Stifado a la Halvorsen

Viktig å få brunet kjøttet skikkelig.

Etter at vi hadde skrevet om vår stifado på en tidligere blogg var det et ønske om oppskriften. Det ble også av andre fortalt at denne oppskriften ligger på nett. Helt sant, det ligger mange oppskrifter på nett, men ikke vår, enda i hvert fall. Stifado er egentlig veldig enkelt og fort å lage, men det tar noen timer før den er ferdig. Stifado inneholder i tillegg til kjøtt mye løk, gjerne like mye løk som kjøtt … ellers så er det tomat, vin eller eddik og diverse krydder der kanel og nellik er viktig. Vi bruker også allehånde og laurbærblad … og lager aldri mat uten en god slump hvitløk.

Men hvordan oppstod egentlig stifado? For en tid tilbake regjerte venetianerne her i Hellas, nå er vi tilbake i de 13. århundre, og det er disse folkene som skal ha brakt med seg denne retten som grekerne har utviklet og gjort til sin egen. På denne tiden var det selvfølgelig ikke tomat på ingredienslista siden tomater opprinnelig er amerikanske og Amerika var ennå ikke oppdaget.

Nå er det jo slik også med stifado, som det oftest er med slike retter som kokes i gryte, alle har stort sett sin egen oppskrift … i hode og den varier nok litt fra gang til gang. Hvilket kjøtt som brukes er også etter eget ønske, alt kan brukes, men det mest vanlige i turistområder er okse og blir ofte kalt biff stew. Det som er veldig godt til stifado er kanin, men det servers det lite av der det er mye turister. Derimot hvis man farter på bygda så er det veldig vanlig, eller hvis du får servet stifado privat.

Det som har spist stifado rundt om på forskjellige restauranter her i turistsesongen har sikkert merket seg at den varierer veldig mellom de ulike restaurantene … og mye er svært skuffende å få servert. Ofte kommer det på bordet stifado nesten uten saus og løk og heller ikke kokt lenge nok, så kjøttet er seigt og tørt … men det finnes selvfølgelig unntak.

Sik serveres stifado på restaurantene. Denne her er veldig fin og tror faktisk at den var laget på svin.

Vår stifado blir som oftest laget på bog av okse, sånn omtrent 1,5 til 2 kilo, i litt store biter som brunes godt i den kjelen det skal kokes i videre, og det er olivenolje som gjelder. Når siste vending med bruning pågår så slenges oppi ett par, tre løk som er grovt hugget opp og lar dette frese sammen ett par tre minutter. Så er det bare å få alt kjøttet tilbake i kjelen og fylle på med resten av ingrediensene.

Det første som går i gryten er vinen og deretter tomatpure så dette kan kose seg litt i varmen og så de knuste tomatene, en boks eller to … hva en føler for. Nå har det gjerne kommet litt hvitløk i gryten også og krydder, 3 – 4 kanelstenger, samme antall laurbærblad som koker med til slutt og kan fiskes ut før servering. Bruker knust nellik, siden hel nellik er litt kranglete når du spiser, og allehånde, eller kryddpeppar som det heter på svensk. Bruker omtrent en halv teskje av hver og det samme med svartpepper. Det er også viktig å ha i kraft, enten selvlaget eller fra butikk, men pass på at det er nok væske … og husk det skal en del løk opp i gryten om en stund. Da er det bare å få hele greia i kok og slå ned varmen så det bare står og småputrer i mange timer … jo lenger jo bedre, og den er best dagen derpå.

Løken som skal i gryten må jo også klargjøres, og det skal helst være småløk. Kok opp godt med vann, sleng løken i det kokende vannet med skallet på og la løken få noen minutter før den kjøles ned i kaldt vann. Da er det bare å kutte av roten på løken og klemme den ut og du får fine små løk til stifadoen. Man kan gjerne karamellisere disse løkene i en stekepanne før de går i gryten, men ikke nødvendig. Har også sett at noen bruker sølvløk som er mulig å kjøpe ferdig i butikken. Viktig at løken får kose seg i gryten en god stund sammen med kjøttet.

Ferdig løk fra butikken klar til bruk.

Helt til slutt er det viktig å smake til, både med salt og sødme. Det må salt til for å få frem de gode smakene og hvor mye … må bare smake. Hvis gryten har litt skarp smak, som fort skjer med mye tomat, er det bare å bruke sukker, eller honning som vi gjør, men igjen må det smakes. Det vil for gå med en eller to spiseskjeer honning til denne mengden.

Som tilbehør er det bare å velge det du egentlig ønsker selv, det meste passer. På restaurantene er det som oftest stekte poteter, men det er ikke vår favoritt. Her hos oss blir det som regel kokte poteter og gulrot eller hjemmelaget potetstappe.

Det brukes lite eksakte mål når det lages mat her i huset, men slik er fremgangsmåten vår og stifadoen blir god. Og så er det jo slik, hvor stor er en teskje, se i skuffen hvor ulike de er, eller hvor stor en løk er … heller ikke standardmål. Legger derfor med den oppskriften vi har brukte som utgangspunkt de første gangene.

bon appetit  eler på gresk καλή όρεξη / kalí órexi

Kokkinisto, Stifado, Giouvetsi / Greske gryter

 

Fjell og hav

På denne turen ble det mye hav og fjell, som dere vil se nedover i bloggen … men det var også mye annet.

Torsdagen dro til med flott solskinn og helt perfekt for oss, vi hadde planlagt en tur med Picasso’n. Mot normalt var vi begge tidlig i farta denne dagen og kom oss av sted rett før klokken tolv. Det bar mot Kissamos på effektveien, altså National Road, for å komme oss raskt til turveien. Vi liker jo oss ikke på denne veien, men det går kjappest … vårt liv har normalt tid til å kjøre der det ikke går så fort.

Det startet med et hyggelig bekjentskap for Halvorsen, han har trådd sine første vernesko på Yara eller Norsk Hydro som det het den gangen.
Vai møtte på en god del bønder på turen, disse drev og ordnet nettene til olivenplukking midt i veien.
Og disse gule smørblomst lignende finingene koser seg nå for fullt over alt.

 

Denne rundturen hadde vi i vakkert solskinn.

I følge google maps så skulle det være over tre timers kjøring via National Road på vår planlagte rute, og vi bruker jo mye mer tid … da var det ingen grunn til å sløse med tiden i starten. Rett før Kissamos tar vi av og kjører på veien mot Elafonissi Beach og her har vi jo kjørt noen ganger og er rimelig kjente. Det er jo også en ravine på denne veien og første stopp ble der, før tunnelen, på en rasteplass med flott utsikt og som fikk fart på sommerfuglene i magen til Linda … høyt og bratt.

Her hadde vi første stopp, en velkjent plass for mange som snart er en saga blott på veien til Elafonissi …
… og her har nok mang en suovernir blitt handlet.
Og her stod denne vakre “kålen” og blomstret.
Tror nok at de fleste bussjåførene blir fornøyde når de slipper dette hullet.
Og vi måtte vente på rødt lys … selv om det bare var oss på veien.

På veien dit passerte vi der den nye strekningen på veien til Elafonissi Beach starter, og en stund senere fant vi også ut hvor den kom ned igjen. Den biten som nå blir endret vil forenkle turen til Elafonissi Beach noe voldsomt, og det vil nok også gå veldig mye raskere og komme dit. Veien er nok ikke klar dette året men kanskje neste år … og vi har jo prøvekjørt deler av strekningen ved en tilfeldighet i fjor.

Et godt stykke før tunellen starter den nye veien …
… og den skal over fjellet så det blir mye bakker.
Og her kommer den tilbake på gamleveien igjen.
Mange slike små steder med trange gater fulle av sjarm vil bli borte …
… flotte foto objekt som denne, men det dukker sikkert opp noe nytt.

Turen gikk videre på samme vei frem til Kefali, her stikker veien til Elafonissi Beach ned til venstre og vi fortsetter mot Phalasarna. Her har vi ikke kjørt så ofte siden veien her ble skikkelig ødelagt under en storm i 2019. Dette er en ganske spektakulær vei med den utroligste utsikt flere steder og kan anbefales … noen steder er det tøft hvis du har litt problem med høyder.

På torvet i Kefali var det fremdeles jul.
Kefali er en vakker liten landsby …
… som klorer seg fast i fjellskråningen … som de fleste andre også på denne strekningen.
Selve veien her var ganske bra, til tider smal og svingete men fin for to pensjonister på tur.
Vi hilste på han her også som hadde funnet seg en litt spesiell plass å stå.

Veien her går ganske høyt oppe i fjellsiden og passerer mange steder der “du skulle tru at ingen kunne bu” … men her bor det folk hele veien og ikke minst sau og geit. På denne tiden av året er mye av kreaturet hentet ned fra beiter opp i fjellene, og de går nå og valser rundt i veien og ofte bak en sving … så her kjøres det forsiktig, vi ønsker ingen heftig dialog med en bonde fordi vi har kjørt på sauen hans. Mørkekjøring her er ikke å anbefale, det er ikke bare dyrene, men også mye stor stein som har raset ut i veien.

Det er ganske grønt her nede nå.
Denne veien som svinger seg opp fjellsiden har vi også kjørt en gang … må vel snart ta en ny tur her og.
Det er dette vi mener med å ikke kjøre i mørke, kan fort bli nødvendig med en oppgradering av forstillingen på bilen … og når det i tillegg kryr av kreatur frister ikke mørkekjøring.
Denne gjengen hadde funnet seg en plass i skyggen under et oliventre.
Nå ser det jo bra ut men når vi kjørte her i 2020, året etter det hadde raset ut, var det ikke mye til vei og Linda hadde panikk.
Det er jo ikke helt ferdig ennå ….
… men helt brukbart.
En liten landsby vakkert oppe i fjellsiden.
Vakkert landskap med mye oliventrær.
Rundt en svinger dukker den mest fantastiske utsikten frem, Phalasarna helt borte til høyre.
Og vi møtte på denne gjengen med fotgjenger som stort sett ruslet pent i siden av veien.

Vi fant ingen høvelige taverner som var åpne, litt tidlig ute var vi også, men det lar seg nok ordne i Kissamos, tenkte vi, og kjørt dit på en vei vi ikke før hadde kjørt. Vi hadde en gang tenkt å kjøre her for ett års tid siden, men da var det stengt på grunn av veiarbeid. Nå dro vi inn på en flott vei som tok oss over en lien høyde før vi rullet ned mot Kissamos.

Det står vindmøller også her.
Inne i et juv med et glimt av havet.
En liten vakker steinkirke på vår vei …
… og rett etterpå stod denne. Kirkene ligger ganske tett her på øya.
En idyllisk plass der noen budde etter veien.
Og her er vi helt i strandkanten og ser bort på Phalasarna.
Og slike fjell er jo bare vakre.
Phalasarna der nede og vi svinger straks vekk fra havet.
Plutselig kommer de vakre hvite fjellene til syne igjen når vi kjører mot Kissamos.

Etter å ha funnet ut at det var ingen steder der vi ville spise på, vi er jo litt sære på spisesteder og lite var åpent, dro vi mot Kolymvari. Nå var det småveier og gamleveien som gjaldt frem til Kolymvari, men vi fant ikke noe som fristet der heller. Turen vår gikk videre hjemover med en stopp på Therino i Platanias. Her var Leo i full fart med å gjøre endringer til sesongen som kommer. Så ble det jo slik da at vi endte opp på Red Bicycle for å spise etter at vi hadde fått parkert Picasso’n.

Her står Picasso’n og beundrer utsikten over Kissamos …
… og vi fikk et vakkert bilde av fjellene “våre”.
Og det er fremdeles jaktsesong på veiskilt.

 

Skjer litt av hvert…

I dag er vært flott, litt kjølig men det gjør ji ikke noe inne i Picasso’n … for nå dra vi på tur denne retningen.

Nå skal det igjen skje noe på Agora Markedshall i følge avisene, men først vil vi fortelle om den hyggelige dagen vi hadde i går. Det hadde seg slik at vår svenske venn som jobber her nede hadde en fridag på jobben. Vi hadde tidligere blitt enige om at denne dagen skulle vi ta en kjøretur med han og kona … det ble det ikke noe av, været tåkete og grått uten sikt. Svenskene dro da heller en tur på Jumbo for å handle som jo også er en opplevelse … et mareritt av en butikk, men har det aller meste til lave priser.

Slike dager er perfekt for handling, Jumbo for eksempel.

Vi plukket dem opp med Picasso’n når de var ferdige og satte av sted for å spise lunsj … man blir jo sulten av å shoppe. Vi har jo besøkt noen ganske bra tavernaer i området ikke så langt unna Chania, og satte kursen mot en av disse. Det er jo sånn at i alle små landsbyer er det åpne tavernaer hele året som besøkes av de beboerne i nærområdet … og slike som oss. Vi satte kurs mot Sternes, en liten landsby nær flyplassen, og Grill – taverna Nikos.

Nikos taverna og Picasso’n venter tålmodig utenfor.
Tradisjonell start, salat og tsasiki.

Her har vi vært noen ganger tidligere og vet at det er veldig god gresk tavernamat og det spises etter delingsprinsippet … noe vi elsker. Denne tavernaen ligger nær mange militærbaser og er flittig brukt av folk derifra, så også denne dagen. Dette var jo en litt sur dag, men inne i tavernaen spraket det fra tørre olivenpinner i ovnen og det var herlig varmt. Også denne gangen var maten nydelig og vi forlot stedet i skumringen, stappmette alle sammen og kjørte mot Agia Marine hvor svenskene holder til.

På veien hjem hadde vi også en avtale om å drikke kaffe på Pappardelles Kitchen & Coffee Lab Chania i Daratsos sammen med Tina som nok mange kjenner fra Me Gusta. Det er en gym rett bak Pappardelles som hennes datter trener på, og to timer denne dagen, så da er det jo passelig å treffes over en kaffekopp. Etter litt fikk vi også besøk av Olga som jobber på Me Gusta, som vi kjørte hjem til Halepa når vi brøt opp i ni tiden.

Olga, Linda og Tina, alle er på vei hjem.

Sent tirsdags kveld, rett før klokken to på natten, opplevde Linda et voldsomt smell og stormet ut på verandaen for å sjekke. Det ristet i hele huset, men intet å skue i mørket … men Halvorsen sov. Dagen etter ble avisen saumfart og smellet ble oppklart. Det viste seg at det hadde vært en hevnaksjon fra noen kriminelle mot en politimann som tidligere hadde satt disse fast. Alt ble fanget opp på naboens overvåknings kamera, dynamitt plassert under bilen og en lang lunte ble tent mens personen stakk av sted.

Slik så bilen ut etterpå, er vel ikke noe mer å satse på. Foto: Zarpanews

Men dette var ikke alt som skjedde denne natten, en bil greide også å kjøre ut i den Venetianske havnen. Dette gikk heldigvis bra og ingen ble skadet, men det får nok litt etterspill … fyren var ganske påseilet.

Bilen kom også opp av vannet. Foto: Zarpanews

Nå leser vi jo nyheter med google oversetter og må ta alle forbehold, nå har jo det vist seg generelt viktig når det gjelder fremdriften av renoveringen av Angora. Men, det som vi nå har forstått skal det ta omtrent ett år å få ferdigstilt hele greia, og kanskje den kan besøkes neste sommer. Arbeidet ble jo veldig forsinket av noen arkeologiske funn som ble gjort under renoveringen, men dette er nok ikke hele årsaken til forsinkelsen … ser også ut som konkurser og pengemangel har vært en sterk bidragsyter i det hele. Men, i følge avisen skal alt av papirer og midler nå være på plass. Så da er det bare å vente til sommeren 2025 og håpe på det beste.

Er litt arbeid igjen her. Foto: Zarpanews
Flere bilder fra avisen …. Foto: Zarpanews
… og før noen kan vandre her og handle …. Foto: Zarpanews
… må det utføres noe mer arbeid. Foto: Zarpanews

 

Sure vinterdager

Sjøsprøyten stod i havna.

Været skifter fort, også her Kreta, fra å ha sommer med høye temperaturer den ene dagen, til blåst og regn den neste dagen … og den snøen vi etterlyste er det nok blitt litt mer av. Da det hadde roet seg litt på søndagen var John Erik en kjapp tur ute for å handle og ta litt bilder av været. Det blåste skikkelig fremdeles, så det ble litt sjøsprøyt på fotografen noen ganger.

Litt flere bilder av været …
… fra litt ulike steder …
… men det var litt heftig hele veien slik som her i Nea Chora ….
… eller her på Golden Bay.
Det var mest behagelig inne i Picasso’n.
Duene gjorde også sitt beste for komme seg unna vinden.

Vi har jo hatt et par kjøreturer den siste uken, noe som er en helt topp aktivitet når det er litt surt ute. Men, vi har vi rukket et par turer til byen også, og særlig når vi ikke gidder å lage mat. Så om torsdagen endte vi opp på en av stam plassene våre, Red Bicycle, hvor det er hyggelig og maten er god. Vi var flinke, bare en liten tur innom Avalon før vi dro hjem.

Chateaubriand er perfekt mat å dele.
Linda venter på at chateaubrianden skal komme på bordet.

Lørdagen, som var siste dagen med varmen, og det måtte vi jo benytte oss av … og denne gangen var vi ikke like “flinke” … det ble sent. Det har vært amerikanske marinefartøyer her denne uken, og det skaper jo litt ekstra liv i byen … men det er hyggelige folk. Vi traff våre svenske venner for lunsj på Remezzo sammen med stort sett bare amerikanere. Etter å ha sittet i solen, og spist på Remezzo, ruslet vi sammen bort på Avalon i håp om å finne ledig plass, amerikanerne elsker Avalon så det meste er okkupert … men det ordnet seg etter litt.

Vi var fire og bestilte en stor mixed grill … og det holdt.
Halvorsen sitter og myser.
Stinn brakke på Avalon.
Varelevering på kveldstid.

Kvelden var jo ennå ung og selv om våre svenske venner dro hjem vandret vi videre. Traff noen kjente som ville ha oss med på Aroma, så da ble det en tur dit og ikke mange meterne å gå. Det ble ikke så langa stoppen før vi satte kursen tilbake til Avalon, men en kort stopp på DK, eller Deck food, sushi & spirits som det heter, for en pizza. Når vi rusler hjem litt sent på natten er det vanskelig å ikke stikke innom våre naboer på Kokido, sånn ble det denne gangen også.

Vi har jo bestilt noen gin hendricks før, men aldri fått den slik, litt stilig men koster nok ekstra … vanligvis bare et glass.
Skumringen kommer inn over Chania.
Månen lyser i kveldsdisen.

Ellers så har de par siste dagene vært slitsomme for Halvorsen, han har jo gått på antibiotika denne uken … og slikt er jo ofte ikke helt fritt for bivirkninger. Så ute på søndags ettermiddag gikk han ned for telling med magebesvær, og har stort sett sovet seg gjennom hele mandagen, bare avbrutt av hyppige besøk på toalettet. Maven er i ferd med å komme i lage og fingeren er begynt å bli bra.

For noen dager siden og antibiotikakuren har fikset opp … fingeren i alle fall.
Linda dro til og laget suppe til sin syke mann …
… og bakte rundstykker, men mannen orket ikke å spise noe særlig.

En ting som har gledet oss veldig denne uken er at endelig så kom kunsten vi hadde bestilt. Den ankom heldigvis også med en mann som hengte det opp for oss … så etter en times tid var alt på plass.

Den første du nå møter når du kommer inn til oss er David av Michelangelo.
Her justeres inn våre to klatrere.
Denne hyggelige fyren fikk alt opp i en fei.
Vi har handlet på KARE og deres motto er “Joy of Living”

 

Ut for å se etter snø ;-)

I går ble det en liten tur for å se på fjellene fra en annen kant enn vår veranda. Vi ville se hvor mye snø, eller lite, som lå der oppe.

Vi hadde som plan i går å ta en kjøretur fra litt tidlig på dagen, men vi er jo ofte litt “slowstartere”, så vi revurderte og endte opp med en tur til Omalos. Det er jo så mye snakk om snø for tiden, også her på Kreta … men her er det for lite snø. Så vi la i vei for selv å se med egne øyne hvordan situasjon var.

Ikke noe å si på temperaturen denne dagen, 26 varme nede i byen.
Her kjører vi inn i Furnnes, siste landsbyen før vi begynner å klatre litt i høyden …
… og her svinger vi mot Omalos.

Det er ikke mer enn en times kjøring fra oss og opp  til Omalos platået, og vi hadde heller ikke tenkt at vi skulle ha noen stopp for å spise denne gangen. Å kjøre til Omalos er en ganske fin tur med mye landskap og god utsikt, dessverre litt disig denne dagen så det ble litt uklart ned mot kysten.

Mange storslåtte utsikter når man kjører rundt på øya …
… og nå burde disse fjellene vært enda hvitere.
Torvet i Lakkoi, eneste landsbyen på veien opp.
Her bærer det til fjells.
Dette treet må vi bare ta bilde av, vakkert der det står ved en taverna på ute på kanten.

Veien opp dit er ganske svingete og med mye bakker, det er bare å ta det med ro. Å kjøre til Omalos på denne tiden av året er ganske fredelig, man er nesten alene på veien. Når vi har passert bebyggelsen ned på flata og begynner å snirkle oss opp i høyden, er det bare en landsby, Lakkoi, før Omalos platået. Vi kjører også forbi Botanical Park & Gardens Of Crete på denne strekningen.

Det ble ikke noe gode bilder mot havet, litt disig og det er også litt sand i luften. Den høye temperaturen skyldes jo vind fra Sahara, og den kommer gjerne med mer enn varme. Dette er ned mot Platanias og ute i disen der skimtes øya som er et landmerke, eller kanskje et vannmerke, for alle som har vært i området.
Her er vi på turens høyeste punkt, litt over 400 meter …
… og temperaturen hadde falt betraktelig.
Her kjører vi over Omalos platået …
… og har akkurat passert “sentrum” på Omalos. Ett par tavernaer og en busstopp.

Vel oppe på platået kan vi fort konstatere at det er kun noen få snøflekker på fjellene der. Vi er jo heller ikke så høyt, omtrent på 400 meter, så vi ble jo ikke akkurat overrasket. Det har nok vært noe snø her, men med den siste tidens varme og sol har den smeltet. Når vi dro fra Chania hadde vi 26 grader og oppe på Omalos hadde det falt med ti grader, og det er ganske varmt også her i januar.

Samaria ravinen ligger nede i bunn her ….
… men dit kommer man ikke på denne tiden av året.
Det kan jo se ut som det forventes en del snø, høye brøytepinner langs veikanten.

Vi kjørte bort til inngangen til Samaria ravinen, tok noen bilder og kjørte tilbake samme veien. Egentlig ville vi kjøre bort til Meskla på en vei vi ennå ikke har fått kjørt siden den har vært stengt … og det gikk jo ikke bedre denne gangen heller, fortsatt stengt.

Denne vakre kollen ligger langs veien. Ser jo nesten ut som en viking gravhaug, men vikingene stoppet vel i Konstantinopel og her er det brukt mye energi på å hakke ut fjell til graver i gammel tid.
Og her kommer vi inn igjen i Lakkoi fra andre kanten.
Nede på flata igjen, kjører igjennom Furnes mot byen og gradestokken er igjen et stykke opp over 20.
Og slik ser ruten ut.

Middag i Rethymno

Church of Four Martyrs eller som den heter på gresk Ναός Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων ligger midt i byen og er ganske staslig.

I går var det en fin dag, endelig fikk vi kunstverket som vi har ventet på … ting tar litt tid her, som vi jo har litt erfaring med fra før. Tidlig i går ringte de fra KARE24 og ville levere til oss, og spenningen var stor … ville det bli hengt opp også? Fyren som kom var veldig hyggelig og “service minded”, så alt kom på plass, med litt assistanse fra husbonden.

Stuen vår ble mye “varmere” med et stort bilde på denne hvite veggen.
Disse to klatrer på andre siden, tror de skal få besøk av en til.

Denne dagen er jo også markedsdagen for grønnsaker her i nabolaget, og vi trengte noe påfyll. Dagen var jo knallfin og egnet seg bra for en biltur, så det var bare for Halvorsen å være kjapp med handlingen, slik at vi kunne komme oss av sted. Vi forstår at det kanskje kan høres ut som vi liker å gni det inn, dette med været, men det var veldig bra her denne dagen … og vi har stor medfølelse med alle som nå bakser rundt i snøkaoset oppe nord.

Vi hadde håpet å få noen realt fine bilder av de snøkledde fjellene men skydekket lå litt lavt. Det er kommet noe snø, men i følge de lokale er det alt for lite.

Vi bestemte oss for å kjøre til Rethymno for å spise lunsj og være tilbake i Chania før det ble mørkt. Slik gikk det jo ikke, det ble middag, og det var bekmørkt da vi var tilbake her i leiligheten. Rethymno har vi jo besøkt noen ganger tidligere, men aldri fått anledning til å spasere rundt i de smale gatene i byen, med så lite folk valsende omkring som denne dagen. Selv om mye var stengt ned, var det masse fine motiver å få inn på filmrullen.

Ut mot havet som noen synger, var det ikke mye skyer å se.
Det er jo stadig noe veiarbeid her … og det mangler ikke på skilting.

Det ble strake veien bort uten alt for mange bilder, vi har jo dokumentert denne strekningen ganske godt allerede. Så Picasson’n ble parkert nede på parkeringen ved den venetianske havnen, siden dette er et perfekt utgangspunkt for gamlebyen. Nå ble det full fart mot nærmeste sted å få seg en kaffe, og ikke minst finne et toalett, siden behovet var nærmest prekært. Etter å ha passert flere av de stedene vi har frekventert tidligere, som nå var stengte, fant vi ei italiensk pizza og pasta sjappe som også hadde kaffe.

Halvorsen nyter sin kaffe i sole på Italian.
Her i krysset ligger Italian og vi spaserte rett over gaten og innover i gamlebyen.
Passerte denne pusen som trolig elsket graffiti.

Vi fikk tømt våre blærer og nytt vår kaffe, i solen, på stedet som het Italian, før vi startet vår vandring rundt i byen…. egentlig for å finne et egnet sted for lunsj. Etter å ha gått på kryss og tvers i mange smågater stod vi plutselig ved byparken, eller Rethymnon Municipal Garden som den heter, og den får vi får vie et besøk ved en senere anledning.

I gamlebyen er det mange vakre små gater å spasere i …
… mye vakkert å se …
… og masse blomster.
Dette er vel en gammel vannpost på et lite torg.
Mye var stengt, men noen ihuga sjeler holdt det gående.
Litt pittoresk arkitektur dukket også opp.
Halvorsen konfronterer google maps for å få litt oversikt.

Det ble en liten forfriskning på fortauet utenfor en liten lokal brun sjappe tvers over for parken. Her ble vi sittende en stund og se på trafikken, og folket som passerte, før vi igjen utforsket nye gater … fremdeles på utkikk etter en fristende restaurant. Mye vimsing i alle retninger før vi endte opp nede ved strandpromenaden, hvor vi traff på en ivrig innkaster, som fikk oss på kroken. Vi ble sittende her på My Place, som stedet heter, en stund og innså nå at lunsj var for lengst forbi og det måtte bli middag på oss isteden.

En herlig brun liten bule som vi ikke aner hva heter … men vi skal nok finne tilbake.
Inngangen til parken, her får også gå en annen gang.
Dette bakeriet hadde lagt litt flid i pyntingen til jul.
Byport til gamlebyen.
Og flere smale gater med blomster.
Promenaden ved bystranden med sine palmer.

Google maps ble konfrontert og vi satte igjen kursen inn i gamlebyen. Etter et par små kurs justeringer kom vi frem til Raki Ba Raki, eller RBR, som de kalte seg. Her serverte de mat på klassisk vis, deling av rettene, og den kom på bordet når den var klar på kjøkkenet. Maten her var veldig god og vi kommer gjerne igjen, helst sammen med andre som liker dette konseptet … mer gøy å være flere når maten deles.

Regner med at dette er kjent for de fleste som har vært her, Rimondi Venetian Fountain.
Dette stedet hadde vi sett oss ut for en matbit, Raki Ba Raki.
Vi prøvde selvfølgelig noe nytt siden deres meny var noe annerledes enn for tradisjonelle tavernaer. Detter bruschetta med grilet lam… smakfullt.
Grillet makrellfilet med en eller annen pure sammen med løk og kapers … nydelig.
Dette er kylling, mener det er utbeinet lår, som er grillet og servert med bakt potet. En dressing, muligens med noe ost, ved siden som gjorde dette til en fantastisk rett.
Flott plass, verdt å besøke men ikke forvent å fa all mat samtidig.

Mørket hadde lagt seg over byen når vi vandret tilbake til Picasso’n for å starte på hjemturen, som gikk knirkefritt bortsett fra en idiot på moped inne i Chania. Her var det køkjøring, og det hadde jo ikke denne dusten tid til, han skulle jo på død og liv frem … heldig for ham at Picasso’n har bremser. Farten var ikke høy og neppe blitt noe særlig skade, men Halvorsen ble så forbanna at han kunne kvelt idioten!!

 

Januar tusler i vei :-)

Himmelen i brann … igjen.

På tide at vi igjen gir livstegn fra oss her på bloggen. Julen er nå helt ryddet bort og vi har vårt normale dagligliv, som faktisk kan være ganske hektisk, også for to dagdrivere som oss. Det blir mye stueliv og matlaging i heimen i disse tider, med mye skiftende vær. Vi har fått litt mer av det etterlengtete regnet her i Chania så bøndene er litt mer fornøyde, selv om vi synes det er litt trasig … men, det er et behov for å få litt vann i bakken. Selv om temperaturen har dratt seg litt nedover på gradestokken, så slår det stadig inn noen dager med varme, og hvis det da ikke blåser noe særlig … da har vi det herlig.

En kjøretur i regnværet med nyvasket Picasso …
… hadde vært bedre å kjørt rundt dagen etter i dette været.
Vi kan ikke klage på dette.

Det blir jo mye hverdagsmat, men vi har smelt til med et par middager med gjester. Vi har jo svenske venner, og da må det jo bli “julskinka” på riktig svensk vis. Julskinka hadde vi kjøpt på svenskebutikken, og den lå bare på vent til svensken var tilbake fra julebesøk i Sverige. Thomas, altså svensken, fikk kjøkkentjeneste så alt skulle gå riktig for seg, med både “sennap” og “strøbrød” … som seg hør og bør.

Juleskinka på vei inn i ovnen for å få litt lunk …
… før den prepareres til siste operasjon …
… og hele herligheten klar til å fortæres sammen med potetsalat med dill og en god mørk Fix.

Ikke så mange dagene senere dro vi igjen til med en klassisk stifado til våre svenske venner. Ingenting er som hjemmelaget stifado, og med kokte poteter til … da er alle restaurantene utkonkurrert.

Stifado på gang.
Nå er det appelsin tid og alle har for mye appelsiner … så vi får stadig en stor pose med c-vitamin tilskudd … og her er det gode appelsiner.

Det er en ting som er fint med å lage mye mat, det er som regel plenty igjen og man behøver ikke å lage mat dagen etter … passer bra hvis det er mye sport på tv. Så vi har spist både julskinka og stifado i flere dager, noe modifisert riktignok.

Restemiddag på juleskinke til “Mesternes Mester”.
Og dagen etter stifado med stekte poteter.

Men vi har også rukket en tur på byen, middag på Gallini med vår svorske venn … født i Sverige, men bor i Norge og mestrer begge språk. Det fine med Gallini er at her er det varmt selv om det er surt ute, noe det var denne dagen. Hyggelig å være her, gode sitteplasser og maten er også ganske bra.

Diskolyset flasher på Gallini.

Har endelig fått den gamle sengen ut av boden så det går an på en enkel måte å få parkert syklene våre … det har vært litt etterlengtet. Fikk fylt opp Picasso’n og dumpet det bak noen søppeldunker på søndagen. Systemet er slik her at på mandagen kjøres det rundt med en lastebil og plukker opp det som er henslengt … og før søppelbilen kommer er alle skrotnissene, som det er mange av, rundt og sjekker om det er noe av verdi for dem.

Mye av dette endte som søppel, men det var greit å bli kvitt. Glemte å ta bilde av madrassen som var stroppet fast på taket.
Skumringstimen.

John Erik har også hatt en veterinær tur med et par katter. Den ene skulle ha litt medisin mot forkjølelse, snørret noe voldsomt, og var verdens greieste katt. Hadde også med en liten tass som akkurat var fanget inn, og den var temmelig skrekkslagen, og forsøkte å rømme inne hos veterinæren. John Erik fanget den kjapt, men den satte seg kraftig til motverge med klør og tenner. Dette førte til at John Erik måtte til dr. Vittorakis dagen etter for antibiotika kur og sprøyte mot stivkrampe.

En ganske hoven lillefinger etter et katteangrep … eller kanskje selvforsvar.
Etter en tur på apoteket, som også satte sprøyta mot stivkrampe, snudde det fort når Halvorsen begynte å spise av dette.

 

Så fikk vi litt vinter

Nå er endelig fjellene blitt hvite.

Livet her på toppen har vært veldig rolig etter at vi var ute og feiret De Hellige Tre Konger på lørdagen. Etter det fantastiske været det var denne dagen har det snudd betraktelig, temperaturen har falt, mye vind og det regner en del … og det skal vist bli en god del mer. Vinteren er jo her også, så de er ikke annet å vente. Temperaturen er fremdeles godt på pluss siden, ligger rundt 10 grader.

Det har til tider vært temmelig grått, men av og til gjør solen et forsøk på å trenge igjennom.

For oss har det vært en ganske kostbar desember måned, ikke det at vi har brukt penger på julepresanger og innkjøp av store menger mat men det har vært en del oppgradering i leiligheten. Vi er vel snart i havn der vi vil ha det. Vi fikk jo endelig tak i elektrikere og fikk opp lampene våre, som vi hadde lagret noen måneder. Det ble investert i TV og bord til denne samt oppvaskmaskin, i tillegg til gulvtepper. Så det kan trygt fastslåes at det har rullet noen kroner. Nå venter vi bare på litt kunst til veggene … som heller ikke har vært helt billig.

Det er blitt et ny tidsregning på kjøkkenet vårt, før og etter at lyset kom. Nå er det bare herlig å stå der og kokkelere.
Har også fått orden på lyset i stuen. Det lyser så voldsomt at det er lite i bruk … men vi har det når vi trenger det.

Så har vi jo gjennom hele førjulen holdt dere oppdatert på Halvorsens julekalender, den er selvfølgelig over nå. Men det meste er urørt ennå, ingen flasker er tomme når vi ser bort fra den som allerede var tom ved åpning. Vi hadde mye moro underveis og Linda hadde virkelig gjort en real innsats for mannen sin. Og mannen var jo ikke snauere enn at han til gjengled dro til med en real bursdagspresang i romjulen.

Her er hele kolleksjon til Halvorsen fra adventstiden …
… og overraskelsen til Linda på bursdagen.

Slik som været er nå så blir det selvfølgelig mye tid i heimen … og i har jo et fint hjem med isolerte vegger, og noe som er veldig viktig, god oppvarming. Det er lite fristende å stikke her i fra for å spise, så vi begge er ganske aktive på kjøkkenet. Her om dagen siden dro John Erik av sted på morgenen for å handle fisk, lurt å være tidlig ute, til fiskesuppe. Så da ble det produsert suppe for et par dager. Ellers så blir det jo mye kjøtt til vanlig, slakteren er jo nesten nærmeste nabo.

Alt er klappet og klart til fiskesuppe.
Utvalget på fiskebutikken er best tidlig på dagen.
Fiskebutikken vår har noen levende “reker” gående.

Vår Hellige 3 kongers dag

Fantastisk dag i havna.

Så er julen over også her på Kreta og det er det samme hvert år, 6. januar på Hellige Trekongers Dag eller 13. dag jul som vi kaller det. Forskjellen fra hva vi er vant med er at dette er en skikkelig hellig dag i Hellas hvor det er messe i alle kirker og man går av huse for å være med, og det hele ender med en seremoni der korset kastes i havet og det er en kamp om å være den som klarer å fange korset. Den som “vinner” får masse velsignelser fra kirken, og skal få et lykkelig og godt liv i året som følger.

Fotografene var på plass før oss.
Litt ekstra båttrafikk denne dagen.

Dette skjer jo litt tidligere på dagen enn vi egentlig er klare for, så vekkerklokka måtte på. Denne dagen gjorde det ingenting om vi måtte trå til litt før vi pleier, været var helt utrolig med sol og vindstille. Vi fortet oss til byen på syklene, var litt bekymret for at vi var litt sene, men som sedvanlig her så ta ting litt tid. Syklene ble parkert og vi fant oss et bord på Remezzo. Der vi hadde perfekt oversikt på alt som skjedde. Så da satt vi der og blomstret i solskinnet, ble ett par kaffe på oss hver, mens vi ventet på at noe skulle skje.

Vi var litt glad for at det av og til kom en lite sky foran solen.
Halvorsen nyter solen.

Omsider hørte vi at noe var på gang, og smått om sen så kom hele kortesjen forbi oss, med prester, vakter, politikere og hvem vet hva. Mye å ta bilder av og en og annen viste vi faktisk hvem var. Alt endte opp ute på piren foran den gamle moskeen, der det igjen var ganske mye messing før korset ble slengt i havet … eller havna som nok er mer riktig. Så etter litt kappsvømming var gjengen klar for å vandre tilbake til kirken … og denne gang med noe våte fornøyde ungdommer på slep.

Her er alle ungdommene i vannet på jakt etter korset.
Sikkerheten var også ivaretatt, havnevesenet var tilstede.
Her går statsministeren forbi oss …
… og sønn hans går borterst her.
Mye militært personell var også med.
Prestene gikk rundt med ikoner som ble kysset på av dem som stod langs ruten.

For oss var det første gangen vi bivånte dette, og skal sies at det var en del folk i havna den tiden det stod på, men etter en times tid da alle hadde fått sin kaffe forsvant de fleste. Vi satt jo midt i solen, og var ganske stekte, så måtte finne oss et annet sted å slå i hjel litt tid. Vi hadde litt problem med finne ledig plass men på bryggekanten ved Gallini stod det et bord, helt perfekt for oss. Her slo vi oss ned og bestilte ouzo, og da får du ofte med litt tiltygg. Vi satt der i solen med en lite sval bris og koste oss mens vi beskuet alt som skjedde rundt forbi.

Vi fikk bord på bryggekanten …
… og det seilte stadig en og annen båt forbi ….
… og John Erik delte litt brød med fiskene.

Etter en stund var det på tide å rusle videre og målet var en lunsj i Nea Chora. Vi stoppet hos våre venner på 50/50 Mezedopolio, også her satt vi ute i solen, på fortauet, og fikk i oss litt mat. Denne dagen har nok vært den fineste i hele høst og vinter til nå med over 20 grader i skyggen og nesten skyfri himmel.

Her er syklene våre parkert fint foran restauranten ….
… mens vi sitter på andre siden og nyter et bedre måltid.

Vi avsluttet vår reise langs havet med kaffe og Metaxa på Danaos før vi syklet hjemover. Men det ble en stopp til, vi måtte innom vår nabolagsbar og hilse på. Vi var jo ganske tidlig her i forhold til en barrunde, men de hadde DJ og regnet nok med et innrykk ut over kvelden.

En Metaxa på Danaos …
… mens vi ser ut på et blikk stille hav.
En siste pit stop på Imperial før vi tok de siste meterne hjem …
… og DJ’en var i gang. De ventet nok flere gjester enn oss.

For oss nå bar det hjem og til Linda sin hjemlagede pizza, som aldri blir feil, og litt tv titting. Det er lett å merke seg at julen nå er over, nesten all julebelysning som var i full vigør denne dagen var borte dagen etter … men ikke hos oss og vår finske nabo. Og i går hadde John Erik navnedag som er større en bursdag her i landet … men John Erik følte ikke noe spesielt ved dette.

Kvelden endte opp i hjemmekos med pizza og tv.
Julepynten lyste fremdeles med tror nok det var siste gangen denne julen.

 

Årets første roadtrip!!

Vakre Kreta

Vi starter det nye året med en kjøretur på nye trakter for å finne oss et sted for lunsj. John Erik måtte først en tur på grønnsaksmarkedet og et ærend til byen før vi kunne legge i vei. Det ligger en taverna litt inn i landet fra Kissamos, i et område vi faktisk ikke har frekventert så ofte, og mange veier vi ikke har testet ut. Som vanlig kjører vi gamleveien og første stopp ble på Piazza i Agia Marina, for å bunkre litt kaffe, før vi fortsatte gjennom det nesten folketomme turistmekkaet.

Det er julepyntet på Piazza … og det er faktisk ekte trær.
Og slik kjørte vi denne gangen.

Gamleveien til Kissamos er mye koseligere å kjøre enn nyveien, bruker litt mer tid, og mye mer å se på langs denne veien. Fikk litt regn i starten, men ikke noe å bry seg om … det er jo tak på bilen.

Mye koseligere å kjøre på den gamle National Road.
Det dro inn med noen faretruende skyer over oss.

Rett før Kolymvari var vi utsatt for en aldri så liten hendelse, det landet en due i veien rett foran bilen, den gikk vi klar…. men, kameraten som slo seg ned rett etterpå gikk det verre med … i speilet så det ut som den eksploderte.

Mye å se på langs denne veien ….
…. og noen ganske bra utsiktspunkter. Dette er mot Kissamos og i skjæringen der går National Road.
Litt lengre ned og man kan se helt ut til Balos.

Vi kjørte videre på gamleveien som tar seg en opp i høyden og litt inn i landskapet, før vi igjen bikker ned mot kysten, og frem til en liten plass som heter Korfalonas. Her svinger vi til venstre og er, for oss, til nå på uprøvd mark.

Og nå går det oppover igjen …
… en kirke dukker opp på en åskam …
… vi ser ut over en vakker dal …
… og nærmer oss igjen en liten landsby der kirken ligger med den beste utsikten.

Fra Korfalonas hadde vi en plan hvor vi skulle, men i det første krysset gjorde vi et feil valg … vi tok den største veien…. og som vi etter litt oppdaget at var en feil. Vi fortsatte og tenkte at dit kan vi dra en annen gang, og siden det hadde regnet i området var det heller ikke rette tidspunktet. Uansett så gikk denne veien også til tavernaen vi ville til … og her hadde vi heller ikke kjørt tidligere.

Da vi kjørte gjennom denne landsbyen var det tydelig at vi ikke var så langt bak regnværet.
Ferden fortsatte på mindre veier med flott landskap …
… og vi møtte på denne lille forseggjorte kirken.
Masse olivenlunder på denne turen og her med utsikt mot havet …
… olivenlunder med fjell i bakgrunn.

Turen gikk på veier med svært ulik karakter, og mye opp og ned med mye svinger … altså helt normal Kreta standard. Aktiviteten var stor blant olivenbøndene, og vi måtte stadig sno oss mellom nettene deres som lå langt ute i veien. Passerte mange olivenpresser hvor det ble jobbet på spreng … viktig at oliven presses innen 24 timer etter plukking, for å oppnå beste kvalitet.

Veien var stedvis ganske skrall, mye verre en her …
… plutselig var vi i et kryss og kom ut på en bedre vei, hvor skulle vi nå, det ble til høyre.
Mer oliven og storslagen utsikt ….
… før vi passerte en olivenpresse med høy aktivitet …
… mye som ventet på å bli skviset …
… og strisekkene på tørk på gjerdet til naboen …
… og var stadig i nærkontakt med noen slike.

Etter å ha passert mange små steder kom vi frem til det riktige lille stedet og To Faragi Tavern. Så litt stengt ut, men oppdaget noe liv der inne og vi gikk inn. Ikke så mye folk der, men en ganske typisk taverna utenfor turistsesongen. De hadde ingen skrevet meny. Verten fortalte oss hva de hadde denne dagen, og for oss mer en nok, og retter som ikke er så vanlige å finne i vårt nærområde.

Fremme på målet, To Faragi Tavern.
Fava og fennikelpai, to av våre favoritter og begge deler var utrolig gode her.
Varmrettene vår smakt helt fortreffelig, svinekjøtt i selleri og kanin stifado. I bakkant skimtes restene av stedets boureki som nok var den beste vi har smakt. Maten her er så god at det er nok ikke så lenge før vi er tilbake.
Uansett hvor vi kjører så er det en kirke eller flere …
… og her er et par vi passerte.
Ikke så mye dyr i veien denne gangen, mest høns hvis vi ser bort fra dua i starten.
Derimot var det full fart i rosmarinen som prydet veikantene i blått.

Etter et bedre måltid la vi igjen av sted på ukjent mark … vi måtte snu bare en gang, selv om vi var i tvil et par ganger om denne veien førte noe sted. Vi fortsatte med å forsere den ene åsen etter den andre, tror vi har kjørt opp den bratteste bakken noen gang, før vi traff på veien til Paleokhora. Nå begynte det å bli såpass sent på dagen at det fristet lite å tulle oss inn på nye små veier i ukjent terreng, så det bar ned til Tavronitis og gamleveien hjem.

Litt lokalt kanskje men vi kom igjennom …
… men vi snirklet oss igjennom.
Nok av grønnkledde åser med oliventrær.
Her ser vi ned mot Tavronitis hvor vi igjen treffer veien hjem.
Vi passerte mange landsbyer denne dagen …
… og tok bilder …
… uten at vi helt kan si hvor de er fra.
Men mest var vi i “øppna landskap” som Ulf Lundell synger.