Kom mai, du skjønne, milde…!?

Den venetianske havnen i Chania med Maritime Museum of Crete, det røde til høyre.

Det ar vært spådd drittvær i lengre tid med regn og torden uten at dette har skjedd, i går slo det til…..og etter prognosene skal også dagen i dag være slik. Vi får se, værmeldingen på dårlig vær her stemmer ofte ikke.

Det var noen vanndammer i gatene når John Erik måtte en liten tur ut og handle.
Noen steder egnet det seg lite å spasere … her er gaten ned til stranden i Nea Chora. Arbeidet går tregt men nå har de fått laget kanter til fortauet … kanskje de er ferdige i løpet av sommeren.
Vi foretrekker når været er slik … men greit med litt fukt til tørste oliventre også.

John Erik har jevnlig kjøreoppdrag fra Platanias til dyrlegen inne i Chania. Den dyrlegen, og hans personale, er nok de grekerne som vi oftest omgås. Ikke fordi vi treffes på privaten, men det blir stadig turer dit, gjerne et par ganger i uken. På tirsdagen kom det en telefon om et hasteoppdrag, ikke katt denne gangen, men en fugl…..!!

Var en tur oppe hos huseierne og kommer sjelden derifra uten et etter annet. Sist fikk vi ett par av disse … litt tørre, men smaker godt av kardemomme og søte som det meste bakverk er her. Vi undret oss veldig på hva som var skrevet og hva det betydde. Dette er altså kaker ved en tremåneders minnegudstjeneste etter en begravelse.

Da var det bare å dra i gang Picasso’n og legge i vei til Utopia, i Platanias, hvor denne skapningen ble holdt i forvaring. Plukket med en sekk kattemat på veien ut, og vel fremme viste det seg at fuglen var en utbryterkonge. Den hadde kommet seg ut av buret og satt og kikket på oss i vinduet. Skapningen ble fanget inn igjen, og ble raskt kjørt til dyrlegen. Vi skulle en gang tidligere også transportere fugler. Da var meningen at vi skulle frakte noen ender fra Platanias og tilbake til Agia Lake … det viste seg at de hadde trolig funnet veien tilbake på egenhånd når vi ankom Platanias.

Her sitter rømlingen, med skadet vinge, og kikker ut i friheten ….
… og her kommer Nicola, godt utrustet så den ikke skal slippe unna.
På vei til dyrlegen, ser litt slukøret ut. Kanskje ikke så rart akkurat det for skapningen var dehydrert og sannsynligvis ikke spist på flere dager. Nå skal den i pensjon hos Silke på Noah’s Little Ark og bli i bedre form, før den skal reise med båt til Anima et viltreservat i Athen.

På onsdagen valgte vi å spasere til byen, vi hadde noen småoppdrag på handlefronten. Linda trengte en krem på et parfymeri … og det trodde vi skulle være en smal sak. Vi hadde sett et parfymeri som førte dette merket Linda skulle ha tak i. Så enkelt var det jo selvfølgelig  ikke, den kremen førte de ikke. Vi ruslet videre mot byen og stakk innom et apotek … apotek selger mye rart her nede, og ikke så rent lite sminke.

Vår lokalbutikk på hjørnet av kvartalet vi bor i, her får du alt du trenger ….
… og de har Ben & Jerry’s is … og ouzo da selvfølgelig.

Der kunne de i heller ikke hjelpe Linda, men de visste hvor vi burde forsøke oss. Denne plassen lå også bare noen meter borte i gaten, så vi gikk i videre. Målet vårt var “Hondos Center”, en sted vi aldri hadde vært innom. Det viste seg å være et kjøpesenter fos sminke og parfyme over tre etasjer, og hvor de mest eksklusive varene var i 1. etasje. Her løste alt seg for Linda … riktignok i 2. etasje 😉

Et handlesenter med tre etasjer sminke og parfyme. Er det noe du sliter med å finne … gå hit.

Vår andre “mission” for dagen var smør. Høres kanskje litt rart ut at vi tråler gatelangs for å få kjøpt smør. Nå har det seg slik at det har vært en kåring av det beste smøret i Hellas … og vinneren er fra Chania, og holder til rett borti gaten fra oss. Selve ysteriet ligger syv kilometer fra byen … og kanskje vi kan få til en tur dit. Vi fikk kjøpt vårt smør, og litt honning som var med oss resten av dagen.

Halvorsen tegner og forklarer til smørsjefen på Balantinos Dairy.
600 gram vakuumpakket smør.
Smakstest utføres … nydelig og er nok ikke siste gang vi handler her.
Det er jo mye ost der også og denne honningen.

Resten av dagen ble jo som den ofte blir … det går en del timer før vi er i hus igjen. Etter at vi var fornøyde med handlerunden vår….. ruslet vi ned til The Red Bicycle for en liten matbit … vår plan var fremdeles å koke mat hjemme på kvelden. Som de fleste ganger vi er i havna stikker vi en tur til Avalon … vi elsker å sitte der og høre på rock, og se på alle menneskene som passerer.

Det pusses opp et hus i gaten vår … og det å levere varer her er et kunststykke med all parkeringen. Dette er ikke verden største lastebil … men det var mye dirigering for å komme igjennom.
Venninna vår på vei ut av heisen, hun kommer opp og mjauer på vår dør. Når hun skal ut igjen er det bare og lukke opp heisdøren og hun tusler inn. John Erik må følge henne ned så hun kommer helt ut. Dette skjer fort vekk flere ganger i døgnet.

Når vi egentlig hadde tenkt å dra hjemover dukket Mila opp, driveren av Avalon, og vi ble sittende videre og prate med henne en god stund. Nå var det ikke lenger tid til å lage den maten vi hadde planlagt, den trengte mange timers kok, så vi måtte spise på veien hjem. Siden vi begge elsker indisk mat, la vi turen forbi Namaste for et bedre måltid.

Herlig indisk mat … vær litt forsiktig med styrkevalget på maten, de krydrer heftig her.

Vi gjorde vel det rette valget og holdt oss ute på onsdagen, da det var varmt og en del sol. Gårsdagen var helt perfekt for innesysler og god tid til å kokkelere. Linda har brukt tiden på å lage marokkansk lammegryte … første gang hun prøver seg på noe slikt. Her er det mye krydderier, og John Erik er helt sikker på at dette blir veldig bra … særlig etter at han hørte Linda’s utbrudd etter prøvesmaking “fytti denne er sterk!!!!”. Så etter noen timer på ovnen ble det endelig en riktig smakfull middag sammen med “Kompani Lauritzen”.

Opphøgd lam klar for kasserollen.
Lammet skal kokes med gulrot, løk og tørket aprikos samt masse krydder.
Her er hele herligheten i kok.
Dette smakte helt nydelig sammen med potetmos og salat.
6 kommentarer
    1. The red Bicycle er mitt sted i Chania. Er venn med Costas som jobber der som servitør. Vi har hatt mange gode samtaler opp i gjennom årene.

    2. Ha en god helg, kjempe flotte rapporter, tror det blir en tur i sept. Sol i gamle landet men kun 10-12 grader

    3. Hjelp. Først takk for en herlig blogg, følger og leser alt.
      Jeg la ut et spørsmål mht 17. mai, hva skjer og hvor. Skal bo i Agia Marina.
      Veldig mange svar og alle lurer på det samme. Hvor og når.
      I det området ser det ut som flere ønsker og gå på Me Gusta i AM. Har dere noe forslag, her er stor interesse i gruppen. Plass er en ting, når er vel nøkkelordet.

      1. Hei Finn 🙂 Koselig at du leser bloggen. Angående 17.mai. Før så dro de til med feiringer på 17.mai på Me Gusta. I år har de ikke kapasitet pga lite personal, men man er jo hjertlig velkomne likevel. Selv har vi tenkt hvis interessen er stor nok å ha et lite uformelt treff på Utopia bar i Platanias klokken 13.00. Der stiller vi med kake, og så må hver og en selv kjøpe drikke 🙂 Så hvis du vil være med på det, gi beskjed 🙂 Ha en flott dag videre!

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg