Vår Hellige 3 kongers dag

Fantastisk dag i havna.

Så er julen over også her på Kreta og det er det samme hvert år, 6. januar på Hellige Trekongers Dag eller 13. dag jul som vi kaller det. Forskjellen fra hva vi er vant med er at dette er en skikkelig hellig dag i Hellas hvor det er messe i alle kirker og man går av huse for å være med, og det hele ender med en seremoni der korset kastes i havet og det er en kamp om å være den som klarer å fange korset. Den som “vinner” får masse velsignelser fra kirken, og skal få et lykkelig og godt liv i året som følger.

Fotografene var på plass før oss.
Litt ekstra båttrafikk denne dagen.

Dette skjer jo litt tidligere på dagen enn vi egentlig er klare for, så vekkerklokka måtte på. Denne dagen gjorde det ingenting om vi måtte trå til litt før vi pleier, været var helt utrolig med sol og vindstille. Vi fortet oss til byen på syklene, var litt bekymret for at vi var litt sene, men som sedvanlig her så ta ting litt tid. Syklene ble parkert og vi fant oss et bord på Remezzo. Der vi hadde perfekt oversikt på alt som skjedde. Så da satt vi der og blomstret i solskinnet, ble ett par kaffe på oss hver, mens vi ventet på at noe skulle skje.

Vi var litt glad for at det av og til kom en lite sky foran solen.
Halvorsen nyter solen.

Omsider hørte vi at noe var på gang, og smått om sen så kom hele kortesjen forbi oss, med prester, vakter, politikere og hvem vet hva. Mye å ta bilder av og en og annen viste vi faktisk hvem var. Alt endte opp ute på piren foran den gamle moskeen, der det igjen var ganske mye messing før korset ble slengt i havet … eller havna som nok er mer riktig. Så etter litt kappsvømming var gjengen klar for å vandre tilbake til kirken … og denne gang med noe våte fornøyde ungdommer på slep.

Her er alle ungdommene i vannet på jakt etter korset.
Sikkerheten var også ivaretatt, havnevesenet var tilstede.
Her går statsministeren forbi oss …
… og sønn hans går borterst her.
Mye militært personell var også med.
Prestene gikk rundt med ikoner som ble kysset på av dem som stod langs ruten.

For oss var det første gangen vi bivånte dette, og skal sies at det var en del folk i havna den tiden det stod på, men etter en times tid da alle hadde fått sin kaffe forsvant de fleste. Vi satt jo midt i solen, og var ganske stekte, så måtte finne oss et annet sted å slå i hjel litt tid. Vi hadde litt problem med finne ledig plass men på bryggekanten ved Gallini stod det et bord, helt perfekt for oss. Her slo vi oss ned og bestilte ouzo, og da får du ofte med litt tiltygg. Vi satt der i solen med en lite sval bris og koste oss mens vi beskuet alt som skjedde rundt forbi.

Vi fikk bord på bryggekanten …
… og det seilte stadig en og annen båt forbi ….
… og John Erik delte litt brød med fiskene.

Etter en stund var det på tide å rusle videre og målet var en lunsj i Nea Chora. Vi stoppet hos våre venner på 50/50 Mezedopolio, også her satt vi ute i solen, på fortauet, og fikk i oss litt mat. Denne dagen har nok vært den fineste i hele høst og vinter til nå med over 20 grader i skyggen og nesten skyfri himmel.

Her er syklene våre parkert fint foran restauranten ….
… mens vi sitter på andre siden og nyter et bedre måltid.

Vi avsluttet vår reise langs havet med kaffe og Metaxa på Danaos før vi syklet hjemover. Men det ble en stopp til, vi måtte innom vår nabolagsbar og hilse på. Vi var jo ganske tidlig her i forhold til en barrunde, men de hadde DJ og regnet nok med et innrykk ut over kvelden.

En Metaxa på Danaos …
… mens vi ser ut på et blikk stille hav.
En siste pit stop på Imperial før vi tok de siste meterne hjem …
… og DJ’en var i gang. De ventet nok flere gjester enn oss.

For oss nå bar det hjem og til Linda sin hjemlagede pizza, som aldri blir feil, og litt tv titting. Det er lett å merke seg at julen nå er over, nesten all julebelysning som var i full vigør denne dagen var borte dagen etter … men ikke hos oss og vår finske nabo. Og i går hadde John Erik navnedag som er større en bursdag her i landet … men John Erik følte ikke noe spesielt ved dette.

Kvelden endte opp i hjemmekos med pizza og tv.
Julepynten lyste fremdeles med tror nok det var siste gangen denne julen.

 

2 kommentarer
  1. Spennende med inside info. Takk og takk. Vi var en påske i Rethymnon og fikk oppleve fargede eggegaver, folk som stod i åortrommet og hvilket hele lam, påskeprosjesjonen til kirken og mye met. 💙🇬🇷 takk igjen.

  2. Må si jeg misunner dere litt, varmen og livet ute. Har vært utallige ganger på Kreta, sist i september på ferie i Chania. Her på Stabekk var det -19 i dag morges, en god del mindre kaldt enn de siste tre dagene. Men ut på 2 timers tur ble det mens jeg drømmer meg til neste Chaniatur.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg