Flotte juledager :-)

Det er mandag ettermiddag og jeg sitter her ved spisebordet vårt og ser ut vinduet….og opp på de flotte hvite fjelltoppene.

Jeg sitter her glad, lykkelig og takknemlig for de flotte juledagene vi nettopp har hatt. Vår aller første julehelg her på Kreta. 

Kom en ballong flyvende forbi også…

Sist vi blogget var det lille julaften. Vi var godt i rute og det eneste som gjensto var å ordne årets juleduk. Jeg, Linda, er opptatt av bordpynt. Har bestandig ment at bordet skal være hyggelig å tilbringe tid ved. Og da er det viktig å ha stemningsfull og personlig dekor.

Noen ganger får jeg “geniale” ideer rundt ting jeg kan lage selv, slik at det mer personlig. Tidligere i år har jeg kjøpt en løper i strie, som jeg ikke har funnet noen god bruk for. 

Helt til jeg fant et pyntebånd på Zynka. Da er så jeg for meg at dette sammen med strieduken ble den perfekte juleduk i år!

I mitt hode hadde jeg bestemt meg for at å sette sammen den ville bli den perfekte avslutningen på lille julaftens kveld….noe koselig julete på tv, litt godt i glasset og neste dette sammen!!

Hahahha….det ble alt annet enn det…!! Atter engang fant jeg ut at jeg er vinner av tids-optimisme, samt at jeg helt bestemt har blitt eldre…mitt største problem med dette prosjektet var å faktisk tre nålen…!!!….

Duken ble ikke ferdig før julaften morgen, i godt lys!! …og resultatet hadde nok ikke vunnet noen pris….MEN, stemningsfull ble den 😉

Ble en runde med støvsugeren også på julemorgenen 

Julaften var vi fire nordmenn til bords her hos oss. En hyggelig julekveld med ribbe og tilbehør. Og en av gjestene hadde med seg den absolutt beste riskremen vi noen gang har spist 🙂

Vi hadde mange koselige timer rundt bordet, og kvelden ble til natt, før vi gjeste dro og vi slukket alle lysene. Tusen takk til dere to som bidro til vår første fine julekveld her i Chania 🙂

Julekveldens hovedattraksjon

1.juledag var vi invitert hjem til Eleni og Vaggelis.  Det er bestandig en fryd å bli invitert på mat hjemme hos dem. Eleni lager vanvittig god mat, og 1.juledag var intet unntak.

Hun stilte opp med hennes tradisjonelle julemat, som er svineknoke. Og at hun har servert det som familiens julemat i alle år….det kan vi forstå!! For den var god. 

I tillegg disket hun opp med mye annet godt også. Man går aldri sulten hjem ut av hennes hus 😉

 ….og som vanlig ble vi sendt med noen godbiter hjem også 😉

Men nissen ville ikke Vaggelis gi i fra seg….thi.hi

2.juledag sto jeg tidlig opp for å bake rundstykker til dagens sene brunsj. Som i dag strålte solen så fint på de snødekte toppene. Jeg føler meg så heldig som har en sånn utsikt fra vinduene.

Solen skinner inn i stua

John Erik skulle hente en av dagens gjester i Agia Marina, så han kombinerte det med å fore katten på Therino.

Stille i gatene

Hun lå og solte seg da han kom, men var først ved matfatet…thi-hi!!

Vi var 5 stykker ved bordet til lunsj….og 4 nasjonaliteter…..!!!…. Det er så berikende å ha venner fra ulike kulturer og med ulike bakgrunner.  Å kunne samles, spise, snakke, lære og knytte bånd. Gir livet en ekstra dimensjon. 

John Erik prepper mat

Og vasker opp…..

Håper dere som leser bloggen også har hatt en flott juletid. Og, tusen takk for alle koselige juleønsker vi fikk i kommentarfeltene på facebook under siste innlegg!  Alle er lest og satt pris på 🙂

I dag har vi bare vært hjemme og kost oss med “skjermene” våre. John Erik skal i kveld lage fiskesuppe. En av gårsdagens gjester hadde med sprellende fersk, selvfisket, fisk:-)

Nå er det under en uke igjen av 2021. Blir spennende å se hva de dagene skal fylles med. Det eneste jeg er helt sikker på er at det blir noe fint 🙂 

Ønsker alle en flott romjul…og så blogges vi før året er omme!

 

 

Kvelden før kvelden :-)

Da er det blitt lille julaften, og vi er i rute 😉 ….ikke at det er så mye vi ordner med heller da!

Noen småkaker har det blitt i år også

 Leste en fin en på facebook her om dagen: Trenger ikke vaske hver krik og krok i huset til jul…da det er Jesusbarnet som kommer….og ikke helsedirektoratet…!!!

Det tankesettet er vel det som råder i vårt hjem, ja 😉 Så vi har hatt oss noen fine kjøreturer siste uke 🙂

Maten derimot bruker vi mye omsorg og tid på. Dette er vår første jul på Kreta, av mange håper vi 😉

John Erik passer på at vi får i oss litt grønt hver dag!

Her blir det ribbe med tilbehør i morgen. Lørdag er vi invitert hjem til greske venner, og søndag blir det julebrunsj hos oss. Alt ligger til rette for hyggelige juledager.

John Erik har i dag sørget for litt mat til kattene i Platanias:

Håper alle dere som leser bloggen får en fin og minnerik jul, uansett hvor dere er i verden. Husk å kose dere masse, selv om det i år igjen er en spesiell tid med restriksjoner etc.

Nydelig snø på toppene nå om dagen

Det er om å gjøre det beste ut av situasjonen, og kose seg med det man har. Ofte blir jo også ting overraskende hyggelig, selv om ikke alt går etter planen!

Flott og vindstille på rusleturen vår i dag.

Masse god jul fra oss til dere!

 

Når Carmel stormer

Da er 4.søndag i advent her og fire lys er tent…og får å si det sånn så har vi faktisk julestemning. Det er hvitt på toppene og gradene sirkler rundt 10 pluss.

John Erik startet dagen med å trosse været for å kjøre ut til Platanias for å mate katten som har slått seg ned ved Therino. Dessverre har vi ikke sett kattungene den siste uka…

Begynner å tro at de to små nøstene ikke har klart seg….Det er jo sånn at kattene vandrer hyppig over hovedveien på jakt etter mat når restaurantene stenger ned, og tilgangen til mat er nesten lik null.

Heldigvis har Leo selv reddet en kattens unger ved å ta den hjem som familiekatt 🙂 Nå er han i Albania på juleferie, så vi legger turen hyppig utover for å fore kattemor. Og så håper vi at vi på nyåret får fanget henne, slik at vi kan få sterilisert henne.

Villkatter er et problem her vi holder til. Lykkeligvis drives det et stort frivillig arbeid blant både lokale og “faste turister” . En av dem er svenske Tina. Vi er så heldige å ha bli kjent med henne. 

Hun gjør et fantastisk arbeid, og er her flere ganger pr.år. De periodene hun ikke er her hjelper hun allikevel mange katter i her nede. Vi har selv levert katter til dyrlege, for ulike behandlinger, som hun har finansiert via betaling direkte til dyrlegen.

Får de av dere som skulle være interessert i å bidra er hennes informasjon her:

Som overskriften forteller stormer det godt her nede om dagen. Det siste døgnet har det blåst, regnet, haglet og tordnet. 

Da er det godt å være inne og pusle med førjulsaktiviteter. For John Erik er det primært vintersport på skjermen ;-)….thi-hi…:-) …..for meg betyr det først og fremst å pusle på kjøkkenet.

Fredagskveld med hjemmelaget pizza og  håndballkamp på skjermen 

De som kjenner meg godt vet at jeg liker å styre på kjøkkenet…MEN…jeg er nok ikke like organisert som John Erik når jeg holder på….så takk og lov for meg så kommer det krisehjelp når jeg mister kontrollen…hahahah….

Burde vel egentlig tatt ett “før og etter bilde”…..men, sitte bare og puster lettet ut….i stua…når John Erik gjenoppretter kontroll på kjøkkenet….for at jeg kan fullføre prosjektene mine!!!

Kaker i boks

Skal ved en seinere anledning huske de bildebevisene 😉  Nå får dere nøye dere med dekket bord…thi hi…

Fredag fikk vi hovedingrediensen til julemiddagen i hus. Slakteren i Galatas fant et flott ribbestykke til oss. 

Klar til å kose seg noen dager på kjøla

Tror vi har skrevet det før, men gjentar det i dag. Slakteren i Galatas er slakteren vi bruker mest. Bestandig hyggelig og god service der.

 Og hvis du først skulle være i landsbyen er den lille frukt og grøntbutikken vis a vis også verdt et besøk 🙂

Vi er noen ihuga brettspillere. Liker godt å skru av skjermer, sette på musikk og spille brettspill. Favoritten vår er kinasjakk. 

Men, det å få kjøpt et kinasjakk spill her i Chania har vist seg å være vanskelig. Vi har trålet butikkene uten resultat. Så i begynnelsen av november startet jeg jakten på nett.

Og fant tilslutt et spill jeg bestilte. Kom kjapt en mail om at det var registrert, betalt og at spillet seinest skulle være på døra her 6.desember.

Glad og fornøyd fortalte jeg mannen den gode nyheten…at snart….skal vi spille kinasjakk igjen….

Spillet startet sin ferd…ja, faktisk fra Kina….og jeg har kunnet med interesse følge dets ferd vi tracking….og den har hatt en spennende ferd til Europa og gjennom Europa…..og den 4.desember “så” jeg at pakken var ankommet Chania.

Mandag 6.desember satt jeg hjemme som et tent lys hele dagen. Ventet spent på budet. Ventet og ventet…..og pling sa det på mobilen…seint på kvelden

Da poppet det opp beskjed om mislykket levering da ingen var hjemme!!! IKKE HJEMME!! Jeg var jo som klistret hjemme….

De neste dagene kommer det melding om at det er feil adresse….HVA!! Jeg sjekket og dobbeltsjekket….jeg og adressefeltet på bestillingen var samme sted!!

Tilslutt kom det melding om at jeg selv måtte plukke det opp på budkontoret. Greit nok det….men hvilket kontor??? Det fantes ikke noen opplysning om hvilket firma…haha…

…og som ikke det var nok….fantes heller ikke noe trackingnummer annet enn det fra bestillerkontoret…

For å gjøre en relativt lang historie kort…vi har nå kartlagt hvor omtrent alle byens budkontor er….og endelig på torsdag ble vi lykkelige eiere av et spill fra Kina!

Underveis via google anmeldelser….har jeg kunnet lese meg frem til at jeg er langt fra den eneste som har opplevd dette her i byen…..at jeg ikke vet hvor jeg bor eller er hjemme når budet kommer 😉 just telling 😉

En pakke som derimot landet lett….John Erik kjøpte liten kjøkkenmaskin til meg:

Nå er det snart på tide å runde av bloggen for i dag. Det er en stor dag for oss nordmenn…. Håndballjentene våre skal forhåpentligvis gjøre oss til verdensmestere i dag!! Og da skal alle krefter brukes på å heie dem frem her i fra Chania!

Så ha en riktig fin 4.søndag i advent. Kos dere og nyt livet. Avslutter med noen julebilder vi knipset fredag kveld. De er fra torget på utsiden av “svenskebutikken” i Mournies.

 

 

 

Vintervær….

Dagene går sin gang her hos oss. Været er ganske rufsete for tiden…..

I går regnet det godt…og blåste surt. Vi trosset været og tok oss en liten ruslerunde likevel. Uansett er det godt å komme ut i frisk luft -og friskt var det…thi-hi…!!

Så gleden var stor da vi kom hjem og oppdaget at petrolvarmen i blokka var kjørt i gang 🙂 Spesielt jeg sliter med å ikke ha godt oppvarmet leilighet. Kan kanskje ha en sammenheng med psoriasishuden min….???…den trives ikke godt når jeg ikke er god og varm.

Her ser dere noen bilder som jeg knipset på runden vår:

Fått oss en varmende kaffe på siste etappe hjemover 🙂

Da vi våknet i dag var vinden fremdeles sur, men solen gløttet frem. Det passet ganske bra, da det er torsdag, og markedsdag her i Nea Hora.

Vi prøver å få handlet godt med grønnsaker og frukt på markedet som er hver torsdag noen kvartaler unna der vi bor. Markedene er virkelig noe som er en av de flotte tingene med å være her i Chania. 

Det er herlig å ha et utbud av så mye friske og ferske råvarer rett fra bonden 🙂

I dag er det bare en uke igjen til julaften. Vi er godt i rute og stresser ingenting. Jula kommer uansett, og det er viktig å kose seg med denne tiden.

Julepynten er rosa i år 😉

Har kalt hun her for Martha 😉

Så de neste dagene skal det bakes noen småkaker, og de siste innkjøpene skal gjøres.

Ellers er det nå spennende med Norges håndballjenter….kampen i går brakte oss frem til semifinale. Den går av stabelen i morgen kveld.

Da skal vi benke oss i sofaen med godt i glasset og hjemmelaget pizza…..pizza er noe som er nesten ikke-eksisterende her i huset….. Jeg prøver å holde karbo og sukkernivået nede på et minimum, da psoriasisen min ikke trives med det.

Karbovennlig mat 😉

MEN, ved spesielle anledninger skeies det ut 😉

 

 

 

 

Snart 3.søndag i advent :-)

Lørdag 11.desember…..og vi har hatt en nydelig solfylt dag. Solen har varmet godt, men i skyggen kan man kjenne at det er vinter her i byen!

Vi skulle ut til Zynka i Agii Apostoli for å bytte en kjøkkenvekt som var defekt…..og siden vi først var ute med bilen, tok vi en liten svipp utover til Platanias. Kjørte en tur nedom Therino for å se om kattemor og ungene var i nærheten. De var ikke å se, men vi la igjen litt mat….

Vinterstengt kjøkken på Therino 

Tidligere i uken var vi også utover i samme område. Det vil si vi tok en tur til Kato Stalos for å handle litt hos slakteren der. Vet en del av dere som leser bloggen er godt kjent på Faros hotel, så da tok vi en tur bort og knipset litt “vintebilder” for dere.

Stranden i Kato Stalos er bestandig flott og fasinerende på denne tiden. Blir nok en sykkeltur denne veien før jul også…på en dag været tillater det 🙂

Disse “folka”holder ut 😉

Samme dag svingte vi også en tur bortover til Gerani, og stoppet for å beundre sjøen litt. Ble en kort tur da vinden var litt sur.

Var dog en toseter vi kunne slappet av i……

Stoppet ved røykesjappa i Stalos på hjemtur:

…..og i krysset for kaffe…

8.desember er en mørk dag i Chanias historie. Det har vært 2 store tragedier på denne dagen. I 1966 skjedde en av de største marinetragediene som har skjedd i gresk farvann. En passasjerbilferge gikk ned tidlig på morgenkvisten.

Fremdeles vet man ikke nøyaktig antall personer som omkom. De tallene vi har lest oss til er at det var 206 passasjerer og 70 besetningsmedlemmer på overfarten.

Det fortelles fra overlevende at det var mange sigøynere og andre som ikke var registrert på seilingen ombord…… 

 

Minnesmerket som er på Talos square

Tre år senere i 1969 styrtet et fly fra Chania, som skulle til Athen…..og ingen overlevde.

 I det siste har det vært mye vind og litt kaldt inne på kveld og nattestid. Petrolen i huset er ennå ikke slått på, men anlegget er denne uken rengjort, så vi håper de snart fyrer i gang 😉 Godt vi har en elektrisk i hus. Den brukes flittig da jeg (Linda) er en skikkelig frysepinn. Blir stadig ertet for dette av lokale venner…..de syns det er gøy at jeg fra Norge er den som fryser mest av oss!!!

Torsdag som var skulle juletreet ved havna tennes med stor ståhei. Vi valgte å bli hjemme denne kvelden. Av og til er det tungt å gå ut etter at man har fartet på dagtid, og inntatt “sofaposisjon”…thi-hi….

……og med et så godt måltid roper virkelig sofaen…..

Fulgte litt med på direktesendinger på nettaviser, og så det var masse folk, underholdning og fyrverkeri. Sikkert en hyggelig kveld for de som var tilstede.

 

I ettermiddag syklet vi en liten runde i byen, svingte innom havna og så at de holder på å rigge til et lite julemarked også.

Jaja, det var litt fra oss fra oss på en tidlig lørdagskveld. John Erik sitter å ser på Liverpool – Aston Villa kampen i skrivende stund. Jeg skal så snart jeg har avsluttet bloggen, ta frem strikketøyet mitt, som jeg i går måtte rekke opp pga maskefall…

Apropos maskefall…i kveld er det finale i Maskorama på Nrk tv, blir spennende å se hvem de 3 siste er….

Håper alle lesere får en feiende flott lørdagskveld 🙂 Snakkes 😉

 

Første snøen på Lefka Ori

Da har værgudene beriket oss med enda mer adventstemning 🙂 Etter en natt med torden, blåst og regn våknet vi opp til synet av snøen på Lefka Ori fra kjøkkenvinduene 🙂

John Erik bedriver litt skrivearbeid

Vi koser oss mye inne nå om dagen. Tilbringer masse tid på kjøkkenet. Det har blitt mye godt på tallerkenene i det siste. Til både glede for oss, venner og bekjente. 

John Erik er en racer på logistikk og oppvask 😉 Trenger ikke en ordinær oppvaskmaskin når jeg har den beste modellen : Halvorsen 57 ….

Etter at vi flyttet inn til byen, og har fått oss så flott leilighet, har våre lokale venner (de fleste vi kjenner bor sentrumsnært) begynt å  legge turen innom. Det passer virkelig meg godt som er en utpreget sofagris på kveldstid. De som kjenner meg vet at jeg liker å være sosial, og aller helst i min egen stue 😉 

To lyst er tent denne uken

Så her har vi bestandig kaffe og litt snask attåt klart 😉

Stadig kommer huseierene nedom med litt mat til oss også:

Nå før jul er det deilig å lage litt norsk tradisjonsmat. Så her har det vi hatt både “flesk i duppe” og lapskaus.

Har også fått stekt opp medisterkaker og kokt en god ladning med surkål 🙂 Koselig å pusle sånn i adventstiden. Utover blir det vel litt julebakst også 😉

Noen ganger skjer det litt “artige” episoder i heimen…hi-hi… Her om dagen klarte jeg å kortsluttet strømmen vår…puttet inn en ekstra mobillader og det smalt og oppsto en stor lysbue i kontakten!! Jeg ble vettskremt og fryktet at jeg hadde sørget for at alle i blokka vår nå fikk ufrivillig opphold i både matlaging, tv-titting, klesvask osv osv. 

Heldigvis ble det fort klart at det kun var hos oss…(pustet lettet ut), sendte John Erik opp til huseier for å få de til å vise oss hvilken hovedbryter som er vår…det er jo noen der nede!! Så da kom det noe godt ut av det…..;-) Og jeg fikk en real adrenalinboost og var virkelig produktiv resten av dagen!!

Her om dagen kjørte vi en tur ut til Platanias og Therino. Leo holder på med litt forefallende arbeid, samt at han daglig er innom å forer en kattemamma og hennes 2 unger. Den tredje ungen har han selv tatt inn som familiekatt 🙂

Hvis noen som bor i nærheten ønsker seg en kattunge, så er disse nurkene noen skjønne vesen. Hadde tatt en selv….men vi har ikke lov å ha dyr her vi bor nå…

Da vi var innom var bare den ene ungen i nærheten.

Sent i går kveld tok vi oss en runde på syklene for å knipse bilder av noen av juledekorasjonene som pryder byen om dagen. Så her kommer de: