Fiskesuppe à la Kretahalvorsen

Fiskesuppen som vi har produsert de siste gangene.

Vi la ut en liten film på Kretahalvorsen’s Facebook side, fra kjøkkenet vårt her i Sandefjord, hvor Halvorsen himself  konstruerte litt fiskesuppe. Mange har likt dette og synes den ser god ut … hvilket den også er……. såfremt du liker fiskesuppe da! Noen har også spurt etter oppskriften … noe som egentlig ikke eksisterer…!!!…. den varierer også fra gang til gang, ettersom hva som er tilgjengelig i kjøleskapet når prosessen står på.

Halvorsen er ute på matøkt i Nea Hora …
… ble ikke mye å kokkelere på…..!!!!!!

Det er jo moro også å få skryt av en kokkekollega fra tiden offshore, som sier at alt blir gjort riktig 🙂 Det må sies at kokken og Halvorsen var ikke kollegaer i messa….. siden Halvorsen var mest engasjert i driftsoppgaver. Nå er de begge glade pensjonister.

Her hos Brødrene Berggren i Sandefjord er det mye godt å finne.

Skal man lage en god suppe er gode råvarer tingen, og siden vi er så heldige å ha en flott fiskebutikk rett nede i gaten, står det jo ikke på å få de rette produktene … men de koster litt. Det handles som oftest inn tre slag med fisk…..kokte reker, en rød fisk, en hvit fisk som er litt hard i fiskekjøttet og sei. Av en eller annen grunn er det alltid sei … kanskje fordi den er billigst og at den smaker veldig godt. De siste gangene har det vært ørret og brosme som har vært i bruk … men alt av fisk er brukbart.

Fiskefileter av alle slag …
… og mye mer.

Det viktigste med rekene er ikke selve rekekroppene, men å få kokt en god kraft på rekeskall og rekehoder. Dette er selve basen som skaper en real fiskesuppe. Kjøper en syv, åtte hekto med reker for å få passelig nok rekeemballasje å koke kraft på … en del av rekene blir jo også fortært under skrelle prosessen.

Ferske kokte reker klare til pilling.

Starter kraftkokingen med grovt hakket løk…. som blankes litt i ordentlig smør før hvitløk, stangselleri, gulrot og sellerirot puttes oppi sammen med noen laurbærblader og stjerneanis. Etterpå er det rekeavfallets sin tur som knuses i kjelen, med ei sleiv, før vannet tilsettes. Skinn fra fisken, og den feteste delen av ørreten, går også med i kraftkokingen. Nok vann til at alt dekkes og la dette koke i omtrent tre kvarter, før kraften siles fra, og settes til side. Denne prosessen kan gjøres i god tid, gjerne dagen i forveien, for selve suppen er ganske kjapp og lage.

Rekeskallet ferdig moset og klar for litt vann og koking.

Før vi starter på selve kokingen av suppen, så er det lurt å ha kuttet opp alle grønnsakene som skal brukes! Det er jo her det går mest tid, og man kan fort å havne litt bakpå hvis man starter med det som skal først i kjelen, og har en plan om å ta det underveis….

Har bestandig mye grønnsaker i hus …
… og det skal helst være økologisk.

Av grønnsaker kan stort sett alt brukes, men det er en type vi elsker å ha i suppen vår, og det er fennikel … en herlig smakfull liten sak. Standard grønnsaker er jo løk, hvitløk og gulrot. Andre herlige grønnsaker vi ofte bruker er purre, stangselleri, sellerirot, pepperrot eller hva du måtte ønske.

Disse her skal det kokes grønnsakskraft på.

Begynn med løken og mykne den i kjelen med smør. Deretter oppi med stangselleri, purre og hvitløk som surres sammen med løken en liten stund. Så hiver du i resten av grønnsakene som også surrer med en stund…. før kraften pøses oppi. Blir det litt tørt under sauteringen er det bare å peise oppi noe god olivenolje. Siden dette skal spises med skje er det greit å kutte grønnsakene i små biter og da kokes det også veldig fort!

Det bugner av grønnsaker på Kreta … og lite er pakket i plast.
En kompis Chania hadde vært og fisket og kom innom med fangsten til oss. Ikke de største men ble en fantastisk kraft til fiskesuppe…..som ble fortært en kjølig vinterdag i Nea Hora.

Er det for lite væske med kraften, så juster med litt vann til passe nivå, og la alt koke ferdig. Etter at grønnsakene har fått nok kok tilsetter vi kokosmelk og koker opp, samtidig som vi justerer med litt salt, av god kvalitet, for å få den riktige smaken. Selv om det er salt i kraften fra rekene må det ofte mer til. Til sist er det bare og tilsette fisk….. og reker…… og la dette trekke litt til fisken blir ferdig, og rekene varme.

Fiskesuppen fra Nea Hora på restauranten KAIKI … veldig god.

Må nevnes at vi titt og ofte også bruker blåskjell……  da går også kraften fra den kokingen rett opp i suppen … før vi piller skjellene og bruker “agnet” i suppen.

Vi spiser mye “agn” på Kreta og lærer oss hvilke steder som er gode på dette.

Selv om vi bruker kokosmelk….. er det helt greit med fløte … og hvis noen lurer, det blir ikke kokossmak på suppen vår. Det er også lett å lage en god fiskekraft, og den kan kokes på all slags fisk, på samme måten som vår rekekraft.

Avslutter også med ett bilde med en dose fiskesuppe fra sist lørdag da vi kokkelerte litt i Porsgrunn.
2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg