I går feiret vi starten på den greske julen som skjer 6. desember. Det gjorde vi sammen med venner, og testet ut vår første ribbemiddag her i vår nye leilighet. 6. desember er den dagen den ortodokse kirken, også den katolske, har sin Agios Nikolaos dag og har jul frem til helligtrekongersdagen 6. januar. Agios Nikolaos eller Saint Nicholas er en kjent helgen i Hellas og er også kjent som Santa Claus eller Agios Vasilis som igjen er julenissen. Denne Agios Nikolaos var veldig opptatt av at kirken skulle hjelpe de fattige og være raus med gaver til dem som trengte hjelp. Han var erkebiskop og gikk kledd i rødt med hvit krage og skjegg … nok ganske kjent for mange. Agios Nikolaos er også skytsengel for sjøfarere og maritimt personell, og det er derfor de pynter båtene sine her, og ikke bruker juletre … det har nå begynt å bli litt vanligere med juletre også.
Vår feiring av Agios Nikolaos ble ganske norsk med ribbe og hjemmelaget surkål pent akkompagnert av akevitt og øl. Det ble et hyggelig lag og maten smakte.
Vi må jo også fortelle om vår bingo kveld her om dagen som startet med salat og nystekte rundstykker. Vi alle kjøper jo våre bonger med håp om å vinne … uten at dette skjer i nevneverdig grad. Men denne dagen dro Halvorsen inn treraderen i siste spillet … og til den nette premiesum av 5000 kr. Nå blir det nok radiobingo hver tirsdag fremover, som er en hyggelig aktivitet sammen med venner.
Det har også blitt en liten tur til Therino og besøkt Leo. Tatt noen bilder der som viser hvor forskjellig det er på sesong og ikke sesong. Det er nesten ikke til å kjenne igjen men en ting er likt … det serveres fremdeles raki.
Julekalenderen til Halvorsen går sin gang med overraskelser for begge to … Linda husker jo ikke hva hun har pakket inn og det er kun pakken til julaften som er merket. Det plukkes helt vilkårlig i kurven … alle skal jo åpnes i løpet av denne førjulstid.
John Erik var en morgen oppe før solen og fikk med seg soloppgangen over Aptera. Nå er solen så pass lav at den bruker litt tid på morgenen før den dukker opp.
Avisene her har varslet om ganske mye nedbør og vind, noe som også har gått igjen på de ulike værmeldingene vi følger med på. Det har riktignok vært en real skur, men sort sett har vi sluppet unna. Vi har sett mye lyn, men det har vært langt i fra oss. Temperaturen er på dagtid opp mot 20 grader mens det faller ned mot 10 grader om natten … og skinner solen….. så man holder godt varmen hvis man rusler litt gatelangs.
Her en kveld disket vi opp med biff og fløtegratinerte poteter. En skikkelig herlig middag som ble fortært til de siste episodene av “Farmen”. Vi hadde plukket med oss ei flaske beaujolais på butikken, og den ville vi teste. Skal sies at middagen var betraktelig bedre enn vinen … så den kjøper vi ikke igjen.
Tusen takk for at vi får muligheten til å oppleve gode minner fra Kreta gang etter gang når dere legger ut bilder og historier
Tusen takk for herlig info og bilder…Heldig er Dere som er der nå på denne tiden av året Her i Norge er det kaldt å endel snø så nare å nyte både varmen å de greske for som er helt fantastiske Kos Dere videre med bra temperatur og det greske folket
Herlig, gleder oss til fortsettelsen. Spesielt til vinteren..