Vår første påskehelg

Denne utsikten har vært ganske vanlig gjennom hele påsken.

Da har vi kommet oss igjennom vår første feiring av gresk ortodoks påske. Vi har allerede skrevet om de kirkelige aktivitetene på langfredag og påskeaften, som gikk av stabelen på kveldstid, her i bloggen. Nå har vi skaffet oss litt erfaring med hvordan og når ting skjer og ikke minst, hvor vi vil være.

Viktig med en god frokost før vi dro til byen …
… for å spise med venner på Gallini …
… og Linda elsker prosecco til maten … og litt eller også.
Det var ikke bare de militære som var tilstede og passet på, Røde Kors var der hele tiden til stede utenfor kirken.

Både fredag og lørdag startet vi dagen litt for tidlig. Skulle treffe venner til litt sen lunsj og som da varer til langt over midnatt for å få med begivenhetene som skjer ved kirken. Det ble slik at på søndagen, etter at vi hadde testet grillet lam, var vi helt slutt, og orket ikke å dra ned i havna og se på livet.

Det første vi møtte på vei for å teste påskelammet … var selve påskelammene.
I år er det mye blomster på Therino, og vi har også bidratt.
En porsjon “opphøgd” påskelam … Linda ble litt feig og valgte pizza.

Det er en ting å merke seg hvis man er her i den greske påsken, veldig mange stenger ned for å feire. Spesielt lørdag og søndag kan det være lurt å ha litt mat i bakhånd hjemme. Påsken er like stor for grekerne som julefeiringen er for oss…….de gir gaver (spesielt til barna) og samler familie og venner, og griller, gjerne hele lam. Folket er nok sultene på noe kjøtt etter fasten, selv om det er nok mange som “jukser” underveis i fasteperioden.

Vakre Nea Chora i kveldssolen.

Etter en hviledag på søndagen dro vi ut for å se på livet dagen etter. Mandagen, som var andre påskedag her og fridag, ble ivrig benyttet av de lokale som var ute i finværet for nyte litt påskemat. Det ble en tur til Me Nou & Krasi for oss, og en test av spesialitetene som serveres i påsken, vel bare for John Erik……. siden Linda er noe skeptisk til nye og uprøvde retter!!

Maten til John Erik var ikke å finne her i menyen.
En blekksprut greie som var veldig god …
… hvis du ikke spiser blekksprut da. Det ble biff på Linda.
Det kom også på bordet noe annet, sannsynligvis relatert til påsken. Kalvelever med horta og oliven.

Vi måtte etter middagen ta en svingom inn til byen og se på folkelivet. Alle de stedene som hadde vært stengt var nå åpne igjen, og det yret med folk. Det ble igjen en lang dag for oss…….og vi kom oss hjem uten de helt store katastrofene, men trengte igjen en hviledag dagen derpå.

Litt nattmat på vei hjem. Vi har funnet et sted som server gambas, som det heter i Spania. Fantastisk godt og du føler nesten du sitter på den andre siden av middelhavet.

Neste års feiring påskeaften vil vi nok følge fra en annen kirke enn domkirken i Chania. Vi må til et sted hvor Judas brennes på bål…… og det er litt smell og skyting. Vi savnet også fyrverkeriet som vi trodde skulle skje.

Vår faste sykkelparkering nå som det begynner å bli mer folk i byen.
Linda i fult driv mot havnen … vi var nok litt sent ute, som vanlig.
2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg