket med bekreftet opplevelsene våre som velkjente…..

Men vi hadde minibar rett ved hotellet med ganske seige åpningstider … og veldig hyggelige ansatte. Recital Cafe Bar er et uformelt sted å slå seg ned på … og du behøver ikke gå hjem før ute på morgenkvisten.
Serveringen her var helt upåklagelig til skaplige priser.

Siden vi bodde slik vi gjorde fikk vi anledning til å spasere i mange gater, og finne steder, som vi helt sikker ikke ville opplevd hvis vi hadde bodd i sentrum. Litt etterlengtet trim ble det jo også…. siden vi kun brukte apostlenes hester på vårt besøk i byen, noe som kjentes i leggene etter noen dager.

Olive Tree restaurant hvor vi tilbrakte flere timer på lørdagen. Vet ikke om det er et oliven tre vi ser, men ble litt fascinert av strømopplegget.
Her slo vi oss ned for å hvile føttene, solgte bare cider og øl,  pluss burgermat. Her dukket igjen Solo ølet opp fra øyas “norske” bryggeri.
Fifty, en litt overpriset restaurant midt i byen …
… som to glade typer brukte for å kontrollere væskebalansen.
Denne søte lille kirken, med navnet Ιερός ναός Αγίας Παρασκευής, dukket opp midt mellom boligblokkene litt avsides i byen.

Etter snarveien til Linda på vår første tur inn til sentrum, hvor vi også dumpet over flere flotte steder, fulgte vi nå hovedgaten rett frem som endte opp midt bykjernen, med alle barene og spisestedene. Mangfoldet av utesteder var enormt, og selv om ikke alle var åpne, så var det nok å velge i. På alle de stedene vi var innom var det hyggelig, og servicen helt grei, vi liker oss også best på litt “relaxe” steder med god utsikt til folkelivet … og slike var det mange av.

Dette stedet, Μαύρος Κάτης, besøkte vi ett par ganger og vil nok komme tilbake neste gang vi er i denne byen. Her er det en matservering og en bar på samme stedet og de samme bordene. Da det også praktiseres sånt lappesystem som man ma krysse av for hvilken mat man vil ha … og alt er på gresk … kan det nok virke forvirrende for noen.
Et litt spesielt sted, Doukas Art, som vi ramlet innom på vår vei. Litt tidlig for mat men en herlig plass ta en liten en …
… og interiøret her er litt artig. Driveren her hadde, for en del år siden, syklet aktivt … men Tour de France lå visst for høyt for hans nivå.
Det var ikke bare inne det var mye å kaste øynene på, som ellers i byen var det nok av veggpryd her også.

Avreisen vår fra hotellet ble forholdsvis tidlig mandag morgen, i et flott vær, på den varmeste dagen til nå. Vi var jo på tur….. så i rolig tempo satte vi kursen mot Chania. Frokosten på hotellet skippet vi, regnet med at dette ville løse seg underveis. Vi valgte en annen vei ut av byen, gjennom Gazi, for å se litt mer, og finne ut hvordan det var å kjøre her.

På vei gjennom Gazi.
Slike feriesteder som klorte seg fast i fjellsidene,  møtte vi mange av langs veien.

Vi kom oss helt til Rethymno før vi stoppet for en matbit. Her hadde John Erik tidligere sett en restaurant som han ønsket å besøke … og nå var det jo ideelt, da den ligger tett på National Road. Det var fremdeles noen minutter til klokken tolv, når stedet åpner, og som for øvrig heter Taverna Zisis, brukte vi tiden til å sitte i solen og slappe av. Vi var de første gjestene denne dagen, og fikk fort en anelse av at vi var på rett plass. Etter kort tid begynte det å renne inn folk for å hente “take away” … det så ut som de lunsjet hele nabolaget…….. da den ene bilen etter den andre stoppet her og hentet sine poser.

Brunsjen er fortært og vi er klare for siste etappe.
Sikkert et kjent sted for mange.

Gode og mette satte vi oss i Picasso’n og kjørte strake veien hjem, samtidig som vi fulgte med på temperaturmålingen i bilen, som nå hadde satt kursen mot 30 grader … det virket som sommeren hadde kommet 🙂

Her nærmer vi oss Chania og temperaturen har steget hele veien fra Heraklion.

 

Noen glimt fra nasjonaldagen :-)

Passerte dette stilige dekorerte huset på vår vei til Eleftherias Square.

I år hadde vi bestemt oss for å få med paraden på Hallas sin nasjonaldag. Vi har jo en stygg uvane med å misse på slike planer, men denne gang var vi fast bestemt på å klare det. På grunn av pandemien har det vært store restriksjoner rundt ulike parader de siste årene, og forventingene til nasjonaldagen i år har vært stor. Vi bestemte oss for å oppleve denne dagen dagen i Heraklion, Kretas største by.

Måtte ha oss ei kaffepause på vår ferd … det var også her på Hub cafe+lounge vi fant ut hvor markeringen foregikk.

Dagen feires årlig den 25. mars. Hellas har to nasjonaldager og den andre er 28. oktober og kalles Oxidagen som vi allerede har skrevet om her på bloggen. Nasjonaldagen den 25. mars er den viktigste av disse dagene og har sitt utspring i den dagen frigjøringskampen fra det Ottomanske riket, Hellas var for øvrig den første nasjon som klarte å bryte ut av denne okkupasjonen. For dem som ønsker å oppdatere seg på denne kampen kan lese denne:   https://no.wikipedia.org/wiki/Den_greske_selvstendighetskrigen  Den er litt lang med med mye interessant informasjon og hvis lenken ikke er aktiv er det bare å kopier og lime inn i søkefeltet på en eller annen søkemotor.

Masse folk og litt som vår egen nasjonaldagsfeiring …
… og folk hadde stilt seg tidlig opp langs ruten.
Først i paraden mønstret redningsmannskapene …
… fulgt av mange skoler og foreninger og slikt …
… og de små var også med.

Omsider hadde vi klart å finne ut hvor det viktigste arrangementet med taler og paroler skulle være. Så vi vandret mot Eleftherias Square der de nok hadde vært i gang en god stund før vi ankom. At vi misset talerne gjorde i å for seg ingenting, vi hadde jo ikke forstått noe særlig uansett. Men, det vi skjønte var at alle ofrene fra den tragiske togulykken ble minnet. På torget her er det også kransenedleggelse ved statuen av den ukjente soldat, for å ære dem som ga sitt liv til kampen for friheten.

Militære og korps ved den ukjente soldats …
… hvor også mange alvorlige ansikter var å se når navnene på de omkomne etter togulykken ble lest opp.

Etter å ha valset rundt i folkemassen en stund for å forsøke å se paraden … som bare var mulig for John Erik…. siden Linda var alt for kort til å se noe, og for gammel til å sitte på skuldrene … ruslet vi av sted for å finne oss en plass å slå oss ned. Vi fant et sted med mange ledige plasser og fikk litt gyros, og noe leskende. Gyrosen var knallgod og stedet, Χόβολη som det het, var visst veldig populært … vi hadde ikke sittet særlig lenge før stedet var fylt opp med lokale folk som hogg innpå gyros og andre godsaker.

Ser ut som de var vel forberedt på at det skal bli mange munner å mette.
Vi fikk jo testet en gyros her … og den kan anbefales.

Nå hadde vi fått de bildene vi ønsket, og fått ut noen videoer på Kretahalvorsen sin facebook, så nå var det bare sette kursen mot nye ukjente mål.

 

 

 

Ankomst Heraklion

On te road again …..

Da la vi i vei mot Heraklion med Picasso’n, som hadde fått noen regnbyger de siste dagene, og var rimelig nedstøvet … så første stopp før vi kom ut av Chania var på en bensinstasjon, så vi kunne få vasket vinduene for å få noenlunde bra bilder. Når det var gjort la vi i vei på National Road mot Rethymno. Vi har flere ganger kjørt denne strekningen, men aldri lengre enn Rethymno … i går skulle vi utforske verden videre.

Nå er vi i fint driv mot Rethymno og håper at disse mørke skyer lar oss kjøre i fred videre.

Lite ante vi om hvordan det var å kjøre mellom Rethymno og Heraklion … sånn som vi hadde sett på google maps så fulgte den kysten. Vi fikk en stor overraskelse da det viste seg at selv om veien var kystnær, så måtte vi over flere ganske høye fjell … og ikke nok med det … store deler av disse passasjene var det utbedring av veien … tydeligvis for å minske faren for steinras … betryggende men egentlig ikke noe som førte til at vi følte oss noe sikrere.

Hadde egentlig aldri trodd at veien til Heraklion skulle gå over flere fjelltopper ..
… men vi kan jo ikke annet enn å klandre os selv for vår uvitenhet ….
… vi burde selvfølgelig være klar over hva som var på gang langs denne strekningen.
Men innimellom var helt topp ….
… og av og til fikk Picasso’n lufta seg litt

Vi ankom Heraklion i god tid før innsjekk, og fant oss en grei plass å ta en liten stopp, det var høyst påkrevende med en kaffe… og ikke minst et toalettbesøk! Stedet vi havnet på var veldig hyggelig og ikke minst, enkelt å parkere … noe som er en real utfordring i Heraklion by.

Her ser vi målet vårt…. Heraklion.
Halvorsen vei mot bilen etter en aldri så liten kaffepause på Ruby Coffee & Snack, rett før i kastet oss in i trafikken mot hotellet vårt.

Etter å endelig ha fått i oss litt kaffe satte vi kursen mot hotellet … det var rimelig enkelt … rett frem. Det som ikke var enkelt var å finne et eller annet sted ved hotellet å parkere. Da John Erik ble lei av å rotere rundt hotellet….. ble det bråstopp i et fotgjengerfelt rett på utsiden av inngangsdøren til hotellet. Selv om det sikkert var veldig ulovlig … ja det fungerte greit.

Måtte bare ta en “spansk”, og kanskje svar belte i parkering, for å nå vårt hotell.

Da Picasso’n hadde kommet seg i et parkeringshus, og vi var installert på rommet, som vi var litt misfornøyde med, var det på tide å rusle mot byen. Etter ett par ouzoer, og noen bortforklaringer fra resepsjon på hotellet spaserte vi mot gamlebyen. Linda hadde sett seg ut et mål, Morosini Fountain. Vi hadde jo selvfølgelig ruten på google … men en aldri så liten snarvei er jo så lurt. Skal sies at vi er blitt ganske kjent i nærområdene der folk flest bor. Noen snarvei var det absolutt ikke, men vi lærte oss litt om Heraklion by.

En ting skal sies om Heraklion …
… vi har aldri sett så mange gatekunstverk på et sted som her ….
… i alle slags form og farge …
… til det avanserte og det helt enkle ….
… motivene er helt fantastiske, og det finnes mange flere enn de vi har eksponert her på bloggen.

Det aller beste ved vår villfarelse var at vi helt uten den minste tro på at det fantes noen steder i dette området, plutselig tråkket inn på et lite torg, med en ganske lokal taverne … eller cafe … kanskje bar. Men du fikk det meste der, og i sommervarmen vil vi tilbake hit. Stedet heter Lakkos, og ligger i et område med utrolig mye fin gatekunst. Dette område er verdt å besøke enten du liker malerier på husvegger, eller ikke, … området har sjarm. Og noe som gjorde oss veldig glade var at de kun serverte øl fra Solo bryggeri. Det er sikkert ikke alle som kjenner til, men han som driver dette bryggeriet er norsk … og er samme person som en gang startet bryggeriet Den Nagene Ø. Han utfolder seg i dag på Kreta, med noen fantastiske gode smaker på ølet som produseres i Heraklion.

Dette torget er vi helt sikre på at vi vil komme tilbake til …
… og vi gleder oss til den lokale atmosfæren vi vil bli en del av.

Etter å ha konfrontert google maps igjen, kom vi oss i riktig retning mot denne fontenen som var vårt mål. Dessverre hadde vi lagt inn feil fontene, men vi begynte å nærme oss målet. Etter litt virring så vi plutselig disse flotte løvehoder som skulle spy ut vann ,,, nok noe som visstnok har skjedd flere hundre år. Vel, vi ble ikke særlig imponerte siden fontenen var helt død.

Vi fant omsider denne fontenen … uten at vi ble kjempe imponerte … sikkert bedre med vann……..
Når vi ble litt lei av den tørrlagte fontenen, fant vi andre plasser på torget … som passet på at vi holdt varmen. Vi slo oss til ro hos Hub cafe+lounge, utrolig hyggelige og ikkr minst … varme som holt deg sittende.,

Men vi greide oss bra selv… om en og annen skuffelse kom i vår vei … det er jo ikke gamle mursteiner som gjør oss glade. Nei, vi er mest opptatt av å treffe nye hyggelige mennesker … noe vi også har gjorde i går. Uten å nevne noen spesiell … så er det bare å si, vi kommer tilbake.

vi måtte jo ha oss noe føde før kvelden ble for gammel … og etter litt søk på nettet… fant vi opp en interessant plass. Μαύρος Κάτης, eller svarte katten som den heter … et utrolig sted som er en samlingsplass for lokale med god mat og drikke …. og det er enket å ramle inn i miljøet..
John Erik nyter av maten fra Μαύρος Κάτης.
Denne vakre portalen må vi igjennom for å innta gamlebyen.

“Våronn”

Gamlebyen i Chania.

Linda takker så mye for alle de fine meldinger dere ga på forrige blogginnlegg,  som handlet om den “korte” turen til frisøren 😉  Sånn er det ofte her i byen, ting tar tid…og i dette tilfellet var heldigvis frisøren opptatt av å være grundig, nøye og at resultatet skulle bli supert 🙂 Det handlet om en god opplevelse og et fint sluttresultat…..ikke bare for Linda, men også de andre kundene ble det brukt mye tid på!

… Linda er også veldig fornøyd med resultatet. Foruten at Linda gikk rundt og var lykkelig over sin nye frisyre brukte vi stort sett gårsdagen til husvask … som nå var påkrevd!!!!  Det er ganske mye støv i luften her, og det har jo ikke akkurat hjulpet på med dagevis med sand fra Sahara……og åpne verandadører og vinduer.

Linda fant seg en ny yndlingskopp på Simple City.
Disse trekker ut fuktighet i våre klesskap … dette er kun på en og en halv måned.

Vi dro i gang fra morgenen av, og samtidig har våre kjære vaskemaskin jobbet trofast gjennom hele dagen … vi må jo holde ett visst strømforbruk…… siden strømregningen vi fikk her om dagen var på hele åtte euro! Vi har fått vasket både høyt og lavt, så nå er vi fornøyde og kan med god samvittighet ta oss en tur til Heraklion i noen dager, og komme hjem igjen til et rent hus. Alltid herlig å komme hjem til et rent hus 🙂

Bøtteballetten er i fullt driv.
Linda jobber i lavlandet …
… mens John Erik må opp i høyden.
Skinnende rent som en hvit tornado har feid over gulvet.
Soverommet røyk med i samme sjauen … nå er det bare å rulle seg rundt i rent sengetøy … når trettheten tar overhånd etter en aktiv dag.

John Erik måtte en liten tur ut for å handle … noe som ble samkjørt med Linda’s vask av gulvet. Det har seg slik at det er gå forbud i huset mens gulvene tørker, og et ganske strikt regime på hvor man får oppholde seg … da er det like greit å ikke være i heimen!!

For å ikke fly i veien tok John Erik en øl, det ble to (siden det ble spandert en fra eieren av baren), på Imperial. Han følte det var riktig bruk av tiden istedenfor å se på gulvet tørke. Sykkelen står tålmodig og venter rett på utsiden av døren!
Gateprosjektene rundt oss går fremover … blir nok fint når de en gang blir ferdige.

Vi fikk også en del sitroner for noen dager siden … og hva gjør man med en bråte med sitroner? Vi spekulerte veldig, men så kom Linda over en ide på nettet, syltete sitroner som brukes i middagsretter. Det ville vi prøve, men trengte noen egnede glass … så etter å ha sømfart flere av våre større matbutikker…. endte vi med en tur til Simple City. Der har de det meste til kjøkken, møbler til hus og hage … pluss masse annet, særlig etter Linda sine utsagn, mye nydelig interiørdekor! I vår leilighet kommer stort sett det meste fra Jysk og Simple City….

Linda vasker sitroner … økologiske som vi har fått av en god venn.
Her er alt som skal opp i glasset sammen med sitronene … chili, korianderfrø, kanelstenger, laurbærblad og salt. Saltet fikk vi av naboen vår for en stund siden. Salt de selv har “plukket”.
Det  er nå bare og vente en måneds tid….så kan skallet brukes i diverse matretter.  I kjøleskap holder dette seg i rundt 6 måneder.

Nå er det bare for oss komme av sted med Picasso’n i retning Heraklion. Det er nemlig nasjonaldag i Hellas til lørdagen, og det har vi tenkt å oppleve i hovedstaden på Kreta. Vi gleder oss, og vil dele dette også med dere som leser, og vi håper dere vil få en følelse av å være tilstede.

Nå skal disse to på tur til Heraklion.

En liten tur til frisøren

Ikke lett å se “de hvite fjellene” i dag.

Etter å ha vært på åpningsdagen for Me Nou & Krasi har denne uken vært forholdsvis rolig, været nå med mye skyer og en og annen regnbyge, gjør at det lett blir mye tid i heimen … temperaturene lar også noe vente på seg. Vi har dog vært litt aktive … det er jo stadig noen katter i Platanias som skal til byen og gjøre seg av med sine edlere deler, så også denne uken. Da blir det henting den ene dagen, og ut igjen dagen etter, og siden kattestasjonen er nær Therino….. så må vi en tur nedom, og sjekke hvordan det går med klargjøringen til sesongstart. På Therino planlegges det å åpne 15. april, samme dagen som flere av hotellene også vil motta gjester.

Her tilbrakte Linda hele tirsdags ettermiddag.

Men det har vært en happening denne uken, Linda har vært hos frisøren. Denne gangen ble en frisør i nabolaget vårt testet ut, og resultatet ble veldig bra. Linda har alltid sagt at det må være en frisør hun kan kommunisere med … ja vel, prinsipper er for å brytes. Denne frisøren pratet gresk og tysk, noe Linda mestrer dårlig selv om hun er halvt tysk, og gresken er ennå på et minimum. Nå hadde det seg slik at en  nyervervet venn her i byen, forøvrig norsk, viste seg å kunne litt tysk….. samtidig som hun også trengte en stuss på håret. Så duoen la i vei til timeavtale klokken tre….. med noen sommerfugler i maven … hvordan ville dette ende?

Linda koste seg tross en smule “lost in translation”.
Det ble noen selfiee underveis …
… for å dokumentere opplevelsen …
… og noen av operasjonene hun måtte igjennom.

Nå skal det sies … det var lang vei til enden her … ferdig først klokken åtte, altså fem timer hos frisøren, og hun skulle jo heller ikke ha noen brudefrisyre!! Frisøren var misfornøyd med den fargen Linda hadde fått sist hun var hos frisøren, så ny farge måtte til, og noe striper måtte også på plass. Alt dette tar jo litt tid men med en hyggelig stemning, som det jo er her nede, gikk det jo greit selv om sulten begynte å trenge seg på. En annen ting som var en ny opplevelse hos frisøren var serveringen, alle spør om du vil ha kaffe … og vips så står det en moped der med kaffe. Nei, ikke i denne salongen, her ble det servert raki … en god raki laget av hennes far.

Resultatet ble veldig bra selv om frisøren ikke var helt fornøyd med den mørke fargen Linda hadde, som hun gjerne ville hatt bort.
Så Linda er nok tilbake her i mai for enda en justering.
Det fjonge resultatet som Linda er meget fornøyd med.

John Erik kom en tur innom for å sjekke status når han regnet med at det nærmet seg slutten. Der tok han grundig feil, det var enda et par timer igjen til hele seansen var over. Da det hele endelig var over, trengte vi virkelig mat alle sammen. Nå var vi jo allerede nesten i sentrum så vi ruslet ned til havnen for å spise på Gallini, hvor vi alle tre er godt kjent … og ikke minst, de har varme i restauranten. Etter å ha tilfredsstilt våre utsultete kropper tuslet vi bort for å hilse på hos Avalon. Det var en litt merkelig stemning, nesten trolsk, i havnen denne kvelden. Så og si folketomt, noe lett regn og fullstendig vindstille. Det var faktisk så lite folk ute at de aller fleste stedene valgte å stenge tidlig denne kvelden, godt for oss som kom oss hjem i tide.

Etter at vi var kommet oss i hus satt det en liten pus og mjauet utenfor døren vår og ønsket litt kos.
Etterpå kveilet hun seg i sofaen og sluknet. Vi hadde ikke hjerte til å kaste henne ut så hun fikk sove noen timer … og det ble ganske sent før vi kom oss i seng.

Rolig helg og travel ukestart

Igjen får denne vakre øya lov til å pryde vårt forsidebilde, som er tatt fra Therino.

Da har vi kommet oss gjennom en veldig grå helg, men uten regn. Det fristet med en tur ut for en kaffe på en av våre nære kaffesjapper, men vi stod over da temperaturene på kvelden rusler ned mot ti grader… og kanskje under. Da er det mest behagelig hjemme når oljefyren kommer på og varmer oss opp.

Med utsikten for en rolig helg i heimen bestemte vi oss for å koke en stor suppekjele, slik at vi hadde mat to dager. Ingrediensene hadde vi allerede i hus … egentlig var jo planen å lage suppe for noen dager siden, så vi måtte jo bruke det vi hadde liggende.  Kretahalvoren hadde en samling på kjøkkenet, og i felleskap var kuttingen over på ett blunk, og suppen ferdig nesten før du hadde fått kokt opp en Toro pose! Smaken ble helt fortreffelig med noen pølser vi hadde liggende.

Herlig suppe sammen med Linda’s gratinerte brød.

Nå virker det nesten som vi har fått oss katt her i leiligheten, vi har jo ikke lov til å ha dyr her, men hva kan vi gjøre med det?  Pusemor har funnet ut hvor vi bor, og sitter på dørmatten vår og mjauer til vi slipper henne inn. Selv om hun er en utekatt har hun ingen problemer med å finne seg til rette. John Erik er jo hennes store helt, særlig etter denne høsten, da hun fikk mat to ganger daglig i to måneder … riktignok med antibiotika, men det skjønte hun nok ikke …  nå er hun blitt frisk og det er jo bra. Det er litt tungvint med å bo i fjerde etasje når katten skal ut … den må jo slippes helt ut … sa da er det inn i heisen, ned og ut døren. Tror ikke hun er like fornøyd hver gang, men sånn må det være, hun kan ikke flytte inn permanent.

Det var ikke vanskelig å venne seg til sofaen.
Er ikke jeg søt da.
Litt skikkelig kos må til.

Sesongen begynner å nærme seg her i Nea Chora, og flere av restaurantene åpner igjen. I går åpnet våre venner på Me Nou & Krasi for denne sesongen, og skal være åpne hver dag fremover, og ikke bare i helgene. Vi var de første gjestene deres da de begynte med helgeåpent etter vinteren, og vi var faktisk de første denne gangen også. Det var ikke så mange gjester denne dagen, men det ble faktisk fem norske rundt bordet vårt etter en stund.

Og Linda fikk igjen sin favoritt “spicy chicken” …
… mens John Erik er ganske trofast til “Sea Bream”.
Vakkert men solen gjemte seg bak skyene.

Tidligere på dagen hadde vi vært ute på handletur, og en tur nedom Therino i Platanias. Her var det ingen, men tydelig at sesongen også nærmer seg her. Det er ryddet veldig siden sist vi var der……vårpussen er skikkelig i gang. Vi trengte noe pålegg og brød, så etter en kort stopp på Lidl tok vi oss en kort kjøretur i “fjellkjeden” ved Platanias, og tilbake til byen. Vel hjemme igjen ble det ikke laget noe mat … solen skinte og det ville benytte oss av … så en liten ouzo i solen på verandaen vår, før vi ruslet ned mot våre venner som nå hadde sin åpningsdag.

Det blir litt palmesus på Therino i år …
… og utsmykningen går sin gang ….
… men det er litt frem til alt er ferdig.
Det blomstrer for fullt der ….
… og denne lavendelen er helt utrolig.
John Erik nyter solen som gledet oss tidlig på dagen.

Som vi har vist tidligere graves det nesten over alt og mye stengte veier med dertil omkjøringer. Det var tidlig varslet at veien var stengt men vi prøvde oss, vi kjenner jo til en del småveier så vi skulle vel komme frem. Det var skiltet omkjøring og vi fulgte anvisningene, men noen kryss var utelatt så der var det bare å ta en sjans. Tydeligvis flere som slet med dette … for vi kjørte jo feil og endte opp i en blindvei … og det samme gjorde bilen bak oss som trodde vi visste hvordan vi skulle kjøre …..

Her var det stopp og vi fulgte skiltingen videre. Lokal tv er også på plass.
Rett ut i bondelandet i retning fjellene, men regnet jo med at vi ikke måtte så langt.
Vi kjørte jamt med motorveien mot Pano Daratsos på veier vi ikke hadde testet før.
Her ble det bom stopp. Tror nok veien gikk videre men det var ikke fremkommelig.

Da må dere alle ha en fin tirsdag. Dagen vår går med til kattekjøring, og så skal Linda til den planlagte frisørtimen….. Det blir spennende med sluttresultatet….da felles språk….tja, er minimalt 😉

Livet går sin gang….

Litt mørke skyer med regn henger i havet … og om ikke så mange minuttene var de ikke lenger bare i havet.

Torsdag hadde vi bestemt oss for å være tidlig i byen for å få med oss demonstrasjonen som skulle finne sted … og utrolig nok, vi rakk det … var i byen før 1030.

Selv om det har vært en del regn så har vi også hatt stunder der du tenker at det ikke finnes regnvær.
Her kan det ligge an til en liten konflikt … snekkerverkstedet i 1. etasje brenner skrot i bakgården, mens det på verandaen i 2. etasje henger tøy til tørk.

Kommer tilbake til dette men dagen før, i noenlunde fint vær, var vi og handlet og tenkte vi skulle ta en kaffe nede på Golden Beach i Agii Apastoli. Det ble det ikke noe av … blåste for mye, så rett hjem med våre varer og kaffe i Nea Chora isteden. Vi tuslet ned til Danaos, hvor vi vet at det er litt plastikkvegger, som skjermer syndefulle røykere. Etter en kaffe hadde vi tenkt oss hjem igjen, men den gang ei … som vanlig. Våre naboer fra Nederland kom plutselig inn døren … og da hadde det jo vært litt dumt å ikke ta oss tid til en prat … så en kaffe til, og en ouzo til John Erik. Etter en times tid sammen med våre naboer, var det bare å komme oss hjem til Linda’s “berømte” kjøttgryte, og få med oss siste episode av “Kompani Lauritsen”.

Her har Linda laget mat …kaos som vanlig…
… og hennes 1957 modell oppvaskmaskin fikser kjøkkenet etterpå.

Som alle sikkert har fått med seg var det en tragisk togulykke på fastlandet for noen uker siden. I kjølvannet av denne ulykken har sinne, sorg og raseri over den elendige sikkerheten på jernbanenettet kommet til uttrykk, Fagorganisasjoner og studentorganisasjoner over hele landet har manet til protester, og krever nå endring. Ikke bare i forhold til kollektivtrafikken, men også satt søkelyset på andre sviktende områder i det greske systemet. Kort oppsummert kreves det rettferdighet og sikkerhet på alle arbeidsplasser.

Vi fant oss ei kaffesjappe med perfekt utsikt til opptoget.
Noen bilder med parolene som skulle bæres gjennom byen …
… vi skjønner jo ikke hva som står der, men det er jo lett å tenke seg til …
Det var mange lapper med navn i toget … navn på venner, kjente og kollegaer som hadde mistet livet i denne tragiske ulykken.
Alle store kjedebutikker var stengt denne dagen ….
… og også veldig mange små butikker …
… men en god del var også åpne som denne fiskebutikken.

Etter å ha fulgt med og hørt paroler fra verandaen i andre etasje på ei kaffesjappe  var det tid for å lee litt på våre gamle skrotter. Kursen gikk mot “Red Bicykle” for en aldri så liten stopp, mens vi ventet på at de tunge skyene som kom sigende skulle gjøre seg ferdig med sitt fornødende. Vi vandret videre mot havnen, forbi Avalon som ennå ikke hadde åpnet, og stanset på “Kalipso” for en enkel lunsj. Her ble vi sittende en stund og prate med en av byens gateselgere, som vi ofte byr på kaffe når vi treffes … og det skjer jo jevnlig.

Linda bestilte “mountain tee” og fikk den servert i denne søte lille kannen.

Vi ruslet tilbake til Avalon etter lunsj, hadde jo sett at personalet hadde passert oss der vi satt, for å hilse på. Dette ble en veldig hyggelig seanse, bare oss og fire av de som arbeider der. Egentlig en ganske broket forsamling … oss to nordmenn, en greker, en ukrainer, en bulgarer og en albaner … og mens vi alle var i hop så ramla det inn en engelskmann,  som også hører med i “familien” 🙂

Siden vi egentlig hadde noen “hvite” dager ble det kaffe og Metaxa på Avalon.

Det så ut som det skulle være litt oppholdsvær og vi la på vei hjemover … men der tok vi feil, vi måtte søke ly…. og det ble på puben “The Van”. Her satt vi da og det pøste ned … så mye at John Erik fikk en av sine mindre gjennomtenkte ideer, og vi laget et veldig kort dansenummer ute i regnet … som ligger på facebooksiden til “Kretahalvorsen”.

Her på “The Van” ble det nok en pause mens regnet bøttet ned … noe som godt synes på vår lille video snutt for ett par dager siden.
Dancing in the rain.

Da det endelig ble litt lysning på været satte vi kjapt kursen mot heimen … men, på denne veien ligger en kafenion som er ekstremt lokal … en slik plass vi elsker å besøke. Nå er vi nok ikke så ukjente for dem som vanker her, siden dette er veien vi sykler til og fra byen, og har passert noen ganger, ganske mange egentlig. Det er jo da litt artig, selv om vi føler oss som fremmende, så agerer denne gjengen med lokale … litt oppe i årene … som de kjenner oss. Det er slik det er å bo sammen med, og omgås folk i nærområdet. Så er det jo slik at om vi ikke kjenner igjen alle disse kreterne … så vet de nok hvem vi er.

Denne er skikkelig lokal … men de er veldig hyggelige her.

Dagen i går var litt tung og litt regnfull. John Erik la i vei tidlig på formiddagen for å endre på tidspunktet for frisørtimen til Linda … hadde time samtidig som det var meldt storm, regn og torden. Nå har de for vane å overdrive kraftig på slike uværsvarsler, men vi tok ingen sjanse … lite lystene på å vandre gatelangs med paraply i stormkast.

Linda hadde bestemt seg for at her nede skulle hun ha en frisør hun kunne kommunisere godt med … der har hun nok bommet denne gangen, men det får stå til. Frisøren prater gresk og tysk, og Linda norsk og engelsk, med “ligo” gresk … kan bli en artig opplevelse!! Vi passerte denne salongen på vei hjem fra byen, og så at det var folk der og stakk innom. Fikk bestilt time…..men glemte fullstendig at det var elendig vær på gang … men, det er første gang Linda har blitt servert raki hos frisøren … kan bli en opplevelse dette her……

Halvorsen skaffer seg oversikt før han trår til.

Nå har vi ventet noen uker på et skap fra Jysk som nå var ankommet, og John Erik hentet det i samme slengen … greit å ha noe å pusle med i inneværet. Som den raceren Halvorsen er på flatpakkede møbler….. tok det ikke lange stunden før det hele var montert … når han først kom i gang. Det kjekke lille skapet er “kontoret” vårt med skriveren på toppen.

Nesten ferdig ….
“Kontoret” vårt.

Ute på oppdrag!

Øya vår.

Hverdagen vår går videre og i går var vi tilbake til normalen … John Erik la i vei på egenhånd, mens Linda tuslet i heimen. Vi hadde jo avlevert ett par katter hos veterinæren forrige dagen, og da er det vanlig at de skal hentes dagen etter. Så også denne gangen. Nicola ringte på formiddagen og sa at dyra var klare til å bli plukket opp.

Villnis og ugress blomstrer for fullt.

Vi bor bare noen få hundre meter unna veterinæren, så det er fort gjort å komme bort dit, men måtte vent litt siden han var opptatt med noen hunder … men nærmeste nabo er ei kaffesjappe, så det ble en freddo espresso… som passet perfekt siden solen var fremme og hilste på.

Her er både John Erik og Picasso’n godt kjent.
Halvorsen er glad i sterk kaffe … og ikke verst å få Rambo på koppen i tillegg.

Kattene ble stablet inn i Picasso’n og kursen satt mot Platanias, men måtte ha en kort stopp på AB(supermarked) på veien ut for å handle det som manglet på listen vår, som lå hjemme forrige dagen.  Det er sånn i området der, at hvis du er trengende så svinger du nedom Golden Beach og benytter toalettet ved Ippocampos Beach Bar som ligger litt for seg selv … nesten som på prærien.

To litt forskremte passasjerer på vei hjem igjen.
Denne latrinen er John Erik stadig å besøker på sine handleturer i området … kun hull i gulvet men bestandig veldig rent.

Etter at kattene var lesset av ble det en stopp på Faros Hotell, i Kato Stalos, for å ta noen bilder. Sjefen i baren, George, var ikke å se, men forberedelsene til sesongen var i gang … det males og strigles i baren.

Vann i bassenget, men lite innbydende … blir nok en real vask her før det kommer gjester.
Strandrestauranten er ennå pakket inn og tom for sitteplasser.
Stranden i Kato Stalos venter på sommergjestene.
Fant en flaskepost også … men det var dessverre ingen brev der … var nok bare rester etter et noen tørste sjeler … men nå er den i søpla.

Måtte også en tur innom apoteket (Linda manglet noe småtteri), og selv om det er mange å velge mellom, ligger apoteket i Daratsos perfekt til for et kort stopp, og er veldig bra med stort utvalg og hyggelige folk på jobb 🙂 Da ble det også en kjapp tur innom Amazing Pizza for en liten prat. Der er de i gang med klargjøring, og regner med å åpne en av de første dagene i april … og nytt av året, de har laget handicap toalett … ikke alle restauranter her på Kreta som kan skilte med et slikt et.

Gjenstår noen timers arbeid før alt er oppe og går … men det er nok klart først i april.
Det er stille og rolig i gaten i Kato Stalos enda … men snart….

Så må det bare sies at resultatet av Linda sin økt på kjøkkenet, som vises i siste blogg, ble helt suveren … ikke så fotovennlig, men det viktigste … smakene sitter som et skudd. Som et lite plaster på såret for manglende fotovennlighet……. så legger vi med et bilde fra en “delikatesse” som John Erik testet på en tur vi hadde til Vilnius for noen år siden!!!

Linda’s gode kjøttgryte … lager så vi har i minst ett par dager.
Denne “delikatessen” som ble fortært nattetider i Vilnius består av kokt griseøre, mais og sennep … men det smakte faktisk ikke så ille … men det ble med en porsjon!

Hverdag igjen…..

Bølgende sjø med Chania by i bakgrunnen.

Ja, da er uka i gang. Som dere kunne lese i bloggen i går, så var forrige uke full av festligheter. Så etter flere dager med “vin og dans”, og en ganske tung søndag…thi-hi….var det godt å våkne opp med hode og kropp som var superklar for ny uke.

Vi snekret sammen gårsdagens blogginnlegg på morgenen, sammen med noen kaffekopper, og ventet på varmtvannet for å få oss en dusj. Når ikke det er sol må vi slå på bryteren, slik at “boileren” på taket får varmet opp vannet vårt. Det tar bare en 15 minutters tid. Oftest planlegger vi det sånn at begge får dusjet, og at oppvasken blir tatt på samme tank. Strømmen koster jo…..så lurt å være litt smarte der.

Skyer og solen kjemper om å dominere himmelen, samtidig som havet bruser. Blåste frisk da vi knipset bildet i dag.

Planen for dagen var egentlig at John Erik skulle ta en handlerunde på egenhånd, og at Linda da skulle sette i gang med husvasken. Men da vår venninne Nicola sendte oss en melding om at 2 katter trengte transport til dyrlegen, samt at været så ut til å lette, ville Linda også ut å lufte seg litt.

Linda er ikke like glad i shopping i dagligvaren, som i sko og klesbutikker…thi-hi….og forbeholder ofte seg retten til å bli hjemme under disse handlerundene. John Erik må jo uansett dra (han er den eneste av oss som har førerkort), og dessuten så liker han godt å trille rundt med handlevognen og snappe med seg ulike godsaker hjem 🙂

Det viste seg at det var like greit at Linda avblåste dagens “bøtteballett”. Da vi skulle børste tennene (som bestandig er det siste vi gjør før vi forlater heimen) var det null vann i kranene våre. Som dere også har sett bilder av så graves det heftig i gatene rundt oss, og derfor hender det titt og ofte nå at vannet er vekk i perioder.

Tennene ble pusset med hjelp av flaskevann og vi durte ut med Picasso`n. Mørke skyer lå over fjellene, men her nede ved sjøkanten gløttet solen stadig litt fram.

I enden av Nea Chora står den nye broen flott. Går litt vann i elven. Vi stoppet ved parkeringen her i dag og filmet et bitteliten videosnutt, som vi la ut på facebooksiden vår.

Da vi stoppet ved første supermarked fant vi kjapt ut at handlelisten…ja, den lå hjemme….er ikke første gang vi opplever….Og regner med at du som leser også har erfart det 😉 ….og ja, vi er av den gamle skolen….vi skriver liste på papir og ikke på mobilen…ha-ha…. Gammel vane er vond å vende!

Denne karen her gikk og koste seg med dagens lunsj på utsiden av supermarkedet. Stoppet dog litt i tyggingen da Linda kom bort for å fotografere han….

Når vi er ute på slike handlerunder blir det gjerne et par supermarked. Vi har etter hvert lært oss hvor de ulike varene koser minst, og hvor de har det utvalget vi foretrekker. Og i går hadde vi en litt større handel, etter en uke med svært lite matlaging på eget kjøkken.

Denne trioen voktet handlevognene på utsiden av butikken, og passet litt mopedene for noen kunder 😉

Etter vellykket innkjøp av masse godsaker var det fremdeles tid til vi skulle plukke opp kattene. Likevel kjørte vi i retning Platanias. Solen kjempet for å vise seg frem litt, så da tenkte vi at det kunne være deilig med en kaffe i ventetiden.

Skydekke over Pano Platanias i dag.

Kaffen var god og solen holdt oss med varmende selskap. Den lille timen vi hadde til rådighet gjorde godt for kropp og sjel. Det er så deilig når solen varmer.

Deilig kaffe på Cool kafe i dag. Linda sin cappuccino smakte nydelig!
Blomstrer så flott utenfor et sesongstengt shoppingsenter.

Det var to misfornøyde katter vi plasserte i bilen i går. De hadde ikke lyst på en kjøretur, men de ble roligere underveis. Kanskje de likte den flotte bluesmusikken vi hørte på radioen ?!

To misfornøyde passasjerer…….

Da kattene var trygt plassert hos veterinæren begynte vi å kjenne at magene rumlet. Og tanken på det gode brødet vi hadde kjøpt inn litt tidligere på dagen, sammen med det faktum at vi egentlig var fastende…!!!!…( frokosten var bortprioritert……) gjorde oss ikke mindre sultne!!

Stille i gatene i Platanias om dagen. Om ikke så lenge så myldrer det nok av folk igjen 🙂

“Frokosten” smakte himmelsk da vi kom hjem (etter en tur innom Jysk…..John Erik har nemlig bestilt mer “arbeid”…haha). Linda sitt mål om husvask var “way gone”, og fikk seg en liten halvtime på terrassen i sol, før skyene igjen vant slaget på himmelen. Det passet egentlig bra at Linda ble tvunget inn igjen. Kveldens kokk var nemlig henne.

Her har Linda akkurat satt i gang med hjemmelaget kjøttsaus. Etter litt ulike operasjoner og noen timer på ovnen…..så blir det helt fantastisk!

Alt i alt ble det en fin start på den nye uka for oss. Vekslende vær, kaffe på kafe, deilig mat i grytene og noen serier på nett-tv 🙂 Nå er vi spente på hva vi kommer til å bedrive de neste dagene. For slik som i går….vi legger en dagsplan……og så ender vi opp med noe helt annet. Og for Linda sin del…..et fint bytte fra husvask til kafebesøk i solen 😉 Bedre blir det vel ikke?

 

Ut i sol – hjem i mørket ;-)

Kveldsstemning i havnen.

Vi sitter her i Chania på en ganske overskyet mandags formiddag og skriver litt blogg. Været i helgen har vært ganske bra med mye sol og varme. Det ble i avisen her advart mot mye nedbør fra søndags ettermiddag og vi stålsatte oss for innetid … men til nå, kun ei real regnbyge på noen minutter, og ellers bare småregn. Ut over dagen i dag ser det ut til at det skal klarne opp og bli sol igjen 🙂

Det minker på snøen i fjellene.
Denne her hadde sin siste tur i går.
Halvorsen, som Linda sier, på vei hjem fra butikken med sikringskost for helga.

Det har vært en litt spesiell helg her i byen. Det har kommet inn en amerikansk skip, med flere tusen soldater, og mange av disse hadde permisjon i helgen. Mange restauranter, barer og souvenirbutikker hadde kastet seg på muligheten, og åpnet for anledningen. Denne helgen var nok perfekt for de fleste med forretningsvirsomhet i byen … glade mennesker over alt … tydeligvis fornøyde med noen dager på land etter måneder på sjøen.

Nå er det ikke alle som er like fornøyde med slike besøk, og det ytres stadig i avisene om dette, og det ble også avholdt en protestmarkering i helgen. Det går shuttlebusser fra militærbasen i Souda og inn til byen hele tiden … dette skaper en del kaos i trafikken. Uten at vi har merket noe til det så har det også vært noen episoder med uro, fyll og litt utagering … godt politiet er hjertelig tilstede over hele byen … til enhver tid.

Politiet følger med.

Dette måtte vi bare oppleve og dro til byen for lunsj både fredag og lørdag, begge dager med venner fra Agia Marina. Herlig med mye mennesker i den gamle havnen, kunne se ut som en sommerdag! Fredagen tilbrakte vi på Remezzo, rett ved fontenen i havnen, i vakkert solskinn sammen med de norske som var på samme albanske festen som oss. Slike lunsjer har en lei tendens til å bli langvarige, med litt for mye godt i glasset. Men etter at mørket hadde hadde begynt å feste grepet på byen var det på tide for oss å komme oss hjem … en hjemtur som gikk på sykkel, via våre venner på Me Nou & Krasi, og litt kveldsmat ble det der 🙂

Remezzo, her var det rikelig med “army people” sammen med oss på fredagen.
Fantastisk himmel i Nea Chora.
Det graves i gatene i Nea Chora …
… og fremkommeligheten er noe begrenset.

Vi hadde en middagsavtale, også på Me Nou & Krasi, med de samme personene på lørdag … det ble det ikke noe av siden fredagens raki hadde satt alt for store spor etter seg på noen av oss 😉 Det var jo litt flaks for oss … som tross alt var i fin form … vi fikk en telefon om vi hadde tid til en lunsj i byen. Siden vi akkurat hadde fått middagskanseleringen var vi ikke vonde å be!!

Den gamle moskeen som nå brukes til kunstutstilling sett fra Gallini.

Denne gangen valgte vi å treffes på Restaurant Gallini, som ligger på andre siden i havnen i forhold til dagen før. Her var det også plenty av folk som nøt sin permisjon denne helgen. Det ble en skikkelig lunsj på oss alle, viktig med mat i kroppen, da det hele er en stor fest. Etter noen timer her måtte vi bare gå videre, for anledningen var musikkvalget noe slitsomt for oss … det gikk stort sett i amerikansk rap på…. vel høyt lydnivå.

Bestilte en øl mens vi ventet på Linda … da dumpet det ned på bordet tre shot med Jack Daniels. Veldig hyggelig her…… men de lurte fælt på hvor Linda var da vi ikke kom samtidig.
Dette her kommer på bordet hver gang uten at det bestilles. Den suppen er fantastisk god og helt perfekt på denne tiden av året. Selv om den i utgangspunktet er “gratis” … så betaler vi nok for  hele herligheten.
John Erik startet med spareribs, mens Linda forsøkte spaghetti bolognese, som hun ytret at var den beste hun hadde fått på restaurant … hennes egen er jo best!!!
Det hele avsluttes med en klekkelig dose raki …
… og bestandig noe søtt. Denne her er ekstremt søt … føler nesten at diabetesen kommer stormende.

Da tuslet vi bort til Avalon, som vi jo har for vane, og fikk servert god gammeldags rock … som særlig John Erik har vokst opp med … og faktisk et nivå på lyden så det var mulig å føre samtaler…. uten å skrike til hverandre!

Sammen med vår svenske venn Thomas her på Avalon.

Mørket falt igjen på før vi alle satte kursen mot vår leilighet … Linda syklet i forveien for å få sydd sammen noe kveldsmat til oss. Vår venn Thomas og John Erik tuslet etter…. og brukte litt tid på reisen … det ligger nemlig en veldig lokal kafenion som må passeres … det klarte ikke disse guttene….. og stoppet for en ouzo.

Vår faste sykkelparkering ved Avalon.

Etter å ha smakt på pancettaen og kålstuingen, som Linda hadde tilberedt, ble det forholdsvis tidlig kvelden for oss alle … blir litt sliten etter ett par dager som disse. Vår svenske venn ble liggende over, og svippet hjem av John Erik på søndagen, før han kjørte en kjapp tur ned på Therino og hilste på Leo … resten av dagen ble bare brukt til å hente oss inn igjen etter disse to strevsomme dagene … men det var veldig moro og hyggelig.

Til slutt noen bilder av pusemor som har en lei tendens til å bli lukket inne i trappeoppgangen … da går hun rundt og mjauer til noen gidder å hjelpe henne ut igjen. Da pleier John Erik å rope på henne ute i gangen … hun kommer som et skudd, og er kjempeklar for litt mat og kos. Hun roer seg ikke lenge her før hun vil ut igjen … hun er jo tross alt en utekatt … så da må John Erik ut i heisen og kjøre henne ned og slippe henne  ut.

Pusemor koser seg …
… og enda mer kos sammen med Linda.

Nå er det mandag, og en ny uke ligger foran oss. Tror nok uken blir rolig etter forrige ukes mange festligheter. Linda føler hun ligger litt etter på husarbeid, og John Erik finner nok også noe å sysle med. Uansett, hvis været tillater det, så blir det nok noen turer rundt sammen med Picsasso`n 😉  Så håper vi dere alle får en fortsatt fin mandag. Gjør den fin 🙂