Dagene går unna!

Himmelen er som havet, alltid i forandring og vakkert å skue … og vi ser havet også.

Vi har ikke gitt så mye lyd fra oss i det siste, ikke fordi vi ikke har gjort noe eller at det har skjedd noe … men vi har faktisk ikke hatt anledning til å sette oss ned med bilder og skriverier. Nå har det blitt ett par rolige dager siden vi igjen venter på nye møbler….. og alt tar jo sin tid her.

Det har av og til kommet sigende noen mørke skyer og gitt fra seg litt regn, ikke nok og alle venter på mer. Vi hadde også en vakker regnbue en dag.

For å ta ventingen først … vi trengte ny seng. Den gamle har så dårlig madrass at ryggen er helt gåen på morgenen, bruker lang tid på å gå oss i gang. Tilfeldigvis dukket det opp en poster med reklame fra en møbelbutikk nede i trappeoppgangen vår. Her var det annonsert noen skikkelige knalltilbud i fire dager. Vi troppet opp i butikken og etter kun få minutter var vi innehavere av en ny seng.

Julekaktusen vår i full blomst, mange knopper så om litt er den nok riktig flott.
Disse to kattene har vi faktisk kjøpt i Norge hos GlassartbyJ og fått levert i Agia Marina. De har selskap av to myntestiklinger som slår rot i et glass med elger, som også kommer fra Norge.
Det nærmer seg jul også hos kaffesjappene.

Nå startet ventingen, den må jo over fra fastlandet som tar noen dager. Butikken bruker et budfirma for levering og her blir det noen utfordringer. John Erik prøver innstendig i butikken å fortelle at vi bor i 6. etasje, uten at dette går nevneverdig inn. Altså budfirmaet ringer og lurer på om det er 1. eller 2. etasje, dessverre så er det mye høyere … da blir det stille og de har et problem. Trenger altså lift for å få dette inn, noe som er helt normalt her, men slikt har jo ikke dette firmaet. Etter at de ringte oss på onsdagen går resten av dagen med i å vente uten at vi hører noe … vi får håpe på neste dag.

Vi har også hengt opp noe julepynt på bambusveggen vår, men det er plass til mer.
Fint å sitte her ved bambusen i solnedgangen og se ut over verden.
Han skapningen her holdt seg inne i flere dager selv om dørene stod åpne … likte vel utsikten han og.

John Erik har jo allerede demontert og fjernet den gamle sengen, så nå er det soving litt andre steder i kåken. Selve demonteringen var ganske kjapp og enkel og det meste gikk greit inn i heisen og ned i boden. Men den doble madrassen var en utfordring, betydelig større enn heisen. Uansett, det gikk det også… med litt hardhendt behandling. Madrassen inn diagonalt i heisen og trykket til på midten så den stod langs veggene. Passet da akkurat på det berømte håret og litt “køling” så gikk heisdørene igjen. Kjøreturen ned ordnet seg jo greit, men det er jo slike trekkspilldører innvendig i heisen … de ville ikke slippe tak i madrassen når den skulle ut. Litt svette og noe banning, så kom den løs og inn i boden.

Nå er denne historie, lurer på hvor mange netter det blir på sofaen før den nye er på plass … vi venter i lengsel.

Nå har det ikke bare vært egne møbler som har vært i fokus den siste uken, John Erik og Picasso´n har hjulpet en venn å flytte…. noe som har tatt hardt på kreftene. Selv om avstanden mellom boligene bare var noen hundre meter… ble det en del turer for Picasso´n ganske fullastet med “pikk og pakk” …..og mye bæring. Heldigvis hadde vi litt hjelp av en sterk kreter med “pick up”, som tok seg av de store og tunge tingene, som ikke var mulig med Picasso´n … men det måtte jo hjelpes til og det ble noen tunge løft.

Her er det fylt helt til taket ….
… og frem til setene. Ble noen slike turer.
Heldigvis hadde vi hjelp av denne som tok det som ikke kunne fraktes med Picasso´n.

Den siste tiden har det også blitt mye hjemmetid med matlaging og serier på nettbrettet … er jo en del som må følges med på. Formen har jo heller ikke vært på topp, særlig Linda har strevd med å bli frisk og hun sliter ennå litt. Det er jo herlig å ha en “all right” leilighet som man kan trives i hjemme, uten å ønske å komme seg ut … det er jo mye billigere å lage mat selv og det smaker jo vel så godt. Det blir gjerne noe fiskerelatert, og her en dag oppdaget John Erik noen ferske ørreter på Lidl som vi måtte teste. Dette var ørret oppdrettet ved en elv nord i Hellas, nær Albania. Disse var ferske og helt nydelige, så de har vært til middag enda en gang. Er jo litt skeptisk til å handle fisk ferdigpakket fra en kjøledisk, men de var veldig fine.

Tre herlige ørreter surrer i fløte og dill.
Nydelig med soppesaus og kokte poteter. Kokte poteter må du stort sett ordne selv her.

Sist lørdag dro vi i gang et lite selskap med norsk fiskesuppe på menyen. Veldig hyggelig å få servere ordentlig hjemmelaget fiskesuppe til våre venner, og særlig når det faller i smak. Det tar litt tid å lage suppen, ikke å koke selve suppen, men alt som må gjøres på forhånd. Det blir ingen god fiskesuppe uten en god kraft, og den må jo kokes og siles … greit å gjøre dagen før for å unngå stress.

Her kokes kraft.
Vet ikke hva slags fisk dette er men den var veldig fast og fin, perfekt til fiskesuppe …. og mye avkapp som gikk til kraft.
Litt rød fisk må jo også være med.
Halvorsen klargjør alle ingrediensene før kokingen går i gang.
Her er Linda sin 1957 modell oppvaskmaskin i full gang.

Men vi har jo ikke bare spist hjemme, det har blitt noen turer på Gallini også. Her har de gode stoler og er rause med å kjøre på med varme … behagelig sted og hyggelig betjening. Maten her er også ganske bra og du får rikelig mengde … behøver ikke å gå sulten her i fra….. og som bonus, fotball på tv.

Middag på Gallini med Jarl kvelden før han skulle dra på jobb offshore neste dag. Før maten og fotball på tv samt mye sjekk av resultater på telefon.
Her er det lunt å sitte i litt kalde høstkvelder.
Lammeskank i frikasse, måtte være den største de hadde … men smaker herlig.
En annen dag ble det lammekoteletter på John Erik … også en dugelig porsjon. Men han her koste seg skikkelig med all leftover … men ville ikke ha ben, kun kjøtt. Kanskje en smule godt vant.
Fikk med oss en “goddie bag” fra Gallini på hjemveien. I tillegg til disse var det også ost og honning med.
På veien hjem passerer vi en lokal brun pub som vi av og til stikker innom. Nå ser jo denne puben mer lysblå ut en brun.

Det er jo ikke bare ny seng som har engasjert oss i det siste, vi har også kjøpt inn noen store gulvtepper til stuen slik at vi skal slippe å sitte med bena på et kjølig gulv. I tillegg holder vi på med å få opp lamper i leiligheten, dette tar litt tid og vi trenger en elektriker … og helst en vi kan kommunisere med. Nå gjenstår det bare et par lamper, så har vi alt i hus, og må finne en eller annen til å få dette på plass.

Nå har vi fått oss teppe under spisebordet …
… og under salongbordet. Helt vidunderlig å sitte barfotet her.
Det er også blitt en kontorplass kombinert med systue på gjesterommet …
…. og spisebordet er bare spisebord. Blir litt ryddigere da.
Gjesterommet er også lagerplass for alle lampene som skal opp ….
… må bare få kjøpt inn de to siste og en av de blir nok en av disse.

Som vi har nevnt tidligere er det ganske livlig i området vi nå bor i. Men hundene som holdt et salig leven om natten er heldigvis borte og det er betydelig roligere. Men vi har en “skjønning” her som uler litt, men bare når det passerer en bil med sirener … som det gjør ganske ofte. Den setter i gang og ule akkurat som sirenene på utrykningskjøretøyene. Vi har også en fyr her som går oss til tider litt på nervene. Han har en fugl på verandaen som han sitter og plystrer til i håp om å få den til å svare, noe som den jo gjør av og til.

Her en dag så det ut som et piano var på vei inn i blokka.

Men det er ikke fuglen som er plagsom … det er eierens plystring i timevis. Ellers så er det jo fremdeles stor byggeaktivitet rundt oss med store lastebiler, sementblander og ikke misnt mye boring i mur … både med slagdrill og luftkompressor. Men, vi står han av og liker at det er aktivitet … blir jo mye å følge med på… som er artig for to nysgjerrige sjeler.

Det er mange type aktiviteter rundt oss, her får vi forhåpentlig mer gatelys i en mørk stubb ned mot Kokido.
Og slike er stadig på besøk, det støpes mange steder rundt her.

Nå har vi innført en ny aktivitet her hos oss, bingo kveld hver tirsdag. Vi samler oss her og kjører radiobingo fra Kristiansund. Veldig hyggelig, og vi har en matbit før det hele drar i gang klokken ni. Det har blitt spist både pizza og lasagne til nå, og hvem vet hva det blir neste geng. For øvrig så ble det faktisk bingo to ganger rundt bordet sist.

Klare for bingokveld.
Ganske fint på baksiden også …
… og her er det helt greit når nordavinden, også med regn, slår inn på forsiden.

Vi har jo skriver selv og skriver ut alle spillarkene … det gikk jo ikke smertefritt sist gang. Det var sånn omtrent 30 ark som skulle skrives ut, og gjorde dette på mandagskvelden. Når det var 5 – 6 ark igjen ble det tomt for blekk. Ikke noe problem mente Halvorsen, kun et par minutter på sykkel og blekk er innkjøpt dagen etter. Så enkelt var det ikke, dagen etter var nemlig helligdag i Chania og alle butikker var stengte … var visst feiring av Chanias skytshelgen denne dagen, og det var en overraskelse for oss. Måtte da ut og kjøre litt for det var bare Chania by som holdt stengt … spesielt, men det var veldig enkelt å sykle i byen.

En kjapp lunsj i solen på en av våre handleturer. Veneti, som stedet heter, er et flott og stort bakeri med alle slags brød og kaker.
Enda litt vakker himmel og utsikt, dette er mot Stavros.

Tidligere i sommer har det var stor aktivitet på kattefronten, men de siste par uker har det nesten ikke vært noe, kun en tur fra Chania til Platanias med litt utstyr og medisiner … men det tar seg nok opp igjen. Nå er det på tide å få vasket Picasso´n og legge ut på tur igjen, inntil det så må dere alle ha en riktig god helg.

En dag vi var ute og kjørte møtte vi på den her som var veldig sky. Men Linda hadde litt “kattedop” eller godteri til katter i veska … da kom den gjerne frem og spiste.
Og vi ønsker alle en god helg.

 

Kjøretur med venner

Chania by night

Hei igjen folkens. Nå er det en stund siden vi har spredd innlegg på diverse facebooksider, men det er et par innlegg på vår egen side som også har navnet Kretahalvorsen. Vi har hatt en litt rolig periode i heimen og forsøkt å bli friske, men det har tatt litt tid. Er vel sikkert coronaen som har ridd oss litt, og nekter å slippe taket helt, før nå i de siste dagene.

På vei til Platanias kom vi bak denne mobile blomsterbutikken.

Men for noen dager siden var vi igjen ute og kjørte … for oss på steder vi hadde vært tidligere, men steder vi ønsket å vise til våre venner som skal være her i vinter. Vi hadde også med oss en katt som skal til Sverige, men først et karanteneopphold i Rethymno. Vi hentet katten i Platanias og kjørte mot Armeni hvor vi skulle treffe en dame og overlevere dyret. Katten var litt misfornøyd i starten før den la seg rolig ned og sovnet … og så hørte vi ikke mer fra den på turen.

Lufter pusen mens vi venter på damen som skal hente henne.
Søt lita jente som sikkert ikke har skjønt hvor hun er på vei.
Litt av ruten vår.

Som alltid når vi har med noen passasjerer i Picasso´n og passerer Vryses må vi stoppe ved den gamle broen der, rett ved siden av motorveien. Broen skal være 3000 år gammel og er restaurert for noen år siden. Det ligger også en liten kirke rett ved broen og hele stedet er utrolig vakkert … en perfekt plass for en liten, medbrakt lunsj, noe vi gjorde.

Den gamle bro.
Det er bestandig frodig langs elvene selv om det ikke ser ut som det er noe vann der. Det er litt høst, løvet på trærne gulner og faller av.
Og her ser det ut som vi har fanget en engel på bildet.

Etter en liten pause ved broen ble kursen satt mot Armeni, ble riktignok en liten omvei siden vi tok av på feil avkjørsel fra motorveien Vi var fremme før hun som skulle plukke opp katten, så da ble det litt kaffe på en taverna mens vi ventet. Det var feiring av et eller annet i den lokale kirken rett ved siden av tavernaen, og da har de et spesielt brød, veldig søtt og krydret … og veldig tørt. Vi ble servert dette brødet av ei stolt dame på tavernaen, som fortalte oss om brødet og den feiringen som var i kirken denne dagen.

Venter på kaffen.
Kirkebrød, fikk med oss en stor bit hjem.
Og det var denne kirken som feiret noe denne dagen og som brødet kom fra.
Det blir en del svinger og mye opp og ned på slike turer.

Vårt hovedmål for denne turen var den “Late Minoan Cemetery of Armeni”, en gammel gravplass datert til 1400 til 1200 år før Kristus. Stedet har over 200 graver og det er litt spesielt å gå rundt der og kikke. Den aller største graven er det greit å gå ned i … her er det god plass. Men det blir litt sånn  “been there, done that” … har du sett noen graver, har du lissom sett dem alle. Så etter å ha tråkket litt rundt, blant store edderkopper og eikenøtter, satte vi Picasso´n i bevegelse og kjørte mot neste mål.

Koster 2 euro å komme inn her.
Selve hovedgraven, den desidert største.
Og her er gjengen på innsiden.
Mange slike rundt på området.
Her er noen litt mindre og de ligger tett.
Masse eiketre på området … og bakken var full av eikenøtter.
Halvorsen fotograferer en svær edderkopp.

Nå er vi på vei mot Saitoures hvor det ligger en vakker kirke. Vi har også vært her tidligere og da kjørte vi en gate som var så smal at vi måtte slå inn speilene for å komme frem, denne gangen valgte vi nok “hovedveien” for her var det plass nok. Kirken heter “Church of the Annunciation” og egentlig ikke noe spesiell å se, men bakken foran kirken er meget spesiell med en flott mosaikk. Sist vi var der så vi ikke denne … kanskje ikke så merkelig heller siden vi hadde stoppet Picasso´n rett oppe på stjernen. Kirken var låst så vi kom dessverre ikke inn, kun visst ringe noen så ville det bli låst opp … så mye la vi ikke i et kirkebesøk.

Ganske fint foran kirken.
Og slik er veiene i denne lille landsbyen,

Nå begynte vi å bli litt sultne og siktet oss inn på en taverna som er en gammel kjenning for oss men helt ny for våre venner. Det bar mot Archontiki og Garden Arkoudainas som har god mat og et koselig miljø. Men før vi kom så langt måtte vi over noen åser og gjennom noen daler. Vi hadde lurt litt på om vi skulle kjøre over fjellet til Askifou, men skodda lå tjukk oppe i fjellet, så vi slo dette fra oss.

Det skyet til og fjellene ble uaktuelt, men fin utsikt over en vakker dal.
Og noen ganger var det kjempefint vær.
Her ble vi stoppet og måtte vente en kort stund. Det ble spilt inn en film litt lenger ned i veien som handlet om 2. verdenskrig på Kreta … så disse bilene passet vel ikke inn i kulissene.

Vel fremme på Garden Arkoudainas ble vi som vanlig hilst hyggelig velkommen og fikk fortalt hva som kunne severes denne dage. De har ingen nedskrevet meny her. Her er det mange “venner” å spise sammen med, både tobente og firebente, men det er bare kattene som møter opp ved bordet. Dette var tydeligvis siste dagen som det ble servert i hagen, for mens vi satt der begynte de å bære inn bordene. Selv om temperaturen ennå er veldig fin er det spådd noe regnvær fremover … og dette var de nok klar over der også.

Det er mye blomster på tavernaen … mange av blomstene går nå på slutten slik som denne.
Denne her er jo like vakker ennå.
Og salaten der er noe for seg selv ….
… og favaen er heller ikke så verst.
To stykker som ser litt misfornøyd på oss siden vi ikke “mistet” noen godbiter på bakken.
Ellers så er det en salig blanding av dyr og fugler der.

Det mørkner ganske fort her nede og det begynte å bli litt sent, vi liker ikke å kjøre i mørket på disse veiene, så nå måtte vi komme oss til Chania. Men vi tok oss tiden til å kjøre gamleveien og over fjellet ved Malaxa Her er det en fantastisk utsikt over byen og vi har aldri vært der når det mørkner. Fikk noen flotte bilder av Chania i full belysning før vi tuslet oss pent ned fjellet og inn i byen.

Souda havn, også godt med lys.
Ut mot Platanias og øya skimtes så vidt.
Sjåføren måtte slå lens, noe han heller ikke fikk gjøre i fred.
Siste rest av turen vår.

 

Pay back

Det er lett å sitte her på verandaen og se ut i den vakre verdenen foran oss, som ligger og bader i sol, og drømme seg bort mens tiden flyr.

Kalo Mina november eller velkommen november….(skal egentlig hilses med den 1. hver måned…) Her ønsker man alle måneder velkommen, og november er fremdeles like fin og varm som oktober. Oktober har visst nok vært den varmeste oktober på over tjue år. Det passer jo da veldig fint inn med at vi har jo også hatt den kaldeste våren på, ja kanskje førti år.

Å tenke tilbake på hvor kaldt det har vært tidligere i år, og føle på varmen som vi har denne høsten, det er virkelig “Pay Back Time”….. som vi mener vi fortjener. De som har gleden av å være her nå, eller har vært noen av de siste ukene, ser og kjenner på kroppen hvor herlig Kreta kan være på høsten. Nå er vi jo godt inne i november og varmen har holdt seg godt oppe, så mye at det på lørdag ble satt varmerekord for Europa med 35 grader … her på Kreta.

Linda hadde en storsjau på verandaen, dessverre så var dette noen dager før det var storinnrykk av sand fra Sahara.
Halvorsen hang opp en lyslenke som vi har fått fra vår gode nabo Lene. Den er på solcelle, og den er plassert helt ute på kanten. Det måtte jo selvfølgelig mistes en skrue … og den var umulig å finne igjen etter ett fall på syv etasjer … men vi fant en ny i overskuddet etter all møbelmonteringen vår.
Og det ble ganske koselig også … og det fine, de slår seg på og av på egenhånd.

Det har i flere dager strømmet varmluft fra Sahara, behagelig det … men det er jo også noen bakdeler. All denne varmluften som kommer har jo også med seg en del sand … og som er til en plage for mange. Ikke bare at alle uteområder, også litt inne, blir dekket med et tynt pulverlag med sand, men for personer med luftveisproblemer er dette pyton … lunger, hals og øyner sliter.

Her en morgen var John Erik oppe før fuglene og fikk dette flotte bildet av soloppgangen ….
… og når han kom ut på verandaen på andre siden av leiligheten hang det en fullmåne på himmelen.

Det har gått noen dager nå siden forrige blogg, ikke fordi det ikke har skjedd noe … men vi har faktisk ikke rukket å sette oss ned og skrive. Her i heimen har det gått mye i hosting og snørr … men det bedrer seg nå. Vi fikk jo ned noen venner på siste direkteflyet som har tenkt å være her i vinter, og da blir det jo fort litt aktivitet med å hjelpe til slik at de får installert seg på best mulig måte.

Vi driver jo fremdeles med å få leiligheten vår slik vi ønsker at den skal være … og heldigvis bruker vi litt tid og muligens unngår alt for mange feilvurderinger. Belysningen i kåken er noe mangelfull og heldigvis har ikke det dukket opp noen elektriker ennå … vi fant plutselig ut her en kveld hvordan vi vil gjøre det. Hadde dette blitt ordnet for fjorten dager siden hadde vi nok ikke blitt fornøyde … ting modnes og løsningene blir bedre.

Vi har jo besøkt noen butikker i det siste og det er helt tydelig at det går mot jul. dette er fra Simple City som har det vakreste utstillinger … mye mer en dette bildet.
Rett nede i gaten har vi et minimarked som er opp alle døgnets tider … og her slutter de heller ikke å selge øl klokken atten. En kveld vi var innom på vei hjem var også “Easy Rider” og tanket opp med energi.

Vi har også en seng vi ikke er fornøyd med og som vi lenge har ønsket å bytte ut … og plutselig dukket det opp et knalltilbud nede i trappoppgangen hos en butikk vi ikke visste eksisterte. Det lastes inn med flyers fra alle mulige kanter i blokken vår, så det var en ren tilfeldighet at vi oppdaget dette. Men vi jaktet opp denne butikken og etter ti minutter hadde vi kjøpt oss en ny seng … nå er det bare å vente på at den blir levert.

Vårt nye gulvteppe er kommet på plass.
Handlet gulvteppe på en god gammel butikk rett ned i gaten … her får du også sydd gardiner etter mål hvis du har et behov.
En liten artig kuriositet inne i butikken, en liten vev som et lite teppe med butikkens navn var vevd på.

I det siste har det vært lite spising ute på restauranter, men noen måltider har det jo selvfølgelig blitt. Vår stamrestaurant Me Nou & Krasi har nå stengt for sesongen, og har vinterferie til en eller annen gang på våren. Vi måtte jo selvfølgelig ha en et siste måltid hos dem, sammen med gode venner … og det ble sent.

Det er jo også mange andre som stenger ned i Nea Chora når sesongen er på hell, men det er fremdeles mange muligheter her gjennom hele vinteren. En av våre favoritter er fiskerestauranten Kaiki, og her er det åpent hele året. Dette er nok kanskje ikke det billigste stedet å spise men det er meget bra mat som leveres. Vi introduserte våre trønderske venner her og det vil nok fort skje at vi er her igjen.

Linda og elgjegeren skåler i raki etter en bedre lunsj på Kaiki.

Vi har vært lite i gamlebyen de siste ukene, ganske unormalt til oss å være, men vi har jo heller ikke vært i form. Noen turer blir det jo uansett, ett eller annet skal jo handles inn, så da havner vi som oftest på Red Bicycle…. enten for en matbit eller bare litt kaffe.

Litt sen lunsj eller tidlig middag på Red Bicycle, pizza og giouvetsi … og lite trengsel i gatene.
Men det var en der som var veldig innpåsliten … og forlangte kos.

Omsider har vi også avholdt vårt første reale party her i kåken, ni personer til bords, og det hadde faktisk vært plass til flere. Noen nordmenn, en svenske, to nederlendere og et par trøndere. Et veldig hyggelig lag som spiste hjemmelaget Stifado på elgkjøtt. Trønderen er ihuga elgjeger, og hadde med seg noe nyskutt elg ned hit, som ligger i vår fryser.

Hele gjengen samlet rundt elgestifadoen.
Linda hadde snudd om litt på verandaen slik at alle skulle få plass rundt bordet ute .
Og litt julepynt hadde det også sneket seg inn.
Og elgestifadoen måtte jo ha norsk akevitt som følgesvenn.

Jegeren og John Erik smalt i sammen en Stifado på elg, som falt veldig i smak blant de oppmøtte … og flere hadde aldri smakt elg tidligere. Elg sammen med norsk akevitt blir jo heller ikke feil. Stemningen ute på vår veranda i varmen fra Sahara holdt seg på topp til langt ut på natten. Tror alle ønsker seg et slikt måltid igjen … så trønderen må skyte mer elg!!

Elgkjøttet er akkurat ankommet.
Sitfadogryten i kok.

En annen aktivitet som tar en del tid er John Erik sin transport av katter fra Platanias til diverse dyrleger. Her dukker det fort vekk opp noen hasteoppdrag som forkludrer de planer vi egentlig hadde tenkt oss. Men disse transportene gjøres med glede, for kattenes beste, og enda bedre når vi kan være med på å sende katter rundt til hele Europa.

En helt allminnelig dag for Picasso´n … katter, bur og diverse tilbehør.

Her en natt var Halvorsen i ett skikkelig poetisk stemning og skrev dikt som han stolt viste Linda dagen etter. Håper dere liker denne poetiske avslutningen på vår blogg denne gangen. Kanskje han får inspirasjon til å lage flere slike ting … man vet aldri med hans hode.