Vi la ut en liten film på Kretahalvorsen’s Facebook side, fra kjøkkenet vårt her i Sandefjord, hvor Halvorsen himself konstruerte litt fiskesuppe. Mange har likt dette og synes den ser god ut … hvilket den også er……. såfremt du liker fiskesuppe da! Noen har også spurt etter oppskriften … noe som egentlig ikke eksisterer…!!!…. den varierer også fra gang til gang, ettersom hva som er tilgjengelig i kjøleskapet når prosessen står på.
Det er jo moro også å få skryt av en kokkekollega fra tiden offshore, som sier at alt blir gjort riktig 🙂 Det må sies at kokken og Halvorsen var ikke kollegaer i messa….. siden Halvorsen var mest engasjert i driftsoppgaver. Nå er de begge glade pensjonister.
Skal man lage en god suppe er gode råvarer tingen, og siden vi er så heldige å ha en flott fiskebutikk rett nede i gaten, står det jo ikke på å få de rette produktene … men de koster litt. Det handles som oftest inn tre slag med fisk…..kokte reker, en rød fisk, en hvit fisk som er litt hard i fiskekjøttet og sei. Av en eller annen grunn er det alltid sei … kanskje fordi den er billigst og at den smaker veldig godt. De siste gangene har det vært ørret og brosme som har vært i bruk … men alt av fisk er brukbart.
Det viktigste med rekene er ikke selve rekekroppene, men å få kokt en god kraft på rekeskall og rekehoder. Dette er selve basen som skaper en real fiskesuppe. Kjøper en syv, åtte hekto med reker for å få passelig nok rekeemballasje å koke kraft på … en del av rekene blir jo også fortært under skrelle prosessen.
Starter kraftkokingen med grovt hakket løk…. som blankes litt i ordentlig smør før hvitløk, stangselleri, gulrot og sellerirot puttes oppi sammen med noen laurbærblader og stjerneanis. Etterpå er det rekeavfallets sin tur som knuses i kjelen, med ei sleiv, før vannet tilsettes. Skinn fra fisken, og den feteste delen av ørreten, går også med i kraftkokingen. Nok vann til at alt dekkes og la dette koke i omtrent tre kvarter, før kraften siles fra, og settes til side. Denne prosessen kan gjøres i god tid, gjerne dagen i forveien, for selve suppen er ganske kjapp og lage.
Før vi starter på selve kokingen av suppen, så er det lurt å ha kuttet opp alle grønnsakene som skal brukes! Det er jo her det går mest tid, og man kan fort å havne litt bakpå hvis man starter med det som skal først i kjelen, og har en plan om å ta det underveis….
Av grønnsaker kan stort sett alt brukes, men det er en type vi elsker å ha i suppen vår, og det er fennikel … en herlig smakfull liten sak. Standard grønnsaker er jo løk, hvitløk og gulrot. Andre herlige grønnsaker vi ofte bruker er purre, stangselleri, sellerirot, pepperrot eller hva du måtte ønske.
Begynn med løken og mykne den i kjelen med smør. Deretter oppi med stangselleri, purre og hvitløk som surres sammen med løken en liten stund. Så hiver du i resten av grønnsakene som også surrer med en stund…. før kraften pøses oppi. Blir det litt tørt under sauteringen er det bare å peise oppi noe god olivenolje. Siden dette skal spises med skje er det greit å kutte grønnsakene i små biter og da kokes det også veldig fort!
Er det for lite væske med kraften, så juster med litt vann til passe nivå, og la alt koke ferdig. Etter at grønnsakene har fått nok kok tilsetter vi kokosmelk og koker opp, samtidig som vi justerer med litt salt, av god kvalitet, for å få den riktige smaken. Selv om det er salt i kraften fra rekene må det ofte mer til. Til sist er det bare og tilsette fisk….. og reker…… og la dette trekke litt til fisken blir ferdig, og rekene varme.
Må nevnes at vi titt og ofte også bruker blåskjell…… da går også kraften fra den kokingen rett opp i suppen … før vi piller skjellene og bruker “agnet” i suppen.
Selv om vi bruker kokosmelk….. er det helt greit med fløte … og hvis noen lurer, det blir ikke kokossmak på suppen vår. Det er også lett å lage en god fiskekraft, og den kan kokes på all slags fisk, på samme måten som vår rekekraft.
Den er syyyykt god, den suppa!😋 Koselig å se bilde av tallerkenen min i bloggen deres😊
Ja, tallerkenen er koselig den 😉