Lockdown, uke 3 -noen tanker!

Lenge siden vi har vært innom bloggen nå. Dagene går nesten i ett. Vi holder oss for det aller meste hjemme. Det er jo meningen også…..i denne lockdownen.

Må innrømme at det er ganske kjedelig…men, det er mye som er verre enn kjedelig!! Tallene på smittede her i Hellas er fremdeles høye, og det virkelig triste er det store antallet som dør hver dag, og alle de som ligger på intubasjon 🙁 

Hjemmesyssel

Så ja, å kjede seg er en velsignet tilværelse…..sammenlignet med alle de som er fryktelig syke og dør…over hele verden i disse dager…..

Må til

Som sagt er vi inne i den tredje uken med lockdown….som i utgangspunktet skulle være den siste. Det vi kan lese i media nå er at det på ingen måte ser ut som om restriksjonene vil bli løsnet på en god stund. Så hvor lenge denne lockdownen vil vare er ikke godt å si!!

Det har blitt nevnt at antall nye smittede må ned på rundt 500 pr. dag…..og sånn det ser ut nå, så kan det drøye en stund….

Møtte disse guttene en dag vi var ute og gikk

Vi krysser fingrene for at tallene snart snur, ikke for at vi skal ut av en kjedelig lockdown, men fordi vi ønsker at pandemien skal stagnere litt…det er trist å tenke på hvor mange som lider… Både de som er syke, de som dør, familiene deres….MEN, også utrolig trist for alle de som taper inntekt som følge av at de må holde butikker, restauranter etc. stengt… Og ikke minst alle barna som ikke får en vanlig hverdag med skole og ulike aktiviteter…og alle de som er ensomme i disse dager 🙁

Da vi pakket koffertene våre i begynnelsen av 2020 visste vi lite om hva som skulle vente oss dette året. Vi gledet oss enormt til å begynne å snuse på en hverdag her på Kreta….Ja, kan jo trygt si at dette året ikke ble som forventet!

Ingenting av alt vi planla ble som vi trodde. I likhet med de fleste andre dette året har vi stadig måttet endre planer, forventninger og forholde oss til en helt ny hverdag. Det har føltes rart å måtte sitte hjemme i lockdown, ha med oss pass og skjema som redgjør for hva vi gjør ute, politikontroller, munnbindpåbud, totalt portforbud på kveldstid, frykt for å bli syke, se arbeidsløse venner osv osv….

Men, det har også gjort at vi har lært oss selv bedre å kjenne på mange måter, vi har også fått endel nye venner, livet blir satt mer i perspektiv….så dette rare året har også brakt med seg en del fine ting….

Vi håper så inderlig at 2021 vil bringe med seg mange gode ting, at vaksinen kommer på plass…med ønsket effekt, at vi igjen kan gjenoppta en såkalt normal hverdag, at vi kan reise som før, ikke minst at alle dere som ikke har fått hvert på Kreta i år får kommet en tur…dere er savnet av mange her nede 🙂

Nå er det snart desember og jul…den vil bli annerledes for de fleste av oss. Men, den kan jo bli like fin for det….. Annerledes er også fint!!! Det handler om hvordan man tar det 😉

Selv sitter vi å planlegger å reise en tur oppover til Norge før jul. Dette fordi det ser ut som lockdown vil vare godt inn mot jul….og vi skulle uansett en tur oppover i januar. På grunn av situasjonen så fant vi ut at vi kan dra tidligere. Lite vits i å sitte her på i lockdown gjennom mesteparten av desember…for så å reise til Norge i karantene i januar.

Så vår jul blir forhåpentligvis hvit, men ikke så kald i år…thi-hi. Før vi kan reise må Rita bli helt restituert etter steriliseringen sin. Hun skal ha gleden av å feire jul i “fosterhjem” i Platanias i år 🙂 

Så når hun er helt i form igjen, så flyr vi til Norge….med munnbind, mengder av håndsprit og klar for karantene 😉 Det blir også annerledes enn vi hadde planlagt…men, garantert får vi en fin jul i år også!!

 

 

 

Lockdown, dag 6

Utsikt fra Galatas

Da er vi snart ferdig med den 6.dagen av årets andre lockdown. Vi ville overdrevet hvis vi sa at alt var fint og at livet smiler. Det er tungt med lockdown! Og det er kjedelig…..

Egentlig er det et luksusproblem at livet er kjedelig…vi er friske…har tak over hodet og penger til mat…. Må bare si at tankene våre mange ganger går til diverse leire med flyktninger. De siste dagene har det vært et ekstremt vær rundt på øya her…med enorme mengder nedbør. Vi har her i Chania området vært veldig forskånet…

Avisene har vært fulle av videoer og bilder fra hardt ramma områder. Det er så tungt å ta inn over seg hvilke lidelser og prøvelser enkelte nå får på toppen av alt annet dette året.

Vi skulle jo flyttet nå…men, for gang nummer 2 legger lockdown hindringer for dette… Vi vet ikke om vi skal le eller grine…”moralen får bli” : Kretahalvorsen må bli i ro…ikke flytt…da blir det lockdown…thi-hi….!!

Men, som sagt vi er jo heldige…vi lever jo her i en stor villa…litt for stor….og den har vært litt kald de siste dagene…

I dag var første dagen med et solglimt…..siden vi ble satt i lockdown… Ja, kanskje ikke alle vet hva lockdown er her i Hellas? Det er ikke som i Norge at vi bare innstendig blir bedt om å være mest mulig hjemme.

Her må vi enten sende en sms eller fylle ut et skjema, alternativt skrive et papir for hånd. Der skal det stå, navn, adresse, grunn til å gå ut (vi har 6 alternativer…som bare dekker det mest nødvendige som bank, mat, apotek etc), dato, tid og signatur…samt at vi må ha med pass. Hvis vi ikke har dette korrekt eller vi bryter reglene…og vi blir tatt …er det 300 euro i bot…

Ett av punktene, kalt nummer 6… er trim…enkeltvis…eller 2 i følge (med 1,5 meters avstand) i nærhet av hjemmet….her faller også lufteturer med hund inn….

Det har vist seg at dette punktet blir enormt misbrukt, særlig etter klokken 21.00 på kvelden. Derfor er det fra i morgen, fredag, blitt opprettet portforbud fra klokken 21.00 på kvelden til klokken 05.00 på morgen.

En annen streng bestemmelse denne uken er at supermarkedene som til vanlig har et lite utbud av elektriske artikler, sko, klær, bøker etc…., blir nektet å selge dette. Grunnen er at det vil bli urettferdig konkurranse for detaljhandelen som ikke har lov å være åpen nå.

Smittetallene i Hellas har hatt en bratt økende kurve, også her på Kreta har antall smittede gått opp. Vi blir selvsagt preget av dette. Forskjellen fra mars til nå er at vi på våren syntes det var supertrygt å være her. Her på Kreta og Hellas var tallene på smittede ekstremt lave…. Og presset på helsevesenet minimalt…. Det føltes enormt trygt 🙂

Nå er saken helt annerledes….tallene er høye…avisene rapporterer om bekymring for hvordan helsevesenet “skal stå han av”. Dette tar vi på ytterste alvor….

Vi prøver mest mulig å minimere radiusen vi beveger oss i. Vi er heldige som i nærområdet her i Galatas har apotek, en liten dagligvare og slakter…. John Erik har vært noen turer og handlet det mest nødvendige…men, ellers er vi bare hjemme!

Å være bare hjemme er kjedelig….ja kanskje ikke for vår lille pus Rita da 😉 Hun elsker å være en trio… 😉 Masse kos, masse lek og oppmerksomhet… Allikevel, så har vi merket at hun kjeder seg…

Vi er jo blitt litt redde for å slippe katter ut her vi bor…da vi har mistet 2 til trafikkdøden…Men, nå som det har blitt sånn at vi må bo her en god stund til…så må vi la “katt få være katt”!!! 

Sol i dag……endelig!!!

Så i dag har vi vært i hagen alle tre….og vi kan rapportere om en MYE MER glad katt…!!!! Wooow, Rita koset seg sammen med oss i solen….Endelig bruke sanser og kropp igjen….ja, det høres neste ille ut…men, skulle hun bli flat under en bil (gud forby og bank i bordet…) ville hun dødd lykkelig!!!

Fått en liten flueinvasjon…..;-)

Så når vi sitter her og skriver er det tre lykkelige individer som har opplevd sol og uteliv for første gang på lenge….

Kvelden er ennå ung…og vi har en ei gryte med god fårikål på komfyren og en episode av 71.grader nord på lur……TAKK til internett og streamingtjenester i en tid som dette… thi-hi 😉

Da gjenstår det bare å ønske alle en riktig god kveld videre!

Stay home – stay safe…..

 

 

 

Høsten er kommet

Da er vi allerede i første uka av november. Været er deilig i solen på dagen, men ned i 15 grader på kveld og natt…. Så høsten er virkelig kommet!

På Jumbo har de allerede fått inn julen! Vi var innom i forrige uke og synet som møtte oss var som på bildet under…ispedd en del Halloween utstyr 🙂

Det ble for mye for oss…..ti-hi…..så vi tok turen inn til Chania for en lunsj i solen i stedet 😉 Fremdeles en og annen turist som vandrer rundt i byen. Lett å skille ut på sommerlig antrekk…hi-hi!!

Fredag var det som de fleste vet, et stort jordskjelv, som rammet Samos hardt. Nyhetsbildet her i Hellas har naturlig nok vært preget av dette. Så ufattelig trist med de 2 tenåringene som døde denne dagen 🙁 

Vi satt på Loco i Platanias og merket at det ristet litt i grunnen her. Vi var 4 rundt et bord, 3 av oss forsto at det var et skjelv….mens den 4. ikke merket noe!! Så som dere forstår var vi veldig forskånet.

I oktober har smittetallene her i Hellas gått kraftig opp, såpass mye at det fra i morgen ,tirsdag, er nye restriksjoner, som skal vare en måned. For oss her i Chaniaområdet vil det igjen bli munnbindpåbud utendørs. Heldigvis er det ikke like varmt lenger! Nytt er også at det blir portforbud fra midnatt til klokken fem om morgenen.

I helgen stengte de siste av de sesongåpne restaurantene vi bruker å spise på. Så her har vi koset oss med masse god mat og drikke ute på byen både fredag og lørdag. Denne sesongen har vært vanskelig….så nå krysser alle fingrene for at verden er mer normal når sesongen 2021 starter.

Tina serverte oss litt varmt i kroppen

Ellers har vi spist deilig rakfisk og drukket akevitt til. 2 av våre blogglesere har kjøpt med nedover til oss i høst. Smakte fortreffelig!! Resten skal spares til jul 😉 

En deilig hjemmemiddag

I dag var vi å så på leiligheten vi skal flytte inn i denne uken. Gleder oss masse til å komme litt i høyden og få utsikt. Bilder på bloggen når vi har flyttet inn. Dessuten er leiligheten betydelig mindre. Pr. i dag bor vi jo i en stor villa……som betyr mye husarbeid og altfor mange rom….hi-hi…

Rita trofast på kjøkkenet
Etter middag!!!
Hun klarer seg godt med ett øye!

Etter visningen kjørte vi en tur ned til Therino, der de holder på å pakke sammen for i år. Da vi kom dit var det et tv-team på besøk. En albansk kanal, som holder til her i Hellas. De var for å intervjue Leo, samt noen andre albanske restaurantdrivere. 

Da vi dukket opp ville de også ha noen ord med oss! Så vi ble intervjuet om hvilken relasjon vi har til det albanske miljøet her i området, og om vennskapet vi har utviklet med blant annet Leo og hans familie…