Happy New Year

Herlig på nyttårsaften, håper det holder.

Vi ønsker alle et riktig godt nytt år … og årets siste dag kliner til med solskinn og 17 grader på formiddagen. Vi får håpe det fortsetter slik, så vi virkelig kan få med oss alle rakettene som vil bli skutt opp rundt oss.

Vi vandret til en del av byen vi ikke hadde vært i tidligere i julen …
… og julepynten strålet fremdeles.

I går fylte Linda 52 år og det feiret vi med en koselig kjæreste middag på byen med litt meze. John Erik hadde en kjapp runde på byen for bursdagsgave og blomster som en overraskelse til sin kjære kone … som ikke hadde forventet seg noe spesielt ut over middag på kvelden.

Linda er veldig glad i hunder, særlig slike kortbeina … og siden hun ikke vil ha en i levende live ble hun veldig fornøyd med denne. Hun fikk også roser av sin gode mann, hadde blitt litt overdådig med 52 stykker … men damen i butikken var en luring, det ble syv, fem med lang stilk og to med kort stilk for å symbolisere 52 år.
Vår meze bestod først av noen kylling kroketter som var fantastisk gode og vil nok havne på bordet vårt ved en senere anledning også …
… og vi fikk også pancetta og kebab. Pancetta er jo godt over alt men den kebabeb var nesten til å dø for. så god var den. Vi kommer nok tilbake til Minares Mezedopoleion flere ganger.
Må bare avslutte med et bilde fra kvelden før vi ruslet til byen, ser nesten ut som himmelen står i brann.

Roadtripp med lunsj

Chania i kveldssol før vi tar den siste utforbakken.

Det har gått en stund uten at Picasso´n har tatt oss med på tur, det har vært litt hektisk frem mot jul. Så rett etter julefeiringen var over tok vi oss en liten tur for å spise lunsj … og vi hadde sett oss ut en taverna vi har spist på tidligere og er veldig fornøyd med. Taverna Drosostalia ligger rett inn for Kalyves og er under en halv times kjøring for å komme dit.

Så enkelt vil vi jo ikke gjøre det, vi må jo en tur opp i fjellheimen. Vi hadde med oss Elisabeth, hun bor i Nea Chora i vinter, og som ikke har vært noe særlig utenfor bykjernen. Vi alle stablet oss inn i Picasso´n sånn i tolv tiden og satt i vei mot Therisoravinen etter av vi hadde fått bunkret litt kaffe og røyk. Therisoravinen kjører vi med alle som ikke har vært der tidligere da dette er en ganske spektakulær vei.

Inne i skyggen i ravinen er det litt høst ….
… mange trær uten blader …
… men våren er på gang.

Opp gjennom ravinen traff vi på mengder av de lokale som oppførte seg som de eide veien … det var bare å ta det pent og lure seg forbi. Vel opp i Theriso viste det seg, som vi hadde en aning av, at det meste var stengt og så ingen grunn til å stoppe der. Vi kjørte videre og tok til venstre mot Drakona og passerte Dounias taverna hvor det var full fart i alle grytene på utsiden.

Denne gjengen med kleftiko så ikke ut til å være særlig vennlig innstilt ….
… men de flyttet seg, dog motvillig, så vi slapp forbi og kunne kjøre videre til Therisio.
Eller Therisio er det en “trafikkøy” som man ikke bør prøve å kjøre for nær.

Da vi kommer ned til Keramia tar vi av mot Kampoi på en vei som til tider er ganske sjaber, men litt artig strekning. Når vi kjører rundt i fjellene i dette området havner vi bestandig innom Kampoi … og som vi sier, alle veier går til Kampoi. Kampoi er ett kryss på torvet med kirke og en taverna, som åpner på kvelden. På veien hit har vi også passert det høyeste punktet på vår tur, drøyt 600 meter.

Etter at vi har svinget av mot Kampoi endrer veien grovt karakter, hvor er vi på vei …
… etter litt ser det ut som en park …
… før vi igjen kommer ut i noe som virker som en “vei” og oppover går det …
… og når vi er opp, en fantastisk utsikt, ser helt ned til kysten …
… vakkert er det i allefall.
Nå er vi tippet over kanten og får flott utsikt mot halvøya som flyplassen ligger på …
… og mot Almyrida …
… men å se om det er noe snø på fjellene var ikke mulig.
Og noen hadde fått levert øl, lå bak denne Xarma bilen en stund.

Nå går ferden vider mot lavlandet igjen via ganske mange hårnålsvinger i sakte fart, en slik tur foregår stort sett på 1. og 2. gear … oppover må man ned i laveste gir i disse svingene. Vel nede i Stilos er det kun kort vei på flata bort til tavernaen og litt mat. Vi har vel nå brukt et par timer på å komme hit … så noe snarvei er det ikke, men vi opplever mer.

Kirken ved tavernaen var pyntet til jul.
Tavernaen ligger helt i gaten …
… og det var julepyntet her også.
Maten her er veldig god.
Mye julepynt inne også og nissen hang i taket …
… og vi satt rett ved siden av dette vakre juletreet.

Hjemveien blir jo heller ikke den korteste, vi må jo ta en ny runde opp i fjellet. Kjører til Malaxa, over Hardangervidda som Linda kaller denne strekningen, og en liten runde til blant oliventre og småfe, før vi kommer ned til sivilisasjon i Mournies. Nå er det bare å kjøre tvers igjennom byen og få parkert Picasso´n.

Over vidda mot mot Malaxa møtte vi mye kleftiko, i alle størrelser …
… og de var ikke helt trygge på Picasso´n.
Han her møtte vi litt tidligere på turen og vi ble fullstendig oversett …
… mens han her måtte vi bare kjøre fra ellers så hadde vi nok fått ham inn i bilen.
Det er mer enn sau og geit langs veien her ….
… og denne gjengen holder også til i veikanten.
Vi var tilbake i kåken rett etter at solen hadde gjemt seg bak åsen.
Her er ruten vår.

God Jul

Så ble alle adventslysene tent på julaften til vår julebrunsj.

Kretahalvorsen ønsker alle en veldig god og fredfull jul.

Vi må bare takke for alle de fine julehilsninger vi allerede har fått … det varmer selv her i over 15 pluss grader. I dag starter vi med 4. søndag i advent og glir sakte men sikkert inn i vår julefeiring hvor det skal spises ribbe, medisterkaker og surkål … vi samles fire stykker her på toppen, som er vant med denne tradisjonen. Kvelden før kvelden fulgte vi NRK sin sending og fikk blant annet med oss hovmesterens servering til miss Sofie som er like fantastisk hver år … selv om man har lært seg hele handlingen etter å ha sett den utallige ganger.

I god tradisjon ble det kvelden før kvelden på NRK …
… med hjemmelagde rundstykker og mye godt.

Julekalenderen til Halvorsen hadde sin siste dag i dag … og vi har hatt mye moro underveis. Pakken på julaften var også kalenderens største, og den eneste som hadde fått dag den skulle åpnes på … alle andre ble vilkårlig valgt.

Halvorsen. full av forventninger og klar til å rive papiret av den siste pakken i kalenderen.
Det ble mer oliventre, ei serveringsfjøl som passer godt sammen med ostebestikket fra tidligere i advent.

Som seg hør og bør har vi hatt en fin julefrokost, eller brunsj, med akevitt da selvfølgelig. John Erik var en kjapp tur ute og handlet brød til måltidet, og her er det et eget brød til alle anledninger … så også til jul, og et slikt ble jo handlet inn. Brødet smakte godt, og etter litt leting på nett fant vi litt ut om dette brødet. Det virker som selve oppskriften er forholdsvis lik fra anledning til anledning, men muligens det er formen og utseende som gjelder … ikke vet vi. Men vi har funnet ut hva det krydres med som heter Mahleb, flere andre navn også, og kommer fra kirsebærsteiner.

Her skåles det i akevitt til brunsjen vår.
Og slik ser julebrødet ut med en valnøtt på toppen.

Har lagt med litt av de opplysningene vi fant om brødet på Wikipedia og alt dette var helt ukjent for oss. Man lærer så lenge man lever sies det.

Vi har blogget jamt hele desember, men bare legt ut på våre sider, Kretahalvorsen og Kretahalvorsens Venner. Så hvis noen har savnet oss, så er det bare å gå i der og se hva vi har holdt på med denne måneden. Vi sier igjen, en riktig god jul til dere alle.

 

 

Dagen før dagen

Det dukker opp litt julepynt over alt i byen.

Nå lakker det veldig mot jul og i de tusen hjem er det nok mange som går rundt og ser på pakkene, og gjerne klemmer og rister litt mens de undrer på hva som er inni. Her hos oss har vi ingen pakker til hverandre på julaften, vi gir oss heller opplevelser underveis, og handler noen overraskelser når vi finner det for godt. Denne julen har vi jo hatt det ganske gøy med julekalenderen til Halvorsen som nå går veldig mot slutten … kun en pakke igjen.

Nå minker det voldsomt i pakkehaugen.
Dag 21, en vinflaskekork hvis det skulle være noe igjen.
Dag 22, litt oliven tapenade.
Dag 23, enda et hjerte, denne gangen med honning raki.

Vi har jo fartet litt rundt og handlet det vi trenger til jul, og kanskje litt mer også … man unner seg jo litt ekstra på denne tiden av året. Alt vi trenger av mat og drikke er jo i hus, og i tillegg gjør vi jo noen oppgraderinger. John Erik var ute og kikket etter en ministøvsuger som er veldig kjekk ute på verandaen……når du for eksempel mister noe aske fra en sigarett ned på gulvet. Vi hadde jo en, men den tok kvelden etter at den hadde gjort en jobb med å samle støv fra all boring med lampene her om dagen … ble nok litt vel mye finmalt sement. Det ble ingen ministøvsuger, men derimot en kjøkkenmaskin, så nå skal det bli mye enklere å blande medisterdeig og andre saker uten at vi sliter oss helt ut … utrolig hva du kan finne på Lidl.

Vår nye investering, skal testes i dag.

I en periode har vi diskutert hva vi skal ha på de store tomme hvite veggene i stuen. Etter litt rådslaging over noen uker…. så har vi kommet til enighet … eller som det er i de mange hjem, kona har fått bestemt seg….. og mannen betaler. Så i går kveld ruslet vi ned til byen for å handle, viktig å gjøre det nå før jul siden det var et ganske godt juletilbud ute og gikk. Vi bor ganske nær Kare24 som selger utrolig mye fint og artig, litt utenom det vanlige … og til litt stive priser.

Butikken med det rare.

Vi kom inn der og stemningen var god, de hadde en liten juleavslutning der med pizza og raki … samtidig som en av damene der hadde navnedag, som er ganske stort her. Etter mye surr og fjas, og noen raki, fikk vi handlet det vi ønsket … så nå er det bare å vente noen dager til det dukker opp på døra. Vi er litt usikre på om de ville henge det opp også … litt uklare beskjeder der denne dagen. Vi ble også invitert tilbake på julaften … da var det en visst ny juleavslutning.

God stemning og høy partyfaktor underveis i shopppingen.

Vi forlot den gode stemningen på Kare24 og vandret vider bort i byen, det er jo bestandig noe som savnes og et håp om å finne dette. Vel vi fant ikke noe mer av interesse å drasse med oss hjem, derimot dumpet vi over ei koselig lite serveringssted i en av de små gatene i sentrum. Kaffetørsten var stor og det var ledig plass, så her dumpet vi ned. Tydeligvis et populært sted for folk stod villig og ventet til det ble ledige plasser.

Il Lupo, vi kommer nok igjen.

Vi farter jo litt rundt med Picasso´n og handler. Av og til blir det en stopp for å drikke kaffe og vi har et gedigent bakeri her, Veneti, som vi elsker å stoppe hos. Denne gangen, siden det nå nesten var jul, bevilget vi oss noen kaker. Kakene her er veldig flotte, nesten litt vanskelig å velge ut noen … og de er enormt søte.

Søte små esker …
… fylt med små herligheter …
… og vi har testen en allerede …
… og vi deler. Vi må jo smake på alt begge to.

Linda har også hatt en damelunsj i byen for et par dager siden. Det ble en spasertur i folketomme gater i gamlebyen, men da er det mye enklere å få tatt noen fine bilder … men kattene er jo fremdeles tilstede.

Havna og fyret med litt tunge skyer hengende over … kom noen regndrypp litt senere.
Å gå i disse smugene på denne tiden av året er helt annerledes enn om sommeren ….
… man har gatene for seg selv.
Men man treffer stadig på disse her som bor her hele året ….
… og synes det er helt passende og slappe av på biltak.

 

Det lakker og lir….

Tre lys hos oss denne uken.

Så har vi jobbet oss gjennom tredje søndagen i advent … og den ble vel kanskje ikke helt som vi hadde tenkt den skulle bli. Vi hadde rigget oss til i sofaen, Linda hadde laget pizza, og tv´n var på riktig kanal … vi skulle se Norge vinne gull. Men dessverre, VM finalen gikk ikke vår vei … uansett så var pizzaen god.

Fulle av forventning så vi håpet brast … men litt trøst i en god pizza.
Enda en vakker solnedgang.
Og vi måtte teste julekavitten.
3. adventsvers.

Men det har skjedd noe annet vesentlig her i kåken … vi har hatt elektrikere på besøk. Nå er alle lampene som har ligget henslengt i senga på gjesterommet omsider kommet på plass … men, det tok nesten et par måneder. Heldigvis hadde vi fagfolk på jobben…. for det var ikke rett frem. Vi hadde liten lyst til selv å jobbe med slagdrill i taket, som jo er ganske høyt her … og vi er jo heller ikke så familiære med all betongen som er i husene her nede. Nå viste det seg at det var både feilkoblinger og manglet litt kabel … men gutta ordnet alt. Fantastisk flinke folk, og hyggelige, så nå har vi elektriker for bestandig … og så hadde han samme musikksmaken som Halvorsen også, fast gjest på Chania Rock Festival.

Det var to mann, en arbeidsleder ,og han her, som også var ganske flink og løste alle utfordringene som dukket opp.
De bredde om seg i stua, men hadde full kontroll og det ble stilt et spørsmål, hva slag sprit er norsk ….
… jo, sa Halvorsen, det er akevitt. Det hadde de jo ikke hørt om, så da måtte det jo testes … og den falt i smak.

Julekalenderen til Halvorsen går sin gang med nye overraskelser hver dag … og i går en ekstra overraskelse. Linda har jo kjøpt inn litt drikke til Halvorsen i pakkene, og tirsdagens pakke skapte mye latter. Det var en liten båt som skulle være fylt med raki … men dessverre var båten kun lastet med noen få dråper. Forseglingen var i orden så ingen hadde drukket den der i butikken … men det ble jo litt gøy.

Dag 17, drammeglass og såpe … skal bli ren til jul også.
Dag 18, flere fine brikker til å spare bordet for uønskete ringer.
Dag 19, et forventet drammeglass og et rakiskip uten raki.
Ikke mange dråpene å kose seg med her.
Dag 20, Halvorsen har et hjerte av gull og nå i tillegg et i oliventre.

På tirsdagen tok vi oss en tur til byen for å se på årets julepynt … som egentlig var ganske lik det som var i fjor. Vi hadde også et ærend å få utført, vi trenger et par ryer eller løpere heter det vel kanskje…???… når de blir lange og smale. Det er slik her i byen at noen dager i uken er alle butikkene åpne fra 18 til 21, og tirsdag er en slik dag. Så vi satte kurs for butikken hvor vi allerede hadde handlet tepper tidligere. Her var det bare å finne de mønstrer og farger vi ønsket … og så blir de laget etter de målene vi ønsket.

Halvorsen følger med på at papirarbeidet blir korrekt i teppebutikken.

Etter å ha svidd av noen Euro i teppebutikken vandret vi ned i havnen, og tok som vanlig en stopp hos Mila på Avalon Rock Pub. Alltid hyggelig å komme hit og stadig dukker det opp noen kjente fjes. Vi er jo “stammis” her, og elsker å sitte og følge med på livet som passerer forbi … riktignok litt stille nå.

Mila styrer baren til Avalon ….
… og hun har også juepyntet.
Traff på han karen her når vi gikk fra Avalon som solgte grilla kastanjer. Kjøpte en pose, men vil vel ikke si at det var en kulinarisk opplevelse.

Før vi ruslet hjem for å lage en sen middag måtte vi ta en tur litt lenger bort i havna …..for å få sett årets juletre med egene øyne. Det er et lite julemarked der med en barnekarusell og noen boder, hvor Linda ville prøve lykken … det ble med prøvingen….. og vi kunne vel sikkert kjøpt gevinstene isteden.

Årets juletre, mye lys og ganske fint.
Linda mente at her var det bare å plukke flasker, hadde tross alt 20 ringer kaste. Ble vel litt avslørt på ferdighetene da den første ringen gikk rett i sideveggen.
Mange steder har de lagt litt ekstra innsats i å pynte …
… og det er allerede klart for neste år …
… men det er vakkert å se på.
Denne her står på toppen av Chalidon, gaten ned til havna, og har stått der i noen år nå.

Nå nærmer det seg jul med store steg og tiden er inne for å starte preparering av julemiddagen. Det ble handlet inn både ribbe og medisterdeig, ribba trenger jo noen dager med diverse operasjoner før den er stekeklar. Medisterkakene er det jo veldig greit å ha halvstekte, slik at de kan gjøre seg ferdig i stekeovnen etter at ribba er tatt ut. Å kjøpe medisterdeig her er noe annerledes enn vi er vant med, den ligger ikke ferdig i disken. Den kvernes mens du er der, og du må si i fra at det skal være ekstra fett, επιπλέον λαρδί (epipléon lardí), som det heter på gresk. Medisterdeig skal ha omtrent 20-25 % fett og det får du ikke med bare svinekjøtt.

Halvorsen preparerer ribba …
… og slik skal den ligge i salt et par dager å godgjøre seg før den skal krydres.
Å blande ferdig to kilo med medisterdeig for hånd er ganske krevende, vi jobbet på skift. Det ble samtidig tatt en alvorlig avgjørelse på at her må det investeres i en real kjøkkenmaskin.
Midt oppe i Halvorsens dillprosjekt måtte de første kakene testes … ble godkjente.
Linda jobbet seg gjennom all medisterdeigen og laget noen fine kaker …
… som skal slappe av noen dager i fryseren og ferdigstekes på julaften.
Halvorsen hadde også kjøpt epler til eplemos på markedet, og dette ble også effektuert med det samme.
Det ble noen pauser innemellom alt vårt gjøren denne dagen….. med en “liten en” i finværet på verandaen.

Vi er jo veldig fasinert av den vakre himmelen, og den forandrer seg hele tiden med de utroligste farger og vakre skyer, særlig solnedgangen vi får fra vår veranda.

Vi får så mange flotte syn på himmelen her … og den endrer seg hele tiden.
Og av og til noen menneskeskapte endringer også. Vet ikke hva som ble fyret opp, men det var under kontroll for ingen brannbiler rykket ut … det har nemlig vi full kontroll på.

 

Snart er det jul igjen :-)

Vi får de vakreste farger på himmelen.

Nå er vi godt inne i førjulstiden og nå er vi kommet til 3. søndagen i advent. Som vi har nevnt tidligere så har vi hatt noe utfordring med å få ta i elektriker for å få opp lamper i leiligheten. Nå har vi hatt alle lamper i hus noen uker, men ikke fått noen til å få dette opp i tak og på vegger. Vi måtte tenke litt annerledes … hvem har til stadighet behov for elektriker. Jo, vi kontaktet en venn med flere utesteder, og  som vi vet at det har vært utført en del arbeid med oppgraderinger. Joda, det tok ti minutter og kontakt var opprettet … og nå blir alt montert på mandag. Hvorfor har vi ikke tenkt slik tidligere …..

Linda har kreert sin egen julepynt ….
…. mens Halvorsen foretrekker å montere IKEA pakker.
Og på parkeringen utenfor IKEA er det frittgående høns, litt plagsomme i trafikken.

Det har også vært andre tekniske utfordringer her i huset denne uken. Vi investerte i en Cromecaste … og det var ikke helt enkelt å få denne til å samarbeide. Men, Linda gav seg ikke og etter bare noen timer var alt opp og gikk … og som hun selv sa, “jeg skjønner ikke hvordan jeg fikk det til”. Bare det å kommunisere med denne saken underveis i prosessen bød på utfordringer … den kommuniserte på nederlandsk. Ingen av oss mestrer det språket i noen stor grad … så google tro til og var hjelpsom hele veien. Fikk hentet inn en app fra nettet, og nå snakker alle våre, eller Lindas, maskiner sammen…. og alt fungerer.

Linda er i gang med å få liv i Cromecasten ….
…. og testing pågår.

Selv om det de siste par dagene har slått om til litt regn, og en del vind, har vi virkelig hatt noen fine sommerdager denne uken med nesten 25 grader….. og så og si vindstille med sol fra nesten skyfri himmel. Bedre kan det ikke bli midt i desember, og må nytes når godværet virkelig er tilstede. Vi har gått klar det dårlige været stort sett i hele høst, men nå ser det ut som regnværet har tenkt å parkere over Kreta i noen dager … og vind vil komme fra nord og dra med seg kjølig luft.

Slett ikke verst, 15 grader før klokken åtte på morgenen ….
… og dagen ser ut til å bli fin.
Helt herlig med en Fix i solen på verandaen.

Julekalenderen går sin gang og nå minker det voldsomt i pakkehaugen … tross alt bare en drøy uke til julaften. Halvorsen har oppdaget at det er et tema som stadig dukker opp, ouzo og raki i alle varianter …..og litt tilbehør. Kanskje ikke så rart siden alt er handlet inn i en suovernishop i gamlebyen.

Dag 12, et kranie med raki
Dag 13, enda mer raki.
dag 14, og nå litt ouzo.
Dag 15, litt pynt til bambusveggen vår.
Dag 16, en vinholder i oliventre.
Her en test av vinholderen, ganske stilig.

Vi tilbringer mye tid i leiligheten og det drar jo med seg mye matlaging, og de siste dagene har det pasta og reker som har stått i fokus … mye av det vi lager rekker jo for flere dager….. og det er jo arbeidsbesparende. Når vi bruker reker koker bestandig Halvorsen kraft på skall og hoder, slik at vi har god base til fiskesuppe senere. Linda er en racer på å lage saus og koker skikkelig smakfulle herligheter til pasta … og sauser generelt.

John Erik var ute i går morges og handlet reker, kledde av dem og marinerte etterpå. Kokte kraft på restene.
Linda tok seg av den videre prosessen ….
…. og det endte opp slik.
Linda laget en real dose med pastasaus så det holdt i ett par dager.
Selv om det ikke var på fredagen har vi også dratt til med taco denne uken med vår egen guacamole. Mye flott avocado her nå.

Men en dag denne uken var vi ute og spiste lunsj med noen venner som skal hjem til Norge i julen. Vi elsker alle fiskemat, så valget for var enkelt, det måtte bli Kaki nede i Nea Chora. Denne plassen holder åpent hele vinteren med mye besøk av lokalebefolkningen. Den dagen vi var der skinte solen og varmet oss som på en sommerdag. Tok ikke noen bilder av maten siden vi er litt ensformige og spiser stort sett det samme om og om igjen … så det har vi tatt bilder av før.

Lunsj sammen med Anne og Robert før de drar nordover.

En liten kuriositet, forrige blogg ble lagt ut 12. desember og når den var klar. Det artige var at dette skjedde 12 minutter over tolv uten at vi hadde noe peiling på hva klokken var. Så i ettertid blir jo dette litt morsomt.

Hadde besøk av en real humle her en morgen, mye å gjøre for slike nå men det var vel lite å hente på murveggen hos oss.

Halveis til jul :-)

Før vi gikk til Gallini på søndagen tok vi en lite stopp på Avalon, som vi ofte gjør, og fikk et fantastisk flott lys når solen var i ferd med å gå ned.

Så har vi passert 2. søndagen i advendt og fikk endelig tent våre to lys litt sent på kvelden. Vi var nemlig ute og spiste sammen med en venn på Gallini nede i havnen. Det ble ikke så sent som det normalt pleier å bli … vi måtte hjem og se håndballkampen mellom Frankrike og Norge. Det ble jo tap med ett mål, men det var spennende og gøy, for øvrig den første kampen vi har giddet å følge med på … er jo ikke moro å se på kamper der det er total overkjøring.

Når vi kom hjem fra Gallini var det rett på håndballkampen.
På Gallini kommer det alltid en forrett enten du har bestilt forrett eller ikke.
John Erik dro til med en kalvefilet … som alltid her nede, stor nok ….
…. men heldigvis var det en liten medhjelper som syntes kalvefilet var helt greit.
Da vi kom oss i hus tok det ikke lang tid før det brant to lys.
Og dette verset er ikke skrevet av Halvorsen.

I disse juletider er det ikke noe forskjell på hvor man er i verden, man ønsker seg noe spesielt til jul. Vi er så heldige at vi har svenskebutikken, som vi kaller den, i Mournies rett utenfor sentrum. Her får vi tak i en del ting som ikke selges i vanlige butikker her, som pepperkaker, sild som vi kjenner og ikke minst brunost. Det skal jo også nevnes, dette er ikke den billigste plassen å handle, men det er forståelig at det koster litt ekstra her … fraktes jo ned med bil i ganske små volum og vi betaler villig for det vi har behov for.

Denne butikken hjelper oss  med det det vi nordboere “trenger” for å få en skikkelig jul.
Julepyntet på torvet utenfor svenskebutikken.

På fredag, 8. desember, ble juletreet tent her i Chania. Normalt pleier treet å stå foran markedshallen, Agora som den heter, men siden det området fremdeles er avstengt på grunn av at hallen pusses opp, er nå juletreet flyttet ned i havnen. Vi var ikke der, men fulgte med på direktesending i en av de lokale nyhetskanalene.

Her er akkurat julegrana tent. En kjapp screenshot fra direktesendingen.
Vi så fyrverkeriet i havna fra verandaen på baksiden. Linda filmet og la det ut på Kretahalvorsen sin Facebook side.
Havnen er pyntet til jul ….
…. og det lyser vakkert opp i mørket.

8. Desember er også en minne og sørgedag i Chania. På denne dagen har de to største katastrofene etter krigen funnet sted og rundt 340 mennesker mistet livet. I 1966 forliste skipet “Heraklion” utenfor øya Falconera på vei fra Souda til Pireus, og kun 47 personer ble reddet. Det er litt usikkert hvor mange som druknet da det ble solgt billetter på båten og disse havnet ikke på passasjerlister.

På samme dag i 1969 styrtet et fly på vei fra Chania og til Athen hvor 90 mennesker mistet livet. Begge disse hendelsene markeres denne dagen med en minnegudstjeneste om morgenen, og en minneseremoni for ofrene for forliset ved monumentet på Talos-plassen, parkeringen nede ved havnen.

Minnesmerket for forliset … det er nok mange som har sett dette.

Og i Halvorsen´s julekalender blir det stadig færre pakker igjen … vi nærmer oss jul, pakke for pakke. Noen av pakkene de siste dagene har gitt litt mer menig med noen av dem som allerede er åpnet. Vi har det litt gøy på morgenen mens vi drikker kaffe og fabulerer om innholdet, og det er jo ikke mindre gøy at den som har laget kalenderen, altså Linda, ikke husker hva som er i de ulike pakkene.

På dag 8 ble det mer mening med noe som ble pakket opp for tre dager siden, nemlig et ostesett.
Dag 9, Linda har passet på at vi har hver vår kopp, kom en maken for noen dager siden.
Dag 10, litt honning.
Dag 11 ble det litt raki.

Om søndagen hadde John Erik gleden av å hilse på en gammel venn. Han skulle på morgenen kjøre våre tidligere nederlandske naboer til flyplassen, og der i solen, satt Veltepetter og vasket seg. Gjensynsgleden var stor da han oppdaget John Erik, fikk litt kattemat men kos var prioritert. Så ikke noe til pusemor, men hun er der nok hun også. Ellers har det vært rolig på kattfronten i det siste, kun en kjapp veterinærtur fra Platanias i går.

Veltepetter tok seg tid til litt mat ….
… før han satte alt inn på kos ….
… og oppførte seg akkurat som tidligere, ramlet rundt i bena til John Erik.

Værmeldingene her har varslet mye regn … som ikke har kommet. Men i går fikk vi noen skurer som sårt trenges her. Det har vært mye regn som har passert oss, lyn og torden også, men vi går stort sett klar. Det er nesten flaut å si det når vi vet hvordan det er opp i nord, men det har vært litt kaldt di siste dagene, under 10 grader på natten og kun opp mot 15 på dagtid.

Inne blant graværsdagene har det også vært noen flotte dager.
Huseier dukket opp med ei flaske “Old Wine” eller “Romeiko” som den heter. Denne her var veldig “old” og var helt fantastisk på smak. Selvfølgelig egenproduksjon fra landsbyen deres … og den var ganske udrøy.
Ganske godt med rester fra ribbemiddagen.
Kveldsstemning på verandaen.

Så det blir mye tid hjemme foran tv, men vi har vært ute en kveld utenom turen til Gallini. Våre nederlandske venner inviterte oss ut en kveld før de skulle dra. Den kvelden var skikkelig sur og lite folk ute, så det meste var stengt i Nea Chora, når vi omsider fikk kommet oss ut for å spise. Etter litt vandring havnet vi på “Fama”, en veldig autentisk gresk taverna som ligger tvers av svømmehallen i Nea Chora. Her ble det fortært et knippe greske retter som servitøren foreslo for oss … og alt smakte fortreffelig.

Fama Taverna, verdt et besøk eller to.
Gamle bilder fra Chania inne på veggen.
Julepakken er også i år på plass i kranen.
Som tradisjonen sier ligger også noen lyssatte båter på land i Nea Chora.

Ribberock ;-)

Det ble igjen et bilde av øya vår.

I går feiret vi starten på den greske julen som skjer 6. desember. Det gjorde vi sammen med venner, og testet ut vår første ribbemiddag her i vår nye leilighet. 6. desember er den dagen den ortodokse kirken, også den katolske, har sin Agios Nikolaos dag og har jul frem til helligtrekongersdagen 6. januar. Agios Nikolaos eller Saint Nicholas er en kjent helgen i Hellas og er også kjent som Santa Claus eller Agios Vasilis som igjen er julenissen. Denne Agios Nikolaos var veldig opptatt av at kirken skulle hjelpe de fattige og være raus med gaver til dem som trengte hjelp. Han var erkebiskop og gikk kledd i rødt med hvit krage og skjegg … nok ganske kjent for mange. Agios Nikolaos er også skytsengel for sjøfarere og maritimt personell, og det er derfor de pynter båtene sine her, og ikke bruker juletre … det har nå begynt å bli litt vanligere med juletre også.

Agios Nikolaos som skal ha levd fra 270 – 6.desember 343.

Vår feiring av Agios Nikolaos ble ganske norsk med ribbe og hjemmelaget surkål pent akkompagnert av akevitt og øl. Det ble et hyggelig lag og maten smakte.

Linda steker medisterkaker med et rikelig innslag av julekrydder.
Ribba tilbrakte noen timer her.
Klart til å hogge inn.
Ble veldig vellykket, saftig og sprø svor.

Vi må jo også fortelle om vår bingo kveld her om dagen som startet med salat og nystekte rundstykker. Vi alle kjøper jo våre bonger med håp om å vinne … uten at dette skjer i nevneverdig grad. Men denne dagen dro Halvorsen inn treraderen i siste spillet … og til den nette premiesum av 5000 kr. Nå blir det nok radiobingo hver tirsdag fremover, som er en hyggelig aktivitet sammen med venner.

Bingolaget klar til dyst.
Vinnerbongen!!

Det har også blitt en liten tur til Therino og besøkt Leo. Tatt noen bilder der som viser hvor forskjellig det er på sesong og ikke sesong. Det er nesten ikke til å kjenne igjen men en ting er likt … det serveres fremdeles raki.

Leo og Halvorsen med en raki skål.
Ikke så innbydende på denne tiden.
Blomstene har overtatt restauranten ….
… står godt plassert under tak og gjør seg fine til neste år.

Julekalenderen til Halvorsen går sin gang med overraskelser for begge to … Linda husker jo ikke hva hun har pakket inn og det er kun pakken til julaften som er merket. Det plukkes helt vilkårlig i kurven … alle skal jo åpnes i løpet av denne førjulstid.

Det åpnes en pakke hver dag og på dag 5 ble det litt te og en ostegaffel.
Dag 6 en seviettholder og noen juleservietter.
Dag 7, i dag altså, noe som helt sikkert kommer til å bli vel anvendt.

John Erik var en morgen oppe før solen og fikk med seg soloppgangen over Aptera. Nå er solen så pass lav at den bruker litt tid på morgenen før den dukker opp.

Før solen kom frem lyste den vakkert opp skyene ….
… og nå er det like før med et flott fargespill over fjellet …
… så vidt over kanten ….
… halveis og dette tar ikke lange tiden før hele den gule kula er synlig …
… og nå er hele stasen her og Halvorsen hadde litt sveiseblink etter ha fotografert hele soloppgangen.

Avisene her har varslet om ganske mye nedbør og vind, noe som også har gått igjen på de ulike værmeldingene vi følger med på. Det har riktignok vært en real skur, men sort sett har vi sluppet unna. Vi har sett mye lyn, men det har vært langt i fra oss. Temperaturen er på dagtid opp mot 20 grader mens det faller ned mot 10 grader om natten … og skinner solen….. så man holder godt varmen hvis man rusler litt gatelangs.

Og det dukker opp en regnbue av og til.

Her en kveld disket vi opp med biff og fløtegratinerte poteter. En skikkelig herlig middag som ble fortært til de siste episodene av “Farmen”. Vi hadde plukket med oss ei flaske beaujolais på butikken, og den ville vi teste. Skal sies at middagen var betraktelig bedre enn vinen … så den kjøper vi ikke igjen.

Det blir nok mer biff men velger nok noe annet til enn denne beaujolais.

 

 

Da tenner vi et lys

Vi får de mest fantastiske fargene på himmelen.

Da har vi startet julen her i huset og Linda har hele tiden sine egne planer om hvordan det skal se ut. Så det blir til stadighet ut for å handle inn noe som “mangler” og det vi hadde i fjor er jo helt ubrukelig i år … og det er jo sant. Det blir noen turer innom Linda sin favoritt butikk, Simple City, samt også flere andre. Nå er det jo ikke bare inne det skal pyntes, det må jo også opp en lyslenke på verandaen som kom på plass første søndagen i advent.

Repratørene er i sving.
25 meter med lyslenke glitrer på vår veranda …. gruer litt til den skal ned igjen.
Men det jo fint da.

Vi hadde samlet en fin gjeng med venner her hos oss for å feire første søndagen i advent. Linda dro til og bakte julekake, for første gang, som smakte helt herlig … med ordentlig smør og geitost. Vi hadde også en plan om å lage gløgg fra bunnen av, kjøpt inn diverse krydder og var helt bestemt på å lage vår egen. Slik ble det ikke….. for vi gikk rett på noen flasker på butikken….. som vi ble fristet av. Ingen er vel så voldsomt opptatt av gløgg, så en liten snarvei skulle nok gå bra. Dette funket som bare det, særlig med en ekstra klunk med vodka.

Gløggmestrene fyrer opp kveldens godsaker.
Tror vi har nok.
Kveldens servering, Linda sin julekake, brunost og godt smør.
Og vi hadde jo ett lys tent.

Det er helt suverent å ha en leilighet hvor det er enkelt å ha mange gjester samtidig, med plass både ute og inne, blir det hyggelig. Søndagskvelden var god og varm, uten vind, da er det helt herlig på verandaen. Julekake og gløgg gikk unna, og tror alle var vel forsynte da de la i vei hjem. Det neste nå er å teste ut en ribbemiddag før jul. Ribben er handlet…… og prepareres slik vi ønsker, så nå er det bare å la tiden jobbe litt, før den skal langtidsstekes. Vi gleder oss.

Halvorsen handler hos vår lokale slakter rett rundt hjørnet.
Denne her skal prepareres i noen dager.
Og Linda lager surkål.

Halvorsen er jo nå kommet godt i gang på julekalenderen, som Linda har laget til ham. Det er stor spenning og mye moro til formiddagskaffen her i huset … Linda er nok vel så mye spent, selv om hun har kjøpt alle pakkene, hun husker ikke hva hun har pakket inn.

Halvorsen åpner julekalenderen.
Dag en, ouzo, kjøleskapsmagnet og drops.
Dag to, søte brikker til å ha under ouzoen.
Dag tre, mer ouzo og noe å drikke av.
Dag fire, oregano.

Det er til tider veldig mye turister her i byen. Grunnen til at det så sent på sesongen kommer så mange skip er krigen i Israel. Alle cruiseskipene som skulle vært i Israel nå, må velge andre stopp, og mange av dem kommer til Chania. Men, denne uken kom et annet gedigent skip hit, det største atomdrevene hangarskipet til USA … og da blir det også mye folk i byen.

USS Gerald Ford

Linda er i full gang med å produsere sin egen julepynt som er da selvfølgelig handlet på Simple City … så om noen dager kan vi sikkert presentere kreasjonen. Den blir nok litt annerledes, men helt sikkert at den blir vakker. Vi gleder os til det ferdige resultatet.

Remediene til Linda … snart noe vakkert.
Plutselig hadde vi supplert opp med tallerkener og boller som skal dekke de fleste behov.
Nissene våre.
Vår eneste røde nisse er på denne strømpa.

Stort sett alle i Norge har en julestjerne i hus i disse tider. Vi har tatt bilde av julestjernen til en av våre naboer, og den er enorm og vakker.

Litt av en blomst.
Vi har også en gammel vannpost rett utenfor døren vår.

 

 

 

Ventetiden er over

Kveldsstemning i Nea Chora med fullmåne.

Nå er det ikke julen vi tenker på når vi sier at ventetiden er over … men, vi har endelig igjen fått en seng å sove i. Det tok “bare” en uke fra de ringte og sa at sengen skulle komme til alle bitene var på plass … og noen purringer i møbelbutikken. Så etter en uke på sofaen dro Halvorsen igjen bort til butikken på onsdagen, etter senest å ha vært der på mandagen hvor de lovet å komme, med en bister mine og litt gretten i røsten.

Dette kom på fredagen, ikke mye å bygge en seng av.
Her har John Erik bodd den siste uken.

Da skal det sies at leveringen kom kjapt og de hadde heller ikke noe problem med å finne frem. Tidligere har de ikke kunnet finne vår adresse, noe alle andre klarer, og de fikk helt spader når de omsider oppfattet at vi bodde i 6. etasje, selv om dette ble fortalt flere ganger da vi handlet sengen. Da hyret de inn et flyttebyrå for å ta seg av jobben forrige fredag, men dessverre greide de ikke å sende med alle eskene. Men nå er dette glemt, sengen er perfekt, og vi kan få leiligheten tilbake til normalen.

Alle bitene er endelig på plass ….
… og sengen er så og si ferdig ….
…. og her er alt på plass.
Etter en strabasiøs handletur for Linda ,og John Erik sin sengemontering, ble det sen middag på Kokino.

Men der er ikke bare sengen som har oppgradert leiligheten denne uken. Det har i en lengre tid vært aktuelt å bytte ut vår 1957 modell av oppvaskmaskin til en nyere og moderne modell, som også vil hjelpe oss med å ha en ryddigere benk. Det er jo “Black Friday” her også… så det benyttet vi oss av, det vil si at John Erik gjorde det. Linda satt hjemme på verandaen, sammen med en venn, mens John Erik dro ut for å shoppe oppvaskmaskin.

Her er vår 2023 oppvaskmaskin på plass … mangler å få montert fronten, men den kommer, må bare tilpasses først.

Etter en drøy times tid var John Erik tilbake, noen kroner fattigere, men fornøyd med dagens fangst. Først ble det handlet inn et tv bord på Simple City, som vi faktisk fikk ferdig montert, før turen gikk til en elektronikkbutikk ut mot Daratsos. Der ble nevnte oppvaskmaskin kjøpt, samt en tv og en airfryer. Det var til og med den andre airfryeren som ble kjøpt denne dagen….. siden Linda var misfornøyd med den første.

Tv og benken ,,, her vil det nok gå med litt tid.
Linda godkjente denne.

Det er jo tiden for julepynting, så det blir litt farting rundt for å handle diverse saker. Det vi hadde i fjor duger jo ikke i år… så da er jo bare å kaste seg inn i Picasso´n  og legge i vei. John Erik sammen med to damer … og da kan det fort ta litt tid. Simple City er det perfekte stedet for delikat julepynt … men, det er mye å velge mellom og litt beslutningsvegring tar det tid. Godt for John Erik at han er ganske tålmodig og ikke minst at han traff en kjenning, som var i samme situasjon, så de kunne sitte ute i solen og prate over en røyk.

Litt julepynt, eller bare pynt når engelen er borte, som Linda kreerte på Simple City.
Vi har vært en liten tur innom Jumbo og her er det rikelig med julepynt å få kjøpt ….
…. i alle fasonger og varianter.
Vår lokale slakter har også pyntet til jul ….
…. det samme hadde butikken vi handler belysning hos.
Vi har også vært en tur innom svenskebutikken, LITCHI FOODS, og handlet litt pepperkaker. Her får vi tak i produkter som normalt ikke er vanlig i butikker her på Kreta.

Slik som vi bor nå, med perfekt oppvarming, blir det mye tid hjemme og ofte med besøk av venner og kjente. Vi har jo begynt med fast bingokveld hver tirsdag, hvor den samme gjengen samles, og forsøker å dra inn noen treradere … blir jo stort sett tap, men det er jo gøy og spennende. Det blir også litt bespisning før bingoen starter klokken ni, for da må spisebordet være ryddet og rent.

Litt mat må til for å holde konsentrasjon hele veien under bingoen.
Ryddet og klart til første spill.
På søndagen serverte vi langstekt “pork belly” til noen venner.
Kaktusen vår blir bare vakrere og vakrere.

På kattefronten er det fremdeles rolig. men det ble et hasteoppdrag på lørdagen. To katter fra Platanias måtte i all hast til dyrlegen for å bli chipet, fordi de rett over helgen skulle dra til Nederland. Da har John Erik vært med på å sette chip i katter, en ny opplevelse, men det gikk kjapt og var veldig enkelt. Da var det bare å si farvel til disse to vakre skapningene, som har vært passasjerer i Pacasso´n flere ganger, og ønske dem god reise.

To kompiser som ikke er helt fornøyd med tilværelsen bak i Picasso´n. De klaget en del på vei til veterinæren.
Her settes chipen inn ….
…. og den kontrolleres etterpå.

Mens John Erik holdt på med sengen hele onsdagen var Linda på handletur. Linda har bestemt seg for at denne julen skal John Erik ha en pakkekalender … og det skal ikke være ei kasse øl med nummer på korkene. Så Linda tok med seg handlevognen vår og stakk til byen…. for å komme tilbake mange timer senere med et lurt smil og streng beskjed at det ikke var lov å ta en titt. Nå er alt pakket inn og klart og det er nok slik, selv om Linda vet hva som er i pakkene, er hun nok like forventningsfull som John Erik.

Her er halve pakkekalenderen og det skal være fritt valg hver dag ….
…. unntatt julaften, da er det denne som gjelder.
Halvorsen har kalender vakt.

Vi må jo ta noen ord om været her hos oss, selv om vi har forstått at de fleste har hatt nok vær i det siste. Vi har nå hatt det første skikkelige regnværet og med en kraftig vind. Vi holdt oss selvfølgelig inne og kjørte varme, og alt var helt fortreffelig … og plutselig gikk strømmen. Etter litt feilsøking i sikringsskapet konstaterte vi at det var sikringen til stuen som var problemet. Ut med alt av kontakter uten at det ble noe bedre, men vi hadde nå strøm i resten av kåken. Dagen etter var alt i orden og konklusjon er nok at det har trengt fuktighet opp til motoren som kjører våre markiser opp og ned … været stod jo rett på.

Været har roet seg noe ned, men vannet har vært helt oppe til veien i Nea Chora.
Fremdeles mye sjø og vind ….
…. selv om det ser ganske fint ut på bilder ….
…. men det røsket bra i kroppen å stå ute i vinden å fotografere.

Etter ett par dager med lave temperaturer har vi nå hatt noen riktig fine og varme dager. Vind har snudd fra nord til sør og bringer med seg varmluft fra Afrika … det er jo behagelig men luften inneholder en del sand. Vi har også sett den første snøen på fjellet, ikke mye men det var litt hvit … men nå er det nok borte igjen.

Det er slike dager vi liker, blå himmel og varme … og lite vind.
Og denne temperaturen i slutten av november er jo ganske greit.