Eisbein mit Sauerkraut

Fiks ferdig Eisbein.

Nå går det mot vinter, snø og kulde … ikke vårt favoritt klima. Lite å gjøre med…. hvis man ikke setter nesen sørover. I de siste har vi vært veldig engasjert i dette temaet, og vi kommer med mer informasjon…. når vi har alt i boks.

Is på rutene til Astri og på tide å finne et varmere strøk.

Nå har vel de fleste fått med seg at vi helst lager maten vår selv, med riktige råvarer … og gjerne gjenskaper matretter vi har fortært på vår ferd. Vi har fartet en del i Øst Europa og Tyskland, der vi har fått smaken på “eisbein mit sauerkraut” og som må spises minst en gang i løpet av turen … helst på ei kneipe.

En kneipe i Berlin som er verdt et besøk. Dicke Wirtin betyr “den feite servitøren” og gjenspeiler kanskje en person fra svunnen tid.
En skikkelig tysk kneipe med mye stasj ….
… og vi har spist noen ganger her.

Sauerkrauten eller surkålen lager Linda, det er surkål og ikke slik søtkål…. som selges på butikkene her. Det tar noen timer, men det er verdt det og lager såpass mye at det er til flere middager. I tillegg til surkålen må det også være sure agurker og en god sennep … og selvfølgelig øl og snaps.

Dette er drittjobben med å lage surkålen selv.
Her er alt Linda bruker i surkålen …
… og alltid laurbærblad og stjerneanis, samt salt og pepper.
Kjelen var helt full med kål…..som sakte men sikkert, faller i sammen.
Mye sukker i den du kjøper og enda mer i den søte typen. Når Halvorsen knotet med å ta bilde i butikken, kom noen av betjeningen og lurte på hva som foregikk. Da var det bare å innrømme, at i motsetning til Elling i Ivar Ambjørnsens(RIP) romaner, ble surkålpoeten tatt på fersken … viktig med litt gøy i hverdagen….. for de ansatte på Rema 1000.

Selve knoken bruker også lang tid på å bli ferdig, flere timers trekking og en runde i stekeovnen for en siste finish. Stekeovnen er ikke nødvendig… men, det hever knoken betraktelig. Knoker er jo for tiden veldig populært, alle varmdisker flommer av knoker, og det selges i bøtter og spann … men enkelt å gjøre selv.

Her skal den salte knoken tilbringe noen timer.
All herligheten er kommet på bordet med potetmos og gulrøtter, i tillegg til sauerkraten.
Her er det bare å hogge inn … og det blir lett litt mye av slik mat.

En annen godbit vi lager fra tid til annen er Bacalao. Og her om dagen snuste Halvorsen opp et par pakker med gryteklar klippfisk, til 50 prosent i butikken … og de ble med hjem. Bacalao er jo en rett som er importert fra Syd Europa og det sies at portugiserne har en ulik Bacalao-rett, for hver dag i året … tror nok ikke de spiser Bacalao hver dag, men det er imponerende.

Bacalao betyr jo  noe så enkelt som torsk og i nord kalte de retten “Spanskefisk” og trolig var det baskiske fiskere på 1500 tallet, som fisket torsk ved Newfoundland, som er opphavet til denne retten. For å kunne spises i varme syden…. så måtte den tørkes og saltes.

Her i Norge kan det nok være litt uenighet om det skal hvitløk eller ikke i Bacalao. Vi bruker Hvitløk i det meste, så liten tvil her i gården. Her er Halvorsen i ferd med å mose opp en pose hvitløk sammen med litt olivenolje…..så det er bare å ta en skje eller to, når man trenger det. Et lite tips hvis noen har tenkt å gjøre det samme, må ikke plystre samtidig, for da blåser skallet fra hvitløken, i alle retninger … erfaring fra Halvorsen.

 

Halvorsen “monterer” en Bacalao. Løken ble litt karamellisert på forhand og tidligere nevnte hvitløk, er i boksen til venstre.
Her står herligheten og syder.

Så må vi jo nevne at til all denne gode maten….så har vi testet årets juleakevitt fra Gilde, og vi kan anbefale på det sterkeste … ingen usmak og vanskelig å stoppe…. når man først har tatt en, litt som smash….!!!

Årets Gilde juleakevitt ,sammen med en god følgesvenn fra Grans Bryggeri.
0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg